Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Dla odmiany czas na zmiany... 12:52, 21 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a jaki macie kranik Marto.ja mysle nad czyms do "umywalki" wiesz jakiej a i chyba juz ja zlokaliwowalm tylko transport dogrywam.a nawet trzy sztuki

o matko!!! trzy? Zazdrość mnie żeżre!
Cudnie będzie.
Kranik z wykopalisk, tzn z bajzlu eMa- on ma tam wszystko chyba-kocha mieć sruby, gwoździe, owijki, zaśpleki, wkrętaki, rury... i cholewka teraz najstarsza do niego dołaczyła. Podbiera mu te rzeczy, potem znosi ze szkoły bo sie wymieniają. Osatnio eM jej podarował wkrętarkę- widać uznał że to najcenniejszy dar dla młodej dziewczyny.
Więc kranik z wykopalisk, klasyk aluminiowy, jak mnie jakiś urzeknie i nie zwali ceną to wymienimy.
Dla odmiany czas na zmiany... 12:49, 21 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, drzewa dość długo się przyjmują- im większe tym więcej czasu im potrzeba. Lepiej je podlewać rzadziej, a więcej niż codziennie po małej ilości. Nawet raz w tygodni, ale wtedy ze 3 wiadra wody.

U nas co...- skończylismy kranik i wtyczkę do węża- fajne to jest - w trawniku mały dekielek, odsuwasz i wtykasz wąż.

Poza tym niewiele- głównie podlewaliśmy bo było na maxa sucho, M rąbał i ciął drewno na zimę, ja jak zwykle wyrywam chwasty.
teraz wakacje, pewnie do jesieni będziemy raczej na drobiazgach się skupiać bo trzeba ogarnąc dzieci, upał zwykle dopada, no i trzeba wreszcie pomalować ściany w domu.
Jesienią i wiosną zwykle łatwiej, latem mało się posuwamy.

rozumiem...więcej a rzadziej...ok
faktycznie fajny patent na podlewanie...zwłaszcza w miejscach gdzie nie ma gdzie kranika ukryć
my właśnie przez zakupem drewna jesteśmy...co roku akcja
z malowaniem ścian to chyba się wstrzymamy do wiosny, bo komunię mamy
tiaaa...i znów wakacje....dzieciołkami się trzeba zająć...taki trochę przymusowy odpoczynek od cięższych prac ogrodowych
Dla odmiany czas na zmiany... 12:29, 21 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, drzewa dość długo się przyjmują- im większe tym więcej czasu im potrzeba. Lepiej je podlewać rzadziej, a więcej niż codziennie po małej ilości. Nawet raz w tygodni, ale wtedy ze 3 wiadra wody.

U nas co...- skończylismy kranik i wtyczkę do węża- fajne to jest - w trawniku mały dekielek, odsuwasz i wtykasz wąż.

Poza tym niewiele- głównie podlewaliśmy bo było na maxa sucho, M rąbał i ciął drewno na zimę, ja jak zwykle wyrywam chwasty.
teraz wakacje, pewnie do jesieni będziemy raczej na drobiazgach się skupiać bo trzeba ogarnąc dzieci, upał zwykle dopada, no i trzeba wreszcie pomalować ściany w domu.

a jaki macie kranik Marto.ja mysle nad czyms do "umywalki" wiesz jakiej a i chyba juz ja zlokaliwowalm tylko transport dogrywam.a nawet trzy sztuki
Dla odmiany czas na zmiany... 12:16, 21 cze 2016

Do góry

Dla odmiany czas na zmiany... 11:42, 21 cze 2016

Do góry
lej przede wszystkim. On ma jeszcze nieduże korzenie. Możecie go zasilić, ale raczej niewiele, najlepiej naturalnym, np obornikiem granulowanym czy kompostem go obłozyć. I może wokół pnia rozłóż skoszoną trawę- nie będzie parować ziemia , wilgoć zostanie w ziemi.
i lej.

Możecie sprawdzić czy nie ma dziur mysz czy kretów przy korzeniach.
Odkopywać?... może nie, żeby mu korzeni nie uszkodzić.
Ale nie wiem, nie robiłam tak nigdy.
Dla odmiany czas na zmiany... 11:04, 21 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie masz Beatko.
I zdjęcia faktycznie świetne- masz oko!

bardzo rośnie Ci ogród.

Grujecznik trochę choruje?

Marto...no właśnie nie wiem co z nim jest...majowe przymrozki go trochę sponiewierały...ale w tamtym sezonie tez tak było i był ładny puchaty....a w tym jakiś dziwny...potem zauważyłam że chyba susza mu doskwiera...więc lałam wodę....teraz jest chłodniej...upały ustały....a on ani na trochę nie ładniejszy.....może go czymś zasilić?...już eM miał pomysł żeby go delikatnie podkopać i korzenie sprawdzić....chyba go polubił?

co Ty na to?
Dla odmiany czas na zmiany... 10:55, 21 cze 2016

Do góry
pięknie masz Beatko.
I zdjęcia faktycznie świetne- masz oko!

bardzo rośnie Ci ogród.

Grujecznik trochę choruje?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:54, 20 cze 2016

Do góry
Magnolia:

i Tawuły

2 szt.

i 1 szt. + buk?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:22, 20 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
ren ta foka z klorowymi jeżókami to mieszanka kolorów odmiany Cheyenne spirit
U finki chyba były, tylko nie wiem czy mieszanka, czy w jakimś wyselekcjonowanym kolorze.

Co do ścianki- trudno doradzić bo są kwestie wizualne- faktycznie bardziej idelnie by było z zieloną ścianą ( ale nie malowaną tylko z roślin), ale z drugiej strony jest kwestia zdrowego rozsądku i tego że nie mieszkasz sama.
Czy fotka Twoja to widok z tarasu- tak będziesz patzreć na ę ściankę, czy pod jakimś innym kątem?

Jak jałowce wsadzisz jako kontynuację ( tez mi do końca nie pasują choć dają jenolitą ścinę, są jednak tak mocne że aż za bardzo) to będa miały słońce?- w cieniu za śwido będą brzydkie, wylniałe

Właśnie widzialam te jeżówki z przewagą pewnych kolorów a mnie najbardziej podoba się ten mix Sprawdze u Finki
Jeśli chodzi o zakrycie ścianki najbardziej podoba mi się pomysł z jednolitymi smaragdami ... ale wiesz ... to nie jest takie proste
To jest widok z tarasu, tak bardziej z prawej strony
Takie samo mam odczucie w kwestii jałowców - są "za mocne" ... no cholerka w tym miejscu jest im naprawdę dobrze - mają zacisznie, słonecznie i czy one może lubią zasadową glebę?
Dziękuję
Nieuporządkowana działeczka. 20:00, 20 cze 2016

Do góry
proszę o pomoc dlaczego moja magnolia widniejąca na tym zdjęciu po lewej stronie usycha od góry ?? odgarnęłam to co pod nią i podlałam choć pod sciółka było mokro.
a tym czasem w warzywniku

W tym roku mniejsza ilośc ślimaków obfitowała w większe plony, jednak rzodkiewka i truskawki nadal cierpią. Za to rośnie groszek pnący i pachnący, fasolka szparagowa, dynia, marchewka, pietruszka, kalafior, brokuły, ziemniaczki, duża ilość pomidorków i jarmuż którego ślimaki miały się nie łapać a jednak.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 19:41, 20 cze 2016

Do góry
niedzwiedz napisał(a)
Kochani.

Proszę o odpowiedź czy jest jeszcze szansa dla mojej magnolii soulangeana. Drzewo zostało kupione w szkółce dwa lata temu. Miało 4,5 m wysokości. Korona wyprowadzona była na 3,5 metrach (taki wysoki pień) i niestety bardzo silny wiatr złamał ją na wysokości 1,5 metra. Czy jest jeszcze dla niej jakaś szansa i czy odbije z gołego pnia? Nie wiem czy była szczepiona. W pierwszym roku wypuszczała z tego pnia liście nawet bardzo nisko i podobne były do tych na górze ( długość ich około 15 cm). Usuwałem je. Proszę pocieszcie mnie bo naprawdę była to piękna magnolia o kwiatach fioletowych i bardzo dużych. Pozdrawiam.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:04, 20 cze 2016

Do góry
ren ta foka z klorowymi jeżókami to mieszanka kolorów odmiany Cheyenne spirit
U finki chyba były, tylko nie wiem czy mieszanka, czy w jakimś wyselekcjonowanym kolorze.

Co do ścianki- trudno doradzić bo są kwestie wizualne- faktycznie bardziej idelnie by było z zieloną ścianą ( ale nie malowaną tylko z roślin), ale z drugiej strony jest kwestia zdrowego rozsądku i tego że nie mieszkasz sama.
Czy fotka Twoja to widok z tarasu- tak będziesz patzreć na ę ściankę, czy pod jakimś innym kątem?

Jak jałowce wsadzisz jako kontynuację ( tez mi do końca nie pasują choć dają jenolitą ścinę, są jednak tak mocne że aż za bardzo) to będa miały słońce?- w cieniu za śwido będą brzydkie, wylniałe
Przerwa na kawę... 09:27, 19 cze 2016

Do góry
Drugie "kwitnienie" drzew - wiśnia amanogawa, tamaryszek francuski i magnolia Susan. Chyba polubię opcję powojnik na drzewie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:08, 17 cze 2016

Do góry
a robisz czasem zdjęcia jarzmianek z obiedkami frontalnie- np z tarasu?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:07, 17 cze 2016

Do góry
fajnie e masz jarzmianki i fajnie że wróciłaś.
I że piękne zdjęcia wstwiałaś.
Zachwyciłam się krzysiami wśród pąków hortensji- jakie piękne zestawienie!
I tara, i rozplenicami - u mnie sporo mniejsze.
I tym żę taka jestes maleńka w sukience pochylona nad czosnkiem - Ty chyba masz rozmiar 98?
I lawendowym gąsczem, i stipami w lawendach- świetne !
I widzę że blue hobbit zakwitł dzielnie- ja bardzo je lubię.

i ujęcia dalekie super zrobiłaś.
Aaaa, no i jarzmiankowe łany z obiedkami i same cudne są.

Nie ciełaś cisów , tych przy dereniach?- ja bym cięła, niech się już formują. Nawet ciut, żeby tylko rozgałeziały się i zagęsczały.

Sałata to ta z nasion ode mnie?- smaczna jest, prawda?

Buki i klony dają czadu!
Tu ma być ogród :) 21:28, 17 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

a to kosmatka owłosiona - ja tez je z lasu mam. Są śliczne, wiosna ciut brzydsze póki nie puszczą młodych liści ( wtedy wyrwać stare tzreba). I ciachaj kwiatki wiosną wczesną jeśli nie chcesz dzieci w wielkich ilościach- taka antykoncepcja.
Do cienia ją koenicznie. Nieduża będzie

Dziękuję za identyfikację, cienia u mnie jak na lekarstwo, ale jakiś skrawek miejsca jej znajdę i o antykoncepcję oczywiście zadbam
Tu ma być ogród :) 21:25, 17 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

to jakiś carex. nie wiem jaki dokładnie.

też obstawiam, że to carex, ciekawe czy bedzie chciał rosnąć na mojej działce.
Tu ma być ogród :) 18:48, 17 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

a to kosmatka owłosiona - ja tez je z lasu mam. Są śliczne, wiosna ciut brzydsze póki nie puszczą młodych liści ( wtedy wyrwać stare tzreba). I ciachaj kwiatki wiosną wczesną jeśli nie chcesz dzieci w wielkich ilościach- taka antykoncepcja.

Trawiasta antykoncepcja
Tu ma być ogród :) 16:05, 17 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
I jeszcze jedna, również do identyfikacji.

Tu ma być ogród :) 15:51, 17 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Czy ktoś zidentyfikuje tą trawkę - przyniesiona z lasu.

to jakiś carex. nie wiem jaki dokładnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies