Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Perowskia łobodolistna - Perovskia atriplicifolia 19:52, 08 sty 2013

Do góry

Moje zmagania ogrodowe 19:52, 08 sty 2013

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)
Witam!
Zgadnijcie - znowu u mnie pada. Jukę wczoraj poprawiłam, dziś wygląda tak samo, a nad ogródkiem chcę mi się płakać.

U nas też tak było, po każdym deszczu za domem było jezioro, a ogródek pływał. Mąż w ubiegłym roku zrobił odwodnienie i podłączył dren do studni która znajduje się na naszej posesji. Pięknie tu u Ciebie z pewnością zajrze do Ciebie częściej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:52, 08 sty 2013

Do góry

W O W.....

Ale laska !!!!!!! Slicznie Ci!!!! A kask masz w jakim kolorze????? O kurcze, no nie moge sie napatrzec....
Irenko, cudna jestes i wiesz co, bardzo Ci ladnie w prostych wlosach
Ale pod kurtke masz jakis polarek, co nie???

Waligora, ale masz piekna zone...
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:51, 08 sty 2013

Do góry
Wojtas tak jak pisałem przystopowałem z nimi do czasu ogarnięcia całego bałaganu, u siebie masz już drzewa dające cień u mnie dopiero rosną

np takie -kto uwierzy że te dwie jodły koreańskie Silberlocke kosztowały mnie mniej niż 40zł
i jedna już szyszkuje

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 19:49, 08 sty 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Kamyków to juz bym się wystrzegała

u mnie z wywrotki kory po dwóch latach nic nie zostało(wywiało) a karłowe iglaki z trawami nieźle się na kamykach prezentują

znalazłem tą o którą się pytałaś to żuraweczka Solar Power -myślałem że pytasz o inną -tutaj nazwa sama rzuca się w oczy

skaszaniłem - przeskoczyły zdjęcia trzecia to tiarella Mistic Mist podobno dość kapryśna u mnie już dwie zimy

O tak, właśnie o tiaelle mi chodziło.
Super jest. Miałam kiedyś, tylko inna odmianę i rzeczywiście mi wymarzła. Muszę chyba jeszcze raz zaryzykować
Igiełkowy ogródeczek 19:42, 08 sty 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)

Gosia, kolejna dawka pieknego ogrodu Ja tez lubie berberysy ale jak nie musze przy nich pielic. Niestety u mnie szaleja powoje i skrzyp, na dodatek tam, gdzie pielenie boli i to doslownie

Ale to są takie okrywowe berberysy, jak je posadzisz w odpowiedniej odległości to ładnie zakryją powierzchnie i chwastów nie trzeba będzie wyrywać. Ale jak u ciebie tak szaleją to może faktycznie coś innego posadź, ja wiem jak to boli bo przycinam w sezonie dosłownie co tydzień swoje kulki z berberysu Atropurpurea Nana- strasznie szybko rośnie i jak zbieram później te gałązki to zawsze się trochę pokłuję, a tak wyglądają:

Znam, wiem, podziwiam, ale te dwa chwasty, ktore wymienilam to nie byle jacy zawodnicy, ich wyrywaniem nie zalatwisz, a zakrywanie roslinami tez nic nie da bo i tak wylaza. Niestety przecwiczone dosc dokladnie przez kilka lat
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:40, 08 sty 2013

Do góry
Urszula nawet zwykła kalifornijska zmieści się u Ciebie np przy szmaragdach, możesz kupić Compaktę będzie mniejsza i zgrabniejsza bo typowe siewki rosną potężne

to młodziutka Argentea zraz odcięty od nie zaszczepiłem na tej z poprzednich zdjęć

Gosia Maigold to wrześniowa zdobycz jeszcze nie ma co pokazywać
udało się fuksem, pozostałe próby szczepienia na sosnach i świerkach nieudane , wiosna będę dalej

Karolina próbowałem na owocowych to zaryzykowałem przy iglakach -teraz mam już przygotowane podkładki w doniczkach

Ewelina teraz policzyłem zdjęcia trzecia jest Mystic Mist jest tak charakterystyczna że nie można jej pomylić chyba że ... gdzieś mignęła mi dyskusja że jest jakaś jej ciut inna wersja

Dzidka to będziemy czekać , w Twoim rejonie jest więcej szkółek gdzie w ofercie widziałem Brewera i inne ciekawostki

Witaj Kasia to spory kawałek przejechałaś
Igiełkowy ogródeczek 19:38, 08 sty 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Gosia, kolejna dawka pieknego ogrodu Ja tez lubie berberysy ale jak nie musze przy nich pielic. Niestety u mnie szaleja powoje i skrzyp, na dodatek tam, gdzie pielenie boli i to doslownie

Ale to są takie okrywowe berberysy, jak je posadzisz w odpowiedniej odległości to ładnie zakryją powierzchnie i chwastów nie trzeba będzie wyrywać. Ale jak u ciebie tak szaleją to może faktycznie coś innego posadź, ja wiem jak to boli bo przycinam w sezonie dosłownie co tydzień swoje kulki z berberysu Atropurpurea Nana- strasznie szybko rośnie i jak zbieram później te gałązki to zawsze się trochę pokłuję, a tak wyglądają:

Norweski ogródek... 19:29, 08 sty 2013

Do góry
stworzylam cos takiego)

Moje poletko 19:24, 08 sty 2013

Do góry
Dobry wieczorek Wszystkim

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:22, 08 sty 2013

Do góry
Fakty są takie, choinki nie ma, wianek wśród bluszczu wisi Sebek mnie skrytykuje ale niech jeszcze wisi choć ta wiosna w kuchni jest Co Wy na to, zabrać wianek, czy niech wisi?

Ogród u stóp klasztoru 19:18, 08 sty 2013

Do góry
Ulka -czyżby to moja różyczka Kosmos ?

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:08, 08 sty 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Na skarpie w dwóch rzędach puszczona jest rura drenarska rozprowadzająca deszczówkę, na moim piasulku każda kropla jest bezcenna

zdjęcie z maja, teraz jest już gęściej bo dosadziłem kolejne rośliny zdobyte w czasie wyjazdów w rodzinne strony(Ziębice -Ząbkowice) i oczywiście w Tatry a po drodze jest tyle szkółek np. Kapias w Goczałkowicach -gdzie przypadkowo miałem okazję zobaczyć fragmencik wyjazdowego spotkania Ogrodowiska

na południowej i zachodniej granicy działki rosną drzewa owocowe

zabawa w szczepienie

a tam gdzie jest cień

ZbigniewG, widzę że u ciebie też zagościły ciekawe odmiany host i żurawek
Gdzieś na końcu świata... 19:05, 08 sty 2013

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)

Gosiu, ja wprawdzie też jestem na początku tworzenia ogródka, ale z doświadczenia kilka zdań pozwolę sobie wtrącić
Drewutnię bym wysłoniła formowanym ekranem z zielonych cały rok iglaków - wybrałabym w pierwszej kolejności cisa, a jak nie cis to Smaragd albo choina kanadyjska. Ekran zasłoni drewutnię i stworzy zielone tło dla innych roslin w tak stworzonym narożniku widzą mi się hortensje Limelight z miskantem Variegatusem, które dodatkowo będą przyciągać wzrok

Wydaje mi się, że to drzewko szczepione na pniu rośnie za blisko iglaka, z czasem mogą być problemy

Trzecie zdjęcie - nie wiem jaki dokładnie zaplanowałaś szkielet ogrodu, ale wydaje mi się, że te thuje szczelnego żywopłotu nie stworzą. Ja bym przesadziła wszystkie rośliny rosnące pomiędzy (śliczne różyczki) bardziej do przodu - proponuję zaplanować dokładnie kompozycję rabaty z różami Są fajne artykuły na forum dotyczące komponowania róż z innymi roślinami, napewno coś wpadnie Ci w oko

O złagodzeniu linii rabaty już było a może zrobisz prostą linię? jak rośliny się rozrosną to same zafalują
Pozdrawiam
Arboretum w Wojsławicach 19:05, 08 sty 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:02, 08 sty 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Ja też w rewanżu posyłam ci lilie

Dzieki za ślicznotki, są piękne Czy to Lilia Orienpet SCHEHARAZADE ??
Arboretum w Wojsławicach 18:59, 08 sty 2013

Do góry

Roztoczańskie klimaty 18:58, 08 sty 2013

Do góry
i kfiatek tyz, a niech tam

Roztoczańskie klimaty 18:57, 08 sty 2013

Do góry
Ja siem tak nie baiwe, zabieram moje fiaderko i sobie pojdem na mroz. Impreza na setke mnie ominela znowu. No foch z przytupem i melodyjka

Zetunia, pershingu, kolejnych setek i samospelniajacych sie marzen Na poczatek zamiast zlotej rybki ksieciunio

Arboretum w Wojsławicach 18:55, 08 sty 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies