Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród u stóp klasztoru 22:04, 27 sty 2012

Do góry
za oknem mili państwo - 16 st. nie powiem że super , ale w sumie to się cieszę , bo na wiosnę mniej oprysków na robale .

trzeba nam trochę słońca, więc dzisiaj motyw słoneczny

Przedogródek Agniechy973 22:03, 27 sty 2012

Do góry
Już rozjaśniam. Na tym rysunku zaznaczyłam na niebiesko tą część szamba, która będzie wystawać (tak mi się przynajmniej zdaje, wciąż nie wprowadziłam sobie Twojego projektu na rysunek na kartce w kratkę, żeby mi łatwiej było się poruszać). Myślę, że te berberysy na szambie też wymienimy na irgę. Czerwonymi X zaznaczyłam miejsca, gdzie mogłyby rosnąć również irgi i wykładać się na szambo, żeby tą resztę zasłonić. Albo z tyłu za szambem wzdłuż. Nie wiem jak to rozwiązać, bo to będzie szpecić.

Dorysowałam też miejsce w którym tak na oko znajduje się krzyż. Czyli te sosny posadzić od furtki tam gdzie jest ta biała plama w górę wokół krzyża? Do końca rzeki? Może to dobry pomysł.

Dereń kousa. Jadalne owoce, ale czy smaczne? 21:58, 27 sty 2012

Do góry
Moje co prawda jeszcze młode derenie, nie owocowały, nie kwitły nawet, ale ..... ozdobne z liści więc poczekam

- Gold Star, u mnie jeszcze nie kwitł, bo młodziutki, rośnie niezbyt szybko, dobrze zimuje nieokrywany, przebarwia się jesienią jak widać poniżej.

- Annelies jesiennie - ładnie przezimował, jednak nie znosi suszy. Tegoroczne upały przypłacił zasychaniem liści, solidne podlewanie pomogło.

- Baśka /tegoroczny prezent/ więcej powiem w kolejnym sezonie. Na zimę okręciłam agro.

Nie znalazłam wątku o dereniu świdwa, a warty uwagi Może tu wstawię?

Cornus sanguinea "Compressa" (dereń świdwa) mala forma do niewielkich ogrodów, rośnie wolno i nie dorasta nawet do metra, zimę znosi dosyć dobrze, choć nadmiar śniegu lepiej usuwać, bo ma kruche gałązki. Gałązki pionowo do gory, listki pomarszczone, jesienią przebarwiaja sie na bordowy/fioletowy/ kolor.
Jakbym znalazła szczepionego na wyższym pienu z pewnoscia dokupię

W ogródku Ani 21:56, 27 sty 2012

Do góry
I też niebieskie

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:46, 27 sty 2012

Do góry
Wieloszka hakonechloa wychodzi podobnie cenowo co żurawki i ponoć wolno rośnie, ja kupiłam Stripe It Rich i ta rośnie najwolniej, ale na zimę mocno się kurczy, teraz tak mi wyschły jej listki, że z jednej to odpadły całkiem, nie wiem czy zimą by to dobrze wyglądało u Ciebie... żurawki o ciemnych liściach dobrze sobie radzą na słońcu, mam obsidan i nic im nie jest, a jest to mocny akcent kolorystyczny i fajnie wyglądają jak jest ich dużo i tak kwitną

a pod wrzośce dajesz ziemie do kwaśnolubnych i jak masz odwodnienie to będą rosły. Kupiłam przez internet malutkie bardzo, ale 3,50 zł za sztukę , a bardzo ładnie wyglądają jak się rozrosną.
Mój mały raj na ziemi :) 21:45, 27 sty 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
dzisiaj w ogrodzie

]
Anula smacznie to wygląda a jadalne?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:44, 27 sty 2012

Do góry
Pokażę trochę zimy w górach. Ostatnio trochę jeździmy na nartach. Śniegu tyle, że się wierzyć nie chce.

Najpierw widoczek ogólny.

A tak wyglądają przysypane domki.

Wejście do domu.

Rajski ogród Ani 21:43, 27 sty 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

i ZACZAROWAŁAŚ czrodziejko !
u nas pięknie świeci, choć mróz....
Anulko cóż się nie robi dla przyjaciół

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:41, 27 sty 2012

Do góry
Gosia - właścicielem nie jestem a poznaję

Gratuluję Ci stóweczki - takie różności z tej okazji

A okrywać - jeśli masz śnieg to chyba już nie okrywaj ...
Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 21:32, 27 sty 2012

Do góry
Mój Białobok, dla porównania
Tak wyglądał w maju 2010.

Rajski ogród Ani 21:29, 27 sty 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,piękne sasanki,u mnie tylko tradycyjny kolor, z siewu nic nie wyszło,a kupiona czerwona sadzonka w ogrodniczym gdzies przepadła w ziemi.
Malgochna, te sasanki mam już dobrych kilka lat, przydałyby się też inne kolory te co mam wysiewają się same, wiele takich somosiejkowych sadzonek rozdałam znajomym Podczas wiosennego pielenia trzeba uważać żeby nie usunąć niechcący młodej roślinki

Rododendronowy ogród. 21:29, 27 sty 2012

Do góry
Jolu -Joku

to które do Ciebie przylatują takie

czy takie?

Rajski ogród Ani 21:22, 27 sty 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Aniu, przychodzę z rewizytką, oglądam i co czytam? Że jesteś babcią i to jeszcze taką obstawioną z czterech stron. Nie widać tego na avatarku, Spojrzałam i pomyślałam, że to jakaś fajna młoda para stoi za storczykiem. W takim razie cieszę się, że nie jestem tutaj w gronie samych młodziaszków, bo też mam dwie wnuczki i z przyjemnością obchodzę Święto Babci.
Będę cię w takim razie odwiedzać i czerpać rozmaite pomysły do swojego ogrodu
Wando jak już zdołałaś się przekonać takich energicznych babć na Ogrodowisku jest nas sporo dziękuję za wizytę i zapraszam jak najczęściej w moje progi

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 21:21, 27 sty 2012

Do góry
Ale fajnie, że znalazłam wątek poświęcony temu drzewku. Od samego początku istnienia naszego ogródka marzyłam o posadzeniu ginko, ale mój M. twierdził, że pasuje tylko do ogrodów japońskich. Ale tak często mówiłam o tym, że w koncu skapitulował. No i noszę się z zamiarem kupienia w tym roku. Intensywnie myślę o miejscu dla niego.
Z tyłu domu mam trawnik szer. 4-4,5m. Rośnie tam jedynie klon palmowy Bloodgood. Zastanawiam się, czy dobrze byłoby, gdybym w jakiejś odległości od niego (3-3,5m) posadziła miłorząb?

Rododendronowy ogród. 21:19, 27 sty 2012

Do góry
asc napisał(a)
Może być taki szaszłyk dla kwiczołków? Składa się ze swieżych jabłek i suszonych i patyczków do siedzenia

Świetny Aniu, ale bedą miały radochę.
Rajski ogród Ani 21:18, 27 sty 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,kupiłam sobie teraz dwa rodzaje niskie słonecznika ozdobnego.Siejesz go bezposrednio do gruntu,czy wczesniej podpędzasz go w domu?Czy jest szansa na samosiejki,czy to typowo jednoroczna roslina?
Małgosiu słoneczniki wysiewam wprost do gruntu, nigdy nie podpędzałam w domu, na samosiejki zbytnio nie licz, w ciągu kilku lat wyrosła mi jedna samosiejka

Pszczelarnia 21:17, 27 sty 2012

Do góry
Widziałam Pszczelarnio Twoje zapytanie w wątku Laurowiśni odnośnie derenia rozłogowego. Mam u siebie takiego w odmianie "Flaviramea". Rośnie bardzo intensywnie na wysokość i szerokość. Przycinam go co roku na wys. maks. 30 cm i wciągu sezonu dorasta do 2 m. Mam jego zdjęcie w szacie jesiennej z 2011r. To ten z lewej. Z prawej jest dereń biały. Zdjęcie jest trochę niewyraźne, ale można dojrzeć jego zielone pędy.

I jeszcze jedno z 2010 (też jesień)

Oczar - Hamamelis 21:12, 27 sty 2012

Do góry
Oczary (Hamamelis) należą do najwcześniej kwitnących krzewów wiosennych, a właściwie zimowych. Kwitną już teraz, przed rozwojem liści.
Podczas wystawy w Essen spotkałam sporo kolorowych odmian, a w ogrodzie obok hal wystawowych rósł olbrzymi okaz.

Hamamelis intermedia "Arnold Promise"

Hamamelis intermedia "Diana"

Hamamelis "Fire Blaze"

Rododendronowy ogród. 21:08, 27 sty 2012

Do góry
Może być taki szaszłyk dla kwiczołków? Składa się ze swieżych jabłek i suszonych i patyczków do siedzenia

Mój ogród to moje szczęście. 21:07, 27 sty 2012

Do góry
Proszę Cię bardzo! miłego oglądania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies