U nas Hilli jest akurat i to po 13 zł, kupiłam dla Babci Jasi dopiero co.
Ja bym nie wytrzymała do wiosny, jestem zaprawiona w bojach ogrodowych i zimno mi nie straszne, natomiast święta przywitałabym już z piękną aranżacją przedogródka, choćbym miała po cisa jechać 300 km
Pamiętam jak jechałam do Końskowoli po tulipanowca
Proponuję wyrwać chwaściory i wyczyścić ten prostokącik, przymierzając się jednocześnie jednak do realizacji
A w gazony posadź od strony sąsiada albo irgę Ursynów czy niższą , albo trzmielinkę Blondy z żółtymi plamkami.
Cisy sadź do gruntu i jeden przy drugim, ściślutko i równiutko.
A może zamiast trawnika inny kolor żwiru, ciemniejszy albo okrągła granulacja a tam tłuczeń.?
Dobre dojście i luźno.
Ewentualnie zamiast trzmieliny piennej (zbyt małej) wiśnie Umbraculifera na wysokim pniu?
W jednego Rh bym się nie "pchała" i w klonika palmowego także. Mocne formy się liczą.
Ewentualnie tu gdzie białe plamy - może być Citronelle w prostokątnych plamach.
A jeśli chodzi o ostrokrzewy o zielonych liściach zwłaszcza Ilex x meserveae 'Blue Angel' bez problemu zimują, wszak mam i miałam kilka form piennych za domem. Została mi jeszcze jedna.
Pstrokatą odmianę ostrokrzewu chowam do garażu, rośnie w donicy więc nioe przeżyłaby.
Witaj GabiK,
Wiesz, Dominika już to wcześniej zauważyła - że każdej z nas podoba się to co ma inna . Mnie z kolei podoba się Twój "miniaturowy ogródek". Ileż w prasie i na necie pomysłów, aranżacji (przede wszystkim w realizacjach gardenarium) na zagospodarowanie takiej małej przestrzeni!!! No i zawsze znajdzie się czas, żeby tak jak u Noemi poleżeć na leżaczku...
Doceń zatem swoje 100m.kw. - ogród o takiej powierzchni ma mnóstwo zalet! A jak następnym razem szybciutko uporasz się z pielęgnacją i będziesz już zasłużenie odpoczywać , to wspomnij ciepło o takich jak ja, co jeszcze po ciemku próbują coś zrobić w ogrodzie, bo dnia im brakuje przez te "hektary"
Pozdrawiam serdecznie!
Dodawanie startera do kompostu znacznie przyspiesza ten proces, polecam jak najbardziej, zwłaszcza gdy kompostowniki zapełniają się szybko. Wg mnie najszybciej działa Komposter Radivit formy Neudorf.
U Babci Jasi kompostownik wymurowany jest z cegieł, ale ażurowo - z dziurami.
Dojrzały kompost Babcia rafkuje i ładuje do dużych donic obok i czekają na wykorzystanie. Posypuję potem nim rabaty, trawnik wiosną i w dołki do sadzenia.
W sobotę mam ASP - studentów, a byłoby dobrze, a może po południu?
Tel na PW
Danusiu ten weekend mam szczególnie zajęty , pracuje w sobotę, potem urodziny (kolejne 50 u znajomego ), . Pracuję w tygodniu popołudniami więc może będziesz miała jakieś wolne przedpołudnie. Pozdrawiam
Co to dzisiaj, skowronki zaspały?
U mnie jakiś dziwny mrozik złapał, niby jest na plusie, mokro, a dach samochodu oblodzony...
Nic nie okrywałam. agawy jeszcze na zewnątrz.
W sobotę mam ASP - studentów, abyłoby dobrze, a może po południu?
DaDTel na PW
Danusiu ten weekend mam szczególnie zajęty , pracuje w sobotę, potem urodziny (kolejne 50 u znajomego ), . Pracuję w tygodniu popołudniami więc może będziesz miała jakieś wolne przedpołudnie. Pozdrawiam