Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje poletko 09:14, 18 kwi 2012

Do góry
Czy wszędzie jest tak samo jak u mnie!? o co chodzi z tym zimnem

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 09:12, 18 kwi 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)
Żeby było czytelniej podzieliłam plan na sektory:

A- Prawa strona tarasu - pod świerkiem rh cunningham's white chyba ze 3 by tam weszły, obwódka z białawych host – typu Patriot – Agata pisała, że wolno rosną więc może inne, ale ta kolorystyka. Pomiędzy Rh - haconechloa.

B- Puste miejsce obok - bardzo chciałabym tam róże (różowe) żeby pachniało na tarasie. Nie wiem tylko co z tymi hostami obok. Gryzło by się bardzo? A jeśli róże mogą być to co dać przed nimi na obwódkę (jest tam cień).

C-Od schodków tarasu w lewo rosną: kosodrzewina, na rogu płożący niebieskawy jałowiec i wielka aktinidia. Dałabym tam też obwódkę z host tych samych co pod rh. Tylko co między kosodrzewinę, a hosty? Czy tawułka japońska różowa lub różowe liliowce by pasowały?

D- Tu myślałam o świerku conica (muszę go przesadzić i gdzieś dać) obok 3 nieduże kuliste iglaki, albo liściaste kuliste (macie pomysły co?) to wszystko wyścielone runianką, która potem zamienia się na bluszcz. W bluszczu ścieżka od tarasu do drewutni. Przy siatce 3 wysokie i wąskie iglaki kolumnowe. Też nie wiem co wybrać. Macie pomysły? Chodzi o to żeby zasłonić widok na budynek gospodarczy sąsiada - bo to pierwsza rzecz jaka się rzuca w oczy po wejściu na posesję... Serby tu odpadają i inne wysokie drzewa bo od siatki do domu są zaledwie 3 metry.

E- Żywopłot niski (do 1,5m) z choiny kanadyjskiej. Przed świerkiem sąsiada miłorząb saratoga podsadzony berberysem green carpet, z boku 3 rozplenice japońskie (te niskie).

F- Puste pole - zupełnie nie wiem co tu zrobić. Myślałam żeby nawiązać do kompozycji jaka jest w „sektorach” I + J - jeśli zostanie przez was zaakceptowana. I tu może by dać jakieś mniejsze niż tam, ale również kuliste roślinki, a między nimi liriope o fioletowych kwiatach?
A może tu ciurkadełko?

G- Żywopłot niski z cisa (do 1,5m), przed nim berberysy erecta obok (będzie pasować?) hortensje limelight podzielone dereniem elegantissima i zachodzące dalej przed świerki serbskie. Pomiędzy hortensjami dałabym miskanty (jakieś zykłe zielone) co już mi się na planie nie zmieściło.

H- Obok serba perukowiec red royal, następnie jałowiec płożący (on już tam jest - duży, ciemna zieleń) i obok znowu 3 berberysy erecta. Między serbem, a perukowcem chciałabym dać duuużą kępę miscanta Verigatus, którego wprost ubóstwiam
Co w tym całym "sektorze" dać na pierwszym planie? Nie mam pomysłu na roślinki...

I- Tu chciałabym się pokusić o kompozycję którą z Magnolią omawiałyśmy wcześniej. Czyli kule w trawie i w tym czosnki fioletowe. Tylko jakie kule dać? Chodzi mi oczywiście o coś co rośnie naturalnie i dość szybko chyba w kulistą formę lub półkolistą może? Berberys odpada bo za wolno rośnie, a na tak wielkie okazy mnie nie stać.
Trawa to albo hakonechloa, albo tą "swoją" turzycę wykorzystam jak tylko zidentyfikuję co to za jedna W załamaniu płotu myślałam o miskancie zebrinus. A czy od berberysa erecta aż do załamania płotu dawać coś co płotek przysłoni czy te kulki w trawie bez tła mogą być??
W tym miejscu planuję drzewo identyczne jak w "sektorze" J - żeby był akcent strażników przy furtce . Myślałam o śliwie Umbraculifera, ale mam duże obiekcje czy tam pasować będzie... A może zmałpować z wątku Agnieszki i dać graba formowanego? Graby uwielbiam. Co myślicie? Jak w ogóle widzi się wam ta kompozycja tam???

J- Nawiązanie do „sektora I” - te same drzewo i kule tylko zamiast traw ilex crenata golden gem. Może być? Nad nim pas irgi płożącej - tej co się na czerwono przebarwia jesienią - teraz nazwy znaleźć nie mogę.

K-Jest to rabata wykończona kamieniami i cementem więc zostać musi. Myślałam wcześniej o wrzosowisku - Gosia nawet planik zrobiła. Teraz jednak się zastanawiam czy te wrzosy byłoby w ogóle widać na tak małej powierzchni - biorąc pod uwagę, że cały pas zieleni między chodnikiem, a podjazdem chcę na rabatę przerobić.
Nie mam pomysłu co tu dać. Na razie jest tam pustka - tylko duża kulka tuja, ogołocony jałowiec i podniszczony żółtawy niski żywotnik. Do tego na rabacie stoi słup energetyczny. Nie mam pomysłu. To pierwsza rabata od wejścia i przydałoby się coś porządnego. A może dać tam same różne iglaki w odcieniach zieleni - taka zabawa samą formą, bez innych kolorów i kwiatów? He, he – tylko jak to skomponować?
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 09:11, 18 kwi 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)

Te rośliny już są :
1- świerk
2- duża tuja sąsiada
3- jesion
4- kosodrzewina
5- jałowiec płożący (kolor niebieskawy)
6- aktinidia
A te planuję:
7- rododendrony cunningham's white
8- hosty białawe typu Patriot
9- bluszcz
10- iglaki kolumnowe wąskie i wysokie - ?
11- świerk conica
12- coś rosnącego w kulki -?
13- Runianka
14- Rozplenice japońskie (te mniejsze)
15- miłorząb Saratoga
16- berberys green car pet
17- choina kanadyjska – żywopłot
18- cis – żywopłot
19- berberys erecta
20- hortensje limelight
21- dereń elegantissima
22- świerk serbski
23- perukowiec red royal
24- jałowiec płożący (już rośnie tam)
25- iglaki w kule rosnące - ?
26- śliwa Umbraculifera lub grab
27- turzyce lub hakonechloa
28- ilex crenata golden gem
29- irga płożąca
30- miskant zebrinus

Zaraz wrzucę zdjęcie bez opisu żeby czytelniej było.
Początki w Kruklandii 09:09, 18 kwi 2012

Do góry
Dobra...chyba czas lecieć do góry z nasadzeniami....tylko, że głowę mam jakąś pustą....
Macie jakieś pomysły ???

Ogrodowe rewolucje:) 09:07, 18 kwi 2012

Do góry
Ogrodowe rewolucje:) 09:05, 18 kwi 2012

Do góry
Pobojowisko czas zmian 09:04, 18 kwi 2012

Do góry
Marta napisał(a)

skoleji gdybyś decydowała sie na zawijas z tej strony to ten na pierwszym rysunku wygląda lepiej
Ogrodowe rewolucje:) 09:03, 18 kwi 2012

Do góry

Początki w Kruklandii 09:03, 18 kwi 2012

Do góry

justi napisał(a)
Teraz tak pomyślałam, że na rysunku to te koła łatwiej zrobić, a w rzeczywistości może tak nie wyjść. U Gosi Kaisog koło też jej w realu coś źle poszło. Próbowałaś już cos zaznaczać?
A rabata po lewej stronie planu u dołu byłaby pod sam dom? (tam gdzie ta czarna kropka)

Nie wyznaczałam.... ale patrzyłam...i faktycznie może być ciężko z kołem. Najwyżej wyjdzie jajo Zdołu nie będzie widać

Po lewej będzie chodnik z polbruku + ewentualnie żwirek.

Pobojowisko czas zmian 09:02, 18 kwi 2012

Do góry
Marta napisał(a)
na tej rabacie zawijasek poprowadziłabym tak

Porozwoziłam rebietę i wróciłam do Ciebię takizawijas jak narysowała Marta jest zdezydowanie lepszy niż ten który ustawiłaś. Czy pomiędzy prawą częścią a lewa jest duża różnica poziomów?
Ogrodowe rewolucje:) 09:01, 18 kwi 2012

Do góry
Ogród Marty 09:01, 18 kwi 2012

Do góry
Marta napisał(a)

Bedzie fajny zakątek
Ogrodowe rewolucje:) 08:59, 18 kwi 2012

Do góry
Ogrodowe rewolucje:) 08:58, 18 kwi 2012

Do góry
Pobojowisko czas zmian 08:42, 18 kwi 2012

Do góry

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:37, 18 kwi 2012

Do góry
I niezawodna begonia

Pobojowisko czas zmian 08:37, 18 kwi 2012

Do góry
na tej rabacie zawijasek poprowadziłabym tak

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:34, 18 kwi 2012

Do góry
Tymczasem w domu kwitną mi storczyki,kolekcja sztuk 4

Pogaduchy skowronków 07:52, 18 kwi 2012

Do góry
Święta prawda Haniu
U mnie dziś w nocy był lekki przymrozek ale teraz świeci słonko i mam nadzieję na ładny dzionek

Takiego właśnie słoneczka życzę wszystkim, którzy wybierają się do ogrodu
Ogród Sylwii od początku :) 07:51, 18 kwi 2012

Do góry

Sylwuś gratuluję
Piękne zdjęcia robisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies