Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród na rozstajach - Młodzawy Małe 21:50, 02 lis 2016

Do góry

Ten krzew z daleka przyciągnął mnie i okazało się że to jest magnolia jak nam powiedziała Pani Zofia ale nazwy nie znała. Taka mała i późno kwitnąca wszak byl 9 czerwiec

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 17:01, 02 lis 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Haha, jaka depresja, zimowego planowania nie będzie? U mnie trawnik skoszony wczoraj, czosnki wsadzone, magnolia wykopana, zostały mi tylko wsadzenie tulipanów do donic i palcem już nie kiwnę w tym sezonie. Kopczykować też nie zamierzam. Mam trochę dość ogrodu chwilowo.

planowanie ? ja ? jestem zbyt niecierpliwa, chociaz pod wplywem popelnilam kilka planow pojedynczych rabatek... i myslisz ze sie kogos sluchalam ? ....minimalnie
okropna jestem
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:15, 02 lis 2016

Do góry
co 50- 55 cm
Ogród Nety- moje marzenie 13:02, 02 lis 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Aneta, a wąsko prowadzony żywopłot na skarpie od strony obnizonego tarasu, a nasadzenia dopiero na jego tle od strony poludniowej? Wchodzi w rachube?

Magnolie chciałaś na kółku blisko ogrodzenia frontowego?

Magnolia w kółku to opcja. Do przemyślenia. A są jakies przeciw?

O żywopłocie myślałam raczej na skarpie. Żeby był od dołu, to na 2 metry musiałby być i wtedy przy tym placyku taka duża ściana by powstała. A na skarpie myslałam o cisach, może nie jednolicie przez całą długość, ale np po 2-3 cisy posadzone co kilka metrów, a pomiedzy nimi wyższe trawy.
Czy za pstrokato wyjdzie?
Ogród Nety- moje marzenie 12:49, 02 lis 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Nett, a któraś z niższych magnolii prowadzona na wielopniową? Trzeba tylko uwazac co jej sie daje w nogi, bo nie lubi konkurencji w korzeniach. Wieje Ci tam mocno czy nie?

No niestety tam przeciąg jest, bo to miejsce gdzie kończy się dom. Też myślałam o magnolii kiedyś tam albo klonie palmowym, ale myślę, ze to nie jest miejsce dla nich.
Magnolia to w kółku przy tarasie opcjonalnie mogałaby być.

A może iglak jakiś?
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 12:29, 02 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)

Jak już masz kupione te buki, to ja bym je dała przed żywopłotem, a po drugiej stronie coś wielopniowego lub nieduże drzewko, np magnolia.

2 buki Dawyck Purple będą symetrycznie w kwadaratach,bo ta wersja jest niemożliwa ze względu na oczyszczalnię która jest z lewej strony i sadzenie drzew odpada!wielopniowa może być brzoza w prawym rogu
Ogród w Otrębusach 10:27, 02 lis 2016

Do góry
Piękny ogród.

Ale z lawendą w donicy może być znowu problem- powinna być ocieplona,bo beton nie zabezpiecza korzeni, więc przemraża się warstwa ziemi w środku, a korzenie są duużo bardziej wrażliwe niż nadziemna część.
Trzebaby styrodur położyć na wewnętrznych ścianach, bez przyklejania nawet, a i tak nie będzie tak ciepło jak w gruncie.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:46, 02 lis 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no wlasnie...jeszcze tylko zadoluje jedno drzewko i popadam w jesienna depresje
potem tylko przerwa na kopczykowanie roz i kontynuacja az do lutego
a potem wysiewy trawek itd...i juz wiosna bedzie zaraz potem

Haha, jaka depresja, zimowego planowania nie będzie? U mnie trawnik skoszony wczoraj, czosnki wsadzone, magnolia wykopana, zostały mi tylko wsadzenie tulipanów do donic i palcem już nie kiwnę w tym sezonie. Kopczykować też nie zamierzam. Mam trochę dość ogrodu chwilowo.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:09, 01 lis 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
może tak być, choć wolałabym jednak żeby w lawendę dać kilka kosodrzewin te, a w seslerii te gdzieś jakieś kępy lawendy- może np 3 bliżej lewego rogu i jeszcze gdzieś w 2 miejscach...- wtedy będzie naturalnie przechodziła kompozycja z dominacji 1 gat w drugi

Magnoliu naniosłam Twoje uwagi nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam -tak to wyszło :

Zastanawiam się jeszcze czy te trawy miskanty nie będą trochę zbyt wysokie w stosunku do całości czyli do lawendy seslerii ? Taki duży przeskok będzie w wyskościach tak mi to nie daje spokoju czy to będzie dobre tam na skarpie.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 16:25, 01 lis 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
może tak być, choć wolałabym jednak żeby w lawendę dać kilka kosodrzewin te, a w seslerii te gdzieś jakieś kępy lawendy- może np 3 bliżej lewego rogu i jeszcze gdzieś w 2 miejscach...- wtedy będzie naturalnie przechodziła kompozycja z dominacji 1 gat w drugi

Magnoliu dziękuję za te słowa Teraz nie mam na tyle czasu ale może wieczorem cosik nabazgram
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:40, 01 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
O kurde to ciekawe jaki będzie mój oczar? wybarwił się wcześnie jesienią na żółto z pomarańczem , a teraz już łysy. pierwsza zima przed nim. Aniu Ty swoje jakoś otulałaś jak były młode czy sobie odpuścić?

Nie otulałam i nie otulam.. co ma żyć to zostanie.. mam tylko 2 ręce.. a doba ma 24 godziny.. i tak brakuje czasu na pilne rzeczy ..wiec na grymaszenie nie ma go tym bardziej. Miałam dziś wejść do oczka wyciąć zdechłe zielone, wyjąć lotosy.. i ... się poddałam... posadziłam nową piwonię.. i przesadziłam dwie inne.. darni zdjęłam tyle co na dołek.. wszystkie żółte posadziłam w rzędzie Zostawiłam demolkę w ogrodzie..
Ale demolka jest wszędzie.. jeszcze takiego bałaganu w ogrodzie to nie miałam..

Foty już nieaktualne .. miałam pokazać jak fajnie przebarwia się gwiaździsta magnolia.. taki kolor kawy z mlekiem.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:43, 31 paź 2016

Do góry
już tyle gatunków wystarczy, bez stipy niech zostanie
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:42, 31 paź 2016

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:32, 30 paź 2016

Do góry
kolorki z dnia na dzień się zmieniają
magnolia pierwszy raz wiosną zakwitnie, a spodziewałam się, że dopiero za parę lat

azalka pontyjska

krzewuszka też zmienia kolorki

kolejna Pisarzowicka pafnąca
Moja bajka 08:34, 30 paź 2016

Do góry

jedna magnolia całkiem zrzuciła już liście, a Yellow River czaruje.
Wietrzysko chciało wczoraj głowę urwać, ale z uporem maniaka wygrabiłam wszystko co było do wygrabienia. Zeszło mi kilka godzin, niektóre miejsca trzeba grabić na czworakach i wczoraj był jeden z niewielu dni, kiedy cieszyłam się, że nie mam większego ogrodu .

tu pod murkiem właśnie na czworakach trzeba grabić
Ogród, mydło i powidło. 01:25, 30 paź 2016

Do góry
Magnolia Iolanthe, dereń kwiecisty.

Ogród, mydło i powidło. 01:17, 30 paź 2016

Do góry
Klon Dissectum 24 i 27 października, kruszyna pospolita, magnolia Kobus.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 18:11, 28 paź 2016

Do góry
sesleria skalna by pasowała wg mnie. Ale nie tak ułożona jak floksy. Jeśli ma zostać układ jak teraz, to coś wyższego zamiast floksów musi być
Zielonym od linijki - ogród Ivony 18:08, 28 paź 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Lawenda mialaby byc wymieszana ze stipa to propzycja Siaki . Chodzi o to zeby nadać lekkości.Myslisz ze sesleria skalna by pasowala tam?
Inna opcja to psadzenie tam czegos zadarniajacego jak irga major albo trzmielina de minimis i nie ruszanie lawendy ale wtedy tam się zrobi trochę placek tak jak jest teraz z tymi floksami.
A moze calkiem coś innego.
Kosodrzewina jak dla mnie mile widziana bo zimozielona

Mnie się wydaje że właśnie ten układ- buksy- sredniej wys, potem nisko, potem znów wyżej= lawenda powodują że nie zbyt spójnie wygląda ta rabata i trochę jakby zapadała się do środka.

Trzmielina Minimus czy irga byłyby fajnie, tylko wtedy trzeba zostawić miejsce na spore placki, czyli inaczej grupować lawendę.
Irga major chyba jest zbyt silnie rosnąca do lawendy, będziesz ją musiała ciąć i ciąć , i wcale nie posiedzisz na tarasie, bo co siądziesz, to wstaniesz do niej.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 17:43, 28 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
mnie penstemon zachywca i teraz. Tylko pyam sie sama siebie po co wycinałam po kwitneiniu.
Przeoczyłam jedną kępkę. Zobaczcie jaka świetna w kolorach i smukła

Czyli tak jak pisala Abiko do miskantow będzie ładnie pasować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies