Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 17:33, 14 mar 2012

Do góry
Jest już WIOSNA to pewne mam dwie kury, które na wiosnę sfiksowały, zamiast na noc iść na grzędę do kurnika wybrały do spania gałęzie na świerkach

jedna wybrała świerk zielony

a druga srebrny hahahaha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:20, 14 mar 2012

Do góry
Ciemiernik od Hani będzie pełny, to już widać

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:17, 14 mar 2012

Do góry
Białe hiacynty będą kwitły

Zakupiłam też paletkę kremowych bratków - 2 zł sztuka. Jutro je gdzieś pousadzam.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:16, 14 mar 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:16, 14 mar 2012

Do góry
Zostaną na ławce, ale jak się prześpię to nie wykluczone, że jutro znajdą się na schodach.

Bukszpan (Buxus) - uprawa 17:16, 14 mar 2012

Do góry
Witajcie! Kupiłam ostatnio 3 stożki

Zastanawiam się, czy mogę je teraz posadzić czy lepiej jeszcze przeczekać. Były kopane z gruntu. Temperatury w dzień wynoszą ok. +8, w nocy spadają do ok.2. Co robić? Będę wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:15, 14 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, lustro zaroszone ma urok mglistego kawowego poranka.

Pytanie.
Czy już można wysadzać krzaki i krzaczki do doniczek w celu przeorganizowania przestrzeni na rabatach? A przesadzać w inne miejsce do ziemi? Właśnie rozmarzła.
Dziękuję.

Można, dziś odwiedziłam Dawidy i zakupiłam hortensje. Nie uwierzycie, spotkałam swoją klientkę, która także czyta Ogrodowisko Też kupiła hortensje, bo je uwielbia.

Wysiadam jak od ślubu hehe Tylko się nie śmiejcie

Latam z nimi po ogrodzie. Wielkie są mają sporo kwiatów.

Ogródek do przeróbek ;) 17:12, 14 mar 2012

Do góry
Moje dzieci są dzisiaj nad wyraz grzeczne A ja w końcu mam więcej czasu na ogrodowe rozmyślania Pomyślałam o wkomponowaniu moich stożków. Najpierw myślałam o czymś takim:

1- różaneczniki
2- coś na pniu (myślałam o mariken)
3-choiny kanadyjskie
4- jukki
5- miskant
6-bukszpanowa kulka
7-pas lawendy
8-magnolia
9- serby

A tak by to wyglądało ze stożkami:

Humor dzisiaj poprawiła mi wiadomość,że dostanę 3 lub 4 bukszpany, takie do pasa!!! Znajomy nie chce ich w ogrodzie, nigdy nie były cięte, ale w kule da się je chyba formować Mam pojechać po nie za tydz.
Ogród pełen motyli...... 17:09, 14 mar 2012

Do góry
Ech, szkoda by mi ich było ( mam na myśli stokrotki). Moje same do mnie przywędrowały nie wiedzieć skąd i od tej pory zostały. A co tam, niech sobie rosną!

Wczesnowiosenny obrazek.
Ogród w Holandii 16:57, 14 mar 2012

Do góry
Dziś wreszcie rododendrony i hortensje doczekały się swojego miejsca na ziemi. Oto dwa nowe i jeden stary ciągle w okresie reanimacji:

Pod nimi dosadziłam paprocie, któe przedtem rosły pod starą komórką. Na razie nie widać u nich oznak życia. Tak swoją drogą, może ktoś wie kiedy takie paprocie powinny coś zielonego wypuścić?
A w kwietniu dosadzę tam jeszcze hosty, bo wybieram się na dzień otwarty do słynnego hodowcy host Marco Fransena. Już sobie wybrałam odmianę - Oh Cindy. Powiedzcie czy wam się podoba. Poleci pod hortnesjami i łukiem pod rododendrony, aż do jabłoni. I przy rododendronach będzie połaczona z paprociami i chyba jeszcze pierisy tam wsadzę. Chcę taki tłok zrobić, żeby te rośliny się przenikały i jedna z drugiej wyłaziła. Że niby takie pogactwo roślinności!
A pod płotem wylądowały Annabelle i tez czekają na hosty. Tak jakoś na razie cieniutko wyglądają.
Ogród Sylwii od początku :) 16:54, 14 mar 2012

Do góry
Dziewczyny .... mój bagażnik ma możliwości ale bez przesady

To moje zakupy ..... skromne
Ogród Sylwii od początku :) 16:52, 14 mar 2012

Do góry
Małe

Duże

[b] Stożki

Ogród Sylwii od początku :) 16:44, 14 mar 2012

Do góry

Ogród w Holandii 16:44, 14 mar 2012

Do góry
Witam! Przystrzyżony bukszpan został uwieczniony. Przed postrzyżynami wyglądał tak:

A teraz wygląda tak:

Jak widać nie jest to okaz wystawowy. Na jego usprawiedliwienie trzeba jednak powiedzieć, że łatwo w życiu nie miał. Po pierwsze nie był strzyżony wiele lat i rósł sobie tam, gdzie mógł. A mógł nie za bardzo bo z lewej (patrząc na wprost) atakował go ogromny berberys Julianny (jedyny berberys, którego nie lubię i wycięłam bez cienia żalu). On był na prawdę monstrualny - miał dobre 3 m, albo i ze 4m wysokości i kilkanaście grubych gałezi włażących prosto w bukszpana. Natomiast z prawej wgryzała się jakaś mało atrakcyjna odmiana kaliny, którą też wycięłam, bo ani sama nie mogła tam już rosnąć, ani innym nie dawała (z jej drugiej strony walczył z kolei o życie dereń elegantissima, który mam nadzieję przetrwa). Skutki są takie, że muszę mu dosadzić mniejszego bukszpana z prawej. Danusia radziła posadzić też kolejnego z lewej, ale tam to jest taka dziura, że chyba bym zbankrutowała. ALe może jakaś kula? Dam jedną kulę z tyłu z lewej i jedną innej wielkości z przodu z prawej i taka nieregularna grupa powstanie. Co myślicie? Bo ja się przyznam, chociaż na tym forum to pewnie nie wypada, że nie jestem jakąś wileką miłośniczką bukszpanów ciętych pod sznurek. Za to bardzo lubię takie nieregularne, śmieszne formy. Widziałam coś takiego w jedenj z fotorelacji Danusi z Anglii, ale teraz oczywiście nie mogę znaleźć. A ten lewy tył wygląda tak:

Te cztery cieńsze gałęzie należą do callicarpy czyli pięknotki, która górą wyłazi z bukszpana i bardzo śmiesznie to wygląda, kiedy pojawiają się te jej fioletowe owoce.
No i jeszcze sadzonki, co do których, jak wspominałam, nie mam wielkiej wiary. Jedną dużą gałąź to wetknęłam po prostu do ziemi. Taki eksperyment. Widać ją w prawym górnym rogu.
Rajski ogród Ani 16:43, 14 mar 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Witaj Aniu CYKFOTKO

irena_milek napisał(a)
he, he
Dziewczyny i o ten serdeczny śmiech mi chodziło od razu milej na duszy i humorek dopisuje dziękuję

Ogród Sylwii od początku :) 16:42, 14 mar 2012

Do góry
Dzisiaj natomiast odziedziłam OBI .....

Ogród w Alei Lipowej... 16:41, 14 mar 2012

Do góry
Mam jeszcze taki mały dylemacik, czym pomalować te stare fotele, żeby farba nie odłaziła? Malowałam farbą w spreyu, ale wsiąka bardzo i marny efekt. Starocie, ale jeszcze mogłyby posłużyć trochę.
Może macie jakieś pomysły?

na tym zdjęciu jeszcze wyglądają dobrze, ale już są w gorszym stanie
Wichrowe wzgórze 16:38, 14 mar 2012

Do góry
Mój Chopin - wspomnienie
Ogród w Tarnowie 16:31, 14 mar 2012

Do góry
Czekamy na wiosnę i poprawę nastroju bo narazie szaro, buro i ponuro. Kolorowo tylko w mieszkaniu

Rajski ogród Ani 16:25, 14 mar 2012

Do góry
Dzisiaj wreszcie dostrzegłam w moim ogrodzie kwitnące przebiśniegi prosto z pracy do ogrodu i cyk fotka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies