Bożenko dzisiaj we wszystkich wątkach czarodziejski nastrój - mgła , tajemnicze drogi . ......umm rozmarzyłam się a twój ogród to już w ogóle cały płonie . piękne tło dla ogrodu robi las . dobrze że nie zmąciłaś tego sztucznym ogrodem , tylko pięknie wkomponowałaś go w naturę pozdrawiam .
Alinko trochę zmaciłam z nieswiadomości jaki mam skarb ale na szczescie dało się to odwrócic ...w wiekszości. Nad resztą pracuje tzn pracuje nad M żeby resztę tez zmienił. Pewnie sie uda. Za te miłe słowa pokażę Ci moje drzewo ze złotymi dukatami. Takie jest dzis i sypie złotem na ziemie . Jest cudnie.
Odwiedzającym mnie /nie będę już katować kalinami / w podzięce za wizytę jesienne kwiaty Actaea simplex.
Używam nazwy łacińskiej, bo nasza nie zachęca do jej uprawy.
Odwiedziłam w Holandii ciocię i kupiłam od niej 6 pięknych bukszpanów. Ona również ma bukszpanowy ogród. W załączeniu fotki
A wujek robi rzeźby z meralu
Jezu jaki czad!! Jak oglądam te wszystkie ogrody to żałuję, ze moja dzialka ma tylko 1000m2
Jak bym tak miala przynajmniej 1 ha to byłoby gdzie rządzić i urzadzać...jaki żal
A tak aprpos to dzień dobry podgladam Twój ogród z perspektywą i strasznie mi się podoba...wszystko !!
U mnie coś chyba ferie w innym terminie są?? Ale co tam -ja wstępnie z M i jednym dzieckiem się deklaruję , tylko terminy sprawdzam i co z moim urlopem muszę sprawdzić
A to ja z M w Livinio w lutym tego roku oj gdyby w trakcie spotkania Ogrodowiskowego taka pogoda była piękne :
Mam pytanie bo nie wiem co mam robić mam strumień w ogrodzie i opadaja mi krawedzie i wylewa sie woda musiałem wyłączyć steumień ale chciałbym go uzywać ale nie wiem co mam robić dalej
faktycznie chyba trzeba zrobić mały remont tego murka, podnieść go, żeby był stabilniejszy...
Sylwia kobieto w podeszłym wieku nawet nie sądzilam,że tak szybko to zrobisz Świerki napewno zostają,marzą mi się te wiśnie za płotem. dowysokościogrodzenia będzie strzyżony ekran z cisa,za bukszpanową obwódką są posadzone rh 5 -nowa zębia i tak sie teraz zastanawiam czy poprawej stronie pomiedzy świerkami a thujami dać 2 brzozy dla rozjsnienia czy dereń biały?
w oryginale Danusi powinno być tak
CZy bedzie wielkim nadużyciem jak poproszę Cię o taką wizualizację z dwoma brzozami lub dereniem?
Też je mam w ogrodzie, ale są bardzo niepozorne i zdecydowanie mniej cieszą niż krokusy wiosenne, też u siebie wkleiłam ich zdjęcie.
A ja bardzo żałuję, że nie kupiłam ostatnio, podczas wyprzedaży większej ilości krokusów jesiennych.
Ich niepozorność można zastąpić ilością. Mam takie wyeksponowane miejsce, z donicą pośrodku, obsadziłam ją wokół trzmieliną minimus, a dla urozmaicenia, właśnie krokusami jesiennymi. Wiosenne mam tuż obok, kwitnienie wymienne i wiosną i jesienią. Pokażę jak się całe towarzystwo trochę rozrośnie.
Marzenko.. było ładnie Jeszcze...... nawet jakieś fotki z rana wstawiłam.. a teraz snują się mgły... o których całą Polska mówi... przywiało mgłę, przywieje i brrrrrr a ja dokupiłam dziś 150 krokusów ... tyle na przecenie mieli.. a tulipków jak kupowałam już nie było...... wiec innych nie brałam dość pstrokacizny, którą lubię, ale nieogrodowiskowo....
Ale czerwony klonik palmowy.. ma mój ulubiony kolor..
Aniu klon boski u mnie oczywiście klony palmowe nie chcą rosnąć, złośliwe bestie...
Ty jak coś napiszesz, to od razu trafiasz w sedno, czyli fajnie jak tulipanów dużo i dużo kolorów, wszystkim moim znajomym się tak podoba, ale jak człowiek tafi na ogrodowisko, to już mu nie przystoi pstrokacizna
ja dopiero pierwszy raz od 10 lat posadziłam jednolite plamy tulipanów, do tej pory było pstrokato, no ale teraz to mi tak głupio, zwłaszcza jak oglądam wiosenny ogród Domi...
Hej Kasia,
tam było z 10 berberysów Wykopałam je z rabaty wzdłuż chodnika, na zewnątrz działki - rosły w szpalerze tam, gdzie teraz mam cisy, o tu - za płotem je widać:
Teraz rosnąć będą po drugiej stronie działki, znów nie na mojej ziemi Jutro zrobię fotkę i pokażę, bo dzisiaj jak posadziłam ciemno się zrobiło..
pozdrawiam!
a teraz rozumiem
fajnie wyglądają cisy no i będziesz miała zasłonę od ulicy
Wpadłam napisać o rozchodnikach .. a tu taka biżuteria
Ale jak zwykle pomieszam rojnik i rozchodnik, wiec wróciłam kuknąć o co się pytałaś... i widzę, że czytałaś Acha.. i rosną niższe niż w słońcu.. .... Tak samo jest z rojnikami... pozarastała mi macierzanka rojniki.. a one pod macierzanka żyją... Grunt by nie miały za mokro bo zgniją...
Też lubię pelaśki Jedyne kfiatki w skrzynkach jakie mam..
A rh ....za blisko..zdecydowanie.... dziurę możesz obsadzić czymś co się "wykruszy" jak rh sie rozrośnie... np jednoroczne... byle nie sadzić na korzeniami..... ja posadziła np wrzosy czy tiarelki.. i jak rh będą się powiększać, to ja będę w porę wydzierać inne nasadzenia Bogdzi Alfred to olbrzym i po 10 czy 11 latach..... widziałam osobiście, ale dalej nie wierzę, że mój też będzie taki wielki
Sorki za zaśmiecanie wątku.. ale to trzeba zobaczyć... z ludźmi dla porównania.... mój taki nigdy nie będzie... niemożliwe.... ale rezerwę pozostawiłam.... Mój Alfredzik ma 60cm.... przeżyłam SZOK!
To jest JEDEN krzak!!!