Ja swoje już podzieliłam,teraz padało i było chłodno,mam nadzieję,że się rozrosną do jesieni i wtedy dobrze przezimują.Robiłam tak w ubiegłym roku i dobrze przezimowały.
Twoje może zaatakował jakiś grzyb,chociaż niektóre wyglądają na przypalone.Moje rosną w półcieniu,na pełnym słońcu tylko te,które mają mocne skórzaste ,twarde liście.Serdecznie pozdrawiam.
witam , wpadlam sobie poogladac! Cudne te hortensje! Tez je bardzo lubię , takich okaże nie mam ale będę sie starać może kiedyś... Pozdrawiam serdecznie z Gdańska
Iwonko ja ich nie chcę przenosić, muszą dać radę. Ze środka wypuszczaja młode listki, może się zregenerują szybko.
Boćku jak się dobrze przyjrzysz to po lewej jest jeszcze jedna Lime, mniejsza. A teraz one tak rosną to nie wiem czy trawy Morning Light dadzą tam radę, może je przenieść bardziej do przodu?
Celinko chciałam pokazać iryski, że będą kwitły, ale czasem nie mogę zrobić zdjęcia, bo psiak mnie zaczepia. Dziś ciągle mnie trącała nosem i przynosiła piłeczkę, no nie mogłam zrobić pikowania.
A pikowałam żurawki, które się same wysiały. Maleństwa, ale może coś z nich będzie.
majkel - ostróżki są piękne - uwielbiam je! Poluję na inne kolory
Ana - ja dziś nic nie popieliłam - w dohtora się bawiłam - nie cierpię tego - no ale trzeba - spryskałam co się dało, oprócz rh - z tym trzymam się sugestii magji i czekam na kwasomierz - dziś w ogrodniku nie mieli :/
Danusiu - dziękuję
Mój dzisiejszy ogród - aktualnie przeważa kolor niebieski Roślinom przydałoby się cięcie - może w weekend mi się uda ! Moja ukochana akacja po cięciu ładnie się zwarła - na przyszły rok jeszcze mocniej ją przytnę bo teraz cięcie było eksperymentem
Powojnikowa ściana zakwita - niestety większość choruje na uwiąd - dałam im dzisiaj Topsinu...
Czy to błękitny anioł? Jeśli tak to w takim razie mam dwa - oba chore :/
Miałam przygodę z tym chwastem, bo nasiona były w ziemi, którą sobie nawiozłam pod trawnik.
Jak wzeszły to po całości na trawniku, płakać sie chciało.
Próbowałam na początku wyrywać ale to była syzyfowa praca, teren duży, praktycznie zerowe szanse na ręczne usunięcie
Dałam spokój i zaczęłam często kosić, w miarę wzrostu trawy jak najniżej, podlewałam niewiele, bo obszar duży a nawodnienia wtedy nie miałam .
Po zimie nie było nawet śladu po tym chwaście.
Tak wygladał mój trawnik po wzejściu, masakrycznie !!!
Próby wyrywania, nie dosyć, że ciężko szło to jeszcze zostawały wilkie dziury
Trawnik po 3 miesiącach intensywnego koszenia na krótki włos, nadzieja we mnie wstąpiła
Aktualny wygląd trawnika dosyć mocno eksploatowanego
Karolinko dzisiaj nic jeszcze nie wiem w sprawie ławek - ale dowiem sie napewno.
Irenko fotki będą dzięki Weroniko moje sadzonki małe.Jak kupiła wys. 15 cm,kwiatków brak.Listków ok 5 szt w doniczce.Juz się troszkę rozrastają....dołem, po bokach wychodza nowe listki.Takie malutkie a już mszyce je oblazła - porysk zrobiony oczywiście.Moje maja jednak w sobie coś z różu.Wydawało mi się że paprica będzie czysto czerwona Bardziej czerwony wydaje mi się red velvet.Zobacze jak będzie wyglądał jak będzie bujniejszy..........jeszcze podoba mi się bardzo odmiana krwawnik wiązówkowaty(żółciutki).Napewno lepiej kupić gdy ma juz kwiaty.....widac dokładnie kolorek
A tutaj foto red velvet - ten wydaje się być czerwony !!! chociaż to tak róznie bywa... http://swiatcebul.totu.pl/p45866331
Tyły ogrodu, wszystko ma się doskonale bo tutaj jest bardzo zacisznie i cieplej
Bluszcz zaczyna sięgać piętra
Buk przybiera miedzianą barwę
Danusiu! Czy ten buk to jest jakiś specjalny gatunek czy zwykty jaki mozna kupic w wielu sklepach ogrodniczych? Kupiłam taki zwykły za 20 zł i zastanawiam sie czy tez będzie taki piękny... Pozdrawiam Monika
No i obiecane zdjęcia:
Na pierwszym przyjrzyjcie sie pręcikom jak się wdzięczą żeby owad się nimi zainteresował.
A tych chyba wyjaśniac nie trzeba ,samo sie skojarzy.
Piękne Jesteś wspaniałą obserwatorką!
Czy mogę zasugerować podpis do pierwszego zdjęcia?: "Miedzy ustami a brzegiem pucharu..."
Bardzo trafny podpis.wiec tak zostaje. Zdjecie ,,Między ustami a brzegiem pucharu"
a dalszy ciąg tego powiedzenia dopisany juz przez innego autora brzmi: (napiszę wszystko razem): ,,Między ustami a brzegiem pucharu są jeszcze usta zazdrosników paru"