Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

"W kolorze blue" 09:12, 10 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

rosną i werbeny i szałwia jaka to?
U mnie na pierwszej stronie, taka co się wysiewa jak durna.

Magda, szukaja paczki
"W kolorze blue" 08:59, 10 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
tak)))) maiałam Ci powiedzieć, że masz dodatek rosną?

rosną i werbeny i szałwia jaka to?
Starorzecze na górce 00:23, 10 cze 2015

Do góry
agatanowa napisał(a)

Ilona, oczywiście, że trafiłaś, to szałwia omszona Caradona - Salvia nemorosa Carradona; faktycznie bardzo udana, mam dopiero drugi rok, zima była łagodna, więc nie wiem, czy będzie się sprawdzać długodystansowo
bardzo mi się podoba.. Poluję na tę odmianę od dawna ale u mnie jest nie do zdobycia przez Ciebie nie będę dzis spała
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:18, 10 cze 2015

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Cofnęłam sie , obejrzałam kolekcje piwonii, i inne cudowności! Teraz przyśnią mi się!

Ty u mnie, a ja byłam w tym czasie u Ciebie Zaczynają róże, a u Ciebie to festiwal różany

Cover i szałwia.. czekam na pochmurny dzień z fotami.. bo biały nie wychodzi
Mały ogród Kasi 00:02, 10 cze 2015

Do góry
nie znam trybuli
a szałwia moja nazywa się szałwia omszona Caradona, szczerze polecam, choć mam na razie krotkie z nia doswiadczenie

wkleiłam zdjecie niedzwiadka u siebie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:43, 09 cze 2015

Do góry
Ale ślicznie . Moja szałwia omszona też zakwitła nareszcie, uwielbiam tę roślinkę . Moje Ice Dance też się cudnie rozrastają. Zrobiłam z nich już chyba 8 malutkich sadzonek, a wciąż puszczają nowe .
Starorzecze na górce 22:31, 09 cze 2015

Do góry
inag napisał(a)
Cześć!
Wzdycham właśnie do Twojej szałwi... Oglądam ją już dziesiąty raz! Też taką chcę!!! Wiesz może jaka to odmiana? Nie caradonna przypadkiem?

Ilona, oczywiście, że trafiłaś, to szałwia omszona Caradona - Salvia nemorosa Carradona; faktycznie bardzo udana, mam dopiero drugi rok, zima była łagodna, więc nie wiem, czy będzie się sprawdzać długodystansowo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:51, 09 cze 2015

Do góry
Violu najbliżej Ascot rośnie różowa szałwia Rosenwein, niekwitąca jeszcze różowa pysznogłówka, i róże Queen of Sweeden, troszkę dalej jest jeszcze ostnica, rozchodnik Matrona, fioletowa szałwia i róża Maria Theresia. Czy to będzie ładnie wyglądać? mam nadziję, że tak najwyżej mamy przecież łopaty Moje Ascot mają dwa pąki kwitnące i teraz wypuściły mnóśtwo nowych, ale na nie będzie trzeba trokszę poczekać.

Małgosiu kule mają się dobrze poza delikatną utratą koloru, ale to normalne bo przecież kopane, małe bukszpaniki są podejrzane, muszę je dobrze obserwować
Moje z zeszłęgo są wręcz nabite młodymi przyrostami, nawet w CO takich gęstych nie mają a cena 20 razy niższa

Alicjo bardzo mi miło, że tak piszesz tym bardziej, że z rabat na początku wątku niewiele już zostało bo prawie wszystko zostało zmienione mam nadzieję na lepsze Żurawki do pewnego momentu kolekcjonowałem, teraz nadal mam sporą kolekcję, ale nie poszukuje wyszukanych i drogich odmian bo jest wiele innych roślin, któe wolę mieć w zamian

Również nie mam zbyt dobrej ziemi, bardzo piaszczysta. Wszystkie sadzę do ziemi zmieszanej z kompostem a taka mieszanka najbardziej im odpowiada i nawożę 3-4 razy w sezonie. Wiosną granulowanym wieloskładnikowym w sezonie dolistnie lub podlewam florovitem. Nawożenie kończę w lipcu

Ewo trawniczek to prawie sama koniczyna, ale na zdjęciach nie widać. Podlewałem ten fragment w upały, aby nie wyschnął
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:37, 09 cze 2015

Do góry
Łukasz mój żywopłocik też taki . Dzisiaj pryskałam signum. Pryskaj i nie martw się ale koniecznie signum. W zeszłym roku pięknie odbiły buksy a były kiepskie
Ślicznie masz a szałwia to już cudo
Ogródek Iwony 19:33, 09 cze 2015

Do góry
A tu młodziutkie nasadzenia:
Miskanty klaine fontanne, trawka od Małgosi, bodziszki, szałwia różowa (od Any - dziękuję ), stipa, jeżówki różowe i jeszcze coś od Małgosi (zapomniałam nazwę)
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:29, 09 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To od naszej Fineczki ze sklepu.. wspaniała kompaktowa szałwia Szałwia omszona Compacta Deep Blue. U sąsiadki posadziłyśmy przed lawendą.. na słoneczku, ależ jest piękna..
Moje bylinki niech się sprężają, bo tylko patrzę co wyciepać by posadzić tej szałwii więcej

Jest jeszcze różowa Bright Rose.. ale wolę niebieską

Aniu, dzikuję za odpowiedź. Tylko po co mi pokazywałaś tę różową, teraz chcę dwie Powiedz jeszcze, jak one długo kwitną, bo z tego, co piszesz, wolą słońce.

No i jeszcze... co to za Fineczka ? Może głupio, że pytam, ale ja jeszcze na forum raczkuję, więc chyba mi wolno.
A tę różę, która zachwalasz, też gdzieś umiejscowię
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:36, 09 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To od naszej Fineczki ze sklepu.. wspaniała kompaktowa szałwia Szałwia omszona Compacta Deep Blue. U sąsiadki posadziłyśmy przed lawendą.. na słoneczku, ależ jest piękna..
Moje bylinki niech się sprężają, bo tylko patrzę co wyciepać by posadzić tej szałwii więcej

ładna ta rozowa, moją slimaki objadly i nie wiem czy zakwitnie
Ogródek Niny 18:31, 09 cze 2015

Do góry
Część dalsza wiosennych nasadzeń. Azalia chanel, szałwia omszona, trawy (też dostałam) oraz dzikie bratki. Z tylu pęcherznica i zdaje się że słoneczniczek żółty (tez dostałam). Kępki zielone nie wiadomo czego to lobelia, wysiana i rozsadzona przeze mnie w lutym.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:30, 09 cze 2015

Do góry
chelll napisał(a)

Aniu, jak nazywa się ta kwitnąca na soczyście niebiesko roślina? Pięknie się komponuje z białymi różami Odpowiedz w wolnej chwili. Zajrzę przed północ ą, zaraz po pacierzu Bez tego bym nie zasnęła. Pozdrawiam!

Starorzecze na górce 18:04, 09 cze 2015

Do góry
Piękna szałwia, tniesz ją?
Skąpana w słońcu 16:00, 09 cze 2015

Do góry
Róża Chippendale to istny cameleon, każdy kwiat jest inny

szałwia

Czas na ogród 15:45, 09 cze 2015

Do góry
Jest szałwia uratowana w ostatniej chwili przed ślimakami paskudnikami

Borówcowy raj 13:44, 09 cze 2015

Do góry
Busz cd.

Carex The Beatles, wydawał mi się jakiś nijaki, ale w drugim roku od posadzenia bardzo się rozrósł i chyba jednak polecam. Raczej do półcienia.

Czy szałwia zakwitnie jeszcze raz jak ta przekwitnie? Czytałam, że słabiej, ale da radę.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:24, 09 cze 2015

Do góry
Kasya - sprawę ze stipą mamy już wyjaśnioną A turzyca FC bardzo ładna tylko w naszym klimacie może być problem z zimowaniem. Ale próbować warto
Tessiu - problem z gąsienniczkami i mszycami już załatwiony. Ciekawe co teraz przywlecze się do ogrodu.
Agnieszko Witam w moim azylu. Zapraszam częściej, a w wolnej chwili zajrzę do Ciebie z rewizytą.
Aganiu Ostrogowiec już cieszy pięknym kwitnieniem. Susza u nas ogromna, roślinki wymęczone upałem czekają na deszcz. Codziennie podlewam ogród ale to tylko utrzymuje je przy życiu. Sosny uszczykuję corocznie, trochę to żmudne ale za to mam zgrabne drzewka.
Beatko, Red Baron świetnie sobie radzi w kamykach. Reszta u Ciebie w wątku.
Renatko, szałwia ładnie przezimowała i kwitnie. Plagi ślimaków na szczęście u mnie jeszcze nie ma. Współczuję takich żarłoków w ogrodzie.
Halinko, gnojówka z pokrzyw dobra dla wszystkich roślinek. A ja w tym roku nie nastawiłam bo jakoś czasu na wszystko brakuje. Miło że zajrzałaś.
Alicjo Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Doniu Jeszcze raz dziękuję za niespodziankę. Też powinnam zabrać się za pracę w ogrodzie ale jakoś wena mnie ostatnio opuściła. Dzisiaj posadziłam tylko kosmosy i przepikowałam przetaczniki. A deszcz wciąż nie pada
Kasya Mam nadzieję że u Ciebie deszczyk i roślinki ładnie się przyjmą. Pewnie teraz działasz w ogródku, u nas pochmurny i zimny dzień ale zero deszczu.
Kasiu (Busy Bee), ogród odżywa po Zośce ale z braku deszczu rośliny w coraz gorszej kondycji.
Dziękuję Wam wszystkim że zaglądacie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:25, 09 cze 2015

Do góry
ewsyg....Ewa, one tak mają, że po przesadzeniu rok czekania, mimo to wartotak się nasiały, a już mam mnóstwo kolejnych siewek, to jak chwast, pleni się jak firletka, kocimiętka, fiołki'

Rench...o wiele lepiej Reniu

lilia....Edytko, bo po podlewaniu to klapło i wyglądało okropnie, więc dlategojak kwitnie, to zostaw przekwitłe kwiatostany i sie rozsieje, a jaki kolor ci się trafił? pozdrawiam

Bogdzia....zawsze dużo i deszcz jej nie pochyla i nie niszczy buziaki

Madżenka
....faktycznie raj czemu padły, to takie mocne rośliny Marzenko juz możesz przyjechać i zabrać, za rok ci zakwitną, a za 2 lata to będą olbrzymy, mam mnóstwo siewek, inaczej będę wywalać. Akurat ładnie się u ciebie zaaklimatyzują, dobra pora podlewamy tak, że jest przyjemnie, sobota do 1 w nocy, jak było cudnie

Zeta....doskonały pomysł, jeszcze jak dużo tego będzie, będzie cudo!i co rok więcej i tyle wysokiego kwiecia w trawach

Krys....pewnie pomyślimy, juz się tematowi mąż przygląda, bo chyba czeka nas okres suszy; cieszą te naparstnice i długo kwitną

wklejam foty, ogród czerwcowy
firletki, szałwia omszona, co świetnie w donicy przezimowała pod winogronami
firletki rządzą, ale w tym roku będę z nimi walczyć, jak z werbeną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies