Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedogródek Agniechy973 11:11, 07 lut 2012

Do góry
Magnolio, dzięki że jesteś tu.
Tak jak na tym rysunku jest prawie dobrze, tylko zejście do lasku musi być albo na tym odcinku przy bramie od razu z kostki betonowej i wtedy długa ścieżka, albo po tej skarpie , na której jest żywopłot i wtedy schodki. Tam na tyłach, gdzie narysowałaś zejście jeszcze zasypujemy i równamy, więc nie wiem jak docelowo wyjdzie to mojemu M. Na razie tam jest b. stromo, ale pewnie będzie zarównanae na tyle, żeby obchodzić garaż dokoła po płaskim, więc najbliżej garażu zostawmy mu teren na własność
Wklejam zdj., na którym zaznaczyłam na niebiesko bieg strumyczka - on później ucieka pod drogę i na drugiej stronie wpada do rzeczki. Na pomarańczowo płot = koniec działki. Na ceglasto linia kostki, ale nie wyszłao mi półkole tylko fala, ręka mi zadrgała Zielony- linia skarpy, tam gdzie jest ona stosunkowo stroma.
Cień jest od wierzb, które rosną przy strumyku za garażem - widać ich łyse gałęzie za i nad garażem.
Rododendronowy ogród. 11:02, 07 lut 2012

Do góry
maria_kalinowska napisał(a)
Bogdziu, mam pytanie odnośnie mojego 10-cio letniego rh. Czy takie krzaczysko, które już ogołaca pędy z liści można odmłodzić ?

Marysiu ja tego nie robiłam bo u mnie nie ma tego problemu ale moja znajoma robiła. Podcięła gałęzie prawie o połowe i puściły nowe geste odrosty. Trochę to trwało , właściwie parę lat zanim znów urosły duże .Najczęściej tak jest gdy roślina rosnie w cieniu albo jest bardzo stara. Gdybym ja musiała odmładzac cięła bym stopniowo, nie wszystkie gałęzie na raz, ale myśle że moze wcześniej spróbuj go jeszcze dobrze odżywic na wiosne i może bez ciecia będzie bardziej gęsty , ale jesli tam jest duży cień to i tak pozostanie taki jak jest. Pozdrawiam.
Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 10:56, 07 lut 2012

Do góry
rispetto napisał(a)
Danusiu - powiem Ci więcej, owi kolekcjonerzy cieszą się tym bardziej, im ich skarby wolniej przyrastają

To ja pokażę co Paweł miał na myśli

Pinus mugo 'WB 2'
dla porównania dodam stare zdjęcie robione z monetą

Picea abies 'Wichtel'

Pinus mugo 'Blażek Wintergold'

Pozdrawiam Marzena
Przedogródek Agniechy973 10:56, 07 lut 2012

Do góry
tak naszkicowałam na szybko, bez miar, na oko zupełnie. Na zielono zaznaczyła skarpę, tak mi sie wydaje że biegnie.
1- tawuła
2- trawa ozdbona
3 pęcherznica
4- miskant gigant
5 śnieguliczjka Hancock

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:47, 07 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

tutaj powycinam w jałowcach kule, aby lawendy dołem rosnące miały więcej światła; będzie wykończony domek rozrywki, więc mogę działać z nasadzeniami

Ponieważ lawenda i jałowce mają taki sam kolor, proponuję przed lawendą dać wałek z trzmieliny Fortunego "Emerald'n Gold" i ciąć ją w wałeczek.

dziękuje Danusiu. Faktycznie one zlewają się kolorystycznie. Jesienią na sam brzeg lawendy posadziłam czarną trawę, ale nie mam zdjęcia. Zwiększyłam tę rabatę, kosztem trawnika, ale jeszcze powiększę, jak już będę miała swoje narzędzie do kantów. Z tyłu za lawendą chciałam postawić donice, a w nich będą bordowe rączniki. Tak mi przyszło do głowy.
Trzmielinę bardzo lubię i zrobię wałeczek, będzie piękny przez cały rok
Rododendronowy ogród. 10:41, 07 lut 2012

Do góry
Bogdziu, mam pytanie odnośnie mojego 10-cio letniego rh. Czy takie krzaczysko, które już ogołaca pędy z liści można odmłodzić ?

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:39, 07 lut 2012

Do góry
a to są pelargonie w ubiegłym roku u mojej Mamy. Wszyscy sąsiedzi mojej Mamy kupili u mnie i tylko dwie Panie uzywały Magicznej Siły ale uwaga do POMIDORÓW ,a do skrzynek poszło osmocote Burza Kwiatów. Wszystkie pelargonie sadzone były w tym samym czasie w to samo podłoże. Widac tu namacalnie jaki wpływ mają nawozy. U jednej sąsiadki na górze są najsłabsze. Bo nie podlewała z nawozem.

a to u mojej Mamy. Moja Babcia wetknęła do jakiejś doniczki stare nasiona dyni i proszę tak urosła, a potem jesienią była pyszna zupa dyniowa i ciasto drożdżowe z dynią.

także nie ma co oszczędzać tylko trzeba mieć ten nawóz. Wystarcza na 700 l roztworu.
ogrodoweimpresjejolki 10:33, 07 lut 2012

Do góry
Dzięki Marcie zainteresowałam się również słonecznikami ozdobnymi. Wybór był niesamowity, ale zdecydowałam sie na dwa ze wzgledu na ich ogniste barwy

Jeśli udadzą się sadzonki, wiem gdzie je wsadzę
Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 10:23, 07 lut 2012

Do góry
Roże sadzone jesienią obsypujemy wysoko robiąc kopczyk

Róże przy ścianie sadzimy pochyło i obsypujemy na zimę ziemią lub kompostem. górę chronimy słomą.

Ogród Ewy :) 10:22, 07 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
no to nieźle poczekam, aż mój urośnie.
Może jakieś niskie trawy, albo coś ze skalnych roślin

Nie wiem właśnie, ale będę się nad tym zastanawiać chyba później, bo na pierwszy strzał pójdzie rabata "wschodnia" do przeróbki i fragmenty ogrodu za domem. Wierz mi jest tego mnóstwo..

I jeszcze jeden akcent śródziemnomorski, kwitnący rozmaryn.

I specjalnie dla szefowej moja duma bukszpan już 9 letni.

Jak zabezpieczyć róże na zimę - zimowanie, ochrona róż 10:22, 07 lut 2012

Do góry
Kopczyk z ziemi

Róże pnące dodatkowo możemy osłonić matą słomianą

Róże osłonięte stroiszem iglastym

Ogród w Tarnowie 10:22, 07 lut 2012

Do góry
Riczi mam prośbę pokaż mi tak bardziej w zbliżeniu zdjęcie tej rynny z łańcucha , chodzi mi o to do czego masz ją zamocowaną na dole , jak u góry ? Jak się sprawdza taka rynna , bo też muszę taką zrobić

dziękuję
Jak ciąć róże? Cięcie róż 10:10, 07 lut 2012

Do góry
O cięciu róz dużo informacji znajdziecie w środku tego artykułu

Wiosenne cięcie w ogrodzie

Róża "Cava"
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:07, 07 lut 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Powiem Ci Sebek, że chciałabym zobaczyć jak zmieniasz i sadzisz kwiatki w donicach. To jest tak mało spotykany widok, przynajmniej u mnie, że aż trudny do uwierzenia Swoją drogą to mama chyba jest dumna, bo my tutaj na bank.

Muszę spróbować tą zachwalaną przez Danusię magiczną siłę, (normalnie darmową reklamę mają), bo ja kupuje pelargonie najczęściej na giełdzie kwiatowej, i choć w tym roku miałam piękne sadzonki to wg mnie dałam im za małe doniczki i nie rosły tak jak bym sobie tego życzyła. Kurcze u mnie w tym nowym domu jakoś w ogóle nie rośnie nic tak jak na balkonie Za to mój M. to 'miłośnik' n-paków z marketu i czasami się coś tam udaje. Za to nic nie przebiło moich pelargonii, kupionych kiedyś koło Liszek u Pani przy drodze. Aż chyba w tym roku wybiorę się na przejażdżkę, może znowu na nią trafię. Piękne, dorodne sadzonki w cudownym kolorze, które udało mi się utrzymać przez dwa sezony - aż i tylko.

W tamtym roku pelargonie miały pod górkę - bo one podatne są na choroby grzybowe, a tamtych było pełno. U mnie na szczęście stały pod daszkiem i były osłonięte. Kwitły dobrze

Ogródek Hanusi po zimie 10:04, 07 lut 2012

Do góry
ogrodoweimpresjejolki 10:01, 07 lut 2012

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:00, 07 lut 2012

Do góry
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 09:45, 07 lut 2012

Do góry
Dzień zapowiada się ładnie. Już troszeczkę cieplej niż było wczoraj. Pada śnieg, ale jednocześnie świeci słońce. Trzeba będzie wybrać się na spacer.

Na parapecie zakwitł mi kolejny storczyk, który też wygląda jak słoneczko.

I do kompletu DZIEWANNA.
ogrodoweimpresjejolki 09:44, 07 lut 2012

Do góry
Ciągnie ogrodnika do prac ogrodowych, oj ciągnie ... Wczoraj zrobiłam wyprawę do ogrodniczego na pierwsze zakupy - nasiona. Wybór ogromny, aż trudno się powstrzymać. Moim celem były nasiona warzyw i kilka rodzajów jednorocznych kwiatów. Wiadomo plany swoją drogą, a zakupy swoją. Jeśli chodzi o kwiaty, to kupiłam więcej, bo przy tej ostrej (a u mnie dodatkowo przez długi okres bezśnieżnej) zimie szkody w trwałych nasadzeniach pewnie będą duże Trzeba będzie czymś uzupełniać puste miejsca.
Dziś wysieję już pierwsze nasionka - będzie to powojnik mandżurski. Chcę nim zakryć ogrodzenie w półcieniu. Na opakowaniu z nasionami sporo informacji, nie ma tylko info, po jakim czasie zakwitnie. A mnie interesuje, czy będzie mnie już cieszył w pierszym roku - może ktoś z Was ma w tym temacie doświadczenie ???

Ogródek Hanusi po zimie 09:44, 07 lut 2012

Do góry
Wandziu,Bożenko,Wam też przyjemnego dzionka!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies