Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój 4 arowy azyl... 23:14, 24 maj 2012

Do góry
Elfik napisał(a)
Basieńko, wpadłam sprawdzić, co robisz, bo M (nałogowo oddający się czytaniu Ogrodowiska ) doniósł mi, że po nocach siedzisz, a nawet do rana! No, ale masz co pokazywać. Dopiero wyczekiwałaś wiosny, a tu ogród bucha zielenią i kolorami. Cudnie!

Hosta i ostróżki wybujały wyjątkowo

O matko, kropelki poproszę.... Czy to Regal Splendor? Mam ją od zeszłego roku, ale jeszcze w powijakach naprzeciw Twojej... No ale w takiej ziemi jak Twoja... Dlatego sadząc złocienie w moim piachu, wykorzystałam Twoją ziemię do ostatniego okruszka!
Ty wiesz, ja dopiero ze zdjęcia zajarzyłam, jaki MEGAskrętnik dostałaś! Więc serdecznie przepraszam Cię za mojego rachityka...
Buziaki

Elu, to Ty nie na CHFS? Byłam przekonana, że już po tamtejszych ogrodach spacerujesz! Musiało mi się coś pokręcić...
Hahaha, a to 'donosiciel' jeden! Przyłapana zostałam!!!
Hosta darowana przez synową, więc nazwy odmiany nie znam. Bardzo możliwe, że to Regal Splendor. Czy są jakieś, co niebieskie liście mają? A że wybujała? Sama się dziwię! W ub.r. pędy kwiatowe miały ze 170 cm ale nie była taka wielka, jak teraz!!!
Jestem zachwycona skrętnikiem od Ciebie, bo kwitnienie przed nim. Ten od Bogdzi lada dzień przekwitnie i będzie ciąg dalszy. Muszę się nauczyć je pielęgnować. Nie chcę popełnić błędu! Strata niepowetowana byłaby!!!
Dziś znów podlewałam ogród! Jest potwornie sucho, kwiaty na rh zemdlone ale po podlaniu podniosły się.
Nowe kwiaty mam!

Mój ogród 23:13, 24 maj 2012

Do góry
Coraz bardziej doceniam hosty w moim ogrodzie. Sprawdziły się całkowicie. Tyle się naczytałam, że lubią wilgoć, ale jak mnie nie ma jakiś czas w ogrodzie, dzielnie wytrzymują okresowe susze. Do tej pory nie chorują, ślimaki ich nie żrą, bo u mnie nie ma ślimaków. Jedyny problem, to niektóre liście jak wychodzą z ziemi są lekko poszarpane, co widać na zdjęciach. Nie w iem dlaczego się dzieje, może coś podżera liście w ziemi. Kilka mam rozpoznanych, więcej nie.
Tą muszę koniecznie przesadzić, jak na drugi rok, jest duża i już ma ciasno.

Ta rośnie powoli, ale rośnie.

Ta na brzegu skarpy rozrosła się, niestety nn

Następna nn

Ta kupiona w tym roku, już ma pąk, widać poszarpany liść.

I jeszcze jedna nn

To tylko nie które z moich host. Może ktoś rozpozna jakąś nn, będę wdzięczna za podpowiedź
Miniaturowy ogródek 23:13, 24 maj 2012

Do góry
świetne ... też się uśmiecham o zbliżenia ...

i jeszcze raz dzięki za rozwiązanie dylematu życia ... (u Marzenki wyjasnienie)
Ogród Magdalenka 23:12, 24 maj 2012

Do góry
Żurawki bardzo ładnie rosną ... obsidan mnie zadziwiają ... a Lime z bliska takie biedne chyba od słońca

A dla Syli bukszpany ... jutro zmierzę ich wysokość ... chyba , że mam jakoś inaczej je z fotografować ?

Ogród u stóp klasztoru 23:12, 24 maj 2012

Do góry
zaczynają pokaz irysy

Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:09, 24 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Moje skarby doceniam, chociaż czasem mam chęć jeden albo drugi na chwilę zakopać.

DOBRE!!!

Gabik jestem niniejszym twoją dozgonną dłużniczką ... noż tyle lat nie wiedziałam o co chodzi ... idealnie ... dokładnie tak ... to jest to co czułam a nie umiałam nazwać ...
ogrodoweimpresjejolki 23:08, 24 maj 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
A ja myślałam że toto nie kwitnie.

Ja do ubiegłej soboty też ...Sama mam dość duży okaz, więc będę go podglądać

To będzie zaczarowany ogród 23:03, 24 maj 2012

Do góry
Kasiu ... to cisza przed burzą chyba ... bo setki cebulek mają jeszcze coś do powiedzenia ... myślę o tych które wsadzałaś wiosną ... tak, że jednoroczne będą miały towarzystwo ... ja bez jednorocznych nie widzę lata ... taaaka słabość ...

czekam na te nowe kompozycje ... widzę moje ulubione kolory ... więc ... czekam

i o ile znów nie minę się z nazwą roślinki to w tyle widzę heliotropa ... piekny ... pachnie obłędnie no ale tak paskudnie rozkapryszonej rośliny (no może poza niecierpkiem ale tego opanowałam ) ... masz na niego sposób ???
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:02, 24 maj 2012

Do góry
Jestem teraz u Ciebie bo oglądam, podziwiam, zachwycam się

A lubisz take widoczki??? ja uwielbiam, tak chciałabym w ogrodzie......chyba tylko sztuczną mogę sobie postawić niestety
Po prostu ogród... 23:02, 24 maj 2012

Do góry
Ciurkadełko wieczorową porą

Ogród Magdalenka 22:55, 24 maj 2012

Do góry
Bukszpan na nóżce dostał nową skarpetę
Lobelia jest cudowna

a kulka po opryskach na miodunkę , lepiej mu już i po zalaniu chyba dochodzi do siebie ... śmieszny jest wygląda jak tapirek

ogrodoweimpresjejolki 22:54, 24 maj 2012

Do góry
Ach, zapomniałam Droga na spotkanie do Bożenki obfitowała też w akcenty ogrodowe
Pierwszy raz zobaczyłam kwitnącego zamiokulkasa !!!

Zrobiłam mu zdjęcie komórką

czy ktos z posiadaczy tej roślinki doczekała takich kwiatów ???
Ogród u stóp klasztoru 22:53, 24 maj 2012

Do góry
KASIU - kolon chyba będzie lepszy , bo grujecznik za szeroki w to miejsce

BOĆKU - oj rozrosło się ogrodowisko. a wiesz że róże nawet wszystkie odbiły , i ci najlepsze maja tak dużo pączków że jestem zaskoczona

Ogród Magdalenka 22:47, 24 maj 2012

Do góry
Lawenda c.d.

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 22:45, 24 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Obiecane zdjęcia
Bukszpan większy:

wysokość - 195 cm
obwód - 5m 20 cm

Wiem że nie są to może ślicznotki-jeszcze, ale będę regularnie cieła żeby się zagęściły.Tylko kiedy mam ciąć.W zeszłym roku było mocne cięcie (one były jeszcze większe i to sporo). Na wiosnę takie delikatne, ponieważ się troszkę boję...a chciałabym już nadać im ładniejszy kształt

Witam Cię Diana!
Bukszpany cudeńka, kochana babcia
Mnie podstępnie i z premedytacją miłością do bukszpanów zaraziła teściowa Najpierw dostałam pierwszą kulkę na balkon i sromotnie ją zmroziłam od razu pierwszej zimy potem zamawiała mi cebulki do doniczek na balkon rownież porażka... A potem samą mnie wzięlo jak zaczęłam na surfiniach na balkonie tak skończyłam na 37 kulach bukszpanowych, 2 stożkach, 1 bonzai bukszpanowym, 2 kul na nóżkach.... Nie liczę kuli cisowej i kulek bukszpanowych w donicach
Teraz to ja teściowej robię obwódki bukszpanowe i sadzę kule Wot i mnie wychowała
Zatem pokazuj twoje postępy ogrodowe, bo takie historie lubimy najbardziej
Ps bukszpany przytnij kolejny raz w czerwcu a potem w sierpniu

Dziękuję, napewno podetnę tylko nie wiem o ile cm szczerze mówiąc...
Ja również mam obwódki z bukszpana i chciałabym jeszcze jakieś kuleczki ,stożki dokupić.
U ciebie prezentują się bosko, no i twoja ściana...cudo.Codziennie postaram się dodać inny kawałek mojego ogrodu Zapraszam
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:42, 24 maj 2012

Do góry
shrekol napisał(a)
Marzenko ale szalejesz zakupowo oj ale fajnie macie z tym wstawaniem o tej godzinie Gabi to ja druga kawe w pracy zaczynam

Marzenko znalazłem tańsze sosny po 80 mniejsze i większe po 100

Boże Shrekol gdzie, gdzie, gdzie????
Rabaty do wymiany :) 22:40, 24 maj 2012

Do góry
Modrzew szczepiony. Mam tylko taka fotkę mego pasa startowego trochę widać wierzbę ale listków jeszcze mało...modrzew jest w tyle ale prawie nie widać

tu też trochę wierzby

jutro zrobię lepsze foty
Ogród Magdalenka 22:39, 24 maj 2012

Do góry
Lawenda jest cudna ... za chwilę będzie kwitła
Ogród pod starym modrzewiem 22:38, 24 maj 2012

Do góry
Zakwitł hm... liliowiec? W tle paprocie, hosty i niebieskie irysy, całkiem fajne połączenie, za rok przeniosę w to miejsce, a jest to brzeg oczka, więcej irysów. Tą kępę wykopałam jak miała już pąki. Zakwitły, ale kwiaty są śmiesznie mniejsze chociaż w żaden inny sposób nie widać, żeby ucierpiały

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 22:36, 24 maj 2012

Do góry
Dom prawie wykończony na zewnątrz o ogrodzie nie słychać - wtedy przeszedł czas na utwardzenie nawierzchni, w postaci ścieżki i drogi wjazdowej do garażu.Nie miałam do tego głowy a trzeba było już coś zrobić, bo zakopywałam się w błocie wjeżdzając pod garaż.

Zero przemyśleń,poprostu prosta droga na szerkość garażu wyłożona kostką brukową i ścieżka od planowanej furtki do drzwi wejściowych.Ot takie nic.......
Zostało to zrobione tak poprostu - ani się tym nie zachwycałam, ani też nie zwracałam specjalnej uwagi na styl powiedzmy.Pomiędzy tymi dwiema osobnymi "drogami" powstał trójkąt z ziemi.
W praktyce ten pomysł okazał się FATALNY !!!!!

Każdy kto parkował pod garażem,żeby przejść do drzwi wejściowych przechodził po tym właśnie obłoconym trójkącie.Radość jaką miał być bruk, okazała się koszmarem. Kupiłam jakieś roślinki, posadziłam - jeszcze przed rozpoczęciem prac przy trawniku (na etapie wyrywania chwastów) i miałam nadzieję że już nikt tam nie wejdzie...
Myliłam się, sama chcąc skrócić sobie drogę przechodziłam między roślinami.
Czas pokazał że musi być swobodne przejście między miejscem parkowania auta a wejściem do domu.
W międzyczasie powstawało miejsce pod trawnik, wtedy zaczeło juz troszkę ładniej wyglądać i ten nieszczęsny trójkąt zaczął mi strasznie przeszkadzać.Przeszkadzać inaczej - nie tylko z punktu praktycznego ale już wizualnego. Wpadłam na szalony pomysł żeby dokupić polbruk i jakoś to wszystko połączyć.Tutaj napotkałam schody (ścieżka była niżej o 10 cm niż droga) i opór mojego M.
Było z tymi zmianami więcej problemów niż przewidziałam, ale udało się i jestem zadowolona.Było warto
Mam nadzieję że podzielacie moje zdanie...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies