Cześć Wiktoria dzięki za odwiedziny na moim placy boju )
z mojej strony działka kończy się niestety na serbach i siatce, te wysokie wisienki już nie nasze, to w zasadzie taki mały, zdziczały zagajniczek, rosną tam z siewek różne krzewy i drzewa, muszę wyciąć tą wiśnie najbardziej z lewej bo serby zaczynają mi się tam krzywić - uciekają od tych wiśni... Może kiedyś nam się uda dokupić parę metrów w tamtą stronę, jak właściciel nie sprzeda jakiemuś deweloperowi całości bo niestety od tego narożnika, na lewo od wiśni działkę kupił deweloper i będzie... 14 segmentów... dlatego już w tym roku posadziłam w tym narożniku serby
Liczę, że wiśnia Nigra będzie ładnie rosnąć tak jak piszesz i dopełni całości tej rabaty
Tak, mam tylko jeden ostrokrzew na pniu, wiosną i latem wygląda bardzo ładnie
Cieszę się z tych bukszpaników jak dziecko ) to naprawdę wielka niespodzianka ))
Może kiedyś dasz się zaprosić i doradzisz na miejscu, na żywo na przyszłość ?
Ula, kiepsko wyszło, najpierw poczęstowałam się tortem, a potem zorientowałam, że to imieninowy.
Najlepsze życzenia, ogrodowe i osobiste.
A to moje prezenty
fiołek (czy można go wysadzić do gruntu i kiedy)
Jesteś pewna, że to fiołek, wyglada jak cyklamen i to z tych, raczej na zewnątrz nie zimujących.
Ale u mnie na paraperach tylko i wyłącznie escheverie i aeonia, resztę morduję, chociaż wcale nie chcę!
Cześć Kasiu,
ta rabata ma solidne 'plecy', to jeszcze Twój ogród, czy widok pożyczony?
Jak wiśnia rozbuduje koronę, to ładnie się wpisze w całość. Ostrokrzew masz jeden?
No i oczywiście gratuluję ukorzenionych bukszpanów, to jest coś! Pozdrawiam.
pokażę Wam moją owieczkę- ja je baardzo lubię ( teraz wsadziłam kilka do donic, jako zimową dekorcję- zobaczymy czy się sprawdzą)
Tylko co ok 3 lata warto ja wyjąć i podzielić , bo jak jest stara to dziura jej się robi w środku. Na wiosnę wyczesać ze starych liści, albo nawet ściąć krótko. I najlepiej nie dać jej kwitnąć, ściąć kłosy- wtedy jest ślicznie zielona, nie podsycha. Sadź ją rzadko- co 40 cm, bo inaczej nie widać jakie ma ładne kępy.
Białe to floksy, zapomniałam.
Aniu , generalnie to podwójne rzędy, ale mogą być miejsca gdzie jest grubiej, bardziej operuj plamami niż rzędami.
Kostrzewy ułóż sobie tak żeby było ładnie, może 6szt obok siebie, może 8-9 .
Owies - jak poukładasz, to poprzymierzaj go, czy nie może gdzieś być jako akcent, czy ozdoba. Nawet na brzegu kostrzew, jako kontrast-ale sprawdź czy nie gryzą się faktura, miękkością
( nie zestawiałam nigdy tak)
Zobaczcie jak pięknie wygląda kwiat kobei - bardzo późno je zasadziłam w tym roku i myślałam że w ogóle mi nie zakwitnie, ale jednak udało się i kilka kwiatków sie doczekałam w październiku
U mnie też nadal kwitnie, i ma już pędy długości około 5 metrów. Wprowadziła się już na balkon.
Bardzo ładne to "naczynie na owoce". Tu u nas jest sklep z antykami, w którym mają trochę rzeczy w podobnym stylu, np.:
Oj ! Jaki piękny ten rowerek bardzo by mi pasował
A kobe to ja juz któryś rok z rzędu uprawiam, tego roku wyjątkowo późno mi zakwitła ! Ale nie żałuje bo jak w poprzednich latach "rozwinęła skrzydła" to zadusiła mi wiciokrzewa o powojnika teraz tylko do donica ja sadzę.
Ewo, Elu dzięki za odwiedzinki pozdrawiam m
- hortensje z patyków wiosną znajdę im nowe miejsce
- i.... ukorzenione bukszpany z wiosennego cięcia ) ukorzeniło się ok.20 sztuk co mnie napawa dużym optymizmem, że jednak może się udać ) w przyszłym roku będę znowu próbować ) miałam je w doniczkach, teraz dałam do gruntu w różnych miejscach
a teraz pytanie:
czy irysom ścina się liście czy zostawić jak jest?