Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 17:08, 09 gru 2024

Do góry
Wzgórze chaosu 17:08, 09 gru 2024

Do góry
Na rabacie przy parkingu żywopłot coraz gęstszy.
Anabelle strong świetnie tu wyglądają.
Hakone dała radę, jakieś dwa sezony i będzie busz

Wzgórze chaosu 17:07, 09 gru 2024

Do góry
Wzgórze chaosu 17:07, 09 gru 2024

Do góry
Wzgórze chaosu 17:06, 09 gru 2024

Do góry

Na dużej rabacie powycinałam rdesty i zawilce.
Powiązałam kilka hakone i rozplenic.
Fajnie widać teraz jak podrosły cisy kolumnowe robusta.
Wzgórze chaosu 17:06, 09 gru 2024

Do góry
Raport ogrodowy z 8 grudnia
Druga niedziela Adwentu.
W ogrodzie szron i delikatna mgła.
"Choinki" rządzą

Nadal nie tęsknię za wiosną.
Przecież coraz bliżej Święta

Ptasi gaj 10:42, 09 gru 2024

Do góry
To wczorajsza fotka pewnie ostatnia w tym roku.

To przejście między jedną a drugą częścią

Za drzwiami do ogrodu... 23:02, 08 gru 2024

Do góry
Znalazłam ciekawe podłużne metalowe donice, posadziłam w nich moje Sansewierie

Osiedlowy ogródek 22:13, 08 gru 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Będziesz wkopywać te koszyczki i doniczki na tą nową część? Te kamienie to żeby np. koty, psy nie poprzewracały, czy też w innym celu, bo chyba przed ewentualnymi nornicami nie zabezpieczają?

Będę wkopywać na starą część zamiast starych tulipanów, które wykopię wiosną jak tylko zobaczę gdzie wychodzą. One już nie kwitną, z 1500 szt posadzonych parę lat temu, w zeszłym roku zakwitło kilka sztuk, mokra zima, choroby grzybowe je załatwiły
Kamienie są przed gawronami jak zobaczą pulchną ziemię, to kopią dziury i sadzą orzechy albo szukają tych zakopanych Tak mam co roku

Muszę jeszcze wyciąć stare byliny, trochę roślin poprzenosić bo tam taki busz, że nie można wejść jesienią

Tak to wygląda jesienią a jeszcze nic nie wycięte, tylko dalie zdążyłam wykopać i dzis powiązać miskanty.

I wiosną

Za drzwiami do ogrodu... 20:57, 08 gru 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Marchew tej jesieni wysiewam eksperymentalnie. Kupiłam nasiona marchwi Amsterdam , ta się podobno nadaje na siew ozimy. Z pietruszką się udało, to może i marchew lepiej wzejdzie.

Zimowy siew marchwi jest o tyle korzystniejszy, że jest wtedy więcej opadów, nasionka są bardziej namoczone i szybciej wiosną kiełkują. W marcu jest zwykle najmniej opadów i dlatego siana wtedy marchew gorzej wschodzi. Najlepiej byłoby gdyby marchwi nie przerywać, bo wtedy zwabia się połyśnicę marchwiankę. Ja sieję każde nasionko osobno i marchew mam dorodną mam ją do teraz i wykopuję na bieżąco Nową z reguły sieję w lutym.

Osiedlowy ogródek 20:48, 08 gru 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Wiosna u Ciebie zapowiada się ciekawie , cebulowych moc! I nowe rabaty się tworzą! Kibicuję, bo podpowiadać jakoś nie umiem

Mam nadzieję, że nornice ich nie wyżrą bo dziś już zauważyłam dziury w ziemi. Na razie wszystkie cebule posadzone w donicach, stoją sobie i straszy taki mały bajzelek
Ja też jeszcze nie do końca wszystko widzę, mam sto pomysłów na minutę, raz wena jest a raz znika.
Pewnie pierwszy rok nie będzie wielkiego łał, musi się wszystko przyjąć i rozbujać

Ogród hortensjowo różanecznikowy 18:14, 08 gru 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

W tych promieniach słońca, tak wiosennie się zrobiło
Basia może i będzie wcześniej ta wiosna, a to taka niespodzianka zdj z dziś
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 17:48, 08 gru 2024

Do góry
Wysadziłam resztę cebul... zupełnie jakbym ogród na kwiaty cięte robiła. No ale ...za rok będą rabaty. Muszę wytrzymać.

Kompozycje z trawami w roli głównej 17:46, 08 gru 2024

Do góry
mimik333 napisał(a)
Mam zdjęcie, gdzie widać magnolię, której się przebarwiają liście. Można sobie wyobrazić, jak wypełni przestrzeń. Za późno o niej pomyślałam. Jej korona ma zastąpić dolne gałęzie kolumnowego świerka.
Ale nie tylko to przybyło. W sumie 5 szt. cudownych dębów Green Pillar. Mam pomysł jeszcze na 1 kolumnowego buka.
Według mnie, żeby dokomponować krajobraz można wpasować nowe rośliny. Trzeba tylko postawić na duże egzemplarze. Przy mniejszych-trochę poczekać.

Znalazłam.
To moja magnolia Royal Star jest jeszcze ciut niższa od twojej wdodatku zauważyłam u mojej że zawiązała pąki kwiatowe.. Patrząc na zdj to można powiedzieć że większość drzew i roślin u Ciebie to są w rozmiarze 3XL a świerki w rozmiarze 5XL To który już rok ogrodu? Uwielbiam dojrzałe ogrody❤️ są one takie z duszą... I to utwierdza mnie w przekonaniu że dosadzanie roślin nigdy się nie skończy w ogrodzie
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 17:41, 08 gru 2024

Do góry
A wyszłam tylko zobaczyć co w ogródku słychać... 40 grabów posadzonych. 30 zadołowanych, jeszcze 30 do zadołowania. no i chyba z 14 rozplenic zadołowałam też.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 15:49, 08 gru 2024

Do góry
Witam,
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu szkodnika na brzozach.
Odpada im kora, widać małe dziurki i białe jakby kokony. Namierzyłam robaka wyglądającego jak mała gąsienica żywego.

Glina i zielsko 11:53, 08 gru 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Sprzed kilku dni.

Pozdrawiam Wszystkich.

Bardzo ciekawa taka rabata
Murawy wielogatunkowe to tu nie widać, jest brzytwa
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 11:29, 08 gru 2024

Do góry
Sonka napisał(a)
i

Takie intensywnie ciemno różowe, purpurowe, chyba mam , u mnie pod nazwą azalia japońska Arabesk, nigdy nie udało mi się swoim aparatem uchwycić ich koloru, a u ciebie jest bardzo dobrze odwzorowany,
Szkoda że szpaler nie kwitnie jednocześnie, wtedy spektakl byłby jeszcze wspanialszy, ja niestety też tak mam, sadząc nie sprawdzałam terminów kwitnienia, ale ja swoje sadziłam dużo wcześniej, pierwsze to chyba jakiś 2000 r albo odrobinę później, kolejne 2005 lub 2006.
Daj jeszcze jakieś zdjęcia Miło się ogląda teraz zimą
Ogród hortensjowo różanecznikowy 02:19, 08 gru 2024

Do góry

W tych promieniach słońca, tak wiosennie się zrobiło
30 arów wietrznej pustyni 22:24, 07 gru 2024

Do góry
Tulipany jeszcze czekają, i 70 krokusów botanicznych mix. Dzisiaj udało mi sie wsadzić: -czosnki główkowate w doniczkach między stipami, które finalnie wróciły na zachodnią rabatę wokół tarasu (a planowałam je przesiedlić na wschodnią częśc domu, tam gdzie wsadziłam 3 roze Angela). Nie chciałam rządków, ale i tak wyszedł rządek,więc muszę w środkowej części dorzucić ze 3 stipy jeszcze żeby nie było tak pod linijkę.

- irysy holenderskie Carmen, w okolicach tych róż Angela (wsadzilam je na razie w doniczkach, żeby wiosną ewentualnie sprawnie je przesadzić jeśli koncepcja wyjdzie inna).
-czosnki Summer Drummer na rabatce pod kotłownią
- szafirki armeńskie wzdłuż ścieżki od furtki->niech rosną tam jako 'witacze' wiosną

Tydzień temu obsypałam rabatę rondową krokusami Giant Ruby-jestem ciekawa jak to będzie wygladać, bo sypałam je tak swobodnie i tam gdzie spadly, to tam dołek zrobiłam.
I wiecie co? Ja już nie mogę doczekać sie wiosny-żeby te cebulki juz ruszały!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies