Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród 18:27, 21 sty 2012

Do góry
Nie będzie mnie w necie do środy. Przyzwyczaiłam się że codziennie chociaż na krótko a wchodzę na ogrodowisko. Dzisiaj przejrzałam zdjęcia i znalazłam jeszcze parę kwiatków.

Konwalię wsadziłam na skarpie. To zdjęcie jest z przed dwóch lata. Rozrasta się powoli, ale rozrasta. W zeszłym roku kępka była większa, a mam nadzieję na już mały konwaliowy dywanik w tym roku.

Goździki, bardzo je lubię. Wszystkie. Pachną obłędnie, mam je blisko domku, tak że goździkowy zapach do mnie dochodzi.
Niezapominajka, sama się rozsiewa, ale w tym miejscu zawsze jest najładniejsza.
W zeszłym roku kupiłam taką sierotkę w doniczce. Jest to dzwonek skupiony, mam nadzieję, że w tym roku będzie bardziej okazały
To chyba maruna. Kwitła do późnej jesieni. Bardzo mi się spodobały jej białe, nieduże kwiatki. Biały i niebieski to moje ulubione kolory w ogrodzie.
Kocham zawilce, wszystkie.
To właśnie tu 18:21, 21 sty 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Piękny ten dom, taki nastrojowy. Ogrodzenie też inne niż wszystkie.

I przedogródek też 'zapraszał' gości.
Nawet w nim było malutkie oczko wodne.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:58, 21 sty 2012

Do góry
Agnieszko, dużo zdrowia, dzieci niech pięknie Ci rosną, a ogród rozkwita.
Ogród zapachów u Jasi 17:54, 21 sty 2012

Do góry
Poziomka napisał(a)
Dziękuję w imieniu rododendronów

cd.

Akant - Acanthus 17:52, 21 sty 2012

Do góry
Nie okrywam niczym i zakwitł dopiero po 3 latach Grządki mam posypane cieniutko korą, aby chwasty się tak nie panoszyły.
W między czasie był przesadzany...... jak chyba wszystko u mnie
Zgadzam sięz Danusią...kolor dziwny.... najlepiej sięprezentuje jako sam, bez innych kolorów, tylko zieleń.
Tojeść orszelinowata - Lysimachia clethroides 17:48, 21 sty 2012

Do góry
A tak się zasuszyła tej jesieni.... gałazki ścięte wstawiłam do suchego bukietu.
Zdjęcie mam z daleka, ale to ta ruda kępa, widać przewieszone kwatostany. Foto z 12 listopada....ale jesień była długa...i piękna.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:45, 21 sty 2012

Do góry
Wszystkiego najlepszego

Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 17:42, 21 sty 2012

Do góry
Jest to przetacznik kłosowy - Veronica spicata "Christa". Rośnie dobrze, nie choruje, nie jest ekspansywna, rozrasta się w kępy, zimuje bez okrycia...u mnie dwie zimy przetrwała. I długo kwitnie.....chyba najdłużej z tych przetaczników co mam. Śliczny kolor, z seledynowym, pofalowanym grzebieniem. Dość wysoka... i naprawdę oryginalna. Przesadzałam...i nic jej nie było.

Tojeść orszelinowata - Lysimachia clethroides 17:27, 21 sty 2012

Do góry
Ja tez nie okrywam niczym na zimę, rozrasta się szybko (posadziłam w obwódce z obrzeża trawnikowego), kwwitnie od czerwca do września ,a potem ładnie sie przebarwia....I ta ilość motyli na niej W żadnym okolicznym ogródku też jej jeszcze nie widziałam.

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 17:23, 21 sty 2012

Do góry
Myślę teraz nad drugą rabatą. Jest między furtką, a bramą. Ma długość ok. 4 m i szerokość ok.2,5m. Obwódka zbudowana jest z wmurowanych kamieni więc zmiana rozmiaru rabaty odpada. Właściwie wszystko z niej idzie do wywalenia – zresztą i tak tam niedużo jest
Chciałabym zostawić tylko tuję kulę bo jest już duża, ładna i zdrowa.

Gleba tam jest raczej uboga – dużo piachu, ale bardzo ładnie rośnie tam wrzos i myślałam żeby może wrzosowisko małe zrobić. Słońca jest tam dość dużo, ale w największy skwar jest półcień.

Tak to wygląda teraz

Wymyśliłam coś takiego, ale zadowolona nie jestem. Pomóżcie, proszę. Może ktoś ma pomysł jak to poukładać żeby „grało”.
Ogród w budowie - nieustającej 17:08, 21 sty 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ci co tu byli wcześniej, wszystko wiedzą i kojarzą - będzie więcej nalewki.
Ci co jadą do Anglii w lipcu mogą cieszyć się jeszcze bardziej.
Co za łany, co za obfitość wszelkiego owocu, ach i och! Proszę o oklaski.

To właśnie tu 16:40, 21 sty 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Piękny dom i ogród, to gdzieś obok Ciebie?

Na trasie do Kielc. Możesz tam wstąpić, bo to jest zajazd.
A skoro się podoba, to jeszcze przyległa, prywatna część domu.

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 16:28, 21 sty 2012

Do góry
To ja też przedstwię swoją propozycję w formie bardziej tradycyjnej niż Gardenpuzle.

Mam nadzieję, że widać wszystko na skanie. Nie daję jakiś konkretnych roślin, raczej wskazówki co do ich wyglądu. Wystrzegałabym sie tylko krzewów o kolorze czeronym bo jakoś optycznie źle mi się komponują z kolorem kamieni, a do tego winnobluszcz zazwyczaj dość wcześnie się przebarwia i takie czerwowe na czerwonym to nadmiar szczęścia.

Paeonia - Piwonia 16:26, 21 sty 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ludzie, nie poakujcie tych śliczności, bo M straci cały trawnik, a ja pójdę boso i w skarpetkach...
Zbysiu, Ela.....te drzewiaste są oszalamiajace... powalają na kolana.....
Moje piwonie są z drugiego końca Polski od mojej mamy z działki... zakwitły w pierwszym roku od posadzenia, ale dostałam duże karpy..... a reszta to zbieranina skąd popadnie... Wszystkie są piękne I te przesadzane wielkrotnie nie obraziły się na mnie i kwitną

I jedyny rodzynek z drzewiastych:

Jeszcze kilka mam ,ale malutkie i czekam kiedy zakwitą..najbardziej czekam na żółtą

Przecudne - trzecia powalająca
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:56, 21 sty 2012

Do góry
Też się spóźniłam, ale serdeczne życzenia dla Ciebie, zdrowia i pięknego ogrodu

Pysznogłówka ogrodowa (Monarda hybrida ) 15:29, 21 sty 2012

Do góry
A to moje... nic nowego w odmianach, ale kolejne obrazki do zawieszenia oka..

Zdecydowanie czerwona ładniejsza i ma ładniejsze koguciki na czubku...
Na zimę z powodu mączniaka ścinam nisko przy ziemi, a badyle do ognia... i na wszelki wypadek w sezonie jak muszę coś prysnąc na mączniaka, to i ją przelecę.... Może daltego nie mam z nią większych problemów.
Języczka pomarańczowa - Ligularia dentata 15:14, 21 sty 2012

Do góry
Mojej trochę od słońca opadły listki, na szczęście po podlaniu od razu dostaje wigoru Głupio posadzona....ma sucho
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 15:08, 21 sty 2012

Do góry

berberysy, kostrzewa, jałowce przesadzone, irga na murze, klon zwyczajny Crimson Sentry lub wiśnia pospolita Umbraculifera
Zwierzęta dzikie w ogrodzie 14:26, 21 sty 2012

Do góry
Od kilkunastu dni w ogrodzie pojawia się taki gość prezentuje się bardzo dostojnie tylko rozgrzebuje rabaty.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:19, 21 sty 2012

Do góry
Sebastian – pochodzi od greckiego słowa sebastos – „dostojny, godny szacunku, święty”. Sebastian w życiu kieruje się raczej wzniosłymi ideałami niż przyziemnymi kalkulacjami. Widoczny udział żywiołu ognia w tym imieniu sprawia, że Sebastianowie należą do tego rodzaju idealistów, którzy nie poprzestają na snuciu marzeń i planów, lecz swoje zamiary muszą wprowadzać w czyn.

Wszystkiego najlepszego,obyś wszystkie swoje plany wprowadził w czyn

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies