Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja Oaza spokoju 11:12, 20 mar 2012

Do góry
To moja parapetowa hodowla
Ogródek AsiP 11:10, 20 mar 2012

Do góry
Plan działania na ten rok jest taki, żeby zagospodarować część działki widoczną na zdjęciu 3, tak żeby w przyszłości rośliny zakryły płot i stodołę sąsiada. Działka ma szerokośc 19.5m, jak do tej pory posadziłam od lewej jodłę koreańską, cyprysika Columnaris (chyba, albo alumigold?), dalej jest różanecznik, którego przesadzę, dalej wielka pustka i znowu jodła i cyprys.
Od widocznego na zdjeciu plotu do domu jest około 21 m.
Zastanawiam się co posadzić przy tym płocie po prawej od cyprysa i myślę o świerku serbskim lub cisie? prosze o pomoc co tu się lepiej sprawdzi a może zaproponujecie zupłnie coś innego? Liczę na Wasze sugestie Południe jest na wprost patrząc na zdjęcie nr 3 więc jak drzewka podrosną będa trochę zacieniać resztę ogrodu.
Kolejny etap w bliżej nieokreślonej przyszlości to likwidacja domku narzędziowego widocznego po lewej i zrobienie tam rabaty z bukszpanowymi kulkami i stożkami, hortensjami Limelight i puszystymi trawami. Odkąd zobaczyłam ogród Pani Danusi zachwyciły mnie te zestawienia roślin.
Moja lista roślin, które chciałabym mieć w ogródku to :
bukszpany, trawy, hortensje limlight, cyprysiki columnaris, żywotniki smaragd, żurawki, hosty, świerki, (mam na razie świerk hoopsi), klony japońskie, (mam jeden i przetrwał zimę, hurra), chciałabym mieć małą brzozę płaczacą i koniecznie kiedyś przynajmniej jedno drzewko formowane w bonsai (może z cyprysika groszkowego?)

Załączam plan ogródka i proszę o poradę co posadzić przy płocie? serby,cisy czy coś innego?
Dodam jeszcze, że u mnie jest ziemia gliniasta.
Rajski ogród Ani 11:05, 20 mar 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Wpadłąm z wizytą, popatrzeć co tam w weekend robiłaś i widzę, że nastrój super a kwiatki jak zawsze pięknie uwiecznione
Irenko nic nie robiłam w sobotę ani w niedzielę miałam pełen dom gości małych - wnuki i dużych - dzieci. Świętował Zbigniew

to też było super lubię takie świętowanie bratki śliczne!
Kubusiowo 11:02, 20 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

SEZON 2012 UWAŻAM ZA OTWARTY!!!!!!

Super ta fotka!

Czy wolisz kosę?

A kosa zdradzona rozpacza w piwnicy
Mój mały raj na ziemi :) 10:59, 20 mar 2012

Do góry
wyrównałam rabaty (dostały nową linię), pocięłam resztę roślin (na tarasie i rabatach)
Mój mały raj na ziemi :) 10:43, 20 mar 2012

Do góry
W sobotę, przed szkoleniem Bocku.... udało mi się popracowac w ogrodzie i nacieszyc piękną pogodą!
podcięłam limeligt

Moja Oaza spokoju 10:42, 20 mar 2012

Do góry
A to chyba rozchodniczki wysunęły swoje główki

Moja Oaza spokoju 10:38, 20 mar 2012

Do góry
Wiosna ,w moim ogródku

Ogródkowe perypetie:) 10:37, 20 mar 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Zastanwiamy się z Sebkiem cczym podsadzić drugi koniec tarasu, gdzie rośnie wierzba hakuro, której chyba nie chcę przesadzić

Wierzba Hakuro Nishiki będzie się ładnie prezentować z żurawką w odcieniu podobnym do wiosennych młodych listków , również runianka .... Można również dodać kulki z bukszpanu......
Tutaj przydład .... lecz żurawki wydaje mi się powinny ładniej wyglądać w jaśniejszej czerwieni ...

Ogródek Hanusi po zimie 10:32, 20 mar 2012

Do góry
Kochani,już nie tylko ta za oknem ,ale i kalendarzowa na rozkładzie! W sobotę zmieniamy czas,ale komu to potrzebne? Mnie na pewno nie!My z pieskiem chodzimy ,prawie jak zegarki!Ja jak wskazówka godzinowa,a on jak sekundowa,ale jakoś się zgrywamy z tempem......
Życzę wszystkim udanego sezonu ogrodniczego,wakacyjnego,odpoczynkowego,wg planów i zamierzeń i jeszcze ze 100% więcej!

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:28, 20 mar 2012

Do góry
Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie. Akinidia w stanie bezlistnym więc nie bardzo widać ile miejsca zajmuje. Nie wiem czy będzie tutaj te ładne linie rabat widać...

Tak sobie pomyślałam, żeby może w ogóle pozbyć się trawy między domem, a sąsiadem i wyłożyć wszystko kostką czy płytami betonowymi. Tam i tak wszystko słabiutko rośnie, a nikomu się nie będzie chciało dbać o zieleń w tak nieciekawym zaułku. Wtedy i droga do drewutni byłaby ułatwiona i by się w błocie nie grzęzło.
Co myślicie?

Ogródek AsiP 10:07, 20 mar 2012

Do góry
Witam Was Drodzy Ogrodnicy,
Moja przygoda z ogrodem zaczęła się za sprawą mojej fantastycznej teściowej - szalonej ogrodniczki. To ona kupowała dla mnie gazety o tematyce ogrodniczej, potem wyhodowała dla mnie piękne kule bukszpanowe i przywiozła mi hosty ze swojego ogródka.
No i się zaczęło, przepadłam, zaczęłyśmy razem namiętnie oglądać „Maję w ogrodzie” i „Rok w ogrodzie”, potem odkryłam ogrodową moc Internetu. Na pewnym forum ogrodniczym zakochałam się w „ogrodzie z czerwonym mostkiem” i ta miłość przywiodła mnie na „Ogrodowisko”. A na ogrodowisku, co tu mówić…, sami doskonale wiecie, stąd nie ma ucieczki. Ogrodowisko jest jak nałóg. No więc z największą przyjemnością oddaję się temu nałogowi i podziwiam zapał i efekty pracy forumowiczów.

Sama mam niewiele do pokazania forumowiczom, ale za to ogromny zapał do pracy. Całe życie mieszkałam i nadal mieszkam w bloku, ale jeszcze w tym roku mam nadzieję przeprowadzić się do własnego ogródka. A tak wyglądało w tamtym roku moje jeszcze trochę chwastowisko a trochę plac budowy…

Mój ogród :) 10:02, 20 mar 2012

Do góry
Miłego dzionka dla wszystkich

Ogródkowe perypetie:) 09:55, 20 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
A może pod hakuro zawijasek z bukszpanu po linii tamtych aksamitek podsadzony tojeścią?

Coś jak w jednej z realizacji Danusi - tylko tam jest żywopłocik i kulka - za nią jest laurowiśnia pienna chyba.

Zawijasek będzie po drugiej stronie tarasu, chyba będzie go za dużo, zaraz Ci wkleję co ma tam być. A pomysł z kulką bukszpanu i czym jeszcze?
aksamitek tam nie będzie nie patrz na nie.
Ogródkowe perypetie:) 09:50, 20 mar 2012

Do góry
A może pod hakuro zawijasek z bukszpanu po linii tamtych aksamitek podsadzony tojeścią?

Coś jak w jednej z realizacji Danusi - tylko tam jest żywopłocik i kulka - za nią jest laurowiśnia pienna chyba.

Tagetes - aksamitka 09:49, 20 mar 2012

Do góry
Ja w tym roku zakupiłam kremową aksamitkę i ma być o zapachu wanilii... zobaczymy czy się sprawdzi

Przedogródek Agniechy973 09:45, 20 mar 2012

Do góry
Pokażę jeszcze postępy przy wykrajaniu pierwszego półkola. Zaczęliśmy od odwracania przekopanej darni, ale strasznie dużo roboty będzie z odzyskaniem ziemi spod darni, więc zdecydowaliśmy przykryć folią, żeby zgniło i wtedy przekopiemy. 3 tygodnie wystarczą, żeby zgniło czy trzeba czekać dłużej?

Mój przyszły ogród 09:35, 20 mar 2012

Do góry
Witaj Ewo, fajnie że opanowujesz język. U mnie prace ziemne już się rozpoczęły. wytyczyłam te rabaty na przód i zebraliśmy część trawy z rabaty i warzywnika.Okazało się ze ziemia jeszcze zamarznięta więc z przesadzaniem czekam. Muszę te wierzby gdzieś wcisnąć. Duża wyszła mi ta okrągła rabata pod oknem i tak myślę co z nią począć sensownego i czy tego kamienia tam nie będzie zbyt dużo. Może dam go tylko na szerokość murka a na resztę korę?Domówiłam te trawy do cienia, o których pisałaś. A to efekty prac.
Kubusiowo 09:27, 20 mar 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Kurdę z tego wszytskiego zapomniałam jak to się nazywa, to na dole (ehhh te emocje, nazwę mam na końcu języka)

To mi wygląda na przywrotnik ostroklapowy, też często zapominam jego nazwę a potem się głowię jak to się nazywało.
Fajne energetyczne fotki działki, tak samo jak fotki ogrodniczki gotowej do działania
Mój kawałek raju 09:18, 20 mar 2012

Do góry
Pozdrawiam wszystkich przy porannej kawce, a teraz do roboty miłego dnia wszystkim życzę, będę wieczorem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies