Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:20, 21 cze 2019

Do góry
Landlord123 napisał(a)
Dzień dobry,
Cos sie nie dobrego dzieje z moim trawnikiem.
Strasznie sie przerzedzil i do tego zaczal zolknac.
2 tyg. temu byl idealny.
Co moze byc przyczyna ?

Susza, zagłodzenie, brak składników pokarmowych, być może zbyt duża dawka nasion na 1 metr kwadratowy, siewki walczą o miejsce i pokarm.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:18, 21 cze 2019

Do góry
DoubleM napisał(a)
Witam od pewnego czasu zaczely pojawiac sie plamy na trawniku, trawnik zostal wylozony z rolki, wczesniej grunt przekopany, uzyzniony, posypany nawozem delikatnie, a teraz coraz wiecej plam powstaje na trawniku. Trawa nie jest sucha lecz wyglada jak biale grube pędy. Zalaczam zdjecia i prosze o porady co to i jak ratowac, szkoda kilkuset zlotych za rolki.

Moim zdaniem albo trawnik był dobrej jakości i załatwiła go susza, wymagał nieustannej kontroli wilgotności, gdyż wygląda na trawnik ścinany z gruntu, a przy takich upałach to ciągłe podlewanie i dbanie.

Albo był zbyt krótko ścięty i korzenie były zbyt małe aby wyżywić ten trawnik.
Ogród leśny na polu 23:13, 21 cze 2019

Do góry
Połączyłam wątki stąd posty nie są chronologicznie. inaczej się nie da. Tamten wątek usunęłam, bo jest obecnie pusty Pozdrawiam
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 15:20, 21 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem podłoże zostało nierównomiernie wyrównane, stąd po deszczu powstały nierówności. Tam, gdzie gorzej zostało zagęszczone, ziemia się zapadła. Niezbędne jest dosypywanie w dołki, przegrabianie i dosiewki w tych miejscach.
Rozumiem, w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak kupić nowy zapas ziemi i brać się za grabienie. Czy wałowanie takich miejsc też jest wskazane? Nie mam własnego wału i nie jestem jeszcze pewien, czy na dłuższą metę będzie mi potrzebny.

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!

Piotr
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 07:49, 21 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niezbędne jest użyźnienie tej gleby.

Gardenarium, nawiozlem ziemi z pola uprawnego którą połączyłam z rodzimym gruntem i wyrownalem. Ziemia gdy przyjechała była bardzo sypka ale dziś gdy już jest rozłożona i wlalo w nią bardzo solidnie deszczem zrobiła się bardzo kleista/lepka... dość mocno trzyma wodę. Czy na takim podłożu warto siać trawę ? Po opadzie porobiło się mnóstwo małych doleczkow, walowanie nic nie daje bo pojawia się ich bardzo wiele a mokra ciężko wałowac gdyż klei się do walca. Czy poczekać aż wyschnie, wałowac , grabic, wałowac aż do uzyskania równego podłoża i dopiero na to siać czy potrzebne są tutaj jeszcze inne zabiegi ?
Dziękuję za pomoc w ocenie tej gleby.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:30, 20 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oliwko, generalnie pracuję sama... albo z Grzesiem.
Pieliłam w kwietniu sama, samusieńka... na kolanach albo schylona... Nie wiem, jak to zrobiłam, ale wypieliłam... Wymiana roślin wczesnowiosennych na letnie - sama.
Wywożenie donic z tulipanami - Grześ.

Potem przyszedł maj i opady, potem upały, chwastów narosło po pas.

A więc wyszczególniam w naszym ogrodzie dwa typy prac:
- pielęgnacyjne
- inwestycyjno-budowlane.

Prace pielęgnacyjne - ja i Grześ, a obecne zaległości w pieleniu - dorywczo 1 - 2 panie po 50-tce

Prace inwestycyjno-budowlane (np. budowa tarasu, prace ziemne - prowadzone sobotami - od 2 do 4 panów włącznie z Witkiem.

Kanty w ostatnią sobotę wykonywało 4 panów Zrobili wszystkie. Mam w zasadzie "brzytwę".
Pozostało mi dopielenie szkółki. Koszenie całości trawnika wykonuję w zasadzie sama, z małymi wyjątkami...

Sadzenie roślin (oprócz wielkich topiarów) - ja sama. Obsadzam obecnie okolice oranżerii, a staw mam obsadzony prawie w całości. Robię małą kosmetykę - dopieszczam szczegóły kolorystyczne.

U mnie po kantach robionych końcem kwietnia już nawet wspomnienie nie pozostało, w takim tempie zarastają W tym momencie za sucho by zrobić nowe
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:22, 20 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Staw kąpielowy i oczko w kotle to inne zbiorniki.
Staw kąpielowy czyścimy bo po zimie zebrał się kurz, pył. zanieczyszczenia, a dno powinno być czyste, aby przy kąpieli nie wzbijały się te zanieczyszczenia i nie mąciły wody. Odkurzanie jest konieczne.

A w kotle przyczyną ciepłej wody jest mała pojemność zbiornika, to że jest z metalu (metal szybciej się nagrzewa niż np. plastik i to że jest na wierzchu, a nie wkopane w ziemię. Ziemia by chłodziła.
Obecnie w kotle miedzianym mam posadzone dużo roślin, wywłócznik, strzałki wodne i miniaturowy grzybień.

Jak możesz Danusiu to zrób fotkę lub jak jest gdzieś na wątku podaj linka. Co prawda regularnie oglądam od jakiegoś czasu, może umknęło mi uwadze.
Miedź się nagrzewa i w tym problem.
Jeżeli to staw to konieczność odkurzanie. A woda w stawie przy takich temperaturach chociaż trochę się nagrzewa czy zimna jak w Bałtyku.
Myśleliśmy o czym takim, ale tyle pracy z tym co mamy nie byłoby czasu na kąpiele.

Przeważnie pisze na tablecie lub telefonie. Korzystam z komputera stacjonarnego, ale wolę tablet.
Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam
Sadzenie drzew zamkn 13:29, 19 cze 2019

Do góry
Tutaj zamieściłam odpowiedź https://www.ogrodowisko.pl/watek/5174-glebokosc-sadzenia-drzew-rozstawa-odleglosci-sadzenie-drzew
Głębokość sadzenia drzew, rozstawa, odległości, sadzenie drzew 13:28, 19 cze 2019

Do góry
zbyszek_rock napisał(a)
Witam wszystkich.

Mam 3 hektarową działkę, na której w przyszłym roku zaczynamy budowę domu. Z jednej strony działki są szklarnie i chcemy się od nich odrodzić pasem drzew. Z tego co wyczytalem w internecie z szybko rosnących drzew iglastych posadził bym żywotnik olbrzymi, świerk pospolity. Natomiast z drzew liściastych lipa szerokolistna, oxytree. Teren do obsadzenia to 110m szerokosci. I teraz pytania: Czy da się sądzić razem te drzewa? Jak je rozmieścić tzn. jakie odstępy, ile sztuk, mieszać między sobą czy sądzić pas danego rodzaju.

Chyba to pytanie powinno być w żywopłotach, ale zaryzykuję odpowiedź.
Otóz ja bym sadziła świerki wzdłuż płotu, jakieś 2 ma od płotu a nawet więcej.

A lipy rozmieściła dalej od płotu, nie mieszaj drzew iglastych z liściastymi, ponieważ cień który daje drzewo liściaste spowoduje ogałacanie się z igieł drzew iglastych.
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 13:24, 19 cze 2019

Do góry
piotr1 napisał(a)
Witam,

w tym roku stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego trawnika. Wynająłem do tego celu firmę, która, w mojej amatorskiej ocenie, spisała się całkiem nieźle. Założyli nawadnianie, nawieźli nową ziemię, wyrównali grunt, etc.
Trawa wzeszła (chwasty też, ale to osobna historia), ale po ostatnich ulewach i burzach w trójmieście, nowa ziemia dość mocno zmieniła kształt.
Wcześniej wszystko było równe jak stół, a teraz pełno jest drobnych wałów i wąwozów (na 2-3cm) złożonych z ziemi i trawy. Może tragizuje i właściwie inaczej się nie da, ale jeśli jest jakiś sposób, to chętnie bym go wypróbował.
Zabrałem się za grabienie, ale obawiam się, że to zniszczy nową trawę. Gotów jestem spróbować wałowania, ale to już nieco większa inwestycja niż grabie, więc chciałbym wiedzieć czy to ma sens. Jeśli są inne sposoby to chętnie posłucham.
Trawnik ma raptem ~150m2, więc dowolnie pracochłonna metoda nie jest mi straszna.

Dla zobrazowania problemu załączam zdjęcie. Specjalnie na tą okoliczność poukładałem kamyczki, bo inaczej nierówności trudno było uchwycić obiektywem.

To mój pierwszy post, więc przy okazji witam i pozdrawiam.
Piotr

Moim zdaniem podłoże zostało nierównomiernie wyrównane, stąd po deszczu powstały nierówności. Tam, gdzie gorzej zostało zagęszczone, ziemia się zapadła. Niezbędne jest dosypywanie w dołki, przegrabianie i dosiewki w tych miejscach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:21, 19 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
...

Jeżeli chodzi o twoj staw wydaje mi się że miedź nie jest przyczyną ciepłej wody jest bardzo ciepło. Staw działa pierwszy sezon nie masz porównania jak bylo poprzednio.
Nie pamiętam staw miał być kąpielowy? Bo jeżeli nie wladowalabym do niecki kilka dużych kamieni które jednak chlodza ale czy to warto.
Ciepła woda można podlewać a zimnej ze studni dolewać tylko to dużo hektolitrów.

Wróciłam jeszcze raz nie wiem czy dobrze zrozumiałam twój wpis o kotle to oczko wodne a staw to staw?

Zastanawiałam się dlaczego czysciliscie staw. Czy zbierał się osad muł.

W każdym razie nie ma się czym przejmować bo woda zimna tylko w morzu 16 stopni.

Pisze tel ale zrozumiesz o co chodzi.
Pozdrawiam

Staw kąpielowy i oczko w kotle to inne zbiorniki.
Staw kąpielowy czyścimy bo po zimie zebrał się kurz, pył. zanieczyszczenia, a dno powinno być czyste, aby przy kąpieli nie wzbijały się te zanieczyszczenia i nie mąciły wody. Odkurzanie jest konieczne.

A w kotle przyczyną ciepłej wody jest mała pojemność zbiornika, to że jest z metalu (metal szybciej się nagrzewa niż np. plastik i to że jest na wierzchu, a nie wkopane w ziemię. Ziemia by chłodziła.
Obecnie w kotle miedzianym mam posadzone dużo roślin, wywłócznik, strzałki wodne i miniaturowy grzybień.
Bluszcz na bocznych scianach tarasu 13:19, 19 cze 2019

Do góry
Cześć kruci, jak Twój bluszcz po zimie? Przetrwał w donicach?

Pytam, bo mam podobny u siebie na tarasie, w wąziutkiej doniczce na szybko ocieplonej styropianem, został wsadzony jako mała gałązka, a po zimie rozrósł się pięknie.
Teraz ma dylemat, czy go przesadzać do czegoś większego czy na razie zostawić. Bo z tego, co pisze Gardenarium w takich warunkach nie powinien przetrwać, a jednak

Prośba o identyfikację rośliny zamkn 01:41, 18 cze 2019

Do góry
Poprzenosiłam posty tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4571-rozpoznawanie-drzew-i-krzewow-lisciastych?page=90#post_7

To Paulownia.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 01:40, 18 cze 2019

Do góry
Bez dendrologa powiem, że to Paulownia. Na pewno.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 01:39, 18 cze 2019

Do góry
janosikseba napisał(a)
Witam Szanownych Forumowiczów !
Proszę o rozpoznanie rośliny , żona dostała tą roślinkę przy zakupie krzewu był to ukorzeniony patyk obecnie roślina ma ok 5 lat a żona zapomniała jej nazwy myślę że na tym forum jest wielu kompetentnych ogrodników którzy zechcą pomóc , ja jako amator mam wątpliwości co do gatunku i Proszę Fachowców o opinię. Z góry serdecznie dziękuje i Pozdrawiam !!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies