Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 19:43, 20 kwi 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Dziewczyny cieszę się, ze mój zabytkowy ganeczek cieszy się takim zainteresowanie Moi goście lubią tam siedzieć przy małej czarnej i spoglądać na ogród

Jak kiedyś do Ciebie zawitam to poproszę DUUUUUUUUUŻĄ czarną, żeby móc dłużej posiedzieć
Rajski ogród Ani 19:41, 20 kwi 2012

Do góry
Dziewczyny cieszę się, ze mój zabytkowy ganeczek cieszy się takim zainteresowanie Moi goście lubią tam siedzieć przy małej czarnej i spoglądać na ogród

Ogród Dominiki 19:39, 20 kwi 2012

Do góry
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:35, 20 kwi 2012

Do góry
Dzisiaj nabyłam okazyjnie 2 świerki serbskie 100-120 cm )) mam nadzieję, że się przyjmą ) sadzić będę w przyszłym tygodniu jak znajdę czas. Kupiłam też 2 wilczomlecze chociaż jedna z pań klientek mnie ostrzegała żeby nie brać, bo później będę miała problemy z wytępieniem
Pokażę teraz co znalazłam wśród chwastów za płotem i przesadziłam do siebie. Jeszcze trochę zostało, więc pewnie znowu wybiorę się z łopatą chyba musiał tam być kiedyś ogródek

zdaje mi się, że to są piwonie potwierdzacie? czy może jakiegoś chwasta przyciągnęłam ? )))

a tu oprócz fiołków chyba narcyze? tak mi się wydaje po liściach ) gdzieś obok jest jeszcze zabiedzony tulipan, ale na zdjęcie się nie załapał

a teraz już coś z moich doświadczeń - oto hiacynty z ubiegłorocznej kompozycji parapetowej przyjęły się i co więcej nie zostały zeżarte ani nie przepadły ))

Chciałabym również donieść, że od korzeni odbija szałwia co mnie bardzo cieszy, bo nie spodziewałam się, że przeżyje zimę ) a jednak )
Ogród Danuszy - odsłona 2 19:20, 20 kwi 2012

Do góry
po południu zginęła pod kolami samochodu sasiada Niusia , nie wiem co strzeliło jej do głowy nigdy tego nie robiła w jednej chwili byla ze mna w ogrodzie a za chwile... rycze jak nie wiem co ...mielismy ja od urodzenia

tu miała 2 tyg.

w ręce córki

i upolowała

kochane psisko

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 19:04, 20 kwi 2012

Do góry
początek tunelu foliowego

z tyłu działka naszej córki tam też robię plany. Na jesieni posadzilam krzewy, przedwczoraj zrobilam obrzeża rabat

Ogród na górze piasku.... 18:58, 20 kwi 2012

Do góry
Sprzęt fotograficzny zawiódł mnie całkowicie. Ale jako pomysłowy Dobromir skorzystałam z telefonu. Zdjecia trochę marnej jakości ale coś tam widać.

To rabata wzdłuż wejścia do domu. Właściwie to przekopałam ją całą. Na miejscu została magnolia rosnaca na srodku ( i chyba trochę podmarzła, coś marnie puszcza), dwie duże hortensje ogrodowe, które widać po lewej stronie - zmarzły całkiem- same suche badyle ( chyba dlatego, że tak się starałam i pierwszy raz okryłam je agrowłókniną). Coś tam trochę odbija od ziemi, ale tak mi ich żal . Nawet jak nie kwitły to ładnie wyglądały. Wykarczowałam 6 krzaków starych róż, które przemarzły i wypieliłam wszystko, bo było zarośnięte. Środek chcę wysypać żwirkiem, z prawej strony jest miejsce na byliny i jednoroczne a pod płotem posadziłam 6 pęcherznic Diabolo i dwa luteusy. Na samym końcu rosną dwa krzaczki niezawodnej Annbelle, z własnego rozmnażania. Już widzę , że będzie więcej. Te kamienie leżą tak tylko "na razie"Myślę kupić ekobord i jakoś ładnie to zagospodarować. Ale na razie poczekam i zobaczę jak roślinki zaczną wyglądać latem. Bo teraz to same badylki wystają z ziemi.Ścieżka musi być, bo inaczej nie można utrzymać chwaściorów w ryzach. A płotek konieczny. U sąsiada za płotem mieszka największy wróg mojej Amfy - sunia , z którą się bardzo nie lubią. Jak nie było płotku, to wszystko było zmasakrowane.

Świeży nabytek - zywotnik olbrzymi kurnik - zebrina.
To rabatka najbardziej haotyczna - uwidacznia zmienność moich poglądów i brak zdecydowania. Tak powstał mini skalniak. Za nim jest róg ogrodu pod lasem, ziemia tam nie najlepsza, trawnik był zawsze w najgorszym stanie i postanowiłam, że zasadzę tam różne krzewy, żeby nie trzeba było kosić.Tak też jest. Rośnie tam wszystko, co nie pasowało gdzie indziej -dwie pęcherznice, malutka kolkwizja (wychodowana z gałązki), żylistek, tawuła Little princess i dwa krzaczki amfory ( które chyba też mróz załatwił, ale jeszcze mam nadzieję, że odbiją).
Od strony , z której zrobione jest zdjęcie są posadzone trawy, których teraz nie widać, kiedyś mam nadzieję na dorodne kępy - miskant giganteus, zebrina, cukrowy (posadzony w kastrze budowlanej bez dna, żeby się nie rozłaził) - sadzone w ubiegłym roku. 5 sadzonek , - najnowszy nabytek -Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne. Była promocja w ogrodach traw - zaszalałam i kupiłam 5. Wsadziłam obok siebie i mam nadzieję, że już w tym roku będzie ładna kępka.
Połowa rabatki już wysypana korą, ale brakło. Muszę w poniedziałek dokupić.

Ładnie odbijają posadzone na jesieni Grandiflory - posadziłam pod nimi przywrotnik ostroklapowy, żeby nie było tak łyso. Mam nadzieję, że te dwie sadzonki szybko się rozrosną.

A to jest zrealizowany do połowy mój pomysł na masywną ławę w poblizu miejsca na ognisko. Są tam wkopane podkłady kolejowe i na ich skraju kolega wymurował mi z tutejszego kamienia wapiennego dwie podstawy do ławki. Dechy dębowe już mam , ale jeszcze muszę zawieźć do stolarza , żeby je wyheblować . Myślę, że będzie fajnie wyglądało.

Pięknie zaczynają się rozwijać pąki klonu czerwonolistnego, który mój M dostał na urodziny. Też nowy jesienny nabytek, więc cieszę się, że "ruszył" i nic mu nie jest.

Wow, ale napisałam .
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i idę napalić w kominku. Niby ciepło, ale w domu jakoś nie bardzo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:48, 20 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja jeszcze w temacie znaku rozpoznawczego...a może te dwa fajne listki z napisu ogrodowisko w formie takiej zapinki do wpięcia (coś jak listek, który noszą posłowie pewnej partii)

Mnie się ten pomysł chyba najbardziej podoba - byłoby bardzo fajnie jakby takie przypinki powstały. Bardzo sobtelne ale jednoznacznie identyfikujące przyjaciół Ogrodowiska.
Bransoletki też fajne tylko pewnie nie zawsze widoczne.

Koszulki z logo, torby itp też by zdały egzamin - ale do tej przypinki jakoś mojej wyobraźni najbliżej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:43, 20 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja jeszcze w temacie znaku rozpoznawczego...a może te dwa fajne listki z napisu ogrodowisko w formie takiej zapinki do wpięcia (coś jak listek, który noszą posłowie pewnej partii)

Właśnie o to chodziło!
Znakiem rozpoznawczym mogą być też zielone spodnie...na kancik
Rododendronowy ogród. 18:39, 20 kwi 2012

Do góry

Kolorowe rabaty 18:36, 20 kwi 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Ogromna prośba do Danusi czy innych osób ,które znajdą chwilę i powiedzą jak tego dziwoląga strzyc i czy w ogóle ?
Złapałam byle jak,żeby się skupił ,mocniej nie chciałam ,żeby w środku nie zrobił się czarny.
I nie wiem czy go jakoś mocno podciąć czy zostawić w spokoju do zagęszczenia ?
On był za długo na słońcu w sklepie i w donicy musi się jeszcze zregenerować i zaadoptować na nowym miejscu
Ma być z niego stożek
Dziękuję za wszelkie sugestie z góry

Jeśli przesadziłaś go wprost z donicy, to nie powinien mieć uszkodzonych korzeni. Zdejmij te sznurki i podwiąż go tak, aby ich widać nie było, zbliżając główne pędy do zasadniczego. Poza tym ścieśnij nieco gałązki, aby uzyskać przybliżony kształt stożka. Sczernienie im nie grozi. W/g mnie możesz przyciąć te, które będą zbyt wystawały. Akurat teraz cisy zaczynają mieć pączki nowych przyrostów. Trzeba to wykorzystać, niech tworzy pączki na przyciętych gałązkach
Rododendronowy ogród. 18:34, 20 kwi 2012

Do góry

Rododendronowy ogród. 18:31, 20 kwi 2012

Do góry
To teraz zapowiadane już zdjęcia. Popatrzcie i porównajcie. My się staramy w ogodach jak najlepiej możemy i efekty dośc marne,a w ogródku u Bozi samo rośnie.

Michael my Garden 18:17, 20 kwi 2012

Do góry

Rododendronowy ogród. 18:16, 20 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

o joszki w kloszki jakie sasanki, jakie zdjęcia, bardzo ładne

Dzień dobry Bożenko, przecudne sasanki i widziałam rh rusza!!!

Sasanki jak sasanki. Trzeba przyznac że są fotogeniczne i dobrze wychodzą na zdjęciach ale i trochę poprzycinałam zdjęcia żeby lepiej wyglądały.
Rododendronowy ogród. 18:14, 20 kwi 2012

Do góry
Danusza napisał(a)
no to i u ciebie wiosna pędzi!

Ja bym raczej powiedziała że się czołga, ale dziś pokażę naprawdę dużo kwiatów.
Ogród Sylwii od początku :) 18:14, 20 kwi 2012

Do góry
A ja tę okrągłą przegapiłam Gratuluję!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:03, 20 kwi 2012

Do góry
moje po 16pln, takiej średniej wielkości są, duże były po 49pln. W ubiegłym roku też kupowałam takie mniejsze i pięknie podrosły i kwitły
Mój 4 arowy azyl... 16:45, 20 kwi 2012

Do góry
Rosną pod świerkiem ale sobie jakoś radzą

Pokazały się pąki pełnika europejskiego

Lubię ten kolor tulipanów

Zakwita coraz wiecej pierwiosnków
Moje roślinki 16:43, 20 kwi 2012

Do góry
Witaj Irenko,cieszę się,że mnie odwiedziłaś i zapraszam do podglądania
Karolciu,mieczyki to jedne z moich ukochanych kwiatów.Właśnie ich jedyną wada jest to wykopywanie.Ale ja im wybaczam,mam do nich słabość
Byłam u sąsiada po sadzonki warzyw.Posadziłam 40 kalarepek,10 sztuk kapusty,10 sztuk sałaty (moja wysiana jest jeszcze malutka) i pęczek pora.

Oto moje zakupy przed posadzeniem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies