Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:23, 22 cze 2019

Do góry
Płyty przy stawie są już przyklejone na dzień dzisiejszy w całości

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:23, 22 cze 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:22, 22 cze 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:21, 22 cze 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:19, 22 cze 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:16, 22 cze 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:15, 22 cze 2019

Do góry
Pielenia moc

Biedronki , biedronka 23:24, 21 cze 2019

Do góry
Rogi41 napisał(a)
Pojawiły się mi nagle na śliwce węgierce i jabłoni. Wyglądają ohydnie. Co to jest i jak się tego pozbyć?

To biedronki
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:20, 21 cze 2019

Do góry
Landlord123 napisał(a)
Dzień dobry,
Cos sie nie dobrego dzieje z moim trawnikiem.
Strasznie sie przerzedzil i do tego zaczal zolknac.
2 tyg. temu byl idealny.
Co moze byc przyczyna ?

Susza, zagłodzenie, brak składników pokarmowych, być może zbyt duża dawka nasion na 1 metr kwadratowy, siewki walczą o miejsce i pokarm.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:18, 21 cze 2019

Do góry
DoubleM napisał(a)
Witam od pewnego czasu zaczely pojawiac sie plamy na trawniku, trawnik zostal wylozony z rolki, wczesniej grunt przekopany, uzyzniony, posypany nawozem delikatnie, a teraz coraz wiecej plam powstaje na trawniku. Trawa nie jest sucha lecz wyglada jak biale grube pędy. Zalaczam zdjecia i prosze o porady co to i jak ratowac, szkoda kilkuset zlotych za rolki.

Moim zdaniem albo trawnik był dobrej jakości i załatwiła go susza, wymagał nieustannej kontroli wilgotności, gdyż wygląda na trawnik ścinany z gruntu, a przy takich upałach to ciągłe podlewanie i dbanie.

Albo był zbyt krótko ścięty i korzenie były zbyt małe aby wyżywić ten trawnik.
Ogród leśny na polu 23:13, 21 cze 2019

Do góry
Połączyłam wątki stąd posty nie są chronologicznie. inaczej się nie da. Tamten wątek usunęłam, bo jest obecnie pusty Pozdrawiam
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 15:20, 21 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem podłoże zostało nierównomiernie wyrównane, stąd po deszczu powstały nierówności. Tam, gdzie gorzej zostało zagęszczone, ziemia się zapadła. Niezbędne jest dosypywanie w dołki, przegrabianie i dosiewki w tych miejscach.
Rozumiem, w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak kupić nowy zapas ziemi i brać się za grabienie. Czy wałowanie takich miejsc też jest wskazane? Nie mam własnego wału i nie jestem jeszcze pewien, czy na dłuższą metę będzie mi potrzebny.

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!

Piotr
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 07:49, 21 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niezbędne jest użyźnienie tej gleby.

Gardenarium, nawiozlem ziemi z pola uprawnego którą połączyłam z rodzimym gruntem i wyrownalem. Ziemia gdy przyjechała była bardzo sypka ale dziś gdy już jest rozłożona i wlalo w nią bardzo solidnie deszczem zrobiła się bardzo kleista/lepka... dość mocno trzyma wodę. Czy na takim podłożu warto siać trawę ? Po opadzie porobiło się mnóstwo małych doleczkow, walowanie nic nie daje bo pojawia się ich bardzo wiele a mokra ciężko wałowac gdyż klei się do walca. Czy poczekać aż wyschnie, wałowac , grabic, wałowac aż do uzyskania równego podłoża i dopiero na to siać czy potrzebne są tutaj jeszcze inne zabiegi ?
Dziękuję za pomoc w ocenie tej gleby.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:30, 20 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oliwko, generalnie pracuję sama... albo z Grzesiem.
Pieliłam w kwietniu sama, samusieńka... na kolanach albo schylona... Nie wiem, jak to zrobiłam, ale wypieliłam... Wymiana roślin wczesnowiosennych na letnie - sama.
Wywożenie donic z tulipanami - Grześ.

Potem przyszedł maj i opady, potem upały, chwastów narosło po pas.

A więc wyszczególniam w naszym ogrodzie dwa typy prac:
- pielęgnacyjne
- inwestycyjno-budowlane.

Prace pielęgnacyjne - ja i Grześ, a obecne zaległości w pieleniu - dorywczo 1 - 2 panie po 50-tce

Prace inwestycyjno-budowlane (np. budowa tarasu, prace ziemne - prowadzone sobotami - od 2 do 4 panów włącznie z Witkiem.

Kanty w ostatnią sobotę wykonywało 4 panów Zrobili wszystkie. Mam w zasadzie "brzytwę".
Pozostało mi dopielenie szkółki. Koszenie całości trawnika wykonuję w zasadzie sama, z małymi wyjątkami...

Sadzenie roślin (oprócz wielkich topiarów) - ja sama. Obsadzam obecnie okolice oranżerii, a staw mam obsadzony prawie w całości. Robię małą kosmetykę - dopieszczam szczegóły kolorystyczne.

U mnie po kantach robionych końcem kwietnia już nawet wspomnienie nie pozostało, w takim tempie zarastają W tym momencie za sucho by zrobić nowe
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:22, 20 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Staw kąpielowy i oczko w kotle to inne zbiorniki.
Staw kąpielowy czyścimy bo po zimie zebrał się kurz, pył. zanieczyszczenia, a dno powinno być czyste, aby przy kąpieli nie wzbijały się te zanieczyszczenia i nie mąciły wody. Odkurzanie jest konieczne.

A w kotle przyczyną ciepłej wody jest mała pojemność zbiornika, to że jest z metalu (metal szybciej się nagrzewa niż np. plastik i to że jest na wierzchu, a nie wkopane w ziemię. Ziemia by chłodziła.
Obecnie w kotle miedzianym mam posadzone dużo roślin, wywłócznik, strzałki wodne i miniaturowy grzybień.

Jak możesz Danusiu to zrób fotkę lub jak jest gdzieś na wątku podaj linka. Co prawda regularnie oglądam od jakiegoś czasu, może umknęło mi uwadze.
Miedź się nagrzewa i w tym problem.
Jeżeli to staw to konieczność odkurzanie. A woda w stawie przy takich temperaturach chociaż trochę się nagrzewa czy zimna jak w Bałtyku.
Myśleliśmy o czym takim, ale tyle pracy z tym co mamy nie byłoby czasu na kąpiele.

Przeważnie pisze na tablecie lub telefonie. Korzystam z komputera stacjonarnego, ale wolę tablet.
Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam
Sadzenie drzew zamkn 13:29, 19 cze 2019

Do góry
Tutaj zamieściłam odpowiedź https://www.ogrodowisko.pl/watek/5174-glebokosc-sadzenia-drzew-rozstawa-odleglosci-sadzenie-drzew
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies