Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasz przydomowy ogródek 19:41, 11 lut 2013

Do góry
Teresko - to pies goni a ja stoję ha ha ha.

Irenko dziękuję. Jak popatrzysz na moje zmagania ogrodowe to na początku były jednoroczne, potem byliny i ciągle stałem w rozkroku co dalej. Aż pojawiła się Danusia z Ogrodowiskiem. Pooglądałem Jej realizacje, opisy dlaczego tak a nie inaczej to uznałem że to jest to. I tego stylu staram się trzymać.

Elu razem mają się dobrze.

Urszulko dzięki za piękny kwiatek.

Danusiu hibiskus ma kilkanaście ładnych lat. To już pokaźne drzewo i korzenie może mieć u sąsiada he he he. Przycinam go po kwitnieniu (skracam o 10 cm i jednocześnie usuwam owocniki ). Formuję tak aby miał w miarę kulistą formę. Nawożę przeważnie Florowitem a jak jest susza to często podlewam zwłaszcza przed kwitnieniem i w czasie.

A to ten hibiskus namalowany igłą i nitką.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:38, 11 lut 2013

Do góry
Finka......... dzięki.... pierwsza przybiegłaś... i to z takim cudnym bożykwiatkiem........ co zrobić by urosłą taka piękna kępa.. mój ledwo dycha...

Zbysiu - ależ ognista czerwień... cudny....... a goście już byli....

Gierczusia -

Irenko - oby się spełniło...... i miny nie kwasiło ... lelija ognista jak amarylis Zbysia

Gabrysiu - Tobie też wszystkiego najlepszego

Pszczółka - karmimy wybrane ptaki, a reszta się sama karmi... bo skuteczna w działaniach..... trza się nauczyć bycia krogulcem, bo inaczej jest się tylko wróbelkiem pożartym przez silniejszych... lekcja życia.....

Bogdzia i W - i ja cmokam Was mocno, bardzo mocno i dzięki za info o złotogłowach I za śliczne lilie........ I za życzenia wierszem spisane.....

Eliza3 - (muszę nickami, bo się Ele pomylą...)..... dzięki i nawzajem.... czy to śniedek???? Ładny

Renatko - żółta róża śliczna... ogólnie zauważyłam, że żółty kolor nie jest zbyt popularny w naszych ogrodach... ale ja go lubię

Małgosiu - sama nie wiem czy wolę tę różę (a tak powinien wybrać ogrodomaniak) czy tego przystojniaka Obawiam się, że młody jakby zobaczyło do kogo idzie z życzeniami to by zwał... i tyle bym go widziała

Sebuś - ja już tak na urodziny to się nie cieszę.... jedyny pozytyw, że pod tym pretekstem mogę coś sobie kupić do ogrodu....... dziś padło na martragony...

Teresko - nieprzygotowana i bez kwiatka.... ja ciągle jestem nieprzygotowana, ale to chyba nie o to chodzi

Agatko - oj chciałoby się chciało by Twoje życzenia się spełniły.... a przynajmniej troszkę z tego.. Piękna piwonia..... i taka już dorodna w objętości....

Aniu - dzięki za życzenia..... i za ciekawie przedstawiona różę.... w bańce mydlanej........długo się przyglądałam czy to szklana kula czy bańka ....

Zeta - dzięki za kwiatuchy w moim stylu.. tę werbenke bym z miłą chęcią już wydłubała z tej rabaty.... jutro sieje swoją...... Sebek pisał, że posiał..... a ja mam nasionka od Danusi

Ula - dziękuję Cudna azalia..... jak patrzę na azalie, to mi sie moja przypomina...... taka piękna była i ją załatwiłam...ot ogrodnik do d..y bo nawet trudno nazwać mimo woli

Basiu
- na moja chandrę, to ta wóda z barku wcale nie jest takim głupim pomysłem...... dzięki za piwonię....

Małgośka...... a jak mi nasika do tej konewki to co??????? Albo odpływ wody zatka????? Na drugie jest sposób..będziemy lać zimna wodę I przyznam się że wolałabym go bez tej konewki

Zbysiu - wspólny mianownik dla wszystkich w takim razie dla wszystkich to 3395..a podzielne przez 1, 5 , 7, 679, 485

I moja azalia co jej już nie ma... kwitła pięknie 2 razy w roku

Ogródek Hanusi po zimie 19:35, 11 lut 2013

Do góry
Zbigniew G napisał(a)

A tak na serio, wolę te dwie ostatnie!

Hania jak ma być biała to już chyba lepiej ta Virgin

Ja kupiłam białą, rachityczną, prawie na wykończeniu. Bez nazwy, i bez kwiatków. Gość na ryneczku zapewniał o kolorze, i o dziwo, nie skłamał. Zakwitła 1 kwiatkiem, ale rozrosła się do jesieni.
Zdjęcia nie ma!
Ogród ogrodniczki 19:35, 11 lut 2013

Do góry

Czas na zmiany.... 19:31, 11 lut 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
rabatka A....

na razie rosną tu cebulowe...
krokusy, narcyze, przebiśniegi....

myślałam posadzić kulki...tuja danica, bukszpanowe stożki...no i coś na pniu.......
drzewko u dołu obsadzić lawendą?????

Ta rabata jest chyba od południa, czy nie wolałabyś tego wykorzystać, a stożki dać na rabacie B lub C. Czy tamtędy wchodzicie do domu? I co rośnie na środku-chodzi mi o drzewko- migdałek jakiś?
Jakoś mi ten kształt tej rabatki nie do końca pasuje, a może zrezygnować z niej i posadzić tam tylko jedne ładne drzewko jakieś większe ale wąskie, nie wiem czy się tam zmieści- np. buk purple fountain- ładnie kontrastowałby ze ścianą, lub piękny wiąz Wredei. Wydaje mi się że małe roślinki znikną na będą w tym miejscu efektownie wyglądały, ale to tylko moje domysły. Zanim zaplanujesz A trzeba zaplanować koniecznie E, bo te rabaty będą się jakby trochę łączyły. Na E zaplanuj sobie drzewa liściaste, np. klony kuliste lub śliwy wiśniowe o bordowych liściach, podsadzone hortensjami bukietowymi i żeby było zimozielono dodaj im- tym drzewkom skarpetki z cisa, bukszpanu cz innego iglaczka. A teraz tak myślę może w miejsce rabaty A dać świerka jakiegoś- miałabyś choinkę do ubierania?
Nie planuj tej A bez E bo kaszana wyjdzie, jak na rabacie E dasz coś wyższego to ta malutka przy schodach nie będzie w ogóle widoczna, a tam jest chyba duża bryła budynku, pomyśl nad tym.
Projekcik na górze też ładny, ale przy tej przestrzeni, no chybaże byś coś niższego przy rabacie E wymyśliła. Jak mi coś przyjdzie jeszcze do głowy. A może już masz coś na myśli w tych miejscach, właściciel najczęściej wpada na najlepsze pomysły, bo dokładnie wie jak to wygląda w realu, powodzenia w przemyśleniach i podziel się z nami jak coś zaplanujesz
Ogród ogrodniczki 19:23, 11 lut 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:21, 11 lut 2013

Do góry
Wszystkiego naj naj Aneczko! Buziaczki przesyłam i..... konewkę

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:16, 11 lut 2013

Do góry
Bogusia to jest kokorycz, zdobyczna bo ja raczej nie bylinkowy, jadąc w Tatry zawadziłem o jeden ogródek coś zostawiłem i coś zabrałem
to też

Ewa a jak zagadka architektoniczna chyba ja przegapiłaś u siebie a ja liczyłem na przypomnienie na jakich schodach odpoczywaliśmy
Zakładam ogródeczek 19:12, 11 lut 2013

Do góry
A ja troszkę Ci namieszam jeszcze bo coś takiego mi przyszło do głowy jeszcze
Rabata przy ogodzeniu. Na przeciw okna które chcesz troszkę bardziej przesłonić ekran z iglaków a na jego tle drzewko, Myślałam o jakieś klonie Gobosum ale może być np. hortensja pienna tylko ona raczej Cię nie odsłoni wyżej nad ekranem od ulicy.
Dalej hortensje a pod nimi iglaki żeby było nieco zimozielono.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:02, 11 lut 2013

Do góry
Kochani tyle życzeń, że nie wiem co mam napisać, by nie wypadło sztywno i głupio .....
cieszę się, że jesteście... wirtualni, a jednocześnie prawdziwi przyjaciele...... nie ukrywam, że z Wami jest dużo łatwiej borykać się z dniem codziennym, bo tu nie chodzi tylko o kwiatki. Mam wrażenie, że często te nasze ogrody są pretekstem do obcowania z drugim człowiekiem... a kwiatki to taki wspólny mianownik w ludzkich relacjach.... Dziękuje za ten wspólny mianownik.... za piękne kwiaty, za miłe słowa, za pamięć i za to że jesteście.
Ciastka nie mam żadnego by Was poczęstować, jak wiecie w sprawach kulinarnych jestem zacofana... więc dla każdego coś dobrego zostawiam

Na okrągło:) 19:01, 11 lut 2013

Do góry
Dziękuję Babetko i Margi Dopiero z pracy wróciłam a tu mili goście.
Ślicznie to ma być dopiero Ale różnica z pewnością jest duża. Teraz planuję jak ozdobić schody wejściowe i taras na komunię synka Przeganiam zimę tym myśleniem.
Macie pomysły?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:55, 11 lut 2013

Do góry
malgocha1960 napisał(a)

Aneczko nooo powiem ,że życzenia fantastyczne od względem wizualnym
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:49, 11 lut 2013

Do góry
Kolejny roczek już na karku, zaraz wódę wyjmę z barku.
Wnet się wszyscy uśmiejemy, Twoje zdrowie wypijemy100 lat 100 lat 100 lat
Jak odgrodzić się od sąsiadów? 18:41, 11 lut 2013

Do góry
joanna_bogucka_beckerich napisał(a)
własnie się zastanawiam czy nie lepszym pomysłem będzie posadzenie wiciopkrzewu przy siatce?

To zły pomysł bo zasłoni tylko do wysokości podpory po której będzie się piął, czyli siatki lub konstrukcji.

Najszybsze zasłonięcie polega na zamianie Brabantów na wysokie na 6 metrów świerki serbskie, u siebie niektóre takie już sadziłam, tylko że cena jest bardzo wysoka, a posadzić taki długi szpaler - to już majątek.
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:34, 11 lut 2013

Do góry
Listki podobne do serduszki wspaniałej...swoją przygodę z serduszkami zaczęłam w ubiegłym roku,nie wiem jak przezimują...a może się mylę???
Liliowo i kolorowo:) 18:33, 11 lut 2013

Do góry
Witaj majorka z za miedzy , bardzo lubie fuksje i mam kilka ,ktore przechowuję zimą w piwnicy i już są niezłe okazy z nich.
Po prostu ogród... 18:33, 11 lut 2013

Do góry
Sylwia, jak szczepisz te pelargonie?? w ukorzeniaczu i do ziemi czy trzymasz sadzonki w wodzie, żeby puściły korzenie??

sylllwia napisał(a)
W domu ruszyłam z okienną produkcją pelargonii: czerownych, białych i pierwszy raz próbuję z angielską

Cel - szczypta finezji i odrobina smaku w naszym zielonym zakątku 18:32, 11 lut 2013

Do góry

Jakie można tu dobrać roślinki, by cieszyły oko z salonowego okna i zasłoniły kompostownik, a jednocześnie nie rozrosły się na taras?
Różnica poziomów jest wyrównana dobrą ziemią. Wszystko zasypane jest korą. Od kostki do ogrodzenia jest 1,6. W tle brabanty sąsiada.

Mieszkamy w segmencie i nie mamy za dużo miejsca do tworzenia
Ogródek Hanusi po zimie 18:26, 11 lut 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
..
A tak na serio.. wolę te dwie ostatnie!

Hania jak ma być biała to już chyba lepiej ta Virgin
Liliowo i kolorowo:) 18:25, 11 lut 2013

Do góry
Dziękuję za miłe powitanie , ogród "igiełkowy" znam co do oczka to bardzo chciałam by mi woda szumiała w ogrodzie no to mój M mi zrobił oczko chociaż chciał mi zrobić małą rzeczkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies