Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 15:17, 31 lip 2011

Do góry
Toast

Wszyscy pili z kieliszków, a ja ? ...z butelki

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 15:14, 31 lip 2011

Do góry
Rozmowy w różnych miejscach i w różnym składzie.

Fotka zbiorowa w ogrodzie

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 15:12, 31 lip 2011

Do góry
Pełna lilia tygrysia

Kwitły jeszcze inne lilie

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 15:06, 31 lip 2011

Do góry
Agapantus rośnie w gruncie (u Danusi), u mnie nie daje rady

Piękne lilie

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 15:05, 31 lip 2011

Do góry
"Rozlecieliśmy" się po ogrodzie, każdy fotografował ogród, jak i nas, a my was

Widok na dom pod wielkim świerkiem kłującym. Kolorowe obwódki z begonii.

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 15:02, 31 lip 2011

Do góry

No i dostałam kaloszki, bo buciki miałam ażurowe

Teraz to mogę chodzić po wilgotnej trawce

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 15:01, 31 lip 2011

Do góry
Wreszcie jestem i mam zdjęcia Teraz Was zasypię

Najpierw urocza Danusia rozpakowuje żurawki

I pierwsza kawa z pysznym serniczkiem

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 07:57, 31 lip 2011

Do góry
Witam kochani, wszystko pokażemy, dotarliśmy bardzo późno, Wicio umęczony, bo we dwie strony jechał no więc odpoczynek się należał. Zdjęć mamy bardzo dużo, ale muszę jechać na spotkanie, jak wrócę natychmiast rozpocznę wklejanie.

Ale jakoś nikt nie zauważył że miałam męskie - stylowe kaloszki budowlane, których użyczył mi Krzysio, bo nie wzięłam niestety swoich pikowanych Nawet czujna Ania Monteverde dała się nabrać, hihi

Do zobaczenia przed południem Było świetnie, dziękujemy za cudowne przyjęcie.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:46, 30 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Hydrangea macrophylla "Schneeball" - Hortensja ogrodowa

Danusiu, piękny masz ogród i te hortensje....cudne wszystkie. Napisz, czy Schneeball zimuje w gruncie?
Michael my Garden 23:50, 29 lip 2011

Do góry
To samo miałam napisać Gosiu
Mech w trawniku 23:46, 29 lip 2011

Do góry
Trzeba walczyć z przyczynami str.1. tego wątku Nie daj się.
Skarpa w ogrodzie 23:44, 29 lip 2011

Do góry
Pani Kasiu poprosimy chociaż o zdjęcia tego terenu. Może wtedy uda się cokolwiek doradzić, ale obawiam się, że potrzebna jest wizja lokalna, bo w tym przypadku nie da się "gdybać" tylko trzeba znaleźć optymalne rozwiązanie.
Skarpa w ogrodzie 23:38, 29 lip 2011

Do góry
Otrzymałam takie zapytanie i prośbę o poradę:

Witam Pani Danusiu

Jestem pełna podziwu Pani prac ogrodowych...
...Niedawno sama z mężem zakupiłam dom pod Krakowem i jakoś wspólnie próbujemy urządzić nasze gniazdko. Pani prace podziwiam na tej stronie oraz w programie Maja w ogrodzie- trzeba naprawdę kochać to co się robi a rośliny potrafią ta miłość odwzajemnić jak nic innego.
Sama raczej zazwyczaj hodowałam w domu kaktusy a w ogrodzie trawę ale obecnie próbuję jakoś zaaranżować ogród. Mam do Pani zapytanie odnośnie skarp: ich budowania, umacniania,
obsadzania i pielęgnowania. Dom z jednej strony zrównuje się z pobliskimi domami poziomem ale z
drugiej strony (tarasu) jest podwyższony w stosunku do reszty otoczenia.

Ta skarpa powstała z nawiezienia śmieci budowlanych i obsypana z wierzchu przez ziemię - by wyglądało to pięknie - takie było myślenie developera i jego budowlańców. Niestety
w tamtym roku nawiedziła Kraków i okolice powódź. DomyWitam Pani w naszej wiosce a tym i nasza skarpa pływały w wodzie. Żeby zalało nasz dom potrzebne było jeszcze kilka centymetrów a woda z zagłębienia (skarpy) przelałaby się i podlała nasz dom. Dobrze ze powstał dom na sztucznie
usypanym wzniesieniu ale nie dobrze ze to sztuczne wzniesienie powstało ze śmieci.

Po ustąpieniu wody - woda zabrała polowę ziemi ze skarpy odsłaniając z czego tak naprawdę jest ta skarpa: gruz, resztki materiałów budowlanych, nawet znaleźliśmy tam parasolkę, buty itd.
Developer zobowiązał się nawieść ziemie na skarpę raz jeszcze co tez uczynił w tamtym roku w listopadzie. Prace nad skarpa rozpoczęliśmy w tym roku na wiosnę. ponieważ skarpa była stroma i dość wysoka postanowiłam ja podzielić na tarasy i przecięłam ja w połowie robiąc mały tarasik.
Skarpę ładnie wyplewiliśmy, położyliśmy agrowloknine i posadziliśmy iglaki płożące. Włożyliśmy w to sporo pracy i pieniążków. Po dwóch tygodniach zaczął padać deszcz a raczej lalo jak z cebra ze świata nie było widać. Z racji ze n
a działce nie ma odprowadzenia wody , woda z rynien płynie po działce i szuka spadku i właśnie znalazła spadek -skarpę. Niestety wody była taka masa ze zabrała skarpę - ześlizgnęła się w dol wraz z roślinkami itd. Widok jest załamujący, nie dało się
tam wejść ponieważ padało kolejne tygodnie, ziemia zjeżdżała coraz bardziej , cześć roślin musiałam wykopać ponieważ wisiały w powietrzu i posadzić tymczasowo w inne miejsce. Z racji ze jest to sztuczna skarpa podejrzewam ze wymaga jakiegoś o wiele lepszego zabezpieczenia,
nie wiem jak ja zabezpieczyć. Na pewno będziemy nawozić ziemie ponieważ jest jej mało na skarpie i znowu wyszedł an wierzch cały ten syf budowlany.

Chciałbym prosić o poradę:
- jak sobie radzić ze skarpami, jak ją zabezpieczać przez spłynięciem, czym obsadzać, jak gęsto itp.
W sumie naprawa skarpy to jedno ale mamy ciągle problem z odprowadzaniem wody z działki wiec będzie skarpa ciągle na tym cierpiała. Nie mamy we wsi kanalizacji, studzienek deszczowych wiec
tak naprawdę nie wiem co z ta woda robić. Za skarpa jest droga polna (co prawda wysypana kamieniami i jest używana przez sąsiada) ale nie wiem czy mogę tak po prostu przekopać działkę wsadzić rurę i zrobić odpływ wody na drogę. Myśleliśmy z mężem o magazynowaniu wody do
podlewania ale po ostatnich deszczach 400litow zbiornik to raczej chyba kpina. Zakupiliśmy taki zbiornik ale wody jest tak dużo ze nie jest w stanie się pomieścić. Dodatkowo czytałam ze można np ta wodę wykorzystać do oczka wodnego itp. Neistety jestem tylko analitykiem systemowym - nie znam sie na roslinkach , ogrodach -jedynie co uda mi sie w necie przeczytac - oto cala moja wiedza. Bardzo prosze o fachowa pomoc w temacie wody i skarpy (tematy niestety powiązane)...

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

pozdrawiam/Kasia z J...
To właśnie tu 23:09, 29 lip 2011

Do góry
Przepiękna i jakże rozbudowana prezentacja tej hortensji. Czy będzie ciąg dalszy?
Zadziwia mnie jej okazały wygląd.
Michael my Garden 21:50, 29 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nie dopatruj się podstępu. Mam na myśli że z klasą, ładnie na zdjęciach wygląda, idealnie.
Kiedy ... byłeś na wakacjach, więc myślę kiedy, skoro Cię nie było.

A mam na myśli to zdjęcie

Danusia zrobiło się samo a mianowicie jak małą usypiałem to ze szpadelkiem do kancików obleciałem bo już nie mogłem się napatrzeć na Twoje i powiedziałem sobie, że może trochę skopiuję ale jeszcze daleko do Twoich
Michael my Garden 21:33, 29 lip 2011

Do góry
Nie dopatruj się podstępu. Mam na myśli że z klasą, ładnie na zdjęciach wygląda, idealnie.
Kiedy ... byłeś na wakacjach, więc myślę kiedy, skoro Cię nie było.

A mam na myśli to zdjęcie

Pomysł na długi i wąski ogród 21:21, 29 lip 2011

Do góry
Jeśli chodzi o dobór roślin skalnych to ograniczyłabym się do gatunków najdłużej wyglądających ładnie i te sadziła w większych ilościach. Unikaj tak dużej ilości gatunków. Dobierz rośliny lubiące słońce lub cień w zależności od warunków świetlnych. Nie sadź wszystkiego, dlatego że to sobie tam poradzi, dbaj o swoje przyszłe widoki.
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 21:15, 29 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Dzięki za odpowiedzi . Aniu - w ZLOCIE wezmą udział też chłopaki !!! Ale będzie frajda - trasa przejazdu już opanowana i się szykujemy.

My też mamy trasę wydrukowaną, samochód się myje i odkurza

właśnie słyszę ! się odkurza (pewnie "Witkiem" ) szczęśliwej drogi !!! idźcie spać abyt wypocząć !
buziak
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 21:13, 29 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nasza brygada wyjeżdża o 5.30

Nasza wyjeżdża o 9.00 i zaklinajmy pogodę bo u nas bardzo pada.
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 21:10, 29 lip 2011

Do góry
Nasza brygada wyjeżdża o 5.30
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies