Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początki w Kruklandii 17:02, 16 kwi 2013

Do góry
Kto mi powie jak to się nazywa ???

Takie ma listki
Rododendronowy ogród II. 17:02, 16 kwi 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Te kwiaty cieszą najbardziej w naszej strefie wiosennej.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 17:01, 16 kwi 2013

Do góry
zabaewa napisał(a)

Wszystkie Twoje zdjęcia mnie zachwycają, ale tych dwóch chciałabym poznać trochę więcej szczegółów
Może gdzieś jakiś bardziej szczegołowy tutorial...
Pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:59, 16 kwi 2013

Do góry
malkul napisał(a)
I 6 trumienek - stan na dziś

Skrzynie zawsze jak trumienki wyglądają. Mamy takie malowane w domu skrzynie i kufry i zawsze mam skojarzenie przy jednym kufrze, że jak sarkofag wygląda.
Ale jak przyjdą warzywa będzie widać efekt od razu. Pełen profesjonalizm.
Jurajski Ogród 16:58, 16 kwi 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

lawenda po cięciu

Ależ Ty masz widoki! A lawenda.... przypomniałaś mi, że i moja powinnam ostrzyc...
Wiejski Ogród Moniki 16:48, 16 kwi 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Nie zgodzę się co do koncepcji tych dwóch, trzech kolorów na jednej rabacie. Oczywiście, można tak zrobić, ale w wiejskim, dużym ogrodzie - niekoniecznie. Zasada wprowadzania ograniczonej ilości kolorów znajduje zastosowanie w małych ogrodach i założeniach, w dużym ogrodzie takim jak nasze można poszaleć i mieć wszystko. I nie zawsze żółty z różowym wygląda źle, wszystko zależy od odcieni i faktury roślin. Bladoróżowa róża zawsze będzie dobrze wyglądać z żołto kwitnącym przywrotnikiem.
Rabaty w tym ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/357-ogrody-angielskie-hoveton-hall-gardens i w tym ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/395-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-w-lipcu-2012 są bardzo kolorowe i przeczą zasadzie ograniczonej ilości kolorów i zestawień barw obok siebie. To jest oczywiście trudniejsze, ale efekt niesamowity. Widziałam te ogrody na żywo.

Moniko, te rośliny o których piszesz - łubin, liliowce, liatry, platykodony i ta likoris radiata ( nie znałam tej rośliny) - po pierwsze są bardzo wyraziste- każda z osobna i po drugie - i najważniejsze - nie kwitną w jednym czasie, więc teoretycznie można posadzić wszystko razem. Liliowce generalnie są trudne do zestawień z innymi roślinami. W tym zestawieniu o które pytasz, będziesz miała co jakiś czas kwiaty na jednej z tych roslin, a pozostałe będą zielone.
Więc chyba nie o to chodzi. Dobieranie roślin jest trudne, trzeba sprawdzać kiedy dokładnie kwitną i w oparciu o kolor, formę, wysokość, termin kwitnienia sadzić obok siebie.
Polecam artykuły Danusi o angielskich ogrodach (sama tutaj też popełniłam kiedyś jeden taki), a właściwie bardziej oglądanie zdjęć. Moje rabaty tworzę od wielu lat i ciągle nie jest dobrze mimo że mam szczęście oglądać na żywo mnóstwo dobrych wzorów. No i ciągle się uczę na własnych błędach.
A żeby nie być gołosłowna, to wklejam Ci w prezencie moje zdjęcia z ogrodów: Geoffa Hamiltona, Bressingham i Beth Chato, wszędzie jest żółty z różowym i mnie właśnie o to chodziło jak tłumaczyłam wyżej, że można, chociaż nie zawsze.

I ja skorzystałam na radach Gabrysi.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:44, 16 kwi 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Wczoraj nie wytrzymałam i pojechałam, bo po drodze, nacieszyć oczy bratkami, wielka kolorowa masa

Ja też bym nie wytrzymała. Bratki muszą być!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:42, 16 kwi 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
moje malutkie, co nieco, ale cieszy jak nie wiem co

Te malinowe lubię najbardziej.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 16:36, 16 kwi 2013

Do góry
Mazan napisał(a)
Witam

Przedstawiam spóźnioną fotkę wcześniej opisanego "ślimaka". Można go postawić w każdym miejscu, które tylko się do tego nadaje.

Będzie fajnie wyglądać jak się zazieleni. Co tam ma być, zioła?
A te cegły to tylko poukładałes? Nie są połączone zaprawą?
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:57, 16 kwi 2013

Do góry
Witam

Przedstawiam spóźnioną fotkę wcześniej opisanego "ślimaka". Można go postawić w każdym miejscu, które tylko się do tego nadaje.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:45, 16 kwi 2013

Do góry
Witam prawie sąsiadkę powoli coraz więcej nas z tek okolicy
Potencjał w działce duuuży... Tylko chęci trzeba a z ogrodowiskiiem wszystko się uda
Witam i dołączam na przywitanie

Wiejski ogródek-plany 15:38, 16 kwi 2013

Do góry
Witam
Też jestem z okolic
To dla Ciebie na dobry początek
Krowy, staw i my... 15:36, 16 kwi 2013

Do góry
W końcu u mnie też można coś porobić na działce, śniegu nie ma, ziemia trochę obeschła, przynajmniej nie ma grzęzawiska Jutro jadę przesadzać moje borówki.

Plan był taki, że zlikwiduję skarpę i zrobię murek oporowy z kamienia polnego ale czym bliżej do realizacji tym coraz bardziej się waham. Przecież skarpa też ma swój urok to ostatni moment na podjęcie decyzji bo jak łopata pójdzie w ruch .... potrzebuję waszej pomocy !!!

Czy robić ten murek, czy obsadzić skarpę i zrobić na niej wrzosowisko?

Pomyślałam o wrzosowisku ponieważ:
-podoba mi się
- już w tym miejscu rosną 4 krzaczki wrzosów, to będzie ich trzeci sezon i widać, że bardzo im tam dobrze
- zawsze chciałam mieć wrzosowisko, a na razie nie widzę na nie innego miejsca

ta czerwona linia pokazuje długość skarpy ok 15metrów

tu kawałek skarpy w zbliżeniu na czerwono zaznaczony kawałek do ewentualnego obsadzenia, to coś na środku to borówki, które będę przesadzać

a tu ujęcie z drugiej strony, skarpa na zdjęciu wygląda na dość płaską ale ma ok 1m wysokości

Zachęcam do głosowania
murek czy obsadzona skarpa?
Krowy, staw i my... 15:21, 16 kwi 2013

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Wczoraj pikowałam poziomki, wyszło 60 krzaczków , trochę oddam siostrze. Mąż się zdziwił jak zobaczył parapet

Dziekuje ze mnie odwiedzilas
Ale super te poziomki no i duzo tego ale to nic mozesz zawsze pare wsadzic do doniczek beda sobie zwisaly tez bardzo ladnie wygladaja takie malusie czerwone owoce
Ja mam poziomki znajoma z pracy przywiozla sadzonki z Rosji dala mi doslownie trzy male roslinki a teraz nawt sasiad ma na trawniku tak rosna a smaczne mniam mniam maja owoce do listopada a mam je trzeci rok
pozdrawiam i sloneczka zycze
Ogród Ewy :) 15:20, 16 kwi 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
bajecznie juz Ewa
w końcu będziemy u ciebie podziwiać ,,Włochy"

daleko do tych Włoch
ale chociaż namiastka, trzeba mieć coś koło siebie co się lubi

a figi potem tak wyglądają

lubię jak kwitnie bougenvilla

i agapanty

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:18, 16 kwi 2013

Do góry
Pierwszy raz kupiłam bratki

Moje wyzwanie 14:59, 16 kwi 2013

Do góry
witam jestem żoną mama i początkującym ogrodnikiem .Nie będę się za wiele rospisywac o sobie bo szkoda czasu trzeba siac kopac przekopywac ciąc przerywac itd . pod wielkim wrażeniem jestem oglądając wasze ogrody pełna podziwu oraz chęci posiadania choc namiastki tego co tu zobaczyłam Fajni ludzie piszący z takim zaangażowaniem i pasji ogrodowej przyciągneło mnie do tego forum ja własnie zaczynam stawiac pierwsze kroki i mam marzenie aby mój ogród wyglądał tak jak te małe i skromne te wielkie i bogate te zielone i kolorowe a wiedzę zawarta tutaj chciała bym czerpac całymi garściami oto kilka zdjęc

maj 2012

Ogród Ewy :) 14:53, 16 kwi 2013

Do góry
trawniki po zimie, przed domem, trawa już dosiana

za domem wygląda całkiem nieźle

lawendy przystrzyżone, ale mi pachniało przy cięciu

Ogród Ewy :) 14:49, 16 kwi 2013

Do góry
Moje ukochane tarasowce

choisia ternata niedługo zakwitnie, upojnie pachnie

figa wyjechała z garażu z figami niezmiernie ciekawa roślina, równolegle pojawiają się owoce i liście

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies