Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Co z tym ogródeczkiem począć 22:05, 24 paź 2012

Do góry
ewa004 napisał(a)
Witam cieplutko wszystkich którzy tu zaglądają
Polatałam wczoraj z moja tują po ogródku i ostatecznie zdecydowałam że wyląduje tu

Moim skromnym zdaniem może być
Udało mi się tak ją ulokować że kulki bukszpanowe są nienaruszone ,wiosna to poprzesadzam

bardzo fajnie właśnie to miałam na myśli żebyś porozglądała się po okolicznych szkółkach, bo można coś fajnego trafić, w dobrej cenie co będzie pasowało i pasuje jeszcze kulki dasz do przodu, chociaż może ze dwie bym zostawiła pod tym pniem, ale bardziej z przodu poprawisz żywopłocik, dasz żurawki i finito już bym nic tam nie dodawała zestaw roślin jest bardzo dobry
piszesz jeszcze o żwirku pod ścianą... nie wiem czy to najlepszy pomysł nie będzie go tam widać a jak nie zastosujesz specjalnego bordera to będzie się mieszał z korą. Albo kora albo żwirek i tyle. Jak już się nasypie żwirku, to potem wybranie go z ziemi jest pracochłonne, wiem coś o tym ) mam ochotę kiedyś zrobić placyk żwirowy i rabaty podsypane żwirkiem ale będę kupowała specjalne bordery (ekobordy). Ich zastosowanie i sposób kładzenia świetnie pokazała Danusia w Ogrodzie minimalistycznym. Zielone rośliny fajnie odbijają na tle żwirku, ale wybór należy oczywiście do Ciebie
Pozdrawiam
Mały mój świat - zielona dolinka 22:04, 24 paź 2012

Do góry
To mnie pocieszyłaś Bogusiu, myślałam, że coś złego dzieje się z moim różanecznikiem.

Beatko, taras jest drewniany pokryty płytą falistą PET( mamy nadzieję, że dużego gradu nie będzie przez co najmniej 10 lat) To jest nasz drugi taras, pierwsza wersja była nie zadaszona i deski szybko przegniły pomimo malowania( przetrwały 7 lat). Wówczas strasznie chciałam mieć wisterię na pergoli i nie daliśmy dachu. Teraz jednak mamy kompromis, dach i wisterię 15 cm pod nim, mam nadzieję że w lecie nie będzie jej za gorąco.
Nie wiem jak bliskie to nasze sąsiectwo- ja jestem z okolic Dębicy, a Ty?

konstrukcja tarasu zaraz po budowie, kilkuletnia wisteria jeszcze nie rozpięta ponownie.

Bożenko dziękuję za miłe słowa- mam na imię Dorota, skalniak trochę teraz zaniedbany, ponieważ ostatnie 2 sezony zajmowałam się głównie nową cześcią ogrodu- od północy- z powodu utwardzenia podjazdu i nawiezienia dużej ilości ziemi. Trzeba to było zagospodarować, a na wszystko brakuje mi po prostu czasu
Ogród u stóp klasztoru 22:01, 24 paź 2012

Do góry
piękny słoneczny dzień skłonił mnie do wzięcia aparatu w ręce .kolorów ci u mnie dostatek , więc trochę dokumentacji

...jak mnie się tu podoba!!
Tam gdzie ELFy zimują 22:01, 24 paź 2012

Do góry
Kuklik napisał(a)
Przyszłam z rewizytą i zaczytałam się...
Pięknie się zapowiada Twój ogród...
Świetnie się udała betonowa donica, myślę że miskanty z tujami będą się bardzo dobrze prezentować Efekt świetny i bez pracy z rozwalaniem
Może mogę pomóc z barwinkami. Te dwa na początku wyglądają na przepięknego barwinka większego Vinca major.

Te co kupiłaś później i rosną w betonie to bardziej popularny barwinek mniejszy Vinca minor. Ten większy jest bardziej wrażliwy na mróz i dobrze go trochę okryć, za to ma dużo większe kwiaty. Powodzenia w uprawie Ja mam barwinka większego w innej odmianie, mój wygląda tak

Chciałam powiedzieć jeszcze, że też mam córkę Olę i psa labradora (Taro)
Twój jest boski, czy masz więcej zdjęć?

Oglądałam Twój projekt ogrodu i bardzo mi się podoba, trzymam kciuki,żeby wszystko się udało
Mam tylko jedną małą uwagę, a właściwie pytanie, które zadała mi projektantka mojego ogrodu gdy powstawał, czy jesteś pewna,że miejsce zabaw dla dzieci chcesz mieć tuż koło tarasu? (ja sama tak
wtedy chciałam) Czy nie lepiej trochę dalej? wtedy nie rozumiałam, ale się zgodziłam, a wkrótce doceniłam tę decyzję, po latach muszę przyznać,że to był dobry krok Pozdrawiam, będę zaglądać

Witam Cię Kuklik w moim ogrodzie i przepraszam że tak późno ale troche mój świat zwariowal a zegarki narzuciły niesamowite tępo. Mam teraz ogrom zaległości na ogrodowisku, ale myślę że w kilka wieczorów dam radę.

co do mojego labradora "nody" czyt. nodi (tak go córka nazwała - to postać z jakiejś bajki, a drugi piesek to Tessi) to zdjęć aktualnych nie mam ale postaram się mu cyknąć kilka sztuk bo w takich złotych liściach prezentuje sie wyjątkowo ładnie.

Natomiast poruszając temat placu zabaw koło tarasu to na obecną chwilę musi on być blisko - córeczki za malutkie zwłaszcza ta młodsza. W przyszłym roku w czerwcu będzie miała roczek i wolałabym ją mieć na oku zwłaszcza że ta starsza ma przedziwne pomysły - a później się pomyśli

pozdrawiam
kasia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:59, 24 paź 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Nie będzie nadużyciem .... robi się

Wersja z dereniem

Wersja z brzozami

aaaaaa Sylwia sory. ja głupia czytam większość z powiadomień @ przeczytałam, że nie będzie nadużciem i czekałam, a Ty edytowałas wpis i dałąś foty. o ja durna blondynka. Jak teraz napisalaś to sobie myślę chyba coś nie halo, cofam się a tam takie piękne foty DZIĘKI
Coś czuję, że na wiosnę zagoszczą nowe brzozy
Ogród w Alei Lipowej... 21:57, 24 paź 2012

Do góry
A wrzucę jeszcze parę takich fotek byle jakich, nie lubię stron bez zdjęć

oj żebym kordyliny nie zapomniała schowac przed przymrozkami, jedna mi trochę marnieje

zastanawiam się też czy nie powyrywać tojeści bo jest bardzo ekspansywna

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:54, 24 paź 2012

Do góry
Baraga skłoniła mnie swoim postem do poruszenia tematu wykorzystania dyni w kuchni.
To niech będzie coś z kuchni włoskiej, a właściwie toskańskiej

TORTELLI DI ZUCCA, czyli tłumacząc na nasze coś jak nasze pierogi z farszem z dyni

Składniki na tortelli:

3 jaja
300 g mąki pszennej

To razem mieszamy i przygotowujemy ciasto, jak na makaron. Wałkujemy i wykrawamy prostokąty. Tu przy okazji gratka dla miłośników matmy, jak potem zrobić z tego kwadrat

Składniki na farsz:

500 g dyni
25 g startego parmezanu
1 jajo
250 g sera ricotta
gałka muszkatołowa (ilość wg uznania)
majeranek
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: 4 łyżki masła + parmezan do posypania+ kilka listów szałwii

Jak przygotować farsz:

Dynię czyścimy, czyli wykrawamy środek bez pestek i obgotowujemy ją krótko w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do odsączenia, a następnie miksujemy. Dodajemy ricottę, parmezan, jajo, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz.
Farsz wykładamy na 1 połowę prostokąta, drugą połowę składamy i wychodzi nam kwadrat, brzegi sklejamy. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy , przekładamy na talerze, polewamy roztopionym masłem, posypujemy parmezanem,dekorujemy listkami szałwii.

I taka historyczna ciekawostka na temat tego prostego dania

Danie to w Lunigianie było uznawane za danie dla bogaczy
To taka urokliwa miejscowość Toskanii bliżej wybrzeża morza Tyrreńskiego.

Smacznego Idę do lodówki, bo zgłodniałam
Ogródek Hanusi po zimie 21:53, 24 paź 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kochani, po raz 7 zostałam dziś babcią.Urodziła się wnusia,ale trochę przedwcześnie.Miała być za 3 tygodnie.
Martwię się,bo takie maleństwo,a tu zima za pasem....
Jeżeli komuś dziś uchybiłam....wybaczcie..... jestem poddenerwowana.....

To ja już znam przyczynę twego rozkojarzenia Hanusiu Masz siedmioro wnucząt? Ależ bogactwo rodzinne .Gratulacje ogromne i zdrowia dla mamusi,, maleństwo w pupcie wycałować proszę Uwielbiam noworodki są takie pachnące ,niewinne i słodkie .To dla ciebie Hanusiu prawda że słodka

Rajski ogród Ani 21:49, 24 paź 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Aniu,,,Twoje "podglądactwo" bardzo mi się podoba...
Miło mi Bogusiu bo jak już się wyprostuję z nad rabaty po skończeniu pracy to znowu kucam albo siadam, żeby podejrzeć co nieco i pstryknąć fotkę
...dobry sposób...może opatentujesz?
A miało być tak pięknie.... 21:49, 24 paź 2012

Do góry
sorki,maja chyba po 3m dł nawet
Tak na szybko pomaziałam
Rajski ogród Ani 21:48, 24 paź 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Miło mi Bogusiu bo jak już się wyprostuję z nad rabaty po skończeniu pracy to znowu kucam albo siadam, żeby podejrzeć co nieco i pstryknąć fotkę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:47, 24 paź 2012

Do góry
Agnieszko,gratuluję kolejnej setki...
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:44, 24 paź 2012

Do góry
ell napisał(a)
Bogusiu miło Cię gościć.

Teraz dopiero na zdjęciu widać, że wszystko woła o pomstę do nieba. - kanciki, nieskoszony trawnik.
....nic nie widzę ...
Rajski ogród Ani 21:42, 24 paź 2012

Do góry
Postawić trawkę nad i... 21:39, 24 paź 2012

Do góry
To niech będzie coś z kuchni włoskiej, a właściwie toskańskiej

TORTELLI DI ZUCCA, czyli tłumacząc na nasze coś jak nasze pierogi z farszem z dyni

Składniki na tortelli:

3 jaja
300 g mąki pszennej

To razem mieszamy i przygotowujemy ciasto, jak na makaron. Wałkujemy i wykrawamy prostokąty.

Składniki na farsz:

500 g dyni
25 g startego parmezanu
1 jajo
250 g sera ricotta
gałka muszkatołowa (ilość wg uznania)
majeranek
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: 4 łyżki masła + parmezan do posypania+ kilka listów szałwii

Jak przygotować farsz:

Dynię czyścimy i obgotowujemy ją krótko w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do odsączenia, a następnie miksujemy. Dodajemy ricottę, parmezan, jajo, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz.
Farsz wykładamy na 1 połowę prostokąta, drugą składamy w kwadrat, a brzegi sklejamy. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy , przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem, polewamy roztopionym masłem, dekorujemy listkami szałwii.

I taka historyczna ciekawostka na temat tego prostego dania

Danie to w Lunigianie było uznawane za danie dla bogaczy
To taka urokliwa miejscowość Toskanii bliżej wybrzeża morza Tyrreńskiego.

Smacznego Idę do lodówki, bo zgłodniałam

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:34, 24 paź 2012

Do góry
...podpis trafiony...też tak czuję.
Grembosiowo 21:32, 24 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Pierwsze przymiarki roślinne ( a jeszcze ścieżka nie zrobiona )
Taki łuk chcę powtórzyć z drugiej strony ścieżki. Wymiary 320x130.
Żurawki są w rzeczywistości sporo jaśniejsze, ale chyba brakuje jeszcze jakichś kontrastowych odcieni.
Jak sądzicie?

Piekne Bukszpany, ale powinnać tam dać kontrast będzie zbyt monotonnie, chociaż to rzecz gustu ale ja bym dodała coś z innym kolorem liści, najlepiej tez zimnozielone.
Ogródek Hanusi po zimie 21:30, 24 paź 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Uwielbiam poranne widoki zza firanki.....

Pozwiedzałam teraz , pooglądałam i poczytałam troszkę. No i zdjęcia z tymi widokami oczywiście mnie zachwyciły, a mieszkać w takim miejscu gdzie zza firanki będzie taaaaaaki widok - bezcenne.

Grembosiowo 21:27, 24 paź 2012

Do góry
Zaimpregnowaliśmy cegły na płocie. Przybrały trochę ciemniejszy odcień, ale przynajmniej są porządnie zabezpieczone (mam nadzieję).
Ogródek Hanusi po zimie 21:26, 24 paź 2012

Do góry
Haniu , gratuluje wnusi .Wszystkim žycze zdrowia , małej najwiecej . Juž jest dobrze , trzymaj sie cieplutko , pa ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies