Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:07, 14 lip 2019

Do góry
Różne migawki.
Do zbiornika miedzianego wpuściłam 7 kolorowych rybek, żeby dzieci miały radość

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:06, 14 lip 2019

Do góry
Warzywnik kipi, chociaż mało w nim warzyw, więcej jest kwiatów: część z łąki kwietnej, część dalii, cynii i inne takie łany kwiatów. Niestety titonia została wypielona przez Olę została tylko jedna sierotka

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:04, 14 lip 2019

Do góry
Koszenie w wykonaniu Grzesia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:10, 14 lip 2019

Do góry
Taki oto widoczek z pozycji leżącej na trawniku

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:05, 14 lip 2019

Do góry
Cisza, bo robimy do późna, do 21 nawet więc jak wracam, to już nawet nie mam siły kolacji zjeść, a i pora zbyt póżna na jedzenie, to chudnięcie idzie lepiej. Na razie mam 28 kg na minusie i zaczynam zmieniać garderobę, bo nie ma co założyć

Poza pracą zawodową robimy u siebie, stąd te noce nas zastają w ogrodzie.
Uruchamiamy fontannę przy oranżerii... robimy teraz postumenty pod chłopczyka z rybką..

Kończymy taras z doskoku. W poniedziałek mamy zamiar zalać beton pod posadzkę z kamienia (łupek czarny) albo bazalt.

Na razie będzie beton aby sprawdzić jak i czy działa ogrzewanie.

Ja robię rabaty, ciągle dosadzam. Pielenie na porządku dziennym od rana do wieczora.
Koszenie trawnika (jest obecnie ogromny) i kosi się 5-6 godzin.

Zdjęcia wczoraj zrobiłam. Wgrywają się
Chwasty w trawniku 09:58, 14 lip 2019

Do góry
Po tym jak znikną chwasty dwuliścienne, albo przynajmniej jak będzie widać, że listki się zwijają. Ale ja bym poczekała aż znikną chwasty.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:53, 14 lip 2019

Do góry
Izzy napisał(a)
Witam, nie wiem czy to jest właściwe miejsce na moje pytanie. Chciałabym prosić o opinię - w sprawie projektu to za dużo powiedziane taki ogólny rzut na działkę. Chciałabym powoli likwidować zbyt duży trawnik i nie wiem jak się za to zabrać.

Tam gdzie planuję warzywnik rosną już 3 wiśnie i jedna gruszka. W lewym dolnym roku działki zostawione miejsce pod przyszły garaż. Obok tarasu rosną 3 sosny czarne- nie wiem, może też powinny być wciągnięte w rabatę????
Prosżę o opinie..

Proporcje rabat wyglądają nieźle. Ja bym dodała rabaty przy trasie i gdzieś wokół domu. Czy warzywnik nie za wielki? Chociaż... drzewka są, to pewnie ok.
Mata przeciw chwastom 16:29, 12 lip 2019

Do góry
olina napisał(a)
Przy płocie graniczącym z sąsiadami mam malutką rabatę, szerokość 65cm. Niestety sąsiedzi totalnie nie dbają o ogród. Przy naszym płocie mają niemal 'uprawę' perzu, który oczywiście do mnie przerasta (w tym miejscu nawet nie ma podmurówki płotu). Dom sąsiadów powstał kilka lat wcześniej niż mój więc w tym miejscu perz miał wspaniałe warunki do rozwoju.
Zanim założyłam tą rabatę wykopałam z ziemi 5 5-litrowych wiader samych korzeni. Potem po posadzeniu roślin, usuwałam spomiędzy nich kolejne ogromne kłącza.
Ostatecznie, już w akcie desperacji, położyłam cieniutką agrowłókninę, którą przysypałam korą.
Włóknina nie jest szczelnie położona, docinałam ją do już rosnących nasadzeń.
Czy naprawdę powinnam ją zdjąć? Co mam robić mając taki perz zaraz obok? Przecież wyrywając go co chwilę uszkadzam korzenie moich roślin. Bardzo proszę o pomoc

Pionowo po granicy płotu zakopać głęboki krawężnik. Będzie to przegroda dość skuteczna.
Trawnik samozagęszczający 16:26, 12 lip 2019

Do góry
Ależ pytanie, a istnieje zupa samogotująca się?
Schody 16:24, 12 lip 2019

Do góry
To super, połóż na dach
Oświetlenie ogrodu 16:23, 12 lip 2019

Do góry
Podwodne reflektory (ale niepokoją ryby, więc nie są polecane), albo kule świetlne pływające.
Nawożenie, zasilanie trawnika 16:22, 12 lip 2019

Do góry
Można podnawozić o ile jest pewność, że nie jest od osatatniego razu przenawożony
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:20, 12 lip 2019

Do góry
Nakłuwaj ziemię kolcami, nie wertykulacja a aeracja czyli napowietrzanie jest jej potrzebne.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:13, 12 lip 2019

Do góry
AdamW napisał(a)
Dzień dobry!
Proszę o poradę.
4 dni temu firma położyła mi trawę z gruntu. W momencie dostawy zwróciłem uwagę na bardzo przesuszona darń - zeszły tydzień był bardzo ciepły. Przedstawiciele firmy powiedzieli mi ze jest ok i ze nie będzie problemu. Uwierzyłem. Na zdjęciach trawa zaraz po położeniu

Trawa po 4 dniach wciąż leży i coraz bardziej żółknie. Myślałem że plamy przesuszone na początkach rolek się zregenerują ale wyglada na to ze proces zachodzi w druga stronę. Czy to efekt dostarczonych przesuszonych rolek czy coś innego? Z góry dziękuje za pomoc.

Trawnik ścinany z gruntu nie ma lekko. Nie ma w całości korzeni, a upały powodują oczywiście usychanie na brzegach, bo ona nie ma tutaj korzeni, to rzecz normalna. Płacisz mniej za taki trawnik niż za 100 % z folii.
Od razu nie leć z pretensjami do firmy, miej jakąś litość i wyrozumiałość. Sami dopiero co kładliśmy też taki trawnik z gruntu i sytuacja była podobna. Upał 37 stopni. Za dużo lałeś tej wody. Mogła zgnić. Czyli w drugą stronę Lejąc dużo wody, nie zmuszałeś trawnika do jej szukania przy pomocy wytwarzania korzeni. My podlewaliśmy umiarkowanie, obserwując cały czas, monitorując gorsze miejsca, ale dolewaliśmy ręcznie suchsze miejsca. PO 2 tygodniach trawnik doszedł do siebie i jest pięknie. 40 worków z koszenia było wczoraj.

Oszczędź nerwów sobie i firmie, która nie jest nic winna. Mogła to być Twoja wina, bo za dużo wodyUpały to wystarczające nieszczęście dla wszystkich podczas kładzenia trawnika w tak ekstremalnych warunkach.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:09, 12 lip 2019

Do góry
Odczekać z nawożeniem do nastepnego nawożenia. Skoro było to dopiero co, to nawóz jeszcze nie zaczął działać. Może się już wyrówna.?
Poziomy w ogrodzie 16:06, 12 lip 2019

Do góry
Murek z lewej, ścieżkę wypoziomować.

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 23:23, 11 lip 2019

Do góry
kemotd napisał(a)
czy zwykły torf odkwaszony 80 litrów z Castoramy może być w skrzyniach ? zrobiłem 4 skrzynie o wymiarach 2mx1m a ceny ziemi pod warzywa są kosmiczne.

Nie, nie może być, jest jałowy, czyli nic nie wnosi, poza tym jak wyschnie, to jak pieprz, nic nie będzie w stanie go nawodnić.

Powyżej - dobre rady
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 23:15, 11 lip 2019

Do góry
Zrobione
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:44, 11 lip 2019

Do góry
Te zielone "krzyże" to albo kopana tutaj była ziemia i trawa zieleńsza, albo było tak w kratkę nawożone.

Podnieść kosiarkę, żeby trawa była ciut wyższa, jest koszone za krótko, trawnik nie ma siły odrastać.

W miejscach wyłysiałych, a nawet po całości, teraz gdy jest krótka, posiać ziemię do trawników i przegrabić, żeby uzupełniła placki, posypać nawozem ( jeśli było nawożone co najmniej 3 tygodnie temu) to podnawozić.
Podlewać raczej rzadziej a obficiej, niż dwa razy a krótko.

Bluszcz na bocznych scianach tarasu 23:33, 09 lip 2019

Do góry
Nie powinien bo zimy z reguły mamy ostre, a ta była wyjątkowo ciepła i np. w całej Polsce kwitną hortensje ogrodowe, a też nie powinny. Wyrocznią i wróżką nie jestem, a pogoda / klimat się ociepla i niedługo Choisya u nas będzie zimować i laurowiśnie wszystkie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies