Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa światy 22:19, 28 kwi 2011

Do góry
a wiesz Haniu, co to jest?)
ogrodoweimpresjejolki 22:17, 28 kwi 2011

Do góry
jotka napisał(a)
Po dniu przerwy znowu wybrałam się na swoja działeczkę - dziś już rowerem (pierwszy raz w tym sezonie)
Teraz siedzę trochę obolała przed monitorem i przeglądam pstryknięte dzisiaj zdjęcia

Pięknie kwitnie już berberys

Pąki wiciokrzewu nabrzmiewają w słonku; podlałam krzew obficie, bo ziemia zeschnięta na skorupę
Dbam o ten mój krzaczek, bo wyrósł (jak pisałam wcześniej) z wsadzonego do ziemi obciętego pędu

I clematis szykuje się do pokazania swoich kwiatów - cieszę się bo on zawsze wita mnie przy bramce

Pięknie rozwinięte krzewy , jakie duże pąki na wiciokrzewie i klematisie, a berberys nie do wiary, ze już kwitnie mój jeszcze śpi ma dopiero małe listki
Dwa światy 22:09, 28 kwi 2011

Do góry
a tu przemarznięty bluszcz,ładnie odbił...

ogrodoweimpresjejolki 22:07, 28 kwi 2011

Do góry
Po dniu przerwy znowu wybrałam się na swoja działeczkę - dziś już rowerem (pierwszy raz w tym sezonie)
Teraz siedzę trochę obolała przed monitorem i przeglądam pstryknięte dzisiaj zdjęcia

Pięknie kwitnie już berberys

Pąki wiciokrzewu nabrzmiewają w słonku; podlałam krzew obficie, bo ziemia zeschnięta na skorupę
Dbam o ten mój krzaczek, bo wyrósł (jak pisałam wcześniej) z wsadzonego do ziemi obciętego pędu

I clematis szykuje się do pokazania swoich kwiatów - cieszę się bo on zawsze wita mnie przy bramce

Zajrzałam oczywiście też do szklarni - a tu niespodzianka - zawiązały się pomidorki na moich własnorecznie wyhodowanych na parapecie okiennym krzaczkach

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:52, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, Twój ogród poznam wszędzie i zobaczyłam go dziś w logo konkurencji, prześle Ci linka na PW

Jakiś Pan sobie zapożyczył mój ogród jako swoje przewodnie zdjęcie na stronie firmy zakładającej ogrody

No to nie pierwszy raz! Pamiętasz Danusiu, jak się poznałyśmy za sprawą pana inżyniera z Mysłowic, który miał na swojej stronie zdjęcia Twojego ogrodu? To było jeszcze przed powstaniem Ogrodowiska, ale ogród bukszpanowy zapadł mi w pamięć po wizycie na stronie Gardenarium. No i jakież było moje zdziwienie jak później zobaczyłam te same zdjęcia na stronie innej firmy. Danusia potwierdziła własność zdjęć, interweniowała i zaprosiła mnie na przyszłe forum ogrodnicze))
Dwa światy 21:51, 28 kwi 2011

Do góry
Aniu a wiesz co to?

Mój kawałek raju 21:50, 28 kwi 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
krzew Goji i w dali t ulipanki
prac uś w kwiatku)
tulipan Triumf Purple Flag
orlik karłowy Blue White

Aniu same piękności, a pracuś jest niesamowity w tym kwiatku
Rajski ogród Ani 21:48, 28 kwi 2011

Do góry
dostała też zwyczajnej ziemi, może nie będzie szaleć

Dwa światy 21:45, 28 kwi 2011

Do góry
wzeszła trawa....mam nadzieje że się zagęści..

Michael my Garden 21:44, 28 kwi 2011

Do góry
Dziś z Danusią spotkaliśmy się w naszej pobliskiej szkółce ogrodniczej.... którą mamy pod ręką. Celem naszego spotkania była dostawa roślin bylinowych - której w ostateczności żeśmy nie doczekali ....

Gdy przybyłem do szkółki "Panderosa wchodząc widziałem jak Danusia szaleje z aparatem, dowiedziałem się wtedy, że zbiera materiał do nowego artykułu który niebawem ukaże się na łamach ogrodowiska. Mam nadzieję, że niebawem się doczekamy

Również pochodziliśmy po szkółce pooglądaliśmy co już oferuje.... wspólnie wpadło nam w oko
Juniperus pingii Hulsdonk yellow

Rozmawialiśmy na różne tematy, min. o różanecznikach, magnoliach, berberysach....

Oglądaliśmy również już kwiaty sezonowe, pelargonie, surfinie - które lubi Danusia, do kompozycji balkonowo - tarasowych.

Przechodziliśmy również koło pięknie kwitnących hortensji

Danusia zakupiła 2sz białej... już teraz wiem dlaczego konkretnie białe

A tu jeszcze rośliny które widzieliśmy okiem aparatu....

Kwiatostan....

Kalina - pięknie pachnie

Mam nadzieję, że spotkanie było przyjemne... w tak miłym towarzystwie.
Rajski ogród Ani 21:41, 28 kwi 2011

Do góry
Dzięki co do glicynii mam to na uwadze

Nareszcie wiosna !!!! 21:37, 28 kwi 2011

Do góry
Po długiej zimie nareszcie mamy wiosnę. Ciepło, słonecznie i kolorowo. Wzrok nie tylko domowników, ale i też przechodniów przyciągają kolorowe plamy na rabatach.

Górskie hale w miniaturze, to jest kilka krokusów pod kosodrzewiną.

Krokusów ciąg dalszy.

Nie tylko krokusy już zakwitły.

Szafirki też zajęły honorowe miejsce w przedogródku.

Zapach hiacyntów jak zwykle przyprawia o zawrót głowy.

Jestem tak piękny, że zasługuję na zbliżenie - rzekł narcyz.

Lilak jeszcze czeka na cieplejsze dni, by nas oczarować swoim zapachem.

Powoli i tulipany zajmują swoje miejsca na rabacie.

Dla mnie mój ogród jest piękny przez cały rok, ale najbardziej czekam na jego wiosenne oblicze.
Łezka koło domu :) 21:35, 28 kwi 2011

Do góry
Witajcie,
Jestem zachwycona Waszymi ogrodami i udzielanymi świetnymi radami.
Niestety mnie kręci się już w oku łezka nad moją "łezką" koło domu.
Powiem szczerze, że bardzo liczę na Waszą pomoc.
W zeszłym roku robiliśmy remont kostki za domem. Nie miałam jakiejś konkretnej koncepcji no i wyszło jak wyszło "na szybko" - żeby pusto nie było .
Chciałabym kupić roślinki i zrobić tak żeby było miło dla oka i duszy.

Powiem szczerze - LICZĘ na Waszą pomoc.

- Rabatka jest centralnie nasłoneczniona przez większość dnia.

- Z tego co jest chciałabym zachować (ewentualnie dokupić więcej w razie potrzeby) tą kombinację trzech roślinek jałowiec z berberyskami.

- Koło murku marzy mi się kratka z pnączami, ale nie zimozielonymi, żeby nie zabierały światła w zimie. Myślałam o clematisach - nie mogę się za bardzo zdecydować, który lepszy -wyszperałam odmianę Ruby rośnie do 2 m i dużo kwitnie, Willy do 3 m i Pink Flamingo do 2 m. Chciałam osłonić troszkę taras przed oczami sąsiadów.

- Szukam raczej niskich roślin (z wyjątkiem clematisów), bo wysunięty dach i tak już ogranicza nam światło wewnątrz

- Mam jeszcze drugą pycią rabatkę na którą nie mam w ogóle pomysłu (myślałam o hortensjach albo rododendronach, ale chyba dla nich jest tam zbyt słonecznie.

Co sądzicie?
Rajski ogród Ani 21:24, 28 kwi 2011

Do góry
Dzisiaj wsadziłam glicynię i resztę mieczyków Glicynia dostała 7 wiader kompostowej ziemi w dołek i pięć wiader wody ( jest już bardzo sucho wgłąb gleby ), może jej starczy pokarmu na długo

żurawki chyba już się zadomowiły na mojej działce

...i na koniec dnia zachód słońca, a na jego tle kwitnące wiśnie i śliwa

Ogród Sylwii od początku :) 21:22, 28 kwi 2011

Do góry
A na zakończenie jescze takie cosik

Ogród Sylwii od początku :) 21:19, 28 kwi 2011

Do góry
No i już po przeprowadzce , zostało jeszcze podsypać ziemią i korą. A jutro wsadzam rhododendrony

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 21:16, 28 kwi 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
No właśnie . Danusia wrzuciła linka który warto pooglądać. Ze swojej strony co mogę dorzucić.
1. Należy nowy nóż dobrze naostrzyć tak aby nieco ściąć krawędź noża (jest nieco odgięta i jeżeli jest za duża to może szarpać kant obrzeża - zobaczcie nóż i będziecie wiedzieć o co chodzi)

2. Wyznaczyć sobie linię cięcia (deska,wąż gumowy , kołki drewniane ).

3. Stanąć z nożem tak aby patrzeć na przyszłą rabatkę .

4. Naciskać nogą na nóż prostopadle do powierzchni aż wetnie się cały w glebę.

5. Przed wyciągnieciem noża z ziemi dobrze jest drugą nogą stanąć tuż przy nożu aby uniemożliwić poszarpanie i uszkodzenie krawędzi.
5. Delikatnie wyciągać nóż i przesuwać się wzdłuż zaznaczonej linii nie o całą szerokość noża ale np. o połowę .
6. Po wykrojeniu linii , stajemy od strony rabatki i szpadlem oddzielamy delikatnie pierwszą warstwę ziemi (wytrzepujemy korzenie) . Jak już mamy rowek na szerokość szpadla to jesteśmy w domu. Kopiemy rabatkę , wytrząsamy korzenie .Na końcu wygrabiamy i robimy taki odstęp pomiędzy krawędzią a rabatką jak poniżej.

Dziękuję Zbyszku za kontynuację tematu.
Ogród Sylwii od początku :) 21:12, 28 kwi 2011

Do góry
Akcja przesadzania smaragdów

Moi pracownicy

Sosnowo 21:10, 28 kwi 2011

Do góry
i wiąz drobnolistny geisha, który świetnie nadaje się na formowana kulę
Cały rok w ogrodzie 21:09, 28 kwi 2011

Do góry

..........ciąg dalszy nastąpi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies