Po lewej stronie schodów wymieniłam tę wielką hortensję, bo już brzydka się zrobiła. Teraz tam rośnie 3 sztuki Hydrangea paniculata "Silver Dollar". Ładna jest i bardzo zwarta. Jutro wkleję fotkę, bo się ściemniło i nie zdążyłam.
Kto wie, czy nie rośnie konkurencja dla "Limelight" ?
Posadziłam dzić cebule, nareszcie. Zmobilizowałam się po powrocie z pracy, bo tam też sadziłam narcyzy i krokusy.
Zdecydowałam się na częściowy trawnik i częściowo rabaty
Sypnęłam i spadły. Ale nie wszystkie posadziłam tu, reszta poszła we wrzośce i na brzegi rabat.
Magnolia lubi glebę lekko kwaśną, więc podłoże do kwiatów na pewno nie było odpowiednie. Jednak sam torf kwaśny to za mało. Już lepiej ziemia do iglaków. Ważna jest substancja organiczna w podłożu.
Druga sprawa, magnolia nie znosi zbyt głębokiego posadzenia, a tu te kamienie zdecydowanie szkodzą. Wurzuć je, wykop magnolię, podkop duży dół, daj dobrą ziemię kompostową zmieszaną z torfem kwaśnym, żeby pH było lekko kwaśne i wsadź, ale nie za głęboko.
To jest pierwszy krok do poprawy jej sytuacji. Opryski już chyba nie będą konieczne, zastanie Cię zima.
Wyściółkuj korą ale przekompostowaną (ma ciemny kolor).
W przyszłym roku powinno być dobrze.
Nie ma Florowitu do RH. Jest tylko Florowit i Pinivit (ten drugi byłby dobry, bo jest do iglaków).
Zobaczcie sami. Bukszpanowe obwódki, rogi podkreślone stożkami i srebrne rośliny. Nic więcej nie potrzeba i mamy magiczny ogród romantyczny. To wzór do naśladowania.
Anula będą super wspomnienia, na to zdjęcie też zwróciłam uwagę, jaka to roślina w środku bukszpanów? czy to biała lawenda?
Witam troszkę ciemnym porankiem
Dzisiaj będziemy montować źródełko przy tarasie, sypać ściółkę z kory, bo rozwieziona, ale martwi mnie ten bałagan na podjeździe wokół, bo nie ma gdzie przełożyć tych desek i innych rzeczy.
A przydadzą się te deski - jak nie to zawieźcie je jakiegoś tartaku czy coś
Kochani, nie mogę niestety podawać cyferek
Kosztorys był ustalony i tego się trzymam. Staram się szukać w tej cenie, abym zmieściła się w budżecie.
Jeśli o mnie chodzi możemy uznać, że pytania nie było
Wyjaśnię tylko, że nie chodziło o konkretne cyferki tylko o rząd wielkości i absolutnie nie pytałam o kosztorys !!!
Pytanie dotyczyło tylko i wyłącznie materiału roślinnego