Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:39, 18 sty 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Oj tam oj tam
Dzięki Justyś za pochwały ogród uwielbiam o każdej porze roku

Buki to moje ukochane drzewa,mam 7 szt.

Wiolu, pytanko mam.
Czy zielone ogrodzenie po prawej stronie to w całości żywopłot rosnący ZA siatką?
Słoneczny Ogród 17:24, 18 sty 2022

Do góry
To już wszystkie większe rabaty,ale oprócz tego pojedyncze rośliny dokładam gdzie mi pasuje

Słoneczny Ogród 17:17, 18 sty 2022

Do góry
To nie koniec , jest jeszcze jedna rabatka przy tarasie, najnowsza
Prostokątna rabata wzdłuż prawego brzegu, wymieniałam tam całą ziemię, głównie to pysznią się tu pysznogłówki

ale dalie i tytoń rozsadziły rabatę

już tam dalii nie posadzę, jedne stały ale inne przywaliły wszystko
Słoneczny Ogród 16:59, 18 sty 2022

Do góry
Na początku mojej przygody z Ogrodowiskiem zainteresowałam się też trawami ozdobnymi i stworzyłam rabatę przy krawędzi domu z samymi trawami

Słoneczny Ogród 16:48, 18 sty 2022

Do góry
Kolejna rabata,po prawo od chodniczka, która powstała kosztem kawałka trawnika, wyrzuciłam też stąd 3 sumaki, we wcześniejszych latach posadziłam miskanty ML z zawilcami HJ i jaśminowce wonne Aureum, a w 2021 dosadziłam im róże i floksy

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:39, 18 sty 2022

Do góry
Pędziłam co tchu bo chciałam napisać pierwsza ! Będzie druga Ale pierwsza też w Lublinie

W ogródku Martki 15:58, 18 sty 2022

Do góry
U mnie dziś przymusowa przerwa od pracy, nie mogę się powstrzymać. Warzywne tematy na czasie bardzo, książka Danusi pojawia się we właściwym momencie. Po zeszłorocznych drobnych porażkach w uprawie warzyw zamierzam podjąć wyzwanie raz jeszcze

Danusiu, książka - rewelacja, gratulacje!
Zieleń, drewno i antracyt 14:06, 18 sty 2022

Do góry
Haniu, w 2020r ta róża wyglądała tak.

Wydaje mi się, że bardzo przypomina odmianę ze zdjęć w internecie (na żywo nigdzie jej nie widziałam). Zaczęła budować dorodny krzak, ale jesienią pierwszy raz zaatakowały ją mrówki. Mocno zmarniała, przemarzła zimą i zeszły rok już był taki jak na zdjęciach wstawionych wcześniej.

Słoneczny Ogród 13:19, 18 sty 2022

Do góry
Powstała też rabata bylinowa od podstaw, nie kopałam dołków pod rośliny, wymieniłam całą ziemię

Zieleń, drewno i antracyt 12:08, 18 sty 2022

Do góry
Emelie - królowa czerwcowego ogrodu. Strasznie męczy ją skoczek różany i zielone gąsienice, a mimo to co roku zachwyca kwitnieniem. Kwiat jest nietrwały, ma ładny kształt, chociaż niezbyt ładnie przekwita, pachnie przyjemnie, lekko. W tym roku bardzo mnie zdziwiła, bo podczas największych upałów przypaliło jej część kwiatów. Straszny z niej śmieciuch.
Wybaczam jej wszystkie niedoskonałości

Koniec
Zieleń, drewno i antracyt 11:55, 18 sty 2022

Do góry
Lykkefund - cudowna, delikatna, pachnąca, fotogeniczna, zdrowa i pełna wigoru. Do tego, na jesień zawiązuje malutkie, pomarańczowe owoce. Same plusy

Zieleń, drewno i antracyt 11:48, 18 sty 2022

Do góry
Swany - niby zwykła okrywowa, ale jedna z moich ulubienic. Rośnie zdrowo i bardzo intensywnie kwitnie mimo sporego zacienienia. Co roku mocno cięta, ładnie odbudowuje krzew. Kwiaty ma drobniutkie, kształtne, wraz z chłodem łapią różowe rumieńce. Bardzo lubiana przez mszyce, ale w to nie ingeruję, bo nie widzę, żeby miała z tym problem. Jedyny minus jak dla mnie, to że się sama nie oczyszcza.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:41, 18 sty 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A z dnia wczorajszego gdyby pszczoły przyleciały to już mają do czego

Widzę takie piękne ciemierniki,u mnie nie kwitnąalbo może jak do domu wracam z pracy jest już ciemno i nic nie widaćmuszę ich poszukać
Zieleń, drewno i antracyt 11:26, 18 sty 2022

Do góry
NN pomarańczowa - a właściwie kameleon kolorystyczny, bo i czerwony, żółty a jak przekwita to róż też się pojawia. Kwiat bez zapachu, drobny, bardzo trwały, zmienia kolorystykę. Bardzo lubię jej ciemne pędy i liście. W zeszłym roku przesadzona, mocno cięta, ale wcześniej o pokroju fontannowym. Mam nadzieję, że do niego szybko wróci, bo miejsca ma teraz sporo dla siebie.

Wracam do róż odmianowych

Bienenweide Rosa - wesoła, bezproblemowa, zdrowa. Kwiaty niezbyt trwałe, ale nadrabiają ilością. Straszny śmieciuch(co mi akurat nie przeszkadza), bardzo ją lubię za bezpretensjonalność. Podobno miała być dobrym pożytkiem dla pszczół, ale tylko muchy wszelakie na niej widziałam w dużej ilości.

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:14, 18 sty 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

No fakt-przecież bordowe są to graby nie mogą być Ale wszystkie rabaty u Ciebie śliczne. Najbardziej lubię je jesienią

Oj tam oj tam
Dzięki Justyś za pochwały ogród uwielbiam o każdej porze roku

Buki to moje ukochane drzewa,mam 7 szt.

Zieleń, drewno i antracyt 11:12, 18 sty 2022

Do góry
Na różance rośnie jeszcze jedna nn.
Wielkokwiatowa, zdrowa, żywotna, kwiat jest bardzo trwały, ma ładny kształt, ale kolor jak na różankę dość kontrowersyjny - intensywnie koralowy(na zdjęciach wychodzi przekłamany). Nie mam na nią pomysłu, ale ją lubię.

Na różance to już wszystko co chciałam pokazać.
Czas na resztę nn.

NN karminowa - kolor ma bardzo głęboki, aksamitny (oczywiście nie na zdjęciach), kwiat bardzo ładny, chociaż przypalany przez słońce. W zeszłym roku, z powodu zacienienia męczyła ja plamistość i zbyt bliskie sąsiedztwo iglaków. Mam nadzieję, że w nowym miejscu wróci do formy.

Zieleń, drewno i antracyt 10:49, 18 sty 2022

Do góry
Candy Rokoko - zdrowa, rekordzistka jeżeli chodzi o długość życia kwiatów na krzewie, kwitnie intensywnie, bardzo fotogeniczna, ale w ogóle nie w moim guście

Elmshorn - miała być zdrowa i bezproblemowa, niestety nie u mnie. Mrówki upodobały sobie jej nogi i mimo ciągłej walki, krzew nadal wygląda na słaby. To osłabienie przyczyniło się pewnie do tego, ze zeszłej zimy wymarzł prawie do ziemi. Zobaczymy co przyniesie jej ten rok.

Działeczka w dużym mieście 10:41, 18 sty 2022

Do góry
lilarose napisał(a)
jak zamknęłam zakupy pomidorowe, to otworzyłam resztę warzywnika i kupiłam sobie (między innymi) 9 odmian bazylii
na tym kończę zakupy nasienne
Trochę szkoda, że to już za mną- było fajnie.
Na pocieszkę pooglądałam sobie wczoraj fotki moich letnich zbiorów codziennych- jak ja za tym tęsknię!

Świetne zestawienie. Wszystko wygląda bardzo smakowicie. Też tęsknię
Zieleń, drewno i antracyt 10:40, 18 sty 2022

Do góry
Munstead Wood - piękna róża, chociaż z powodu przesadzania u mnie wciąż w wersji mini. Nie przeszkadza jej to jednak kwitnąć bardzo obficie, kwiatami o cudownym zapachu i kolorze (który nigdy nie wychodzi odpowiednio na zdjęciach). Zdrowa i żywotna, nawet mrówki w nogach jej nie straszne.
Zieleń, drewno i antracyt 10:27, 18 sty 2022

Do góry
Czas na resztę odmian z różanki.

Chopin - jest ze mną już kilka lat i nic złego o niej powiedzieć nie mogę. Pod koniec sezonu łapie ją lekka plamistość, ale nie jest bardzo uciążliwa. Chopin to dla mnie kwintesencja elegancji, piękny kolor, kształt kwiatu, forma krzewu, wszystko na plus. Szkoda, że tak mało zdjęć jej w zeszłym roku zrobiłam.

Queen of Sweden - kolejna elegantka. Bardzo zdrowa, kwitnie obficie, kwiat w kształcie filiżanki długo utrzymuje się na krzewie, deszcz mu nie straszny. Krzew ma ładną, ale smukłą formę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies