Zimowe fryzurki moich traw -tu Bronze Form- ciekawe czy zimę przetrwają...dosypałam im grubą warstwę kory...
Tu przegięłam, muszę zdjąć te gałązki bo ma być jeszcze jakiś czas +10 stopni
Juki Jak będzie jeszcze trochę pogody, to wyrównamy tę rabatę i dosypiemy żwirku, mam jeszcze zapas
wiosną zamontujemy ekobordy - zamówię chyba w necie, bo u nas nie ma
I Frosted Curls z niedźwiedzią trawą (ta chociaż okryć nie wymaga):
I w warzywniku- rzędem posadzone zioła, okolone szczypiorkiem
To miłe ptaki i z przyjemnością się je obserwuje. Widzę ze już znasz inną ich nazwę . Tak faktycznie sa pod ochroną.Ja też lubię bardzo robic im zdjęcia bo różnych ,,póz" robią o wiele więcej niż inne ptaki.
Mam ogród pod Wroclawiu na strasznym wygizdowie, zwykle jest u nas zimą chłodniej o 1-2 stopni a z powodu wiatrów aura nie służy bambusom.
Bardzo obawiam się bambusów dzrewiastych bo za kilka lat mogą mi rozsadzić kostkę granitową ....
Dla fragresi to miejsce chyba było zbyt słoneczne i wietrzne...
A tak wyglądają jesienią, wiosną po posadzeniu były zdecydowanie ładniejsze...
To ja poproszę o trąbienie na zakładanie lampek w ogrodzie A co ! Było trąbienie na cięcie cisów i bukszpanów to niech cała brać ogrodowiskowa w ten sam dzień dekoruje ogród lampkami
Zamiast w bentleya trzeba się teraz zacząć zbroić w lampki
Agato, piękny ten dzięcioł i dobrze, że nie usiadł wysoko, bo mogłaś go sfotografować. Ja nie mam szczęścia do ptaków. Zawsze, zanim wyjmę aparat, to już ich nie ma. Przeczytałam dyskusję na temat oglądania tv. Ja oglądam, jest przecież dużo fajnych programów, np. historycznych, lubię Domo i inne. Polityka mnie wkurza, ale oglądam bo M ogląda. Nie wyłączę mu tv, bo lubi oglądać dzienniki. Ale jak jesteśmy na działce to są dni bez mediów i dobrze mi z tym.
Ja swoje anemony wykopałam do szklarenki wsadziłam a one jeszcze kwitną a tu kwiatek pięknej makowej dalii samosiewki i różyczki Rumba
maliny , które już ptaki tylko poddziobują
Żurawkowo jesiennie, chyba jest to Elektric Lime nie jestem pewien.
Jak się cieszę, że jesteś ostatnio taki aktywny i tyle pięknych zdjęć pokazałeś. A ja chciałabym się dowiedzieć co to za odmiana RH na zdjęciu z żurawkami?
Anito nadrabiam zaległości. RH jest to odmiana Gold Shine.
Sama zastanawiałam się co to jest, ale nigdy na Rh bym nie postawiła. To mnie zaskoczyło, że taki pstrokaty. Ty go w Polsce kupiłeś? Z tymi żuraweczkami się super prezentuje.
Urszulo dziękuję właśnie pstrokatość rh mnie zauroczyła .Ujżałem go w centrum ogrodniczym w Anglii a kupiłem go w Bydgoszczy w szkółce Uzdowcy, udało się.
Zrobiłam zdjęcie "żelaznej" hoście Great Escape. Tak wyglądała po nocy z temp. -5 stopni. Chyba naprawdę jest sztuczna
Izo, a czy ta hosta zmieniła nieco kolor w ciągu roku? Bo ja widziałam ją u jej hodowcy w czerwcu i miała wyraźnie niebieskie zabarwienie. Miała też nieco inny kształt liści, ale to byc może dlatego, że to był bardzo rozrośnięty, stary egzemplarz. Ale hosta przepiękna, zamierzam ją kupic wiosną i trzymac w donicy bo juz w gruncie miejsca nie mam. Pozdrowienia
Tak Agatko, jest jak najbardziej niebieska Teraz jesienią zzieleniała, ale też na zdjęciu kolor inaczej wychodzi. Ta jest młodziutka, w tym roku sadzona, może się znacznie różnić kształtem liści od dorosłej, ale już teraz mi się podoba. Będę obserwować jej dojrzewanie
Gapa jestem na 99 stronie życzeń nie złożyłam
Życzę Ci abyś szkielet ogrodu zobaczyła i godne miejsce dla szklarni znalazła przed kolejnym tysią czkiem
Nietypowy kwiatek dla Ciebie
Zrobiłam zdjęcie "żelaznej" hoście Great Escape. Tak wyglądała po nocy z temp. -5 stopni. Chyba naprawdę jest sztuczna
Izo, a czy ta hosta zmieniła nieco kolor w ciągu roku? Bo ja widziałam ją u jej hodowcy w czerwcu i miała wyraźnie niebieskie zabarwienie. Miała też nieco inny kształt liści, ale to byc może dlatego, że to był bardzo rozrośnięty, stary egzemplarz. Ale hosta przepiękna, zamierzam ją kupic wiosną i trzymac w donicy bo juz w gruncie miejsca nie mam. Pozdrowienia
Tyle informacji naraz, że muszę po kolei:
- jak mowa o kurach, to mnie oprócz jajek na myśl nawóz kurzy się nasuwa))
- mahonia kwitnie wczesną wiosną i zawiązanie o tej porze pąków kwiatowych dobrze wróży, będzie kwitła
I zasuszone kwiaty, jest ich pełno, nie wiem jakie.
To dziewięćsił pospolity
- maślaczków gratuluję i pięknych, krajobrazowych fotek
Gosia, przywołam te kwiatki. Obłędne! Ja takie lubię naj-, naj-.
Pędzisz, doradzasz, instruujesz, rysujesz. I zarządzasz mężczyznami chętnymi do pomocy, począwszy od syna, przez męża do teścia. No, no......... . Lecę szukać zasłon. Bo tkaniny to coś dla mnie.
Tak wyglądają cyprysiki po następnym sezonie przed zimą. Wykonanie rabatki i dwukrotne nawożenie wyszło im na dobre. Przed cyprysikami zaczątki żywopłtu z ligustru. Pozdrowienia dla wszystkich miłośników ogrodów.