Dajano witaj
Jestem pod tak ogromnym wrażeniem Twojego domu że słowa wydusić nie mogę.
Podziwiam Cię bardzo!!!
Śliczny kształt,taras(bajka) kolor elewacji,okiennice - tworzysz raj do życia
Patrzą na zdjęcie domku,nasuwa mi się taki pomysł,aby "objechać" całość(pomijając samo wejście na taras) żywopłocikiem z bukszpanu , w środek po lewej i prawej posadzić np.czerwonego klona palmowego, miłorzęba lub buka"purple fountain"...Dodatkowo upchnąć w te piękne ramy łany lawendy,przetacznika,traw,żurawek...ot tak wizja...niejasno przedstawiona
Przejrzałam i ogólnie mi się podoba ale niektóre nasadzenia są raczej trudne do wykonania.
Po pierwsze - róg pod żywopłotem jest już obsadzony i szkoda by mi było teraz to ruszać. Wygląda obecnie tak :
Jeśli wygląda źle to przesadzę
Po drugie rabatka wzdłuż domku nie kończy się w miejscu gdzie u Ciebie stoi wierzba. Tam do samego końca ciągną się haszcze Dlatego myślałam wyjść z tamtego punktu też jakimś krzewem, np forsycją maluch i dopiero potem ciągnąć osłonę od sąsiadów wysokimi drzewkami.
Pod wpływem tego co mi pokazałaś stworzyłam cosik takiego - troszkę bardziej uporządkowanego niż poprzednio:
Wszystkie wysokie na tył a na pierwszy plan azalie, rh i wrzosy z wrzoścami.
No jestem podlewałam do 22.38 bo sucho i twarda ziemia w niektórych miejscach jak skała, nie mogłam skończyć sadzić bratków, myślałam ,że złamie mi się haczka, a codziennie się podlewa nie ma to jak deszcz róże wszystkie ruszyły oprócz Chopinów, te jeszcze nie mają zamiaru kwitnąć następny bodziszek rozkwitł czosnek Barkarola a jak ona pachnie
Jak zwykle opowieść super - ale mam info, że w Auchan widziałem ostatnio śliczne sadzonki ostróżek - różne kolory - zazwyczaj są tam tanie rośliny także warto zobaczyć A jak nie to bułki kup do domu czy coś
Hej,kto to zostawia ,,fachowców" samych bez nadzoru.Takiemu tonie powinno się płacić,jak po sobie porządku nie zrobi....
Dajanko,wiem,że na poprawę humoru nie ma nic lepszego jak bukiet kwiecia do salonu!.
Niech ci wonia! Jak mówią Ślązacy.....
Piękny jest Twój ogród..... czekam na kolejne zdjęcia Pozdrawiam
Cudnie masz ukształtowany teren na ogród vivo,warunki jak w ogrodzie Gertrudy J.Kto jest Twoim GURU w dziedzinie ogrodów?
Akanto, tak ukształtowanie mojego ogrogu jest podstawą jego urody. By spełniał warunki ogrodu G.J. musiałby mieć jeszcze urodzajną ziemię i klimat angielski. Za jakieś 50 lat może byłby efekt
Moim GURU są ogólnie ogrody angielskie (choć nawet nie wiem czy mogę tak powiedzieć, bo nigdy ich nie zwiedzałam), nie wzoruję się na czymś konretnym ale staram się uzyskać ich klimat,
nastrój, grę kolorów, światła i cieni (wiem, że to czujesz ). Dlatego ogród podoba mi się najbardziej w świetle słońca wschodniego lub zachodniego
To co robię jest tylko tego namiastką, można to będzie ocenić za wiele lat, ale nie wiem czy będzie mi to dane. Viva ,przemawia przez Ciebie skromność-wszak to cecha wielkich twórców.Nie potrzeba 50 lat ,zachwyca już dziś,a najważniejsze jest to jak widzisz go oczyma swej duszy.Jaką energię Ci zwraca ,satysfakcję-nagrodę za trud i pracę,radosne wytchnienie podczas spaceru.Nie dla pochwał ale dla tego "narkotycznego" pokarmu dla duszy ,który nam każe trwać w swojej pasji,wyznacza nawet sens życia stawiamy sobie te codzienne i nowe zadania w dbałość i o jego piękno.