Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasze storczyki 11:50, 10 sty 2012

Do góry
Witam,
narazie ze względu na ograniczoną ilość miejsca na parapetach, posiadam tylko jednego storczyka, którego zresztą sama zakupiłam sobie w ubiegłym roku w marcu z okazji Dnia Kobiet . Jest to odmiana Phalaenopsis w kolorze fioletowym, kwitnie w zasadzie na okrągło, stoi na parapecie na oknie od strony wschodniej, nie mam niestety zdjęcia w trakcie kwitnienia, ale powiem Wam, że miał w momencie kupienia 2 kwitnące pędy, jeden pęd, który miał od "nowości" po przekwitnięciu usechł i go obcięłam, na drugim były jeszcze przez jakiś czas kwiaty ale przekwitły i teraz od około miesiąca nie ma na nim kwiatów. Natomiast wyrósł kolejny pęd na którym pojawiają się pąki... I to jest zdjecie ze stanu obecnego:
O....! 11:38, 10 sty 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Nic do tej pory nie pisałm, bo nie poznałam Cię Marzenko, myslałam, ze może córka? Piękny obrazek

Marzenko ale Ci zazdrosze tych cudnych widoków
Anturium 11:33, 10 sty 2012

Do góry
Witam serdecznie,
przeglądam Wasze forum od kilku dni. Podziwiam kwiaty i ogrody...Od 7 lat w moim domu próbuję również hodować różnego rodzaju kwiaty, z różnym skutkiem, mam jednak nadzieję, że dzięki spotkaniom z Wami uda mi się dojść do perfekcji Tu wklejam zdjecia mojego anturium, które już kilka razy starszyłam, że wyrzucę a mam je około 11 lat...
Mój przyszły ogród 10:58, 10 sty 2012

Do góry
Już są. Pstryknęłam jeszcze widok z góry
Rododendronowy ogród. 10:57, 10 sty 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A u mnie dziś w nocy spadł śnieg.

I pewnie jest bardzo cicho w ogrodzie.

Bogdziu a w tle między ogrodem ozdobnym a ogrodem leśnym jest wysoki żywopłot. Z czego on jest? W zimie widać urodę pięknego ogrodu. Piękna masa roślinności i szeroka alejka spacerowa. Bardzo dostojnie.

Ten żywopłot jest z thui i jest na rogu ogrodu. Za nim w pewnej odległości jest drugi taki sam a w środku jest kompostownik, pojemnik na piach, trzymamy worki z ziemia itp. Za tym drugim żywopłotem jest już płot, droga i las. Mój prywatny ,,las" jest na tej samej wysokości ogrodu ale bardziej w lewo patrząc na zdjęcie. Przed tym ,,lasem" jest jeziorko.
Mój przyszły ogród 10:34, 10 sty 2012

Do góry
Witajcie Drodzy Forumowicze. Mam na imię Iwona i jestem "ogrodoholiczką".
W naszym domku mieszkamy 3 rok i wciąż jest jeszcze masa pracy zarówno w nim, jak i wkoło niego. Zeszłej wiosny wysialiśmy trawnik, aby było zielono. Niestety, trawnik bardziej przypomina pastwisko. Pojawiła się więc myśl, aby założyć ogród. Zaczęłam czytać o roślinach, myśleć i myśleć... Tak trafiłam na forum Ogrodowiska gdzie walnął we mnie grzmot z jasnego nieba, kiedy zobaczyłam ogród Danusi i nie tylko.

Najchętniej powierzyłabym swój ogród specjalistom, niestety proza życia sprawiła, że muszę się z nim zmierzyć sama. Na początek przedogródek

Nie mam pomysłu jak tu poprowadzić rabaty.Kostka będzie wymieniana i mogę wtedy jeszcze zmodyfikować jej kształt. Na pewno ten zielony placyk między podjazdem a chodnikiem nabierze kształtu wycinka koła, tak aby był odzwierciedleniem kształtu schodów. Myślałam, aby dać hortensje od drogi ale co dalej?To strona północna, ziemia gliniasta.Mam hortensję limelight 2szt., phantom 3szt. i bombshell. Chciałabym je ew. wykorzystać przy nasadzeniach. (kosz widoczny na zdjęciu będzie docelowo przy zachodnim płocie). Podobają mi się ogrody w stylu chyba angielskim ( a najbardziej ogród Danusi), uporządkowane bukszpany, hortensje. Całość biało- zielona.
No a drugim wielkim "babolem" jest ta podmurówka płotu sąsiada. Muszę to zasłonić tylko jak? Próbowałam trzmieliną, ale efekt mizerny.
Rododendronowy ogród. 10:31, 10 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

I pewnie jest bardzo cicho w ogrodzie.

Bogdziu a w tle między ogrodem ozdobnym a ogrodem leśnym jest wysoki żywopłot. Z czego on jest? W zimie widać urodę pięknego ogrodu. Piękna masa roślinności i szeroka alejka spacerowa. Bardzo dostojnie.
Ogród na 300 metrach kwadratowych 10:25, 10 sty 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

.

Zapatrzyłam się na to piękne zdjęcie.
Zdjęcia kwiatów, które nie mogę uprawiać ze względu na olbrzymią populację ślimaków.
Czekam kiedy pokażesz pozostałe .

SŁYSZAŁAM ŻE TA ROŚLINKA POSADZONA W OGRODZIE ODSTRASZA KRETY.
Rododendronowy ogród. 10:14, 10 sty 2012

Do góry

Rododendronowy ogród. 10:10, 10 sty 2012

Do góry

Testowe dodawanie zdjęć 09:51, 10 sty 2012

Do góry
Witajcie, to i ja spróbuję wkleić zdjęcie...
Pogaduchy skowronków 09:42, 10 sty 2012

Do góry
Haneczko, słoneczko masz zgodnie z zamówieniem. Pozostałe skowroneczki też mogą się ogrzać.

Pogaduchy skowronków 09:36, 10 sty 2012

Do góry
Wczoraj na wieczornym spacerze deptałam śnieg!
A dziś? Zero śniegu, plus 5,wiatr i deszcz,brrrrrrrr!
Pozdrawiam dyżurnych skowronków i zabłąkane sówki!
Zachęcona waszymi wieściami z waszych ogrodów przydomowych korciło mnie na wyjazd do mojego na rekonesans zimowy.Ale ostudziła pogoda moje zapędy.
Zostaję w domu!
Pozdrawiam!Słoneczka trochę poproszę dla siebie i dla Was!

Nasz przydomowy ogródek 09:28, 10 sty 2012

Do góry

Pytasz Marzenko co w trawie piszczy....
Na wiosnę czekam - jak wszyscy.
Hortensje ogrodowe pięknie bujają
Hipeastrum przesadzone - też się dobrze mają.

Na wiosnę idzie do golenia druga rabata
Ma być żurawkowo-bukszpanowo-trawiata .
Mariusz mi pięknego Miskanthusa sprezentuje
Resztę trawek u Niego dokupuję.

Na żwirowy fragment posadzę Red Barona
Fastuca glanca i może Cortadelia sellona ?
Koelia glanca też wsadzić nie zawadzi
Ale Mariusz pewnie coś doradzi .
Dolina Tęczy 09:15, 10 sty 2012

Do góry
Za domem urządzają sobie bawionki - tam mogą szaleć z zabawkami do woli

Dolina Tęczy 09:12, 10 sty 2012

Do góry
an_tre, anna_art - dziękuję !

Jolu - prawdą jest, że to zdjęcia sprawiają, ze ogród wygląda tak okazale - ale amatorska fotografia to mój bzik - mogę latać po ogrodzie z aparatem cały dzień, czołgać się, przedzierać - aby tylko zrobić ujęcie o jakie mi chodzi

Jeśli chodzi o ziemię - na skarpach jest ziemia w miarę dobra - to pozostalość po starym ogrodzie sąsiadki - natomiast wszędzie poniżej, gdzie ziemia została zdjęta pod budowę, na każdą rabatę trzeba robic wymiankę - bo wykopać dół w tej glinie to jest katorga! Ja nie daję rady sama - muszę prosić Męża o pomoc. Na rabatę kwaśnolubnych - tą przy garażu - musieliśmy zamawiać koparkę...a potem odpowiednia ziemia..
Z trawnikiem było to samo - musiał ciągnik zaorać, przyczepy ziemi nawieść dopiero można było siać..
Także jak widzisz - rewolucje

Warzywnik chcę zrobić na próbę - zobaczę czy mi to wyjdzie, czy starczy czasu i zapału, miejsca właśnie za dużo nie ma bo chcę go zrobić za domem, a tam moje dziewczynki ze swoimi zabawkami rozłożone
Marzy mi się tam jeszcze mały drewniany domek dla nich...
może się uda na dzień dziecka sprawić?
Woda, którą planuję przy tarasie będzie niewielka - chodzi bardziej o lustro wody z jakąś pompką dla szemrania niż głęboki staw - także o dzieci tak się nie boję

Jeśli o dzieciach mowa - spójrzcie jak szaleją

(dwa domy dalej mieszka moja siostra z synkiem, więc mamy domowe przedszkole )

Pszczelarnia 08:44, 10 sty 2012

Do góry
Dziękuję za odwiedziny.
Co do bociana czarnego. Znajomi ornitolodzy mówią, że populacja tego bociana u nas na Ziemi Kłodzkiej jest stabilna (wiecie pewnie, że to gatunek szczególnie chroniony prawem unijnym w tzw. Dyrektywie Ptasiej), gorzej z bocianem białym - choć i on występuje. Tego najszybciej można spotkac na popołudniowych niedzielnych spacerach letnich.
Widziałam też sokoła wędrownego. Na łąkach koncert o 4 rano w czerwcu urządzają derkacze - przepięnie grają jakby na grzebieniu.
Tyle ptasich osobliwości.

A teraz inni mieszkańcy ogrodu. To jest chyba padalec - choć nie jestem pewna, ma znamię kainowe czy nie ma? Ten osobnik nie zachowywał się jak padalec. Miał sjestę w różach koło donicy z truskawką wiszącą, tuż koło stołu ogrodowego.
Agapant - Agapanthus 02:19, 10 sty 2012

Do góry
Oto mój w pierwszym roku po posadzeniu kłącza do doniczki. Ponieważ trzymałam go przez zimę w mieszkaniu zakwitł już w kwietniu ub.r. jednym kwiatem.
Najpierw posadzilam go wprost do ziemi i omal go nie zmarnowałam. Nie wiedziałam bowiem, że agapantusy lubią mieć korzenie w niewielkich pojemnikach, że przesadza się je dopiero, jak wypełnią korzeniami całą donicę.

Poszczególne kwiatki rozwijają się sukcesuwnie, co przypomina kwitnienie kliwii.
Moja działeczka - Grzesiu 00:52, 10 sty 2012

Do góry
BOMBA SEZONU, Grzesiu!!!

Frank Raj 00:15, 10 sty 2012

Do góry
Odwiedziłam to miejsce w końcu lata. Sierpień.
Zauroczyły mnie rabaty w ogrodzie wiejskim.
Przeurocze i niewymuszone zestawienia.

Bardziej wyszukany styl.
Miniatura fragmentu ogrodu w Oliwie.

Bardzo spodobało mi się siedzisko z murawy w średniowiecznym ogrodzie klasztornym.

I takie tam widoczki.
Królewna żabka.

Zaczarowany powóz.

W ogrodzie japońskim.

Bardzo przypadł mi do gustu pomysł gospodarzy z plenerowymi kawiarenkami.

Punkty, w których odwiedzający ogrody mogli usiąść, wypić kawę lub wodę. Przygotowano nieodpłatnie termosy oraz jednorazowe naczynia, Można było odpocząć, nacieszyć się widokami.
Przemyśleć i uzupełnić zakupy w pobliskim punkcie sprzedaży i sklepiku z gadżetami do ogrodu.
Duży wybór roślin, opisanych i sfotografowanych. Ceny zależne od rozmiaru sadzonek. Bardzo korzystne.

Dla rodzin z dziećmi-plac zabaw, labirynt.

Wybiorę się tam wiosną, żeby podziwiać i podglądać wiosenne i wczesnoletnie kompozycje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies