Z zapartym tchem przebrnąłem przez wątek No Danusiu, jesteś mistrzynią :*
i.. spodobał mi się Konwalnik, tylko.. jak z nim jest? może być na suchym
i słonecznym stanowisku? nie mogę się połapać w planach gdzie będzie jego
docelowe miejsce w ogrodzie. albo.. poczekam na ciąg dalszy i się wyjaśni
Są faktycznie super. U mnie liści jest bardzo dużo. Po grabieniu metalowymi bolały mnie ręce. Te są leciutkie i dobrze się nimi grabi. Jestem bardzo zadowolona.
Danusiu, ja bym chciała kandelabry, właśnie coś takiego próbuję osiągnąć. Mam żywopłot grabowy (wysokość na razie lekko za kolana), bardzo je ciacham ale do tej pory tylko górą, z boków niewiele. Teraz czeka w kolejce bukowy żywopłocik (inspiracja z mojego ulubionego ogrodu pokazywanego przez Ciebie: Stone). Możesz mi raz jeszcze po kolei dużymi literami opisać jak się takie coś ciacha? Ja mam w ogóle problem z ciachaniem - boję się, że robię roślinom krzywdę (proszę się nie śmiać). Ściskam!
Jedę sadzić krzaczory na moim wzniesieniu Chyba dziś będzie rekord zdjęciowy, zaopatrzyłam się w mój najlepszy aparatMam nadzieję, że szyja mnie nie będzie dziś w nocy bolała
Tuje u sąsiada to prawdopodobnie Brabant, ale ja b ym może polecała Aureospicata? Brabant mocno szyszkuje i starzeje się. Jak do tak małego ogrodu może inne? albo Smaragd do cięcia górą równo?
Co do analizy nasadzeń trzeba się temu przyjrzeć na spokojnie, a jakbys tak rzut z góry nam zafundowała? Ależ mam wymagania.
Ja bym jeszcze pogrupowała rośliny. nie przedzielała jednakowych gatunków innymi, słowem rządki
Wiem, spowodowane to jest późniejszym cięciem. np w maju, Wtedy mogą nawet nie zdążyć zakwitnąć. Kiedyś wpadłam na taki pomysł Wcale mi nie zakwitła, bo nie zdążyła.
Tak sie robi w szkólkach, żeby rozciągnąć sprzedaż na dłuższy okres. Jak wiadomo kwitnące sprzedają się najlepiej.
Obstawiam wersję Danusi
Moja sadzonka ma dużo młodych pędów ale wszystkie są bardzo małe (ok 20 cm) i mają po kilka listków. Mam nadzieję tylko, że zdąży mi rozkwitnąć.