Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Krysi 09:44, 27 cze 2012

Do góry
Frezja pachnąca.

Ogród Krysi 09:41, 27 cze 2012

Do góry
Hortensja ogrodowa,ma juz dużo pąków kwiatowych.

Ogród Krysi 09:37, 27 cze 2012

Do góry
Hortensja bukietowa,wychylają się już drobne pączki.

Zielony galimatias 09:30, 27 cze 2012

Do góry
betysia napisał(a)
Oj ja cos widze, ze ty Ewcia chyba zapracowana dzisiaj i umeczona skoro Cie nie ma .. ale odpoczywaj, spij smacznie i nabieraj sil
ja tez juz zmykam, bo dzisiejszy upal mnie wykonczyl doszczednie padam i juz wlasciwie zasypiam, w sumie to tylko jednym okiem zerkam wiec lepiej bedzie dla wszystkich jak sie grzecznie pozegnam ...a wiec do juterka Ewciu!!!!!
buziaki papapapaaaaaaa !!!

Aj byłam, byłam.. ale jak zwykle na gościnnych występach w innych wątkach Ale wcześniej ganiałam z grabiami, szpadlem i pazurkami po ogrodzie (Pazurki ogrodnicze przetrwały najazd na ogród, moje pazurki - raczej nie!; Bo ja nie potrafię w rękawiczkach.. I znowu mi się coś wbiło w palec , buuu)

Wczoraj była akcja - PZU : Posadź - Zobacz - Udawaj że ładnie Z "P" nie było jeszcze problemu, z Z też nie, U - jeszcze muszę popracować
Wsadziłam moją Limelight, przesadziłam różę, wsadziłam wiąz, brzozę bordową i jakieś takie białe coś, co się ma siać po ogrodzie jak zielsko... I dzielnie znosiłam aluzje mojego M dotyczące konieczności położenia agrowłókniny na ogrodzie. Nagle ogłuchłam!
Więc muszę coś szybciuteńko nasadzić, żeby zarosło i zielskom nie dało szans.

Dziewczyny... pomóżcie mi proszę z ciurkadełkiem, bo M się wściaka... Gdzie go dać???? Po lewej mogłabym zrobić w podobnej formie jak Danusia - wkopane, z gejzerkiem Po prawej niestety wkopać nie mogę.. musiałoby być w formie tradycyjnej czyli np. kulki (kulek) granitowej

Druga nagląda kwestia - tył ogrodu, a raczej płynne połączenie części owocowej i ogrodowej (owocowa część to prawy kąt ogrodu). Jak to zrobić?... A może jednak rozdzielić jakąś rabatą?????

Ratunku!....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:11, 27 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)

Kuchnie masz wywalona w kosmos, chalupe wywalona w kosmos, taras wywalony w kosmos, ogrod wywalony w kosmos. A spotkanie jakie wywalilas w kosmos i jeszcze w dodatku na Danusiowe imieniny
Kurtka tylko na kosmitke nie wyladasz

No jak nie jak tak?? Pamiętacie film z Kim Basinger "moja macocha jest kosmitką"? Też miala wielki kapelusz i piękną sukienkę (czerwoną)...toż to wypisz wymaluj nasza Marzenka Choć Marzenka ladniejsza, muszę przyznać i zdecydowanie lepiej się ubiera

http://www.cineplex.com/Movies/Archives/BL4672199/My-Stepmother-Is-An-Alien/Photo.aspx?id=368515
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 09:08, 27 cze 2012

Do góry
Witam rwało to trochę bo w mięzy czasie sialiśmy rawę i murowaliśmy donicę..
Ale mam fote mojej dziurawej jodły..Bidulka w ogóle jest troszkę krzywa, pospieszyłam się z tym zakupem, ale może uda się ją jakoś wyrównać..
Piszcie prosze co radzicie.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:02, 27 cze 2012

Do góry
Potem pozostaje zasiać równo i podlewać

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:01, 27 cze 2012

Do góry
Aniu - dzięki Fajnie że zaglądasz

Pierwsza jeżówka ciągle kwitnie, reszta nadal w pączkach:

I lawenda Za rok może wszystkie 30 krzaczków zakwitnie, wreszcie będzie widać obwódkę może

Ciemiernik ciągle atrakcyjny, z nasiennikami:

Borówki niedługo będą - mniam!

I pierwsze zurawinki (niestety z 9 sadzonek przetrwały tylko 4, chyba za sucho miały :/

Rzut oka na warzywnik - zielono! Uwielbiam czerwiec!

Groszek

Róże w fasoli

Macierzanka kwitnie - dziwacznie wygląda

Lilie w donicy przy wejściu - mmm

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:59, 27 cze 2012

Do góry
Potem wałowanie (jest niezbędne, bo trawnik się pozapada i będą doły, nierówności)

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:58, 27 cze 2012

Do góry
Winorośl zawiązała grona - nierówne, ale to zależy od odmiany. Ale będą! Po raz pierwszy!

Zaraz zakwitną tawułki :

A żurawki od dawna kwitną:

Miskant Variegata rośnie na szerokość

Zabłąkana stara lilia przy tarasie pięknie wygląda i pachnie:

I łubin - pewnie niespecjalnie pasuje ale podoba mi się, przypomina mi Babciny ogródek z dzieciństwa...:

Niedawno kupiony przetacznik Christa muszę chyba podwiązać, bo cały oklapł od tych wiatrów...

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:56, 27 cze 2012

Do góry

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:52, 27 cze 2012

Do góry
Fotki! Trochę prześwietlone, ale są Słonko wreszcie wyszło!

Ale przedwczoraj mieliśmy super tęczę - cały łuk było widać, a obok druga, częściowa, mniej wyraźna

Wczorajsze zakupy za kwotę 55 zł. Hosta mniejsza 8 zł, większa 11 (bo mi zabrakło, miała kosztować 15). Szałwie po 5 zł/szt (są 2), P. Hameln małe sadzoneczki P9 po 5 zł/szt, 2 szt; spora Molinia 8 zł (eksperymentalnie bo nie wiem co to za trawa). I żurawka za 8 zł.

Ktoś wie co to za żurawka?

Szałwie dosadzę przed domem (będzie już 5 sadzonek), to samo hosty. Trawy na trawiastą rabatę. Miał być trzcinnik Karl Foerster ale nie było Więc na raze będzie P. Hameln - 2 nowe + 1 duża która już tam rośnie i 1 zwykła z ub roku która słabo odbija
Rabata trawiasto-rozchodnikowa:
Trzcinnik kwitnie:

I z góry:
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:52, 27 cze 2012

Do góry
Jeszcze lepsze do wygrabiania są takie szerokie grabie z długimi zębami

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:50, 27 cze 2012

Do góry
To by zostało, gdybyśmy nie przegrabili ziemi pod trawnik

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:50, 27 cze 2012

Do góry
Odpowiednikiem ręcznego narzędzia do tego samego celu, jest zrobiona przez nas samych listwa

Przeciąga się nią po ziemi

Kamyczki i szkła różne należy wygrabiać, bo potem można się pokaleczyć chodząc boso

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:48, 27 cze 2012

Do góry
Do dużych trawników mamy specjalny niwelator. On działa tak

Kratownica ciągnie się po powierzchni trawnika i zbiera nierówności, przepychając je w dołki.

Po tym równaniu powierzchnia pod trawnik jest równa jak stół

Cis - Taxus 08:38, 27 cze 2012

Do góry
Cisy kolumnowe na żywopłot nie bardzo nadają się, bo one po prostu nie będą się krzewić w szerokości.

Najlepiej posadź cisa pospolitego (Taxus baccata) albo cisa pośredniego (Taxus media "Hicksii"). Ten jest doskonały na żywopłoty cięte.

Powinny tak wyglądać

Albo tak, To Taxus baccata "Westerstede"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:15, 27 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

a teraz kilka frontowych fotek z dzisiejszego dżdżystego poranka

Aniu co to za drzewko bordowe?? jakieś kolny???????????????

tak klony o bordowych liściach w ubieglym roku mialy taka sobie koronę, w tym wyglądaja o niebo lepej i liście mają śliczne

Aniu przepięknie!!! Ogród nabrał blasku a Ty siedząc na ławeczce pewnie jesteś szczęśliwa
Pokazuj swoje ślicznosci bo pięknie dom z ogrodem wygląda. Pewnie samochody zwlaniają aby do ogrodu zaglądać.
Brawa dla M i dla Ciebie za serce dla kociaków.

Marzenko nikt nie zwalnia i dobrze bo to boczna droga prowadząca tylko do domów sąsiadów, żadna 'przelotówka '
Lek na całe zło czyli mój ogród 08:09, 27 cze 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)
Moje kaliny, mam jeszcze szorstkolistną, ale przymarzła w tym roku i nie wyglada najlepiej i pachnącą, ale też nie ma kwiatów.

Sliczne kaliny!! Nie mogę się doczekać kiedy moje będa takie. Gladiczja i amorfa wyglądaja bardzo interesująco i muszę trochę poczytać na ich temat. Pozdrawiam sympatyczny ogród i właścicielkę
Mój jesienny ogród 08:07, 27 cze 2012

Do góry
Witajcie
Bogdziu, wspominałem Ci kiedyś o pigwowcu owoce wyglądają tak, też można powiedzieć są ozdobne, mają wielkość największe ok 4 cm kwitnie prawie jak azalia. Nie mogę teraz sprawdzić ale poszukaj u mnie na początku maja pokazywałem jak kwitnie.

Anula. dla Ciebie mam super fotkę mojego perukowca z przed 9 lat i dla porównania fota robiona z tego samego miejsca po 9 latach.

Aniu, buczka mam tyle samo co perukowca ale robi się z niego bansai, za młodu przemarzał co roku i ma tyle co ja, 184 cm
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies