Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasi sąsiedzi :) Fauna zamkn. 15:47, 16 maj 2012

Do góry
Przedogródek Agniechy973 15:47, 16 maj 2012

Do góry
malkul napisał(a)

dzięki Aga. Rzeczywiscie przykro.
U mnie wciąż widać listek przy 1 obiedce.
Miskant 1 się obudził, reczta padła.
Klientka chciała oddać mi szpaler swoich miskatnów- chyba ze 30 szt sadzonych jesienią ( postanowili z sąsiadem zrobić 1 ścianę, taką samą z krzewów), tymczasem nie ma ani 1 szt żywej. \Już się cieszyłam że będę rozdawać.
Rozplenice - jeszcze liczę że się obudzą.
Carex morrovi Variegara- padł na amen
Carex Amazon mist- padł
Obudziła się za to palczatka którą wcisnełam w kąt, przy kompoście, bo przestałam ją lubić. Teraz wiosną znów mnie będzie czarować, aż do lata kiedy puści te swoje pazurki i zacznie się przewracać.

Marteczko tak mi przykro z powodu Twoich strat

Dzięki za współczucie.
Jeszce pewnie pare razy westchnę nad nimi zanim wywalę na kompost i zapomnę. Jeszcze mam nadzieję, bo korzenie obiedki sa bardzo soczyste, a miskantom jeszcze nie wierzę. Tylko Carex amazon wywaliła, zamieniłam na Carex montana i jest tez ładnie
Kubusiowo 15:46, 16 maj 2012

Do góry
Gosia,
oto werbena (fotka z 2011 r.)

a to ta Perovskia tej wiosny

tu mało wyraźne zdjęcie ale widać jeszcze nieobcięte patyki

no i zdjęcie wczorajsze

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 15:46, 16 maj 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Perovskia coraz większa wszystkie 2 sztuki odbiły

Kasiu do porównania wklejam ci Perivskia, zanim M. wykarczował; ona jest srebrzysto szara i pachną liście podobnie do miety, sprawdź

Bukiety 15:44, 16 maj 2012

Do góry
Chm, to coś to fajna robota anonimowego majsterkowicza, która urzekła mnie tymi mini szufladkami

Nabyłam mebelek za grosze na bazarku, w drodze po chleb i jabłka ( Mój mąż jest bardzo wyrozumiały ) : )))
A że zawsze chciałam wypróbować technikę "decoupage" to sie trochę pobawiłam ; )

Mój jesienny ogród 15:44, 16 maj 2012

Do góry
Nareszcie przyszła paka z trawami, nazbierało się tego. Trochę sięzmarnowały ale jakoś po podpieram obwiąże i może staną. Hosty od razu wsadziłem. Zobaczcie godzinę na zdjęciu palczychy, na ostatnim zdjęciu dostałem miskanta gigantusa to jest ten w ziemi jest grubości palca i ma 3,5 m ale to co dostałem to chyba miskant monster jest 3x grubszy od tamtego. Kurcze aż się boje co z tego wyrośnie, chyba sup telegraficzny. Teraz nie wiem gdzie go wsadzić chyba na rabatę go nie dam. Teraz fotki.

Przedogródek Agniechy973 15:40, 16 maj 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, ja poproszę o jeszcze jedną poradę. Pisałam już na 113 str. i wkleję to co napisałam. Dręczę, bo mam 5 tych jaśminowców BelleE. i muszę je posadzić, bo już pączki mają i szkoda ich męczyć, a po drugie jak wsadzę do ziemi to lepiej podrosną i sadzonki będzie z czego porobić. Jak to ułożyć w plamy?
To napisałam wcześniej
A teraz pytania dot. innej części ogrodu. Chodzi mi o to półkole przy cyprysikach (dla przypomnienia - bedą wymienione na choiny kanadyjskie). Na rysunku zaznaczyłam żółte kropki - 5 szt. Tak mniej więcej posadziłam kosaćce żółte (Iris pseudacorus). Dodałam 3 punkty zielone. To planowane robinie Frisia. Do tego dojdą zakupione jaśminowce, hortensje (kupiłam lokalnie Kyushu - na razie 3 szt., miała być Great Star, ale ciężko ją dostać w rozsądnej cenie) i mam jeszcze trochę niebieskich irysów syberyjskich.
Cała rabata nie powstanie od razu, ale w wolnych przebiegach bedę wykrawać darń po kawałku i chciałabym posadzić to co mam. Teraz pytanie: jak to komponować? Czy trzymać się takiego rytmu tych 5 punktów wyznaczonych przez irysy i obsadzać je podobnie aż się połączą czy bardziej naturalnie bez powtórek - tu plama jaśminowców, dalej tylko hortensje itd.???

Kyushu już posadzona w innym miejscu, więc na razie z nią spokój. Niestety wypatrzyłam już u Tomka w Radkowie w ofercie piwonie Krinkled White w 2l doniczkach, nie wiem czy przyjadę bez nich po spotkaniu dolnośląskim.

Inne elementy narysowane mogą być już nieaktualne, więc zignoruj.

Trzymać się tych punktów i obsadzac aż się połączą, ale miej zaplanowaną całość, układ cały.
Ale obsadzaj je plamami i grupkami jednak nie z takimi samymi powtórzeniami- np 3 jasminowce, za jakiś czas 2, potem 1, potem 2 i 2 , 3 itp. Chodzi o to żeby były powtórzenia, ale nie takie same- wtedy będzie naturalnie , ale nie chaotycznie.
Ania i róże i cała reszta :) 15:35, 16 maj 2012

Do góry
Aniu równa setka!!!!! piękny wątek i Ty zawsze serdeczna. Tak trzymaj
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:28, 16 maj 2012

Do góry

I dwa maluchy biedronkowe z tamtego roku, NN, do tej pory bez kwiatów, drugi rok z rzędu puszczają tylko sporo liści

Tego z kamyka przesadzę na korę, obok "brata"...(jakkolwiek bliźniacy źle się kojarzą, rodzielać ich nie będę)

uff, to wszytko, jak wypada ocena Magjo?? Najgorzej zdecydowanie prezentuje się Germania

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:24, 16 maj 2012

Do góry
Tu drugi jakuszimański pink Cherub, ma ogromne pąki i dopiero zaczyna je rozwijać

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:23, 16 maj 2012

Do góry

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:22, 16 maj 2012

Do góry
I jeszcze jeden pink Cherub, ale ten z wypasionymi pąkami dopiero zaczyna kwitnąć...tfu tfu tfu przez lewe ramię

Ania i róże i cała reszta :) 15:19, 16 maj 2012

Do góry
Aniu, ja jak zwykle jestem ze wszystkim spóźniona, ale do Ciebie na 100 przyszłam chyba punktualnie

Gratulacje
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 15:16, 16 maj 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

[oraz ........ to czego ostatnio poszukiwałam czyli hortensje pnące , które mam zamiar puścić na sosnę

.

Świetne hortensje udało Ci się kupić, oryginalna jest ta Mirranda z żółtym obramowaniem liści, jest zdecydowanie bardziej wyrazista. Gdzie ją posadzisz? Bo zwykłą jak rozumiem, przy sośnie.

Witaj Gabrielo
kupiłam dwie, bo nie wiedziałam, którą wybrać )) leżakują obecnie pod sosną a ja myślę czy posadzić obie przy sośnie czy jedną np. właśnie tą żółtą żeby rozjaśniła to miejsce, szczególnie w przyszłości gdy słońce będzie tam tylko o wschodzie i zachodzie ale wtedy co z drugą? pewnie na mur powędruje )
Przesadzenie starych rododendronów 15:15, 16 maj 2012

Do góry

te zdjecie bylo robione rok temu obecnie jeszcze nie kwitna bo tu jest troszke inny klimacik
Ania i róże i cała reszta :) 15:11, 16 maj 2012

Do góry
Gratulacje, z okazji seteczki oczywiście.
Sosnowo 15:07, 16 maj 2012

Do góry
tak było

w trakcie prac

A tak jest

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:06, 16 maj 2012

Do góry
Po zimie fatalnie wygląda azalia, zero pąków...

I Rh Germania, brazowy, mało pąków...nie wiem czy przymrożony czy to grzyb, czy niedobory

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:05, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj usiadłam dwa razy, dziś nie bo pada, ale wiem że będę na nim zasiadać bo one mają dla mnie wartość sentymentalną, kupił mi je Witek dawno temu kiedy jeszcze mieszkaliśmy u Babci Jasi, czyli koło 1996 roku - oto fotka archiwalna. Teraz zawędrowały tutaj Wytrzymają pokolenia, tylko je umyjemy porządnie bo przez 15 czy 20 lat jeszcze nie były myte

I zrobiło się nastrojowo, sentymentalnie, ale jak wspaniałe są wspomnienia
leżaczki świetne i pond czasowe
Sosnowo 15:01, 16 maj 2012

Do góry
Cyprysy wykopane

Kórniki czekają na posadzenie

dla porównanie dwie bryły korzeniowe
cyprys

i tuja kórnik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies