Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogrodoweimpresjejolki 23:58, 13 lut 2013

Do góry
Do Emiratów się wybierasz? Paszporty potrzebne, a jakże!
Na nowy dzień nowych sił dużo, humoru jeszcze więcej!

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:55, 13 lut 2013

Do góry
Gosiu witaj - powiadasz że dech zapiera ? to miłe, mi na pewno dech zapiera po robocie w ogrodzie a stolik ten sam - fajny - bardzo go lubię

Ewa mam w planue podział mojej karpy agapanta - to plan - więc jak wyjdzie to Ci odsadzę

Bogdzia dzięki za namiary na lilie - jeszcze nie zamówiłam bo nie mogę się zdecydować, a jak zamówię to mam nadzieję że nie stracę kasy

Dzidka no białych mi się chce - one sa tak wysokie czy mi się wydaje

Anabell witaj, na ogrodowisku z czasem jej krucho - jak dyscypliny nie wprowadzisz to koniec z Tobą - tu można gonić cały dzień, mój świerkowy żywopłot pewnie już ma z 10 lat ale był sadzony z sadzonek kupionych w szkółce leśnej i były to 20 cm patyczki

a teraz dalej bratkowo - bo to już trzeba zdecydować się na kolor choć przy zakupie zmienia się decyzje , ja bym pomieszała pomarańczowe z żółtymi - ale one są gołe bo nie maja radosnych buziek

te mają

a te nie mają

a te mają i to strasznie głupie miny stroją

Dla odmiany czas na zmiany... 23:54, 13 lut 2013

Do góry
No ja też lecę

Ogródkowy chaos u monitki 23:42, 13 lut 2013

Do góry
monitka napisał(a)

Miedzy tawułami rośnie teraz miodunka wiec tak bardzo dużo miejsca nie ma. Rozplenica może być. Ona jest też na samych końcach rabaty koło rozchodników a za lawendą są róże.

Wkleję plan z moją nieudolnie poprowadzoną linią rabat. Nie mam jak teraz zmierzyć więc nie dokońca wiem czy to jest realne odwierciedlenie rabaty z wiśnią.
Chciałabym także zrobić rabaty koło tarasu. Ta po lewej stronie tarasu ma być z rózami (kiedyś o niej pisałysmy) Po prawej stronie tarasu myślałam o posadzeniu kolejnej wiśni może właśnie róże okrywowe i nie wiem co do tego może kocimiętka, bodziszek i na pewno coś zimozielonego.
Niestety na razie musze także zrezygnować z cypelka...muszę zostawić na chwilę obecną wiecej przestrzeni...

Tak, pamiętam że jest przy rozchodnikach - dlatego przyszla mi do głowy. Ale 'Little bunny' jest za mała, nie bedzie jej tam widać. Taka normalna musiałaby się zmieścić.

A to fajny pomysł kolejna wiśnia.

Masz może dzwonek dalmatyński? Mógłby różom towarzyszyć.

A na prawym końcu tej rabaty pod ścianą nie zmieściłaby się jeszcze trzecia tawuła japońska?

Pzy różach okrywowych to bukszpan się narzuca jako zimozielony.

Co do cypelka to on by ładniej wyglądał, jakby był bardziej przygięty a nie taki sterczący, bardziej równoległy do ścieżki przy domu niż prostopadły, bo wtedy z okolic domu:
1. widać go w całej rozciągłości (a teraz widac go od czubka),
2. odcinałby mniejszą "zatoczkę" trawnika, bardziej kameralną,
3. pozostawiałby więcej przestrzeni trawnika w jednym kawałku do użytkowania rekreacyjnego typu gra w piłke itd.

I jeszcze lawendę pod różaneczniikami to może przemyśl. Nie bardzo pasuje, któreś będzie nieszczęśliwe.

Ja bym rabat nie łączyłą, zostawiłabym przejscie na trawnik, chociażby ze względów praktycznych.
Liliowo i kolorowo:) 23:30, 13 lut 2013

Do góry
Na Walentynki My jesteśy zakochani zawszew ogrodach

Dla odmiany czas na zmiany... 23:14, 13 lut 2013

Do góry
Gosia , o ten "widoczek" się rozchodzi

między domkiem, a drewutnią jest przejście do tego bajzla z tyłu

i dalej

\

tu tak jakby zza rogu -tego gdzie kranik tu uwielbia leżeć nasz pies

i ostatnie-widać tuje i piach zaraz potem jest wjazd, kiedyś własnie przy teym oknie ma powstać wiata

To właśnie tu 23:13, 13 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Super te lilaki a ja w tamtym roku kupiłam kalinę Watanabe i Bodnantese Dawn( nie ma to jak zapiski)

Poraz pierwszy zobaczyłam tam bez o żółtym zabarwieniu.

Syringa vulgaris 'Primrose'

Zastanawiam się Aniu jak długo jeszcze potrwa, to nasze kalinowe szaleństwo
Co Włosi mają w swoich ogródkach? 23:12, 13 lut 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Uliczki starego Tivoli ze szczególnym uwzględnieniem roślin:

Ta zieleń taka soczysta
Co z tym ogródeczkiem począć 23:11, 13 lut 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Ewuś ty tu na finiszu zimy nie siej propagandy o SKS -sie . rusz pupe z tapczanu i się weź za gimnastykę . ruch zaraz dopieszcza nasz organizm i zapomnisz o sks -sie

Alinko a to wszystko przez ten snieg ,a już prawie wiosna była ptaszki śpiewały .
Rano wstałam z myślą że idę oznak wiosny szukać i proszę jaka wiosnę za oknem zastałam

Tu miałam szukać krokusów

Kiedyś cie znajdę , znajdę cię -mogłam śpiewać

Ale przepraszam o SKS już ani słówka

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:08, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witajcie, dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam - mam śliczne tulipany w szkle Kupiłam sobie

Niezłe te tulipany spokojnie można zimę w takiej aranżacji przeżyć ...
Pozdrawiam serdecznie Danusiu
To właśnie tu 23:06, 13 lut 2013

Do góry

Przekonałaś mnie, że coś z tymi kupowanymi bywa nie tak. Na szybko przypomniałam sobie, że bardzo krótkowieczna była u mnie szczepiona 'Krasawica Moskwy'.
Natomiast, te odkopane z innego ogródka, dają sobie / też mam glinę/ wspaniale radę.
Dobrze też rosną później kwitnące zwisłokwiatowe /reflexa/.

Działka prawie w Borach Tucholskich 23:00, 13 lut 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
miałem jeszcze rok temu - sosna himalajska Zebrina 3lata się męczyła i ostania zima rozwiązała problem - zwykłą himalajską 1,5m też takie jest życie ogrodnika w tym miejscu rosna juz dwie daglezje Glauca Pendula i Graceful Grace (Gosia będzie sprawdzać co to jest)

Ja zawsze sprawdzam, czy oby mnie pamięć nie myli..- o to teraz pojechałam z tą skromnością
Dla odmiany czas na zmiany... 22:54, 13 lut 2013

Do góry

Gosia, znalazłam coś takiego

front (zdjęcie robione praktycznie przy bramie)

to jest lewa strona -ta z wierzbą, tam potrzebujemy miejsce na rozładunek i cięcie drewna

prawa -tu widoczne tuje na podwyższeniu, chcemy ten płotek zlikwidować

teraz bok domu, ten węższy z wejściem do kotłowni, tam głównie cień przez większą część dnia, w tle przy ścianie widoczny kranik, stamtąd podlewamy rośliny

tu już widoczna szopa z drugiej części ogrodu -

To właśnie tu 22:52, 13 lut 2013

Do góry
Dubelek to wstawię kwiatka
To właśnie tu 22:50, 13 lut 2013

Do góry
Leida napisał(a)
No to chyba zainwestuję w angielską. A może upchnę dwie?

I tak trzymaj. Zawsze możesz je przyciąć.

Leida napisał(a)
A oglądałaś te lilaki w Kórniku po drugiej stronie drogi? Przy budynkach uczelnianych - bo ja wiedziałam, ze mają kolekcje ale tam nigdy wcześniej nie byłam bo otworzyli tą część tylko na te dwa dni kiedy było święto lilaków. Warto było wtedy pojechać i to zobaczyć.

W Warszawie przy Łazienkach też mają małą kolekcję lilaków ale przy Kórniku to nie mają szans.

Tak, tam oglądałam lilaki. Co prawda nie byłam tam podczas dni otwartych, ale udało mi się jeszcze zobaczyć je w pełnym rozkwicie.

Dojście do tej części też było ciekawie obsadzone.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:40, 13 lut 2013

Do góry
Bukiecik ode mnie

To właśnie tu 22:23, 13 lut 2013

Do góry
Joku napisał(a)
A ja mam pytanie o twoje oczko wodne. Naturalne czy wykopane i uszczelnione folią? Rośliny pewnie sadzisz na tzw. półkach lub w kieszeniach. Możesz coś o tym napisać? No i czy nie masz problemu z glonami.

Wrócę jeszcze na krótko do kaliny. Urzekł mnie jej zapach w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu. Wtedy jeszcze nie było Ogrodowiska i jej nie znałam. ten zapach "chodził za mną" przez cały czas. W zeszłym sezonie sobie zafundowałam mały okaz, jesienią pojawiły się zawiązki pączków. Ciekawa jestem czy zakwitnie. Oj, bardzo bym chciała.

Wykopane i uszczelnione folią. Nie zmieniane od kilkunastu lat.
Nie mam typowych półek. Dookoła przy brzegu od strony wody jest coś w rodzaju rowka, a tam gdzie rosną irysy jest wydzielona tzw. strefa błotna.
Lilie posadziłam w koszach i rosną w najgłębszym miejscu.
Początkowo nie miałam problemów z glonami, ale teraz rozpanoszyły się te nitkowe.

Zawiązane pączki kaliny zapowiadają wiosenną radość.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:23, 13 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witajcie, dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam - mam śliczne tulipany w szkle Kupiłam sobie

Boskie!
Ja podobnymi na działce się upajam
Pozdrawiam cieplutko
Co Włosi mają w swoich ogródkach? 21:58, 13 lut 2013

Do góry
Zawsze fascynowały mnie te włoskie donice - kiedyś może taką sobie zapakuję do samochodu - ale jak jest wybór wino czy donica to donica zawsze przegrywa niestety.

Co Włosi mają w swoich ogródkach? 21:55, 13 lut 2013

Do góry
Też tak mam, że jak się da to zaglądam.

A z tym światłem we włoskich ogrodach to masz absolutną rację - trudno jest po południu przy tak ostrym świetle zrobić dobre zdjęcie.

Moje wyniki podglądania

Jak widać krasnale są nie tylko w Polsce i Niemczech

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies