Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasz mały raj na ziemi :) 13:52, 27 kwi 2012

Do góry
Z kamieni miał powstać placyk pod ławeczkę ale zrobiłam z niego murek Bardzo się mi podoba i chyba będzie ich sporo w naszym nowym ogrodzie bo kamieni tam duuuużo

I ja potrzebuje pomocy ;) 13:45, 27 kwi 2012

Do góry
A może takie coś.....
Przedogródek Agniechy973 13:44, 27 kwi 2012

Do góry
To było tytułem wstępu. Dodam może jeszcze, że wygląda na to, ze rośliny na przedogródek już mam zgromadzone. Mam nadzieję, że w tym tygodniu zabiorę się wreszcie za nasadzenia. Mam tydzień wolnego!!!
A teraz pytania dot. innej części ogrodu. Chodzi mi o to półkole przy cyprysikach (dla przypomnienia - bedą wymienione na choiny kanadyjskie). Na rysunku zaznaczyłam żółte kropki - 5 szt. Tak mniej więcej posadziłam kosaćce żółte (Iris pseudacorus). Dodałam 3 punkty zielone. To planowane robinie Frisia. Do tego dojdą zakupione jaśminowce, hortensje (kupiłam lokalnie Kyushu - na razie 3 szt., miała być Great Star, ale ciężko ją dostać w rozsądnej cenie) i mam jeszcze trochę niebieskich irysów syberyjskich.
Cała rabata nie powstanie od razu, ale w wolnych przebiegach bedę wykrawać darń po kawałku i chciałabym posadzić to co mam. Teraz pytanie: jak to komponować? Czy trzymać się takiego rytmu tych 5 punktów wyznaczonych przez irysy i obsadzać je podobnie aż się połączą czy bardziej naturalnie bez powtórek - tu plama jaśminowców, dalej tylko hortensje itd.???

Ogródek Hanusi po zimie 13:43, 27 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Haniu miłego dnia i pytanie, bo Ty będziesz wiedziała
Co to za grzyby, pełno mam tego w korze, chyba w niej była grzybnia..

To są na 100% smardze.Powinny mieć pusty trzon,to znaczy z otworem.
Smardze są pod ocrhoną ,i ich w naturalnym środowisku nie wolno pozyskiwać.Ale Z własnego poletka,JAK NAJBARDZIEJ MOŻNA.
Jeżeli nie chcesz ich zjadać,bo się boisz, zbierz,ususz w suszarce do grzybów, Chętnie skorzystam z prezentu.Na mojej korze,na razie wyrósł 1 owocnik.
Owocnego grzybobrania.
Smardze,są po truflach najlepszymi grzybami.

No proszę, człowiek się całe życie uczy Zobaczymy czy coś jeszcze wyjdzie... jakoś boje się jeść grzyby inne niż znam ale ususzyć mogę, jak tylko się jeszcze coś pojawi... no ale niespodzianka. Dzięki Haniu.
Nasz mały raj na ziemi :) 13:27, 27 kwi 2012

Do góry
Wierzba ma już spore listeczki

Borówki już niedługo będą kwitnąć

Na agreście są już malutkie owocki

Po krokusach zostały już tylko listki... ale i tak pięknie się prezentuję... Gorzej pewnie jak zaczną zasychać...

ogrodoweimpresjejolki 13:26, 27 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Zobaczcie mój misz masz

Jolu śliczny zakątek i te kraty...cymes

Jola, pięknie i tak przyjemnie i tak masz lepiej pogrupowane rośliny ta kokoryczka też i u mnie jest, jeśli dobrze pamiętam kwiaty podobne do konwalii;
książek czytam bardzo dużo, ale raczej trudniejsze kawałki, po których można stresu się nabawić, natomiast jeśli o chodzi o gazety, kupuję tylko jeden miesięcznik ,,Wróżka"

Irenko, grupowanie roslin nadal trwa! I to oczywiście pod wpływem Ogrodowiska
Przedogródek Agniechy973 13:24, 27 kwi 2012

Do góry
Nie wiem czy moja główna projektantka dziś zagląda, ale pytanie zadam, nawet więcej niż jedno. Dzień bez pytania dniem straconym
Przyjechały kolejne zakupy, tym razem ze szkółki Konieczko - berberysy Green Carpet. Pakowanie pozostawia trochę do życzenia. Po takim transporcie mam trochę ułomków, może się ukorzenią. Same rośliny wydają mi się ładne, dość spore. STrasznie KŁUJĄ!!!

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie domówiła sobie czegoś jeszcze. Przyjechały jaśminowce Belle Etoile 5 szt. Bardzo mi się spodobały, a cena była przystępna.

Przyjechał jeszcze platan, który mnie strasznie rozczarował. Nie dlatego, że mały, bo myślałam, że będzie jeszcze niższy, ale dlatego, że krzywy. Był zwinięty w kartonie jak obręcz i teraz wygląda jak sierp. Po drugie on wygląda jakby był zaszczepiony - widać to w miejscu, gdzie wisi karteczka. Tak ma być? Aha, a obok platana mój gratis - świerk pospolity z napisem na karteczce, że gratisowy. Rozbawiłam się.

Nasz mały raj na ziemi :) 13:21, 27 kwi 2012

Do góry
Jak pewnie zauważyliście na poprzednim zdjęciu pierwiosnki też szaleją

Hosty wypuszczają pierwsze główki. Jeszcze malutkie ale są Bałam się że zmarzły w donicy...

Kwitną niezapominajki

i stokrotki wysadzone z wielkanocnych kompozycji

Nasz mały raj na ziemi :) 13:16, 27 kwi 2012

Do góry
Nad barwinkiem też trzeba panować bo lubi zaszaleć. Wczesną wiosną mocno go przycinam i teraz już ma piękne listeczki i kwitnie

Bardzo lubię też rojniki

ogrodoweimpresjejolki 13:16, 27 kwi 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Zobaczcie mój misz masz

Jolu śliczny zakątek i te kraty...cymes

Jola, pięknie i tak przyjemnie i tak masz lepiej pogrupowane rośliny ta kokoryczka też i u mnie jest, jeśli dobrze pamiętam kwiaty podobne do konwalii;
książek czytam bardzo dużo, ale raczej trudniejsze kawałki, po których można stresu się nabawić, natomiast jeśli o chodzi o gazety, kupuję tylko jeden miesięcznik ,,Wróżka"
Nasz mały raj na ziemi :) 13:11, 27 kwi 2012

Do góry
Bardzo lubię te miotełki na modrzewiu

Trzmielina też ma już młode przyrosty

Rajski ogród Ani 13:11, 27 kwi 2012

Do góry
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających

W słoneczny dzień słoneczna smagliczka skalana

i pierwsza kwitnąca wiśnia

Nasz mały raj na ziemi :) 13:06, 27 kwi 2012

Do góry
Skalnica szaleje Śliczne ma kwiatuszki

Rozchodniki mają ładne nowe przyrosty

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 13:05, 27 kwi 2012

Do góry
Ja też w tym roku zasiałam-Czubatkę ubiorkolistną,Naparstnicę purpurową,Ostróżkę ogrodową,Wilec purpurowy,Maciejkę wprost do gruntu
A wszystko w odcieniach różu,bieli,fioletu.

Bałagan w mieszkaniu-bezcenne...
Nasz mały raj na ziemi :) 12:55, 27 kwi 2012

Do góry
Od kilku dni świeci u nas piękne słoneczko i kwiatuszki zaczęły szaleć

Rozwinęły się kolejne tulipanki

Ten chyba będzie jakiś pełny bo całkiem inny...

Ogród w Alei Lipowej... 12:54, 27 kwi 2012

Do góry
Irenko i Beatko sama nie wiem co wybrać. Zastanawiam się i coraz gorzej mi to wychodzi. Z realizacją się wcale nie spieszę, bo wiśnie są drogie, ale jak się uprę to kupię. Pokażę Wam jeszcze to miejsce z takiej perspektywy, żeby było widać dwa domy.
Mogłyby być co najmniej takie na wysokość jak to drzewko owocowe, które jeszcze ocalało, ale będzie wycięte.

Warszawskie parki i ogrody na starych fotografiach 12:42, 27 kwi 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Genius loci Warszawy został zmieciony przez wojnę i powojenne przebudowy.
Tak przed wojną, nie II a I, wyglądał Ogród Krasińskich.

Kwatery kwiatowe obwiedzione bukszpanami, symetryczne nasadzenia. Dziś jak się spaceruję po tym parku, to mam wrażenie, że to park krajobrazowy. I moje odczucia są jak najbardzie uzasadnione. Franciszek Szanior taki mu nadał charakter. Zdjęcie zostało wykonane zaledwie kilkanaście lat po przebudowie założenia ogrodowego, więc jest to zaledwie młody ogródek.
Dodam jeszcze, że Szanior dla rodziny Krasińskich projektował też park przy gnieździe rodowym w Krasnem (miłym zresztą mojemu sercu - kraina dzieciństwa).

Źródło zdjęcia: http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2?id=27930&dirids=1

Czekam z niecierpliwością na ukończenie jego rewitalizacji
http://www.ztp.waw.pl/informacje/aktualnosci/2011/08/31/rozstrzygniecie-konkursu-na-rewitalizacje-ogrodu/

Parfazując Mikołaja Reja-będzie można rzec"A niechaj narodowie wżdy postronni znają ,iż Polacy to nie Anglicy ale swoje parki też mają"

Czekamy do 2013 r.
Ogród z Czerwonym mostkiem 11:31, 27 kwi 2012

Do góry
Szachownica

Tulipan

Ogród z Czerwonym mostkiem 11:30, 27 kwi 2012

Do góry
Clematis

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:29, 27 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Wierzba hakuro

Gwiazdkowe narcyzy wg opakowania spóźnione o miesiąc

zachwycająca wiosna, i tak jak innych ujęły mnie narcyzy ale sasanka, mistrzostwo świata!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies