Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi 21:15, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:14, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:13, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:12, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:11, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:09, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:09, 13 sty 2025

Do góry

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:09, 13 sty 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Czy każda jabłoń potrzebuje innej do zapylania?

I po ilu latach najwcześniej bedą owoce?

Zrobiłaś super plan na warzywnik ale sad to juz extra poziom. Przeanalizowałaś wszystko i z każdej strony.
Aż trudno uwierzyć że Twoja ogrodowa przygoda trwa krótko.

Buziaki i dzięki.

Mam drzewka owocowe sadzone jesienią 2020 r. Trochę przez etap budowy zaniedbane pod względem ilości wody i nawozu, mimo to już mają takie owoce i nadrabiają:

Kolejne dosadzaliśmy jesienią 2023 i wiosną 2024. Większość kupiłam online, podpisane były jako dwuletnie, z gołym korzeniem. Już w pierwszym roku po posadzeniu miały 1-3 jabłka.

Są różne podejścia. Jedni obrywają kwiaty w pierwszym roku po posadzeniu i tym samym chcą skierować siły drzewka w korzenienie się, inni zostawiają uznając, że kilka owoców nie zaszkodzi.
Brzoskwienie za to jeszcze nie owocowały (sadzone wiosną 2024). Z trzech sztuk, kupiłam dwie, a trzecią dostałam gratis do zamówienia, to przyjęła się tylko jedna. Będę wiosną dokupować. Ładnie za to jej liście się brzebarwiły.

Większość jabłonek potrzebuje zapylacza. Tzn. jak go nie ma to niby owocuje, ale słabiej, za to jak w okolicy jest inna odmiana o zbliżonym terminie kwitnienia to daje więcej owoców. Jak czytałam o kolumnowych to większość jest samopylna co było dla mnie niespodzianką. Może i ja jakieś kolumnowe dorzucę, ale śliwy.
Ogród Basi 21:08, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:07, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:07, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:06, 13 sty 2025

Do góry

Ogród Basi 21:05, 13 sty 2025

Do góry
Ogród styczniowy, biało szary.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:49, 13 sty 2025

Do góry
Mój wpis u Juzi jakiś czas temu:
Przepraszam, że tak długo, ale w końcu znalazłam kartkę. To mój plan na sad rysowany jeszcze przed czasami Ogrodowiska. Północ na górze kartki.

U góry po lewej jest czereśnia, rośnie najwyżej z drzew więc jest od północy by innych nie zacieniać. Z opisu spodobały mi się obie odmiany (Cordia i Summit), bo lubelskie chłodniejsze i wybierałam takie by nie były zbyt wczesne (obawa przymrozków majowych). Z uwagi na to, że nie jest samopylna należałoby posadzić obok drugą, lecz szkoda mi było miejsca. Znalazłam sposób taki, że wystarczy przeszczepić jedną gałązkę z innej odmiany i zapylanie powinno być wystarczające. Czyli można posadzić Cordię i przeszczepić gałązkę Summit lub odwrotnie.

Przed czereśnią są dwie brzoskwinie Harnaś i Soczysta. Są samopylne, ale lubimy brzoskwinie więc chcieliśmy dwie. Dla ułatwienia można by było posadzić dwie czereśnie (dające wzajemne zapylanie) oraz jedną brzoskwinie samopylną.

Pominę na razie jabłoń na dole. W kolejnym rzędzie na górze są dwie śliwy. Podobają mi się te 4 odmiany więc plan był taki, żeby kupić akurat te co będą. Opal lub President a obok niej Kalipso lub Haganta. Tu rownież na razie pomijamy jabłoń.

Ostatni rząd zaczyna grusza Konferencja z przeszczepioną gałązką Faworytki dla zapylania. Grusze nie lubią towarzystwa jałowców w pobliżu (rdza gruszy).

Teraz jabłonie. Od lewej jedna sztuka letniej odmiany na przetwory (baza do szarlotek zimowych) i dobrej na suszenie - Antonówka Półtorafuntowa lub Papierówka. Antonówka jest w połowie samopylna, czyli owoce da, ale słabsze. Zapyli ją rosnący obok Golden Delicious.

Z jesiennych też wybrałam jedną sztukę - Liberty, polecaną przez sadownika z okolicy jako bezparchową. Zapyli ją rosnący obok Golden Delicious.

Najwiecej mam jabłonek zimowych (4 szt.), bo zima długa, owoców brak oprócz przetworowych i mrożonych. Większość idealna na soki z wyciskarki. Część z nich to smaki z dzieciństwa - Ligol i Szampion, inne nowo poznane jak np. Golden Delicious. Jest on super zapylaczem dla większości moich jabłonek. Jedynie on sam będzie potrzebował gałązki Idared (ciekawie kolorystycznie to będzie wyglądać w miarę dojrzewania jabłek na drzewie). Z najlepszych jabłek na sok na naszym targu - najbardziej wydajnych co do ilości soku z kg owoców jest Honeycrisp. Może jeszcze ją gdzieś wcisnę.

Przy samym płocie mam posadzone krzewy takie jak porzeczki czarne (Titania i Tihope), porzeczki czerwone (biedronkowe czy tam lidlowe Jonkheer Van Tets), agrest (popularny Himnonmaki Rot). Jagody kamczackie trafiły do jagodnika na zachodnią stronę (polecam odmianę Zojka i Wojtek, wzajemnie zapylające się). W jagodniku mam też borówki Blue Crop, Bonus i Chandler. Jak chciałbyś takie co owocują we wrześniu to polecane są Darrow i Elliot. Pomiędzy jabłoniami mam posadzone rzędy podwójne truskawek.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 19:39, 13 sty 2025

Do góry
Zimowe mam tylko takie
Spełnianie marzeń - ogród czas start 19:31, 13 sty 2025

Do góry
Nic specjalnego, na dwóch ostatnich zdjęciach żywozielone to nie chwasty tylko siewki szałwi omszonej, nie wiem czy jej przez to nie zlikwiduję. Widzę też jak bardzo przydałyby się kanciki, może w tym roku się uda
Anna i Ogród 2 17:40, 13 sty 2025

Do góry
Zobaczcie
Blisko podlatuje już kolejny dzień z rzędu
Przegania sikorki i mazurki ale pięknie wygląda
Krogulec/jastrząb wróblarz
Ogród Basi i Romka 08:13, 13 sty 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Biegać się nie dało w śniegu, ale spacer nad jezioro zaliczony jezioro delikatnie ścięte lodem

Ach..... Coś pięknego!
Marzy mi się taka stara łajba do ogrodu jako dekoracja, muszę lokalsów popytać czy nie mają jakieś dziurawej
Zacisze Alicji 08:09, 13 sty 2025

Do góry
Alija napisał(a)
Jeszcze rzut oka na staw. Niestety wody nadal niewiele, mam nadzieję, że śnieg trochę uzupełni braki.

O ja cie jak pięknie! No taki staw to marzenie!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:19, 13 sty 2025

Do góry
antracyt napisał(a)
Witaj Kasiu w Nowym Roku
Widoki z kamerki mamy podobne W przydomowym śniegu mam więcej i zawierucha.
Trzymam kciuki za pogodę nadmorską w przyszłym tygodniu i realizację wszystkich planów

U nas tez dosypało

Drzewa poprzechylane niektóre a niektóre powaliło - mam już mocną linkę ze sobą to tym raze nie powinno zerwać.

Pomroziło też nieco więc nie ma takiego widoku pluchy

Musz to jednak zobaczyć w realu, zwłaszcza poziom nasycenia wodą gruntu. Już po tych zabiegach widzę dużą różnicę, ale działania i tak będziemy dokonywać na bieżąco.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies