Mój ogród to głównie trawnik. Mam przy tarasie pas w kształcie fali, z roślinami posadzonymi jeszcze podczas wykańczania domu, obrzeże z kostki granitowej. Maj 2012r
Jeżeli chodzi o resztę ogrodu to zostaje rabata przed domem i pas wzdłuż ogrodzenia. Przed domem najchętniej skłaniałabym się do kształtów prostokątnych, jak proponowała Danusia. Ze sznurka zrobiłam na prędce "zarys", pokaże wieczorem.
Wczoraj próbowałam wykopać dołek i nie dałam rady!!!! Mąż musiał go zrobić kilofem...... Z nasadzeniami więc nie poszaleję, bo łatwej będzie mi zrobić mi kilka wielkich dołów pod kilka roślin, z nową żyzną ziemią niż koparką wybierać wszystko. Miejsce przed wejściem było sztucznie usypane podczas budowania, nie miałam wpływu na to, że równają teren "czymkolwiek", dom kupowałam w stanie surowym ;( Od str. tarasu jest już ładna ziemia i tam tato zrobił mi rabatę, jak wyżej.
Podjazd kiedyś, kiedyś będzie wyłożony kostką, na razie będą kamyki. Potrzebuję jeszcze miejsce na grilla, nie mam pojęcia, gdzie go postawić, mąż chce murowany...
Ze żwiru lub piachu chce też wysypać kwadrat pod basen, bo w ubiegłym roku stał na trawie i zniszczył nam spory kawałek trawnika. Do dzisiaj nie może się zregenerować.... Pomyślałam o takim rozwiązaniu ze żwiru pod basen, bo podobne rozwiązanie widziałam właśnie na Ogrodowisku. Nie pamiętam, w czyim wątku - wybaczcie, że posłużę się zdjęciem dla zobrazowania tego, o co mi chodzi.
Zrobiłam plan mojej działki, który tak wygląda: