Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby migdałka trójklapowego 09:27, 12 lis 2011

Do góry
jambosana napisał(a)

Jeszcze chyba teraz można zapobiegawczo pryskać miedzianem lub wczesna wiosna - w dawce jak na opakowaniu dla wiśni. Przynosi to świetne efekty.
Choroby migdałka trójklapowego 09:24, 12 lis 2011

Do góry
Najczęstsza choroba migdałka to Monilioza

Z powodu tej choroby zaprzestałam sadzenia ich w ogrodach swoich kilentów.
Może pomóc podlewanie i opryskiwanie Topsinem, Miedzianem.

Cztery łapki - zwierzęta domowe 09:17, 12 lis 2011

Do góry
Śliczna i taka pogodna Moje nie lubi jeździć samochodem
Boćkowe perypetie ogrodkowe 09:10, 12 lis 2011

Do góry
Moje chłopaki złapały kreta żywcem, podczas kopania, udało się go wynieść daleko.
Nasadzenia przed domem 08:57, 12 lis 2011

Do góry
To jest projekt miłośników roślin

Siłą rzeczy musi być podobny, wszak to Gardenarium i źródełka, ekraniki i zawijaski muszą być
Jednak zapewniam, że sporo je różni.
Misiaczek - pierwszy ogród i pierwsze wyzwania 08:41, 12 lis 2011

Do góry
600x800 - dobre, ja takie wklejam, automat sam zmniejsza rozmiar zdjęcia na 640x480
Będzie dobrze.

Ja nie mam maty nawet pod żwirkiem Trzeba tylko wcześniej odchwaścić teren i dokładnie go przekopać i wyrównać. Pod rośliny dajemy w dołki dobrą ziemię, a tu gdzie nie będą rosły zostaje to co jest. Jeśli gdzieś większa powierzchnia ze żwirkiem a nie ma roślin to mata może być.
W ogrodzie z kustrem widziałąś - też nie ma.

Oczywiście, my nie nakazujemy żebyś nie stosowała, zrobisz jak będziesz uważała, ale oprócz oczywistych szkód jakie ona wyrządza, jest też mało estetyczna (wystające szmaty na brzegu, łysiejące tu gdzie brakuje ściółki, no i wbrew naturze - izolacja dla organizmów glebowych.

Wg mnie matę wymyślili "lenie", który nie lubią pielenia, ale bez obrazy dla nikogo, wybaczcie.
Nie pomyśleli jednak o najważniejszycm: o roślinach i ich potrzebach.
To ja też poproszę o pomoc w projekcie 08:38, 12 lis 2011

Do góry
Bardzo się zmartwiłam Twoimi tujami, takie są biedne. Wg mnie powinnaś sprawdzić glebę w której rosną, każdą wiosną wykopać, albo podkopać i podsypać im po worku dobrej ziemi dla iglaków. No niemożliwe żeby grzyb tak atakował, to nie są rośliny aż tak podatne, przecież od tylu lat je sadzę i obserwuję.
Wg mnie przyczyna leży w glebie, albo zbyt uboga, jakaś martwica glebowa, glina, może za mokro.
Może za dużo tego podsypywania było bez przyczyny konkretnej.

Wiosną po prostu popraw im warunki.

Same iglaki są smutne, trzeba im do towarzystwa kolorowych krzewów, o ładnych liściach, żurawek, trzmielin, jakieś cudowne wrzosowisko, trawy.

Popatrz na ogród DOMI - ostatnio sporo było tam inspirujących zdjęć https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki
także u Bogdzi https://www.ogrodowisko.pl/watek/1089-rododendronowy-ogrod
Keukenhof Holandia 23:56, 11 lis 2011

Do góry
Dziękuję.

gardenarium napisał(a)
nad tym rowem z wodą przy polach siedziałam sobie o oglądałam zakupy cebulowe

O tak. Tam jest idealne miejsce do siedzenia i kontemplacji
Misiaczek - pierwszy ogród i pierwsze wyzwania 23:43, 11 lis 2011

Do góry
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi Nie spodziewałam się takiego wielkiego odzewu.
Z góry przepraszam, jeśli nie odniosę się do wszystkich postów - rady zapisuję a każdą proponowaną roślinę będę analizować.

Jeśli chodzi o pracochłonność - to mam nadzieję, że ten ogród taki nie będzie
Wbrew pozorom mam bardzo mało miejsca na rośliny - nie ma się gdzie rozpędzić Większość działki niestety zajmuje dom - dziś bym to zmieniła, ale niestety nie da rady cofnąć czasu.

hanka_andrus napisał(a)
Moje pierwsze odczucie:Ład i porządek na działce- za płotem sterta piachu i bałagan.Żeby się czuć komfortowo,należałoby tę hałdę ziemi rozplantować.Jak wyrośnie na tym łąka,od razu będzie milej.Planujesz nasadzenia za płotem......dobry pomysł.

Niestety ten kawałek ziemi jest własnością sąsiada. Hałda ziemi co prawda zniknie, ale chwastowisko zostanie aż ktoś się wybuduje. Jedyna ingerencja na jaką sobie pozwalamy, to koszenie metrowego pasa za ogrodzeniem. Zdjęcie jest robione jesienią więc wygląda to paskudnie - latem jest zielono - nie wygląda aż tak źle.

MarekW napisał(a)
Plan jest już dość konkretny, tylko zastanawiam się czy dobrze myślisz, że planujesz owocowe krzaczki od północy, a od południa rododendrony - raczej odwrotnie trzeba planować. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

To wynika z posadowienia domu na działce. Salon i taras są od południa więc tam planuje krzewy ozdobne.

Sebek napisał(a)
Witaj
Czy na podwyższeniach jest tylko czarnoziem czy też ziemia rodzina.

Po za tym nie pisz, że mało żyznej ziemi i coś nie będzie rosnąć.
Na czarnej jeśli będzie miała odczyn zasadowy rh i magnolie też Ci nie urosną - będziesz musiała ją wymienić jeśli będziesz je sadzić A jak nie ma podwyższenia to też trzeba dać żyznej ziemi do dołków - wtedy będzie dobrze rosnąć

Tam nie ma ziemi rodzimej. Coś takiego nie istnieje. Był piasek - żółciutki, tylko przepłukać i rozwieźć po piaskownicach . Wszędzie (trawnik też) został nawieziony czarnoziem - różni się jedynie głębokością do której sięga.

Sebek napisał(a)

I polecam tą serię artykułów do przeczytania - pierwszą część już masz za sobą

Dawno wszystkie przeczytane. Ja generalnie już podczytywałam i forum i portal od dłuższego czasu. Do zarejestrowania skusiliście mnie wątkami o ogrodach pokazowych. Mam słabość do zwiedzania takowych

Sebek napisał(a)

Zobacz co agrowłóknina robi z roślinami - nie twierdzę, że u Ciebie będzie tak samo - ale co jeśli tak?
Oglądnij tu zdjęcia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

I jeśli dobrze rozpoznałem linię kroplującą to już w ogóle

Nie upieram się. Choć mata kupiona stoi w garażu. Po prostu w znanych mi ogrodach występuje i właściciele są zadowoleni. Mam jednak kilka pytań:
a) jeśli mam nawadnianie kroplujące to tej maty położyć nie mogę?
b) to jak kłaść żwirek - na grunt? Nie śmiejcie się - zawsze byłam przekonana, że trzeba położyć matę bo inaczej kamienie wymieszają się z ziemią i za kilka lat zrobi się "gleba kamienista". Nie będzie z tym problemów?

gardenarium napisał(a)

Pozwoliłam sobie wkleić zdjęcia normalnie, inaczej bardzo trudno będzie doradzać posiłkując się tylko linkami, bo nie da się ich otworzyć wszystkich naraz, a tak można porównywać i obserwować wszystkie s

Nie wklejałam zdjęć, bo w regulaminie jest duże obostrzenie dotyczące ich rozmiaru. A ja w nocy nie miałam siły na skalowanie Ale dobrze wiedzieć, ze za większy rozmiar nikt mi głowy nie urwie (nie jakiś ogromny - mówię o 600x800)
Dziękuję za wklejenie.
Za propozycję roślin tez bardzo dziękuję - poczytam sobie o nich, pooglądam odezwę się z pomysłami

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 22:56, 11 lis 2011

Do góry
Ja także podlewam, linia chodzi cały czas a hidcotową dolewam z węża.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:53, 11 lis 2011

Do góry
Poczytałam, a o spotkaniu trzeba się zastanowić czy damy radę wszystko w maju zaliczyć.
Wyjazd "Ogrody Anglii" - lipiec 2011 22:48, 11 lis 2011

Do góry
Ostatnio lecieliśmy Wizzairem. Ale tak duża grupa kupując w konkretnym czasie musi także mieć szczęście, żeby tyle miejsc było wolnych. Kupując bilety dużo wcześniej najbardziej można zaoszczędzić. Dlatego oferta będzie dość wcześnie zamieszczona.
Dereń kanadyjski (Cornus canadensis) 22:33, 11 lis 2011

Do góry
Bardzo się nadaje na rośline okrywową tylko trzeba go posadzić w dużej ilości. Ma bardzo ładne kwiaty oprócz liści.
W miniformacie 22:21, 11 lis 2011

Do góry
Ładnie wyrósł cyprysik. bardzo je lubię. Są takie włosiaste.
Ogród z lustrem 22:19, 11 lis 2011

Do góry
Jutro jedziemy do ogrodu z lustrem posadzić resztę roślin czy skończony mur czy nie, bo już będzie za chwilę za późno. Zrobimy także konserwację, grabienie i rozejrzymy się co słychać. Oczekujcie relacji z wizyty wieczorem
Mój 4 arowy azyl... 22:16, 11 lis 2011

Do góry
Gratulacje Basiu
Kolejnej szybkiej setki.

Brązowienie iglaków 22:12, 11 lis 2011

Do góry
Jeśli nie były zalane to po prostu może miały zbyt mało wody, bo uciekała szybko do gruntu.
A jak wyglądały bryły korzeniowe podczas sadzenia, czy to były kopane jałowce?
Czy miały podsypywane coś do dołków, czy sadzone w piasek?
Wg mnie tak na pierwszy rzut oka one usychają z braku wody i są zagłodzone.
Nasadzenia przed domem 21:32, 11 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Rabata 4 powinna w jakiś sposób mieć kontynuację w rabacie z napisem "nasadzenia" - tej wąskiej albo z rabatą dużą (przy napisie wschód).

Chodzi o to, żeby zarówno murki, jak i płyty przechodziły płynnie

Jakie to podobne do mojego projektu
Wyjazd "Ogrody Anglii" - lipiec 2011 20:30, 11 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
To wszystko jest brane pod uwagę, nikt przecież nie kupuje droższych przelotów jak są tańsze.
Oczywiście

Nie no najlepiej ryanair'em albo wizzair'em - te chyba najtańsze...
Pogaduchy skowronków 19:55, 11 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

O JEEEEŻŻUUUUUNIUUUU - jakie oczy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies