Dzięki. Tu, na zdjęciu wyżej masz ostnicę cieniutką- tę trawkę zwiewaną. Ona już zimowała u Ciebie?
Jeśli nie to rozejrzyj sie dobrze wokól niej, teraz i wiosną- znajdziesz pewnie malutkie , młode kępki - jej dzieci. Zostaw, te przezimują najpewniej, tak podtrzymasz nasadzenia. Może o tym wiesz, ale na zapas, napiszę
Sama zastanawiałam się co to jest, ale nigdy na Rh bym nie postawiła. To mnie zaskoczyło, że taki pstrokaty. Ty go w Polsce kupiłeś? Z tymi żuraweczkami się super prezentuje.
Izo, to jest dobra myśl, żeby podzielić długi ogród w poprzek, ale to nie musi być koniecznie podział idealnie symetryczny. Kulisy można robić różnie. Napracowałaś się nad przekopaniem tej rabaty. Może da się ja włączyć w pomysł z podziałem? Nie znalazłam w Twoim wątku żadnego planu całości i właściwie nie wiem jak Twoja działka wygląda ani jakie ma wymiary, ani co masz bliżej domu, trudno coś spójnego wtedy stworzyć dla całości. Może byś plan zrobiła i jakieś inne ale też szerokie ujęcia działki pokazała?.
W każdym razie jeżeli dzielisz ogród wyraźnie na części to one mogą się trochę różnić charakterem.
Przy garażu za rabatą możesz zamiast paska trawnika zrobić ogród żwirowy (podjazd jest żwirowy? na stałe czy tymczasowo?) i ławeczka też tam może być, kule bukszpanu, kępy bylin - oparty o ścianę garażu i otoczony rabatą, z przejściem po kamieniach. Oczyszczalnia pewnie ogranicza możliwość sadzenia czegoś większego. Gdzie dokładnie masz drenaż?
Bardzo Ci zależy na całkowitym zasłanianiu garażu? On nie jest jakiś szczególnie brzydki, daje całkiem ładną ścianę jako tło.
dzisiaj nie pada wiec zrobilam kilka fotek , zazwyczaj lejeeeeeeeeeee i tak to juz trwa od poczatku lata z niewielkimi przerwami , ciemno ..... juz od 17 , coraz wczesniej , zima mamy jasno od 9 i o 15 juz ciemno za to latem nie mamy nocy wogolei tak to tutaj pomieszane.
I tył, który dopiero latem został zagospodarowany.
Już się nie mogę doczekać strzyżenia grabów w stozki. Niestey winobluszcz zgubił wszystkie liście i ponownie odsłonił płot, który nie jest największej urody....
Ireno, to zdjęcie pobiło ten hit z chryzantemą dla psa. To jest genialne. Ale nie wkładaj żarówki do buzi, proszę.
A "bentleja" trzeba (rzemyk chociaż) na różowo pomalować.
Ireno, to zdjęcie pobiło ten hit z chryzantemą dla psa. To jest genialne. Ale nie wkładaj żarówki do buzi, proszę.
A "bentleja" trzeba (rzemyk chociaż) na różowo pomalować.
Przygotowania do płodozmianu. Skromny początek. 3 kwartały wyznaczone, jeden zostanie solidnie nawieziony obornikiem przekompostowanym.
Z grubsza wygrabione liście (jeszcze nie wszystkie spadły). Czas na przeniesienie ogniska i prace murarskie przy pergoli oraz okopanie drzewek owocowych. Przy okazji pokażę moje "oczko w głowie" - żywopłot z czerwonych buków (walczę z nornicami o jego przetrwanie).
Warzywnik, zielnik, jagodnik zajmują 1,5 ara. W sam raz, żeby ogarnąć.
Czytam..ale nie mam szans by coś napisać,, więc tylko mówię że cieszę sie z Waszego Towarzystwa..
U mnie dziś dopiero brzózki zrobiły się żółte.. ale zaczęło lać i wiać.... pogoda masakra...
I z samego rana.. kilka szybkich fotke w pierwszych kroplach deszczu.......
Więc serdeczne podziękowania za Wasze dobre słowa.. pismem obrazkowym
Trafki dla Danusi specjalnie dedykuję...bo czym innym mogę podziękować.. jak nie obrazkami i słowem
Dominująca czerwień...
I żółty za sklaniaczkiem.... co te brzozy w sobie mają????? Kandydatka na S. wczoraj głaskałą korę brzozy zachwycona jej bielą.. to jakaś specjalna odmiana brzozy.... ale nazwy nie pamiętam....
I żółte dwie brzózki i klon czyli panorama z okna..
Izo ....takie moje bazgrołki jako propozycja dla Twego ogrodu. W wyobrazni mej wygląda to pięknie...hihihi a rysownik ze mnie marny.
W każdym razie w pierwszym kole tuz obok garażu , moja propozycja na dzrewo to Wiąz Camperdowni który stworzy "parasol".Dodatkowo można tam posadzić rozplenice japońska , kulki bukszpanowe.Pod garażem ławeczke i sezonowe kwiaty w donicach lub bukszpany.
Placyk w żwirku.
Drugie kółko z choinka moze to być kanadyjska - jest śliczna!
Przejście do drugiej części ogrodu ,można zaznaczyć żywopłotem z cisa.
Tuż za nim,ładnie wygladałyby drzewka po jednej i drugiej stronie - Wiśnia Umbraculifera,Robinia.
Z prawej strony od domu,można z brzegu rabaty wsadzić bukszpanowy żywopłocik,jedno drzewko np.Miłorząb - bo jest lekki,przejrzysty i cudowny.Dalej byliny mieszane z tym co masz zimozielonym.
Taki mniej wiecej miałam kształt na myśli, a nasadzenia to już same przyjdą.
w piatek wzieło mnie na wianki. Podczas spaceru naciełam witki wierzby mandżurskiej i uplotłam kilka podstaw. Póki co ozdobą jest bluszcz, zobaczymy co wena podsunie podczas kolejnego spaceru.
No i jeszcze jeden wianuszek lisciasty z winobluszcza i mirabelki.
Witam Wszystkich po powrocie z Ustki. Miałam tam okazję przeżyć wszystkie pory roku.Wyjazd o tej porze roku uważam za bardzo udany. Cisza, dużo miejsca na plaży, no i te kolory.