Inspiracja piękna, wydaje mi się tylko, że przkłamana jak licho
Orliki już przekwitły, czyli pewnie jest koniec maja.
Ale zaczyna kwitnąć sedum, czyli raczej jest lipiec-sierpień, niż maj.
Trawy jakieś chyba widzę, zatem maj to być nie może.
To dlaczego kwitną czosnki?
Niech mnie ktoś zweryfikuje, jeśli się zagalopowałam.
Tego nikt Ci nie powie ze 100% pewnością.
Jednak ryzyko wymarznięcia można zmniejszyć, poprzez ocieplenie donicy.
Robi się to od środka, najlepszy jest styrodur, może być też styropian.
Malkul ma donicę stalową (czyli cienką i zimną), a w środku ocieploną właśnie w ten sposób.
Ale fajną inspirkę wypatrzyłaś Nadrobiłam zaległości, jak oglądałam twój projekt, tez pomyślałam o programie angielskim, ze widziałam w ogrodach kostki i trawy i nie pamiętałam, w którym odcinku. Tess przyszła z pomocą. Czuję, co byś chciała osiągnąć, ale dla mnie też musi być więcej kostek uzupełniających się różnej szerokości, wysokości uzupełnione trawami i szałwią. Byłoby świetnie.
Ostatnie zimy, z tego co pamiętam, nie były srogie. 5+ metrów wolę nie ryzykować, ale do mojego krzaczka, jak przetrwa, dokupię może jeszcze kilka i gdzieś tam wkomponuję w kącie
Tess, zrobię dokładnie tak, jak napisała Jola.
Jolu, To pomieszczenie to mój salon już ogrzewany, ale nie ma wyięcej niż 20 stopni. Myślę, że największe znaczenie ma w tej chwili światło, którego jest pod dostatkiem dla trzech dużych donic i kilku pomniejszych. Te donice, które mam w domu na parapetach muszę częściej podlewać ( cieplej) i rośliny mają mniej światła, pędy wyciągają się. Najlepsze są szklarenki, oranżerie
Moja werbena ma światło, Muszę sprawdzić, czy już rusza.
Mariolu, jak będą niowe przyrosty to je będziesz sadzonkować, czy tę starą kępę posadzisz do gruntu wiosną?
Też mam taki żywopłocik z cisa do pierwszego cięcia.
Powoli mnie przkonujecie ale calkiem sie nie dam
Mam proso rozgowe i ono ma pieknie wybarwione na fioletowo bordowo koncowki tylko jesli je dam bardziej z przodu domu tam zamiast np kiscienia jako mocny wysoki akcent to czy da rade w cieniu?
Brunera tam juz jest, runianke widzialam jako wypelnienie przestrzeni , paprotki tez tam są, a jarzmianka miala byc tylko takim akcentem bo eM lubi kwiatki
Kompozycja z szalwia swietna ale bez stipy sie nie obejdzie czyli szalwia przetacznik i stipa kolo tarasu ktory tutaj nie jest rozrysowany.
Moje paprocie w dużo lepszym stanie. Reszta bylin - dokładnie jak u Ciebie.
Nawet myślałam, czy nie posprzątać tych brzydkich liście, ale wzięłam na wstrzymanie - trochę osłony dają jednak.