Sebku uwielbiam Twoje wypowiedzi, to jakbym słyszała siebie. Cieszę się, że macie z Richim takie samo zdanie jak ja. Myślałam, że mam wypaczone zdanie na temat pielęgnacji trawnika.
Jako, że mam go bardzo mało i koszenie trwa pól godziny plus ulica, to koszę go 2 razy w tygodniu, we wtorek i w sobotę rano.
Za dużo wody w korzenie to niezdrowe, trzeba przelać, czy pomoczyć raz na tydzień, a niektórzy na naszym forum robią to nawet rzadziej. Popatrz w watki o storczykach w dziale rośliny domowe na naszym forum Jest kilka wątków o storczykach.
A ja dzisiaj wstawię takie oto zdjęcia ukwieconych donic
Jak schodziłam na dół na poranną kawę to taki miałam widok, nie wierzyłam własnym oczom.
Dobrze, że wczoraj wiało i nie posadziłam hortensji, a schowałam je do garażu, prymulki nowe też, a bratki są jeszcze w samochodzie
Kordylinie nic nie będzie, niejeden taki śnieg już przeżyła
Co do temperatury raczej nie jest to prawdą. Izolacja (styropian lub styrodur) chroni więc temp. domu "nie przechodzi" na glebę. Gleba na dachu przemarza szybciej bo jest cienka. W gruncie to jest inaczej, W tym roku np. ziemia pod śniegiem w ogóle nie zmarzła, dopiero potem, jak stopniał i przyszły mrozy.
Jeśli zamierzałeś posadzić skalniaki to po prostu niepotrzebna jest taka gruba warstwa ziemi- 10 cm wystarczy plus kilka % na osiadanie.