Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi po zimie 20:21, 26 wrz 2011

Do góry
Haniu w tobie tyle wigoru, że obdzielił by kilka młodych A podziwiać to trzeba Twoją radość życia chart ducha i ogrom wiedzy użytecznej ))
A to jest dowód Twojej witalności i ciekawości świata Pozdrawiam serdecznie Haniu

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 20:20, 26 wrz 2011

Do góry

Jeszcze raz,jeszcze raz ,jeszcze wiele setek razy!

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 20:19, 26 wrz 2011

Do góry
Wcięło mego posta,wobec czego powtarzam:

Ewuniu,następnych setek z nami,z Ogrodowiskiem!Z nowymi pomysłami!

Moja działeczka - Grzesiu 20:16, 26 wrz 2011

Do góry
Tyna-tego jest mnóstwo Aquarell, Augusta Luisa, Chippendale, Midsummer, White Haze, Duftwolke, Heidi Klum.
Kordes - Aleksandra - Princesse de Luxembourg, Lavender Dream, Cherry Girl, Kosmos, Novalis, Shocking Blue, Beverly, Blue River, Big Purple, Liebeszauber, Memoire, Neue Revue, Sebastian Kneipp, Souvenir de Baden-Baden, Wedding Bells, Sweet Parole, Valencia.
Jest co wybierać
i jeszcze Cinderella....Pastella-tę mam...zdrowa....zapach?
Kurczę ja chyba nie wącham moich róż....
a jak już to i tak mam chyba węch Ooo wiem że Augusta bardzo ładnie pachnie.....
Niewysoki szpaler?
to znaczy jak dokładnie wysokość?

Neska-tak kolor ma tak samo ładny jak ogólny wygląda...a to jest ważne
żeby róża nie chorowała

Geniu-właśnie to jest tak...powinniśmy wybierać róże z głową....
zresztą tak samo jak planować ogród?
ale czy ogrodnik ma włączone myślenie gdy widzi takie wspaniałe róże?
albo roślinki w szkółkach, które tak naprawdę nigdzie mu nie pasują?
Ja się tego uczę....
kiedyś kupowałem wszystko czego nie miałem....potem pozbywałem się tego co mam podwójne
a teraz staram się planować co i gdzie posadzę
Trudne to jest.Bo nie można mieć wszystkiego.Albo robimy kolekcje, albo to ma mieć jako taki wygląd
Tak samo z różami było.Jeszcze kilka lat temu byłem zdecydowanym przeciwnikiem róż.
Ale gusta się zmieniają....Powinno się patrzeć na zdrowotnośc róż, ważne są oznaczenia przy nazwach np.ADR
To znaczy że dana róża zostala dobrze przebadana pod względem podatności na choroby w szkółce, zanim została wprowadzona do sprzedaży.
Ja pryskam róże Decisem na szkodniki i Score na czarną plamistość.
Nie po to tracę kasę, czas....i nerwy żebym oglądał łyse badylki
Takie jest moje zdanie mimo trwającej mody na ekologię
Po prostu wszystko z głową

KasiaWB-dzięki

Monteverde-tak mi przykro....mam trochę pracy jeszcze do zrobienia przed zimą....
i nijak nie mogłem być u Ciebie
Ale co się odwlecze....
Nie znam nazwy tej róży....to była jakaś jedna partia i cisza
Hokus Pokus fajna...ale wrażliwa dosyć i tzreba dobrze okryć na zimę

gramuś-i ja się cieszę

Astrid G.v H.

Octawia Hill ;:167

Pierwsza Dama

Sundawilla...warta swojej ceny

przedszkole

I koleusy z mojego siewu

Mini trawiasta rabata

Mój kawałek raju 20:15, 26 wrz 2011

Do góry
u mnie jeszcze nie w ziemi ale w koszykach z ziemią najpierw muszę doprowadzić przód do porządku i powyrywać już chociaż część, aksamitek i tytoni i piwonie poprzesadzać na stałe miejsca, rosną w szerokich doniczkach k/ gaury , cała grządka, nie było ich widać przez te tytonie i aksamitki
Ogrody Hortulus w Dobrzycy 20:13, 26 wrz 2011

Do góry
Ogród leśny, który mnie zauroczył

Mój kawałek raju 20:10, 26 wrz 2011

Do góry

przepiękny !
Mój kawałek raju 20:08, 26 wrz 2011

Do góry
Kwestia wprawy dziewczyny, ale ogród też dzisiaj zaliczyłam , nie dużo ale jednakjutro zbieram resztki winogron, bo już prawie nic nie zostało, szpakuny atakują niemiłosiernie, niczego się nie boją
Ogród z Czerwonym mostkiem 20:08, 26 wrz 2011

Do góry
Małe śliczne trawki ostnice Pony Tails, mają bardzo miękkie kłosy

Kostrzewa lodowa

Kostrzewa Golden Toupee - Festuca 'Golden Toupee'

Kłosówka miękka jest trawką bardzo szybko rozrastającą się o bardzo miękkich źdźbłach milusia .

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 20:03, 26 wrz 2011

Do góry
I trochę bukszpanu

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 19:59, 26 wrz 2011

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 19:58, 26 wrz 2011

Do góry
Choć siły po mału opuszczają mnie w tym sezonie ogrodniczym to jednak jakieś ruchy jeszcze są .....
Przygotowaliśmy z Kubą miejsce na wysypanie żwiru , który ma nadjechać w środę . Wykopałam również dziursko pod pojemnik na wodę i mam nadzieję , że jeszcze źródełko przed zimą popłynie

Mam się chwali , że pracowała a zdjęcia mówią co innego
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:55, 26 wrz 2011

Do góry
Zdjęcia z ciepłego weekendu

Przy mostku rośnie trawa Red baron i miskanty gracillimus no i oczywiście iglaki

Obok miłorzębu rosną turzyce, zielone kulki w tle widać miskanta variegatus, klonika palmowego i jeszcze trochę innych roślinek

Tutaj brzoza, za nią rabata na której rosną ostnice i kosodrzewina

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 19:52, 26 wrz 2011

Do góry
W końcu wybrałyśmy się z Hanią do Hortulusa. Pogoda była piękna, tłumu zwiedzających nie było więc bez pośpiechu pospacerowałyśmy po ogrodzie. Ja po raz pierwszy na żywo śledziłam werbenę patagońską. Pewnie ją wcześniej widziałam ale świadomość przyszła od chwili trafienia na Ogrodowisko.
Wrzucam jedno zdjęcie więcej w wątku o werbenie https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska

A w Hortulusie kolorowo pomimo jesieni.

Dereń pagodowy - Cornus controversa 19:46, 26 wrz 2011

Do góry
Rosnący dereń u mnie w ogrodzie

Tutaj pąki wiosną, i piękny kolor gałęzi utrzymujący się przez całą zimę do wiosny.

Kwitnący

Ma ok 1,5 metra wysokości, ale jest rozrośnięty, na zimę starałam się go okryć jednak w otulinie wiatr połamał mu gałęzie, szybko zdjęłam wszystko z niego i resztę zimy w najgorsze mrozy przetrwał bez okrycia. Zaszkodziły mu jednak majowe przymrozki stracił wszystkie listki, na szczęście odrosły, ale myślę ze to przyhamowało jego wzrost w tym roku.

Rośnie na stanowisku słonecznym, w miarę wilgotnym, przysypany żwirem co utrzymuję wodę w podłożu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:39, 26 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, pokazałaś zdjęcie bonsai z cyprysika za 390 zł. A ja na tym zdjęciu z Waszej realizacji widzę bonsai i od razu mi się kojarzy z kosztem kilku tysięcy zł ok. 5-7 tys zł. A może się mylę, może to jest dużo tańsze, wyprowadź mnie jak coś z błędu, bo może żyję w nieświadomości.

Ten bonsai (przypomnę, że z cisa) kosztował 7.500 zł - warto bo to cis

Powiem tylko skromnie, że ładny baaardzo jest i pasuje tam idealnie. Te kulki na żwirku, jakby spadły z niego Żurawki to taki mur obronny przed tymi wielkimi czarnymi pająkami
Mój kawałek raju 19:37, 26 wrz 2011

Do góry
Byli i wczoraj na obiedzie i dzisiaj na kawie, jak wiecie u mnie dom otwarty byłam teraz trochę w ogrodzie wsadzałam cebule kwiatowe do koszyków piękna była dzisiaj pogoda
Nerine ma pączki i pewnie zakwitnie
następny kwiat hortensji zakwita
hibiscus Chiffon Blue
i White and Rose
Ja też mam bałagan.... 19:36, 26 wrz 2011

Do góry

Verbena bonariensis - werbena patagońska 19:33, 26 wrz 2011

Do góry

Ja też mam bałagan.... 19:33, 26 wrz 2011

Do góry
"stołowe" dekoracje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies