Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Planowanie w Wyżełkowie 21:39, 27 sty 2013

Do góry
Danusiu kolejny raz przekonałam się o Twojej mądrości w sprawach ogrodowych i postanowiłam za wszelką cenę zastosować się do Twojej rady i zrobić rysunki, bo ze zdjęć się nie da....
No i coś tam nieudolnie narysowałam, starałam się zachować odpowiednie proporcje i trzymać się skali. Nie wyszło mi to zbyt dokładnie, ale na razie chodzi tylko o ustalenie linii trawnika więc może takie rysunki wystarczą? Bardzo proszę wszystkich odwiedzających pomóżcie mi zaplanować trawnik i linie rabat. Możecie spojrzeć na mój ogród z innej perspektywy, możecie zobaczyć go inaczej niż ja, macie wiele pomysłów. Może z Waszą pomocą uda mi się zobaczyć mój ogród Waszymi oczyma i zaplanować w nim coś co będzie piękne I już Wam dziękuję

Najpierw plan, który przedstawia to co jest teraz, Trawnik i sad tworzą jedną powierzchnię zaniedbanej i zachwaszczonej trawy. 1 to pompa abisyńska a pod nią zbiornik z deszczówką. Za pompą jest górka usypana z ziemi z wyokpu pod dom. Szarym kolorem zaznaczyłam kamienne ścieżki, brązowym istniejące rabaty, ciemny zielony to planowany trawnik, jasny zielony to będzie trawa w sadzie, ale już taka "niby łączka".

Projekt 1. Koło ujęcia wody z pompą pojawiły się schody na górkę i szary element, który będzie kamiennym wgłębnikiem. Po drugiej stronie rysunku ( w okolicach napisu Trawnik) na każdym rysunku jest linia, która pokazuje obecną linię rabaty z rododendronami, są już duże i trudno byłoby je przesadzić, więc przy projektowaniu muszę to brać pod uwagę.

Projekt 2

Projekt 3

Bardzo proszę o Wasze rady i komentarze i bardzo liczę na pomoc.
Roztoczańskie klimaty 21:38, 27 sty 2013

Do góry
Gabrysia Mam takie zdjęcie ale ńiewiem czy Ci pomoże
Mogę zrobić jutro za dnia jak chcesz
Teraz mam tylko takie

Jak chcesz to jutro mi przypomnij to Ci zrobię fotkę samej ściany za dnia
O....! 21:35, 27 sty 2013

Do góry
marzena napisał(a)
i sójka na sośnie...

ładna, a u swojej dzisiaj tylko ogon zobaczyłam jak była na stołówce
Rajski ogród Ani 21:32, 27 sty 2013

Do góry
Aniu, zajrzałam do ciebie a tu 900 stuknęła gratulacje. Płomienna róża ode mnie.

Gęsiówka kaukaska - Arabis caucasica 21:31, 27 sty 2013

Do góry
To są jedne z pierwszych bylin które zakwiatają w moim ogrodzie. Tworzą fajne białe poduchy

Mój ogród 21:26, 27 sty 2013

Do góry
Dzisiaj widziałam pierwsze zwiastuny wiosny, na wierzbie iwa już zawiązały się kotki. Nie było to w moim ogrodzie, nie miałam aparatu przy sobie, ale ten widok mnie ucieszył. To znaczy, że do wiosny bliżej niż dalej. Pieniek tej wierzby do połowy był śniegu, a już były na gałęziach kotki. Ciekawe czy u mnie też już się na iwie pojawiły bazie. Bo u mnie zawsze wszystko jest opóźnione o dwa tygodnie.
A to wiosenne wspominki jeszcze z zeszłego roku.
Szafirki, u mnie dobrze rosną i się rozsiewają. Piękne wiosenne niebieściutkie kwiatki.

Jedyny pierwiosnek, który u mnie rośnie bez problemu, chociaż jak jest sucho potrafi się "położyć", miałam białe, ale niestety wymarzły ostatniej zimy.

Niedawno posadzony jaśmin, ma ładne duże kwiaty i liście w żółte plamy. Tylko z pokroju jestem niezadowolona, może go przyciąć?

Hiacyntów trochę mam, kocham je za ten zapach.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:04, 27 sty 2013

Do góry
A może Teka ?
http://www.skapiec.pl/img/252060-346-1-teka-aura-60-b_tg-%2888402%29.html
Mój jesienny ogród 21:02, 27 sty 2013

Do góry
Smacznego! A zdjęcia....nie muszę mówić! Dobrze ,że doszedłeś do zdrowia. Sen jest najlepszym lekarstwem na takie przypadłości,
Ociepli się, to wtedy znowu wyruszysz....a to już niedługo.U nas też.Zaklinam wiosnę na szybkie przyjście,Wymyśliłam ,że 1 marca zobaczę pierwsze jej zwiastuny za oknem.
Zobaczymy,czy mi się przewidywania sprawdzą Trzymam kciuki za Twą pomyślność.

Dziś babeczką cię częstuję.....
.
Mój 4 arowy azyl... 20:56, 27 sty 2013

Do góry
Te z oczkiem i czerwone mam dopiero rok

najbardziej lubię białe

Ogródek Hanusi po zimie 20:55, 27 sty 2013

Do góry
Bożenko! Kadzidełko przynieśli! Ja lubię takie z cedrowym zapachem! A Ty jakie? Może różany by ci odpowiadał?
Zaraz zapalam!

Miłych gości będziemy witać !
Dajanko! TY pierwsza! Wchodź,rozgość się! Nabiegałaś się dzisiaj ,czas na odpoczynek!
Agatko,u mnie nie pada, u Bożenki też nie.Przysiadaj się! Wodę nastawiam,a do herbaty to i coś inszego się znajdzie.....

gołąbki w liściach winogron,albo

pączki,albo

Czym chata bogata......zapraszam.
Mój 4 arowy azyl... 20:47, 27 sty 2013

Do góry
Moje floksy Różowe zakwitają najwcześniej... te ostatnie nieco później, są wyższe, z domieszka fioletu

Ogród Sylwii od początku cz.II 20:17, 27 sty 2013

Do góry
Syla napisał(a)

Aż musiałam się cofnąć, żeby zobaczyć gdzie Marta hica, ale nie znalazłam, a ferie widać udane a te zdjęcia Kubusia super, buziaj go ode mnie no i powodzenia w projektowaniu w domku
Mój mały skrawek ziemi 20:11, 27 sty 2013

Do góry
Witam,
oto mój projekt własnoręczny mojego ogrodu
Ogród jest stary , swoimi siłami próbuję go zmienić , ale ciężko mi to idzie . Jest w nim parę jeszcze starych nasadzeń np orzech , jabłonie 2 , grusza itp

1- Taras , przy nim 2 pnącza ,iglaki , lilie , czosnki

2- rabata - wierzba uformowana na dwie kulki, iglak płożący i kulka bukszpanowa

3-rabata - ( jeszcze nie dokończona)kule bukszpanowe , migdałek, otoczona lawendą , a w środku gliniany garnek z rozchodnikiem

4- rabata - kwiaty sezonowe jeżówki , lilie , tulipany , juka

5- wrzosowisko

6- rabata z której na wiosnę mam zamiar zrobić skalniak

7- rabata z krzewami, thujami, i miejsce z żurawkami

8- kojec dla psa, a przy nim stara jabłoń , i róże pnące , oraz thuje

9- rabata z trawami

10- Jabłoń ozdobna , pienna , a pod nią lawenda

11- Stara studnia z pergolą na róże i kwiaty sezonowe

12- krzewy ozdobne - ketmia azalia, lilak, hortensja , tawuła

13 duży krzak jaśminowca

Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 20:11, 27 sty 2013

Do góry
Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) potoczna nazwa rutewka dwuskrzydłowa
dorasta 1,5-2m na dość sztywnym pędzie czasami wymagane jet lekkie podparcie
u mnie przetrzymała dwie ostatnie zimy

Mój kawałek raju II 20:07, 27 sty 2013

Do góry
Modraszka i bogatka
no i pareczka urzędująca na gruszy
i bogatki
ani sójce, ani srokom nie udało mi się dzisiaj zrobić fotek, może jutro
Mój kawałek raju II 20:02, 27 sty 2013

Do góry
No co ja mogę dzisiaj pokazać jak nic się nie dzieje, ale sfociłam kruka z chlebem w dziobie, a jego fumfel i kawka czekali kiedy ten kawałek upuści nie wyraźnie bo to było po drugiej stronie ulicy wysoko na klonie
no i moja ulubiona sikorka modraszka ona jest taka drobniutka ale odważna

sikorka bogatka odpoczywa po słonince

Sosenkowy świat 20:01, 27 sty 2013

Do góry
a oto kilka zdjęć zimą ; ))
Postawić trawkę nad i... 19:56, 27 sty 2013

Do góry
...co robi baba w ciemne zimowe wieczory...??

....bułki piecze....hmmmm
Rabaty angielskie 19:55, 27 sty 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Veronica to przetacznik, a veronicastrum to przetacznikowiec, ten drugi ma lancetowate liście , po trzy w okółku, kwiaty niewiele się różnią od przetacznika kłosowego. Przywiozłam sobie z Anglii egzemplarz różowy, podzieliłam sadzonkę na dwie części i zobaczymy co będzie po zimie.

przetacznikowiec jest dużo wyższy od każdej odmiany przetacznika , ma ok. 80 cm wysokości

kwiat w naturalnej wielkości

i tutaj widoczna cała roślina koło thuji

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:54, 27 sty 2013

Do góry
druga zgadywanka to wiązówka bulwkowa Plena- Filipendulina vulgaris Plena

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies