Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:35, 10 maj 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Epimedium to jedna z tych roślin, które dopiero w masie są widoczne. Ja kupiłam od razu 20 i powiem Ci, że zauroczyłam się nimi. Na glebę jest prosty sposób - wymieszać rodzimą z mieloną korą, ewentualnie trochę piasku jak gleba ciężka. Moje tak rosną i świetnie sobie radzą
Też jestem z lat 70

Na sadzenie masy epimediów pod krzakami ( a tylko tam ewentualnie znalazłabym dla nich miejsce) szkoda mi pieniędzy. 16-19 zł za sadzonkę to sporo. Dla nich trzeba by skomponować odrębną rabatę- jakąś wysepkę po wysokim drzewem. Zdecydowanie nie jest to roślina do mojego typu ogrodu. Za duży u mnie misz-masz.

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:27, 10 maj 2022

Do góry
sarenka napisał(a)
Ale duże już liście ma Twoja parocja, moja to jeszcze malutkie,ale jak widzę to u mnie co najmniej tydzień później jest Niżne mieście oddalonym o 10 km.

Możesz mi przypomnieć jaka masz odmianę i może fotkę wrzucic swojej świdośliwy?

Tak parocja fajnie ubrała się w listki ma zaciszne słoneczne miejsce,więc pewnie dlatego.
I twoja ruszy

Świdośliwę mam bez odmianową,poprostu świdośliwa Lamarcka

Tak teraz wyglądała

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:26, 10 maj 2022

Do góry
tulucy napisał(a)
U mnie część kuklików sadzonych jesienią niestety nie przetrwała. Na szczęście sadziłam po 2-3 sztuki każdej odmiany. Te, które przezimowały, na razie też malutkie. ale przybiorą widzę to po tych, które rosną już drugi sezon.

Jasne, że przybiorą. Dzisiaj dzieliłam ubiegłoroczne, bo potrzebowałam dwóch sztuk do zapchania dziury. Mam fazę na usuwanie czosnków główkowatych. Bardzo inwazyjne zaczęły się robić, a uprawy szczypioru na rabatach ozdobnych nie planowałam.
Zaczęłam ogławiać szafirki i tulipany. Coś czuję, że ten upalny tydzień błyskawicznie wytrzebi z ogrodu tulipany.

W półcienistych miejscach trzymają się nieźle, ale w słońcu przekwitają błyskawicznie.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 14:54, 10 maj 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)

Wklepac do programu też trzeba umieć
To może za ciosem pomieszasz trochę tawuły z krzewuszką i hortki z miskantami? Żeby nie było rządków? Tak, jak radzi Wiola.

Krzewuszka pod klonem, tawuła w miejscu krzewuszki, hortensje na mijankę z miscantem, tylko musiałabyś wiedzieć jaki misckant docelowo wysoki rośnie.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 14:52, 10 maj 2022

Do góry
Przedstawię stan aktualny. Małe drzewo/krzew opada z płatków, duże jeszcze długo kwitnie na krótkopędach tymi mniejszymi, jaśniejszymi kwiatami.

Strona poludniwo- wschodnia.

Strona południowo- zachodnia.

Północny wschód.

Północny zachód.

Teraz całą uwagę skupia na sobie Susan.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:50, 10 maj 2022

Do góry
Ławy zalane, jutro pustaki szalunkowe I więcej betonu. Pojutrze koparka, piasek I chudziak.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 14:20, 10 maj 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Aniu wyszło mi coś takiego
Drzew nie było takich jak wybrałaś, z roślin zgadza się tylko jodła, śliwa, tawuły, bodziszek i hakonki. Nie ma red barona, dałam coś niby podobnego. Hortensje i miscanty też są jakieś inne. Krzewuszka też nie wiem jaka powinna być ale domyślam się, że z tych większych krzewów.
wiosna

lato

jesień

Jak to pięknie wygląda.

daria, czy Ty wykupiłaś tą podstawową wersję tego programu? Czy tam jest sporo roślin?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:00, 10 maj 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dla Kasi mój lotosowy eksperyment
Żółty dziś mnie doprowadził do opadu szczęki i mega zdziwienia

Dopiero kłącze jakieś tworzy, mikro listek jeden, nie posadzony w ziemię, a mam wrażenie, że wypuszcza pączek kwiatowy???
Kasiu help bo może to idzie nowy liść? Sadzić go mam?

Po lewej na łodyżce glutek jakiś obrasta, nie wiem co robić, obciąć czy zostawić?

Sylwia, teraz tworzy sie korzen glowny, ale doskonale rozumiem Twoje podekscytowanie, bo niedawno sama tak sie czulam Ten korzen bedzie zywicielem calej rosliny, z niego rowniez wyrosna kwiaty; dopiero za rok?. Z tego korzenia za chwile, wyrosna rowniez male korzonki( z takiego zgrubienia) Pokazywalam to u siebie na fotkach Ja swoje posadzilam, jak te korzonki byly takie juz spore. Nie wiem czy dobrze, robie to po raz pierwszy, ale widze ze lotosy maja sie dobrze. I rosna, a to jest najwazniejsze.. Mariusz chyba sadzil je wczesniej.
Takie glutki tez mialam. przy zmienianiu wody troche sie same odrywaly. Nie dotykalam golymi rekami.
Dolej wody, reszta jest ok. I wystaw na slonce
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:50, 10 maj 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

dobrze myślę, że to skrzyp???

Tak

Sylwia ile Ty masz pięknych drzew i krzewów.
Wzdycham.

Zamówienia zacne robisz.
Ogrodowe wariacje 13:27, 10 maj 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Bodziszek ładnie wygląda z różą, rozważasz w ogóle taką opcję? Bodziszek z lawendą mi się trochę gryzie.
Mam pytanie odnośnie domku, on jest z jakiegoś kompozytu? Atrakcyjnie wygląda Podasz namiary gdzie kupiłaś?

Daria mam roże na mojej kochanej różance, nie byłaś u mnie w zeszłym sezonie, a tu takie rozkminy były masz rację z tym połączeniem lawendy i bodziszka, odpuszczę.
Będą lawendy, Justynka podsunęła konkret, zawsze mi się podobały, a nie chciałam przy tarasie ze względu na bzyczki.
Są w dalszej części ogrodu gdzie do czasu nabrania wyglądu się zbytnio tam nie bywa z bliska.

Domek jest ze sztucznego tworzywa, ale jest super w utrzymaniu, nic się z nim nie dzieje, mam go trzy sezony. Namiary priv.

Dla Ciebie moja różanka

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:18, 10 maj 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Drzew nie było takich jak wybrałaś, z roślin zgadza się tylko jodła, śliwa, tawuły, bodziszek i hakonki. Nie ma red barona, dałam coś niby podobnego. Hortensje i miscanty też są jakieś inne. Krzewuszka też nie wiem jaka powinna być ale domyślam się, że z tych większych krzewów.
wiosna

lato

jesień

Ale ładnie zdolna Daria jesteś.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:55, 10 maj 2022

Do góry
tulucy napisał(a)
Piękne są te trawiaste ścieżki. Myślałam nawet nad częścią trawiastych u siebie, ale wychodzi na to, że starczy mi materiałów, bo znajomy ma trochę takich płyt, jakich mi brakuje. No i w opcji trawiastej musiałabym oddać trochę zmieni więcej z grządki, żeby choć na szerokość kosiarki zrobić ścieżkę. A mi żal

Ja też jestem opcja lat 70'tych, od połowy, ale zawsze

.
Te trawiaste ścieżki wymagają sporo zachodu. Trzeba kancikować, kosić, nawozić, robić areację, wertykulację i sypać nawóz. Plusem jest ładne obramowanie rabat.
Materiałowe są mniej skomplikowane w obsłudze.

Tu mam problem z trawą jesienią. Ścieżka robi się za bardzo zacieniona.

Skusiłam się rok temu na zakup dwóch sadzonek epimedium. Już wiem, że choć urocza, nie jest to roślinka do mojego ogrodu. Jej delikatność ginie w masie innych roślin i nie da się jej należycie wyeksponować. Dodatkowym problemem jest to, że potrzebuje stanowiska nieci kwaśnego, a takowe u mnie naturalnie nie występuje.

Też ubiegłoroczny nabytek.

Ciekawe, czy kiedyś nabierze masy jak jego kuzyni.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:55, 10 maj 2022

Do góry
wiosna

lato

jesień
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:46, 10 maj 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Minimalizm to cudowna oszczędność czasu, każdy zbędny przedmiot bez oznak funkcjonalności to krótsze życie, tak zawsze mawiam PRL to były czasy, do jakich powrót myślą wywołuje we mnie dreszcz. Dało się żyć i być szczęśliwym, ale ilu rzeczy się nie dało... Dlatego nie potrafię zachwycić się fotelem 366 i powiedzieć "cudowny", bo mam złe skojarzenia, zbyt determinujące postrzeganie przedmiotu, który sam w sobie należy do czołówki designu.

Celnie ujęte.

A tymczasem wiosna się panoszy.
Na cypelek już nie da się wejść.

Kwitnienie zaczęły tiarellki. W towarzystwie molinii Variegata i szafirków wyglądają wyjątkowo uroczo.

Zacisze Alicji 12:34, 10 maj 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Niedzielny spacerek po ogrodzie. Roboty jeszcze mnóstwo, ale cóż, trzeba powoli iść do przodu.

Wszystko piękne,
Twoja magnolia śliczna.
Moja krzaczkowata. Ale też ją lubię
Moje rodki jeszcze w głębszych pąkach .
Moja ostoja 12:30, 10 maj 2022

Do góry

Moja ostoja 12:26, 10 maj 2022

Do góry
Dziś w słońcu ogród nabrał kolorów
Tylko tam, gdzie rosną krokusy, trawa musi jeszcze poczekać na pierwsze koszenie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:55, 10 maj 2022

Do góry
Kilka dni poświęciłam ostatniej akcji pielenia całości rabat. W kolejnych tygodniach już nie da rady zapuścić się w głąb. Pozostanie ewentualne oczyszczanie ich krawędzi.
Po posadzeniu pomidorów i wysiewach dyniowatych odświeżyłam kanciki w warzywniku. Do wysiania został mi drugi rzut szparagowej fasolki, ale to za jakiś tydzień. Reszta wysiewów ewentualnie w sierpniu.

Kot mi namieszał w wysiewach sałat.

Nad kompostownikiem lada moment zakwitnie liliowiec. Bukowo-grabowy żywopłot już w zielonych listkach.

Bergenie po obcięciu prawie wszystkich liści z lekka wyszlachetniały.

Zieleń, drewno i antracyt 11:48, 10 maj 2022

Do góry
Dziewczyny, to wszystko Wasza wina
Szałwie i dalia puściły korzonki(wystają z dna doniczki) - i co teraz? Ściągać już woreczki, przesadzać czy jeszcze zostawiać tak jak jest?

Jeszcze jedna ciekawostka - ten obcy w oczku wodnym to może być malutka traszka. Porusza się w charakterystyczny sposób Trzymajcie kciuki, żeby to była ona, bo traszki uwielbiam i żeby sobie rosła w spokoju a ewentualnie jesienią będę się martwić gdzie ją przenieść, żeby zimę przeżyła.
Ogrodowe wariacje 11:26, 10 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Tutaj mam sporo miejsca za tulipanami i tak ciągle dumam co tu wsadzić. Taka wersja: bodziszek rozanne i lubin biały, mam też ochotę na lawendę. Tlem będzie rozplenica. Później będą hortensje limeligh nieopodal. Mam tam też jeżówki kremowe i różowe. Byłaby zieleń, biel, fiolet i róż
Co myślicie?

Tutaj z innej perspektywy

Bodziszek ładnie wygląda z różą, rozważasz w ogóle taką opcję? Bodziszek z lawendą mi się trochę gryzie.
Mam pytanie odnośnie domku, on jest z jakiegoś kompozytu? Atrakcyjnie wygląda Podasz namiary gdzie kupiłaś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies