Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Elinkowy ogród 23:24, 02 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Magnolia zabiedzona, zasuszoną, z nieodpowiednim PH? Czytam co opisze Toszka i ze wszytskim sie zgadzam.

Zima bedzie czas na palnowanie, przy pomocy forumowiczow na pewno będzie to lepsza zima niz poprzednie

Madżenko, Ty masz u siebie chyba magnolie Nigra, prawda? Jak ją oceniasz? Bardzo rozłożysta rośnie? Kapryśna jest? Czy magnolię można w ogóle ciąć?
Ogród Nety- moje marzenie 22:49, 02 paź 2016

Do góry
Wymyśliłam sobie, że przy tarasie, tam gdzie teraz zrobiło się wejście do ogrodu przydałoby się coś wyższego, aby po pierwsze przysłonić taras, a po drugie aby przysłonić dalszą część ogrodu, żeby faktycznie takie wejście się zrobiło i nie było widac od razu tej rabaty na przeciwko tarasu, czyli tej w głębi przy tujach.
I wymyśliłam, że mogłoby to być nieduże drzewko o pokroju fastigiata, ale z liścmi od samego dołu, np klon palmowy jakiś, magnolia Nigra lub coś innego,ale o takim kolumnowym pokroju. Tylko, że chciałabym tam też jakieś trawy, wyższe miskanty i coś niższego i nie wiem czy to dobre sąsiedztwo dla magnolii.
Drzewko z koroną u góry wizualnie też by mi tam pasowało, ale nie da tej przesłony, a na krzew nie mam pomysłu.
Co myślicie?

W tym miejscu gdzie strzałka:
Elinkowy ogród 22:44, 02 paź 2016

Do góry
Magnolia zabiedzona, zasuszoną, z nieodpowiednim PH? Czytam co opisze Toszka i ze wszytskim sie zgadzam.

Zima bedzie czas na palnowanie, przy pomocy forumowiczow na pewno będzie to lepsza zima niz poprzednie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:46, 02 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko mam pytanie odnośnie magnolii. Czy normalnym zjawiskiem jest, że magnolia teraz ma brzydkie liście?

Mirelko u mnie magnoli sztuk trzy nie wiadomych gatunków maja piekne, zdrowe liście. Ale do końca sie nie znam, moze zależy od gatunki?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:49, 02 paź 2016

Do góry
UlaB napisał(a)

A czym ją pryskasz i w jakich odstepach czasu? Jaka to magnolia?

U mnie tez magnolia choruje, w tym roku wyjątkowo. Juz nie moge na nią patrzec. Wiosną jest tak piękna - gdyby nie to juz bym ją wyrzuciła.

Cięzko i teraz będzie napisać, psikałam i ją jak leciałam z opryskiem na róże........., mam różne środki i używałam zamiennie......w zeszłym roku wyglądała podobnie, ale gałęzie były ok, a teraz widze że usychają

nazwy nie pamięta, gdzieś na zdjęciu miałam karteczkę, ta jest różowa
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:46, 02 paź 2016

Do góry
admete napisał(a)
Różanka pod siatką

widac magnolię która chyba u mnie nie przeżyje
co dotknę gałązki to sucha, liście opadły i coś j męczy, tylko nie wiem już co, opryski robiłam na wszystko

A czym ją pryskasz i w jakich odstepach czasu? Jaka to magnolia?

U mnie tez magnolia choruje, w tym roku wyjątkowo. Juz nie moge na nią patrzec. Wiosną jest tak piękna - gdyby nie to juz bym ją wyrzuciła.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:33, 02 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko mam pytanie odnośnie magnolii. Czy normalnym zjawiskiem jest, że magnolia teraz ma brzydkie liście?

Mirella, wtrace sie alewlasniew moim watku zamiescilam zdjecia lisci magnolii i Mazan i Toszka sie wypowiedzieli , zobacz moze mas zto samo
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:49, 02 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Nie to albo susza, albo przedziorki. U mnie to drugie niestety, oglądałam wczoraj wnętrze liści.
Elinkowy ogród 18:38, 02 paź 2016

Do góry
Elinka napisał(a)
No dzieki dzieki wyscig wygral Mazan.... Ha ha , wy macie ubaw a ja cale spektrum chorob no super
Toszka. A z tym ph to co zle, ze zbyt zolte, wyblakle te liscie tak....?

A te srodki to to co na swierka po kolei pryskac, ale i porzeczka i magnolie i milorzeba , wszystko np mospilanem, potem nastepnym
Mowcie mi jak krowie bo ja z opryskami i chorobami strasznie na bakier, myslalam ze tlko chwasty TRZA usuwac a tu tyle niespodzianek
na studia jak Mazan by sie przydalo
toszka a wiesz co robie, siedze w oknie i gapiesie na szambowa, nie badz taka wez cos juz napisz bo zbzikuje normalnie.....
.

Elinko, to dobry moment abyś zaczęła czytać dział "Ochrona przed chorobami i szkodnikami". Gwarantuję, że podszkolisz się w rozpoznawaniu chorób, diagnozowaniu i znajdziesz tam wiele odpowiedzi na twoje problemy i pytania.

Mospilan nie jest na choroby grzybowe. Proszę poczytać ulotki na co jaki specyfik. To są leki dla roślin. Ulotek przy swoich lekach też nie czytasz?

Ph gleby to jej odczyn. Magnolia wymaga lekko kwaśnej.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:04, 02 paź 2016

Do góry
Elinkowy ogród 17:41, 02 paź 2016

Do góry

Magnolia ma złe ph gleby i to jest większym problemem.

Z miłorzęba oberwij zainfekowane liście.

No, kurcze, Walerek był pierwszy

Elinkowy ogród 17:33, 02 paź 2016

Do góry
Elinka

Teraz dopiero będę "żartownisiem".
Miłorząb - szara pleśń, magnolia to samo.
Agrest i porzeczka - amerykański mączniak agrestu.
Grusza - pokaż dokładnie liście również od spodu.

Pozdrawiam
Elinkowy ogród 16:32, 02 paź 2016

Do góry
Teraz magnolia

Typografia ogrodu 10:50, 02 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Do mnie jeszcze nie doszla a czekam bo sucho strasznie

Ta moja NN tez wolno rosnie, juz ja miałam wyciepać ale ma sliczne cieniuteńkie listki moze to ta wersja TIN

Moja turzyca cienista sabinska.jeszcze malutka ale liczę na peruki jak u Magnolia.
Już widać zolte jesienne końcówki. Na fotce też białe paskowanienie u nasady
Ogród NIEzgodny z planem 20:37, 30 wrz 2016

Do góry
Głowa mi pęka od nadmiaru oglądania wszystkich wątków.Zdjęć są miliony Dobrze, że wieczory są coraz dłuższe, dzieci chodzą szybciej spać to będę przerabiać ten mój projekt.
Mam i pierwszą zagwozdkę....to miejsce jest po lewej stronie stojąc na tarasie. Obecnie patelnia totalna, ale za moment przecież tuje urosną, klon za płotem też jest coraz większy.
W planie jest tam magnolia (ta pojedyncza łodyga zaraz na początku...) i kalina koralowa. Bliżej brzegu żółte pięciorniki, pod magnolią kocimiętka a na samym brzegu pinus mugo humpy. Oczywiście z planu nici bo magnolia z tą kaliną mi się jakoś tak gryzą a poza tym chciałabym aby to było bardziej zielone miejsce, bez jakiś kwiatów które wraz z poszerzeniem bedzie miało trawy, które to w przyszłym roku zagoszczą do okola folii, gdyż tam będzie miejsce na ognisko otoczone brzozami i miskantami kleine fontane.
Co byście mogli tu zaproponować? Te małe bukszpanowe kuleczki i hakony są ok. Myślałam, aby za nimi posadzić białe pięciorniki a za pięciornikami i pomiędzy dorenboosami (magnolii tam nie chcę) miskanty ML...?a może zamiast brzoz jakiś stożek? w miejscu gdzie obecnie jest magnolia widzę brzozę pendulę, nisko szczepioną

Na prawdę liczę na Wasze porady, bo to miejsce spędza mi sen z powiek....

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:49, 29 wrz 2016

Do góry
kolejna magnolia parasolowata
i wybarwiający się ambrowiec kolumnowy
piwonie drzewiaste tez juz czerwienieją

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:55, 28 wrz 2016

Do góry
yolka napisał(a)

Auć, piękny ML, ja też mam, ale na Twoich fotkach wygląda ździebko inaczej, myślałam, że gracillimus albo jeszcze inny.

Gracki mam pod pergolą, ML juz dojrzałe kępy, w kilku miejscach są, 2 mam do przesadzenia, dusi je magnolia.
Ciekawe czy zakwitną w tym roku?

te są najstarsze, 3- letnie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:41, 28 wrz 2016

Do góry
piękny ogród wczesnojesienny.
Karmnik jest zbyt łądny żeby go komentować, więc milczę w tym temacie.
Jesienne donice i biała dynia wg mnie świetne, trafione bardzo.

Spaprałaś dynię?- mała psuja.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:30, 27 wrz 2016

Do góry
cedry libańskie rosną fenomenalnie, żadnej pracy nie wymagają, nie śmiecą
tu wielkość jak kupiłam 4 lata temu, w lutym 2017 będzie 5 lat.

a tu aktualnie

no i widać rozgrzebaną rabatę, dosadzam rozplenice i siewki jeżówek, wywaliłam carex szerokolistny, oj ciężko było
jeszcze tu będę modzić, chyba bukszpany pstry sztuk 1 muszę przesunąć
i myslę o niskich intensywnych marcinkach, chcę więcej koloru o tej porze w tym miejscu, bo róże powoli kończą

magnolia tripetala juz duża, pięknie się wybarwia
Pszczelarnia 11:04, 27 wrz 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

chyba nie, bo powinna być blisko ogrodzenia i pod sobą mieć powietrze.
Ewentualnie sam żywopłot grabowy jako kontynuacja tamtego poprzecznego

Chodzi mi o przysłonięcie płotu, nie, że mi się nie podoba, tylko skoro jest z lewej zasłonięty, to tutaj wizualnie też jest taka potrzeba.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies