GosiaJoanna..... kwiatuch jak się patrzy
I powinno już działać wklejanie jak trzeba.... była drobna awaria I by nie było Ci żal, że na pierwszą setunie kwatków nie było wstawiam
Na skarpie posadziłam tulipany, miały być białe zwykłe, a okazało się że są żółte i pełne.
Lubię te pąki w kształcie kuleczek.
A tu już w pełnym rozkwicie.
A tu na skarpie tulipanowy mix
I te najpóźniejsze. Mam na działce chyba nazwę ich odmiany.
W tym roku dosadziłam sporo tulipanów w tym skalne. Będzie na co patrzeć. Nigdy nie miałam problemu, zawsze wszystkie cebulki wschodziły. Sadzę bezpośrednio do zimi, na szczęście nie mam nornic w ogrodzie
To te najpierwsze tulipany, które wychodzą pod koniec marca i tak cieszą nasze oczy.
Dzisiaj chciałam pokazać moje tulipany, te wczesne i te późniejsze. Nie mam ich dużo, ale trochę jest. Dopiero teraz się dopatrzyłam, że nie zrobiłam zdjęcia białym.
Też botaniczne, rosną w tym samym miejscu od kilku lat, nic przy nich nie robią, a one co roku dają tyle radości.
Tulipanki Tarda mam w dwóch miejscach. Są śliczne.
Cebulki tych tulipanów przywiozłam z Anglii. Rosną na skarpie, wiosną mają tam dosyć słońca. To moje pierwsze tulipany na działce, nie było jeszcze ogrodzenia. Są do dzisiaj, mam nadzieję, że w tym roku znowu pięknie zakwitną.
Według mnie to jest najbardziej szczere szczęście jakie widziałam u Ciebie Danusiu,
Taki niepozowany, niewymuszony uśmiech i autentyczna radość.
Na avatarek super!
Pozdrawiam
Nie śpię od 8.00 ale cosik się dzieje chyba u mnie z kompem bo nie mogę od nocy zdjęć wrzucać teraz już można, moja banda nakarmiona dzisiaj oprócz resztek "paszy" dostały słonecznik i orzechy
ostatnio mazurki upodobały sobie słoninkę i na równi z sikorkami ją zajadają
sikorki kończą pierwszą partię, zaraz dostaną następną
dzisiaj przylatywały 2 dzięcioły mniejszy i większy ale byly tak samo ubarwione
Dzień dobry,
chciałabym się przywitać,
o Ogrodowisku dowiedziałam się kiedy pojawiły się w mojej Jesionówce dziewczyny z okazji spotkania na nartach
po ich opowieściach z ciekawości zajrzałam do forum, no i nie mogłam się oderwać, piękne ogrody i tyle ciepła bijącego od forumowiczów, relacje na bieżąco ze spotkania
kilka lat temu kupiliśmy stare pomienieckie gospodarstwo, początkowo zajęliśmy się remontem domu i stodół, na ogród zostało niewiele czasu, właściwie starałam się aby pół hektarowa działka po prostu nie zarosła. Teraz chcielibyśmy się zająć jej zagospodarowaniem. Postaram się założyć wątek i liczę na Waszą pomoc przy zakładaniu ogrodu
No dobrze, jako że jestem laikiem w projektowaniu a tym bardziej w przelewaniu na papier proszę o wyrozumiałość
Może macie pomysł na rośliny na moje przednie rabaty jestem otwarta na propozycję
Na rabacie przy płocie jest niezły misz masz: lawenda,tawuły,conica, dwie duże tuje, dwie budleje, marcinki, ciemirnik, ceblki kwiatowe - różniste, i inne rośliny.
Na rabacie przed samym domkiem marzą mi się Hortensje (3) pinky winky albo bukietowe (?), żurawki, i brak więcej pomysłów. Ogród jest skąpany w słońcu, jedyne gdzie jest trochę cienia to popołudniu na rabacie przy domku.
Może macie też pomysł na inne krzewy niż Magnolie na rabacie z boku co chcę zrobić??
Marta trochę tam zimozielonych trzeba dodać- może bukszpany i niskie odmiany iglaków- typu gauca globosa, nidiformis, hortensje jak najbardziej- najlepiej Limeligth, ale Pindy Winky też fajne, żurawki też, ale te o ciemnych liściach raczej- lepiej znoszą słońce, ładna jest Georgia Peach. Potrzebne są tez punkty wyższe- coś na pniu, żeby nie było tak jednopoziomowo To tak na szybko