Tniemy pęd na części z 3-5 liśćmi, usuwamy dolne liście (uważamy żeby nie pomylić gdzie jest góra a gdzie dół) - układamy wszystkie w jedną stronę dla ułatwienia. Nie traktujemy ukorzeniaczem bo często już są korzonki. Wystarczy wsadzić dość głęboko (na 2/3 łodygi, 1/3 na wierzchu.
Tyna-wiesz Justynko ja dopiero zainteresowałem się różami dwa lata temu.
Nie jestem żadnym specjalistą, po prostu uczę się cały czas.
Coś tam niby wiem
Ale pytaj zawsze jak będzie Cię coś dręczyć, wspólnymi siłami zdziałamy więcej
Hanuś-no nie wiem czego tu się uczyć
chyba jak szybko zrobić sobie bajzelek
KasiaWB-komponowanie to czysty przypadek...ja po prostu lubię dużo i gęsto
Jedna prosta zasada była, z przodu niskie z tyłu wysokie, a to i tak nie zawsze działało tak jak bym chciał.
Lena-dzięki
Niage-jejku ja też Was bardzo mile wspominam Geniu
to było tak spontaniczne...wiesz jak ja się cieszyłem i bałem?
Zaszalałam i wczoraj posadziłam 30 sadzonek i dzisiaj ledwo się ruszam
Idąc za radami upychałąm sadzonki tak blisko jak tylko się dało (posadziłam po 2 obok siebie)
Jak sądzicie przycinać go jeszcze teraz czy dać spokój i zrobić to na wiosnę?
Jeżeli przycinać, to na jakiej wysokości? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi
Zgodnie ze sztuką należy poczekać do wiosny z cięciem. Ale ja oczywiście bym ucięła. Ale na jaką wysokość to zbyt trudne pytanie.
Po prostu uformuj schodki. Tylko, że powinny być posadzone cisy przynajmniej w dwóch wysokościach, aby tych na dole schodków nie ścinać zbyt dużo.
Aniu witaj
Tak,niestety będziesz musiała jeszcze parę lat poczekać na kwiaty Tulipanowca
Mój kwitł po8-9 lat pierwszy raz jednym kwiatem
W tym roku miała ich trzy..
Mam nadzieję że dotrę do Sylwi i poznam wspaniałe,zielono zakręcone ogrodniczki wraz z Tobą Aniu
Barbaro ,ale weź poprawkę na fakt ,że Danusi stół jest pozostawiony na "korozję"
Moje meble w ogrodzie są z drewna tekowego i starość ich się nie ima. Mogą stać nawet 50 lat aż porosną je mchy i porosty, zrobią się szare i takie mi się podobają.
Taki oto egzemplarz spotkałam w Anglii
A tutaj całkiem nowe meble tekowe, któþre po kilkudziesięciu latach nie myte będą wyglądały, jak ławka powyżej