Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W kamiennym kręgu od początku 22:16, 13 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
No i o to chodzi czekałam na te strumyki, rzeczki, rzeki tulipanów - Twój ogród jest tulipanowy Aniu u mnie pomór cebulowych. chorują wszystkie oprócz czosnków. Niestety nie myślałam, że będę tak przeżywać tą porażkę ale jak patrzę na te puste rabaty ze zgniłymi kikutkami to płakać mi się chce. To drugi rok z rzędu. Dobrze, ze mogę oglądać tulipany u Ciebie i u innych na O. Czy zaprawiasz swoje cebule przed sadzeniem ?
Uściski przesyłam

Kasiu, to pewne wina tej zimy bez śniegu, u mnie pomarzły lilie i narcyzy, tulipany jakoś się nie dały.
Cebul nie zaprawiam, zdażyło mi się to tylko raz, ale wielkie z tym ceregiele, bo trzeba je przez czas jakiś moczyć w środku chemicznym. Nie lubię takiej mokrej roboty, zwłaszcze jak jest jesień i zimno doskwiera.
Staram się za to dość dokładnie je sortować i sadzić jak najpóźniej, wtedy tak mocno nie chorują.
Tulipany nie lubią też zbyt zwięzłej i mokrej gleby, może to jest przyczyna, że u Ciebie giną?
Ukojenie 20:55, 13 kwi 2016

Do góry
Posadziłam w doniczki kłącza i cebule zakupione jakiś czas temu w Lidlu i Biedronce.
Posadziłam nawet mieczyki bo wypuściły kły.
Posadzone: zestaw biały - frezje, dalia, mieczyki, lilie (anemony już dawno);
mieczyki florentina, kłącza malw, kłącza liatry i trytomi, słoneczniczki.
Na razie stoją na tarasie.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:25, 13 kwi 2016

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)

Aha... już po targach... a ja odczytałam dziś Twój wpis bardzo żałuję, że nie byłyśmy razem na targach
Ja byłam w sobotę rano, kiedy było chyba urwanie chmury! Wszystko przemoczone, okropna pogodna była. Kupiłam trochę ciekawych trawek. Nie wiem, jak Twoje odczucia, ale ceny mają zbyt przesadzone, choć urok tylu roślin w jednym miejscu zachwycającyŻałuję, że nie skusiłam się na cyprysiki na pniu, były piękne, ale wydawało mi się, że kupię taniej w szkółce.

patrzyłam na prognozę i dlatego wziełysmy pod uwagę tylko niedzielę, bo miało nie padać, ale było przeraźliwie zimno, więc też nie za wiele pooglądałyśmy .

kupiłysmy tylko lilie, a Joaśka 3 dżewka

miałam sie poprzyglądać bylinkom, ale jak coś będę robiła zamówienie przez internet z tej szkółki co jesienią................

a co do spotkania - nie martw się coś zorganizujemy u mnie najwyżej
Lawendowy zawrót głowy 07:54, 13 kwi 2016

Do góry
Kindzia nie wiedziałam ze dłuzej oko ciesza to super bo pierwsze zakwitły ))

Asiu przeciez Cie pamietam i Twoje pytanie ....tylko mi nie mow ze na oko hihihi pozdrawiam Cie serdecznie i kiedy założysz wreszcie watek ?

Aniu buziak ))

Tess zdjecie z bliska chyba powoduje ta niepewność. To napewno szmaragdy. Podwiazalismy je i wygladaja lepiej mam nadzieje ze sie wzmocnią. Co do podlewania to nie oszczędzaliśmy wody lato nas zmusiło do tego dzieki kochana za porady )

Agatko u Ciebie tyle kwiecia gdzie mi do Twoich bujności )

Sebus ze niby wpadniesz ? Hihi wpadaj wpadaj )))

Karolinka no tak omawialysmy to u Ciebie

Łukasz czyli niezle kadruje skoro taki efekt widzisz pozdrawiam lilie rosna

Pawlus no stipa mnie nie zawiodła ciesze sie mam ja w roznych miejscach i z czosnkami tez a skąd wiesz tego miejsca nie pokazałam
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 21:47, 12 kwi 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
Pojechałam i troszku się rozczarowałam owszem były ale nie pełne czekam do czwartku maja mieć pełne.
Ale ja jak to ja,nie mam szans wyjść z takiego miejsca o pustych rękach
Oto mój nowy nabytek
hortensja śniezno-biała,w woreczkach lilie,krokusiki fioletowe i znaczniki

Biegam u Ciebie Violu super produkcję widziałam na oknie no i zakupki kwiatowo cebulowe no i wschody wiosenne ale sie dzieje u Ciebie buziaki zostawiam i Witam serdecznie
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:33, 12 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Domi trochę u mnie pada, dla trawnika wysianego to super

Lilie dzisiaj posadziłam
super
Beskidzkie marzenie 14:22, 12 kwi 2016

Do góry
Lilie dzisiaj posadziłam, ale zimno jest, brzydko, nie chce mi się w takiej pogodzie nic więcej robić

A u Ciebie coś ogrodowo się dzieje?
Liliowo i kolorowo:) 14:01, 12 kwi 2016

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Obyś miała Kasiu racje bo po tej wichurze i suszy to do teraz miałam sprzątania, urobiona jestem, że hej dwa tygodnie , jeszcze ciut zostało to znaczy ciut do tego co zrobiłam już Cieszę się bardzo z tego deszczu, wczoraj na szybko jeszcze przesadzałam, dzieliłam żurawki dla sąsiadki sadzonki robiłam, posadziłam lilie i róże no i nawóz się rozpusci

Już optymistycznie wszystko brzmi a po deszczu jednak buja szybko, bo nawet jak nie ma słońca, a jest dość ciepło, mamy fajniejszą wiosnę
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:22, 12 kwi 2016

Do góry
Domi trochę u mnie pada, dla trawnika wysianego to super

Lilie dzisiaj posadziłam
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:36, 12 kwi 2016

Do góry
Niech pada
U mnie niby od soboty pada co jakiś czas a i tak są miejsca że sucho taka skorupka tylko podlewalam dzisiaj bo lilie tam posadziłam, tato sie ze mnie śmiał że podlewam jak deszcz pada
Ogród Mirelli 12:30, 12 kwi 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ja mam inna szałwię.i też jestem z niej bardzo zadowolona

A jaką masz odmianę, którą możesz polecić?

Aniu lilie dzisiaj posadziłam nareszcie
Pozaznaczałam patyczkami, żeby czasem nie wyrwać jak zaczną rosnąć
Ogród z łezką II 20:23, 11 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

chcialabym zeby juz byl maj

Kasiu a na takie przymrozki nocne to lilie sa wraxliwe ? maja teraz od 5 do 20cm

Ja jeszcze nie...w maju to mam nawadnianie zaplanowane, a jeszcze dwie rabaty muszę...

Nigdy mi takie wylazłe lilie nie zmarzły, to i Twoje dadzą radę. Nie martw się na zapas, na to zawsze jest czas
Ogród z łezką II 20:15, 11 kwi 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Aż mnie zdziwił, że już tak ładnie zaczął. Teraz tylko na buczki czekam Ale to pewnie w maju dopiero...

chcialabym zeby juz byl maj

Kasiu a na takie przymrozki nocne to lilie sa wraxliwe ? maja teraz od 5 do 20cm
Mój jest ten kawałek ogrodu 16:21, 11 kwi 2016

Do góry
No własnie nie wiem czy je trzeba uszczykiwac - wielu roslinom dobrze to robi. W domu zostawiłam sobie kawałek gipsówki i cos mnie tknęło zeby uszczknąć wierzchołki - ładnie sie rozkrzewia. Pomyslałam ze moze werbenom tez by to dobrze zrobiło.
Moje są w róznym stadium - tak na oko to część tez takie maluchy jak u Ciebie, część nieco mniejsza niz te duze, ale tez juz mają po 2-3 pary lisci własciwych. Moze dzisiaj wieczorem sie zbiore i cos popikuje, chociaz pracy mam po kokardy

Lilie jeszcze nie kwitną - i cale szczęscie Ale paki juz zawiązane.
Mój jest ten kawałek ogrodu 16:00, 11 kwi 2016

Do góry
Pikowałam maleństwa, poprzednio też. Szybko się zebrały w sobie i nabrały masy to i te kolejne też tak pewnie zrobią. Nic nie uszczykiwałam. Powinnam?

Czyli masz teraz lilie domowe. Piękny zapach pewnie w domu Jaki kolor masz?
Mój jest ten kawałek ogrodu 15:05, 11 kwi 2016

Do góry
O kurcze, pikowałaś takie maleństwa? To ja tez powinnam w takim razie. Czy uszczykiwałas wierzchołki po pikowaniu czy rosną jak chcą?

U mnie lilie siedzące w donicach tez ruszyły. Mam takie w zwykłych duzych plastikach - wydobywałam je z gruntu ze 3 lata temu i tak zimują kolejny rok miedzy cisami. Jak ładnie ruszają to wędrują bardziej do przodu, a potem znowu do kata gdy juz robią sie brzydkie Za to te które kupilam w tym roku i zaczely mi rosnąć w garazu mają juz paki - ot taki mały falstart Oczywiscie stoją w domu przy oknie i tylko wedruja za dnia na dwór, wiec nic dziwnego Potem pójdą do ziemi, ale w tym roku juz nie sobie rosną w ciepełku.
Mój jest ten kawałek ogrodu 10:28, 11 kwi 2016

Do góry
zoja napisał(a)
piękna ta Twoja wiosna, ja nadal mam tylko szafirki - kępkę
Ja jeszcze nie znalazłam larw, a dużo grzebaliśmy w ziemi. Za to dziś widziałam kilka tłustych dżdżownic

Ja lilie też wsadziłam do doniczek, ale jeszcze do ziemi nie wsadzam. Chociaż dziś musiałam wykopywać rośliny z rabaty i znalazłam lilię, która już ruszyła - powolutku, ale jednak tak samo jeżówka

U mnie też lilie powoli ruszają, jeżówki też. Porównywałam sobie wczoraj zdjęcia, to stopień zaawansowania wiosny jest taki jak w ubiegłym roku
Mój jest ten kawałek ogrodu 10:27, 11 kwi 2016

Do góry
marzena_perkowska napisał(a)
Na cztery dni grzebania znalazłam trzy sztuki ,ale całą zimę kreta gościłam .
Lilia siedzi trzeci rok ,ale krzaki się rozrastaja i lilie trzeba zabrać .

Basen masz już w planach ,będzie super.

Miałam 13 larw pod darnią na około 3m2, nie wiem czy powinno mnie to martwić czy nie. Poszukam bliżej roślin na rabacie.
I co lepsze? opuchlaki czy kret?
Dwa ogrody 10:44, 10 kwi 2016

Do góry
z serii eksperymentalnej/dziwnej
przesadzone we wtorek ( podczas słońca i ciepła) czosnki

oraz kwitnące brunnery, te dadzą radę, czosnki najwyżej nie zakwitną

siane przeze mnie dwa lata temu rutewki chyba wcale nie zmarzły, kupowane dopiero się pokazują

przezimowała jednoroczna naparstnica od Jankosi ( a może nie jest jednoroczna?!)

nie wiem co to jest, jakieś lilie, martagony?

z serii co padło fotek nie mam, ale wyrzuciłam już kilka róż, nie odbiła część kuklików, zawilców jesiennych, słabiutkie są liliowce, szczególnie te przesadzane co roku w najwiekszy upał/ odradzam, kupiona w Pęchcinie kapusta wodna... zapomniałam nazwy, część traw.
Karola, zyje trawka, która kupowałyśmy u Krysi? Na razie czekam, ale sucha zupełnie..
Ogród zielonej AniaK 09:58, 10 kwi 2016

Do góry
I powiem Ci, że nawet jak się będziesz zarzekać, że w tym roku to już nic, na pewno, to i tak słowa nie dotrzymasz
Mówiłam, że w tym roku nic kupować nie będę, oprócz wrzosów oczywiście, bo wiedziałam, że wymienić je na nowe muszę, to absolutnie już nic nie kupuję, nawet mnie lilie nie skusiły i róże...a już mam magnolię, planuję dwa czerwoniaste berberysy dokupić, 300 sadzonek bukszpanów na obwódkę skarpy zamówiłam, jeszcze może tojad biały by się przydał, jeżówka mi zmarzła, to też trzeba..., tak to z nami jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies