Historia Palmiarni Gliwickiej sięga końca XIX wieku. Pierwsze pawilony szklarni powstały w 1880 roku terenie parku z XVII wieku i były prywatną oranżerią. Udostępniona została mieszkańcom w 1930 roku i wtedy największą atrakcją stał się podgrzewany basen dla rzadkich okazów roślin wodnych.,6 lat później Palmiarnia Gliwicka wzbogaciła się o ZOO, w którym zamieszkały pawiany, anakonda, aligatory, węże i żółwie. Palmiarnia była najczęściej odwiedzanym miejscem w mieście. Taki stan trwał do 1945 roku, w trakcie wyzwalania miasta obiekt uległ zniszczeniu. Powojenna historia Palmiarni Gliwickiej rozpoczęła się w 1947 roku. Odbudowana i unowocześniona została w 1998 roku i służy do dziś.
przespacerowałam się wirtualnie po zamku i jestem rozczarowana nie ma w środku stylu ten zamek , meble w salach poustawiane przypadkowo i zbieranina jakaś , a w pokojach tak zwyczajnie a zdaję się ,że jak zamek to i styl powinien być zachowany
Wikipedia:
Ogród Zamkowy - zabytek UNESCO, obecny charakter parku plenerowego o powierzchni 64ha uzyskał w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to został wzbogacony licznymi budowlami tj. Kolumnada Pompejska, Pawilon Chiński czy Dwór Maxa
Wikipedia :
Ogród Kwiatowy - zabytek UNESCO, unikalny przykład ogrodu barokowego na terenie Czech. Powstał w latach 1666-1675 według projektu G. Luchese oraz G.P. Tencalla. W ogrodzie znajduje się kolumnada o długości 224m z posągami przedstawiającymi postacie z mitologii greckiej. Pośrodku parku usytuowany został ośmioboczny pawilon (rotunda) ozdobiony zabytkowymi rzeźbami, freskami i mozaikami.
Chciałabym pokazać kilka zdjęć z Parku Miniatur w Inwałdzie. Nie jest to może ogród w prawdziwym tego słowa znaczeniu, jednak wszystkie rośliny są wg. mnie bardzo ciekawie skomponowane i warto to zobaczyć.
Mam też kilka szachownic kostkwatych (Fritillaria meleagris L.). W naturze rosną na wilgotnych łąkach, w zaroślach, na torfowiskach niskich, bagnach. Dlatego w ogrodach muszą mieć zapewnione podobne warunki a mianowicie glebę lekką i wilgotną