Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w malinówkach 15:50, 19 sty 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Lidka, rozważam też opcję by jej nie ruszać w tym sezonie. Obserwować tylko, czy ruszy w ogóle

A tu w świetle dziennym z dziś. Rano była cała zmrożona.

Zieloniutka skubianiutka a tdk serii to ładnie wygląda będzie dobrze i korzeniami i dołkiem się zająłeś zobaczysz
Glina i zielsko 15:20, 19 sty 2025

Do góry
Za wszystkie porady dot programów ogrodniczych dziękuję. Pogladam sobie co nieco zanim ta wiosna nadejdzie.

Poszłam do ogrodu.koło południa.
Temperatura w okolicach zera i słonko wyszło.
Posprzątałam trawy na basenowej które wczoraj ściął mąż. Powiązałam w snopki do zabrania na bio.
Związałam i ścięłam miscanty na platanowej. Te to od razu w 3 miejscach wiązałam i są gotowe do wywózki.

Pociełam kilka suchych bylin ale nie zbyt dużo bo wszystko mokre i szybko zimno w ręce mi było.

Szron utrzymał sie dziś do południa.

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:08, 19 sty 2025

Do góry
No dla mnie to szok! Goździk o tej porze roku???

Ogród prawie wymarzony … 14:48, 19 sty 2025

Do góry
Nie ma rozplenic
Umordowalam się
Ale będą w tym miejscu tylko mniejsze

Maliny, czy warto je uprawiać 14:07, 19 sty 2025

Do góry
justi napisał(a)
i jeszcze same owoce
od góry: Polesie, niżej Polka , na dole Polana.
Polesie ma charakterystyczny szarawy nalot zwany omszeniem.

Świetne porównanie. A to moje posadzone wiosną - odmiana Himbotop. Pierwsze owoce miałam zebrałam 17 czerwca.

Mimo porannego szronu zbierałam je jeszcze 28 października.
Ogród Basi i Romka 13:46, 19 sty 2025

Do góry
Ogrodowy obchód zrobiony, ale bez szału. Po śniegu, niewiele się dzieje, no może są jakieś nowe kretowiska
A na parapecie moje amarylisy. Kwitnie pierwszy, biało limonkowy, ma dwa pędy z kwiatami, razem będzie na nim 7 kwiatów
Pozostałe nie będą tak okazałe, mają po jednym pędzie i są jeszcze w pąkach. Ten będzie kolejny, ma być różowy.
Inne są takie małe, jakoś nierówno rosną. Ale te były kupowane od kogoś innego.
Moje stare, chyba nie zakwitną, nie widzę pąków kwiatowych, tylko liście, a ich cebule nie są za duże, może za rok, a teraz tylko cebule trochę masy nabiorą? Zobaczę
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 13:45, 19 sty 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Truskawki będą się gapić na sąsiadów . Dopóki ich żywopłot nie urośnie to będą mieć bardzo słoneczne stanowisko.

Nie wiem czy ktoś oprócz mnie przesadzał truskawki w styczniu!

Ja przesadzałam, wczoraj
Wyskoczyłam wsadzić do ziemi ciemiernika i przy okazji znalazłam kilka młodych sadzonek.
Ziemia w tym roku nie zdążyla zmarznąć. Zima jak w cieplejszych krajach (w Polsce, tuż pod Gdanskiem)

Przy okazji dzień dobry bo jeszcze mnie u Ciebie nie bylo.
Ogród w malinówkach 13:28, 19 sty 2025

Do góry
Orzech aż świeci od tej bieli, nie żałowałem wapna.
Blaski i cienie nowego życia 13:26, 19 sty 2025

Do góry

Ogród w malinówkach 13:26, 19 sty 2025

Do góry
Lidka, rozważam też opcję by jej nie ruszać w tym sezonie. Obserwować tylko, czy ruszy w ogóle

A tu w świetle dziennym z dziś. Rano była cała zmrożona.

Blaski i cienie nowego życia 13:25, 19 sty 2025

Do góry
Miałam rano chwilę, żeby zapamiętać piękne zmrożone kadry

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:29, 19 sty 2025

Do góry
Korzystając z pomocy tego filmiku Naturalnie o ogrodach przycięłam dziś moje maliny jesienne Himbotop. Główne zasady cięcia wymienione w filmiku:
- bezdeszczowy dzień
- trochę słoneczka
- nie ma mrozu (okolice zera i lekko powyżej)
- gleba gotowa by po niej chodzić (niezbyt mokro)

Natchniona postępami prac Hani Gruszki wycięłam zaschnięte jeżówki, rozchodniki, szałwie, kocimiętki, floksy, werbenę, miskanty, trzcinniki oraz proso i część rozplenic. Zaryzykowałam i przycięłam rownież gaury.

W rozchodnikach pojawiły się już oznaki wiosny.

Ogród prawie wymarzony … 12:11, 19 sty 2025

Do góry
A i taka sytuacja

Ogród prawie wymarzony … 12:09, 19 sty 2025

Do góry
Rozpoczęłam sezon ogrodowy
Pod łopatę poszły rozplenice oddzielające grabową od brzozowej oraz dwie przy platanach

Idzie nowe

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:40, 19 sty 2025

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Sylwio, jestem z Wami. może nie ciałem ale sercem i duszą.
A te1raz z innej beczki.
Może z Babcią to trzeba jak z dwulatką, nie na wcisk, tylko na odwrót:
Pokazujesz jej 2 książki, jedną cienką ,druga grubą. Ale ta gruba jest lepsza, ma obrazki, zagadki, i takie kropeczki do łączenia. I mówisz =przyniosłam Tobie lekturę, zajrzyj do tej cienkiej, może zawiesisz oko, Ta druga to dla takich mądrych, i Tobie się pewnie nie nada. Tu są krzyżówki, zagadki, ale jej Tobie nie wskazuje, daje tylko do pooglądania. Zajmij się trochę, bo ja muszę obiad Tobie zrobić, albo coś innego, pranie ,sprzątanie. Za pół godziny babcia będzie z nosem w grubej książce. I jeszcze wspomnij, że przecież miała tę cienką się zając.

Tak z każdą sprawą jedną z nakazu, drugą wg własnej woli. Bo ona tę wolę chce pokazać. Nie chce być kłoda leżącą bezwładnie. Ty też byś nie chciała.
Byłam teraz w sytuacji gdzie byłam w domu dwóch kobiet, Jedna w normalnym trybie opiekuje się swoją siostrą. Różne są sytuacje, tu akurat była sprawa palenia papierosów. Obie palące, Ale palenia w domu nie ma , trzeba wyjść na zewnątrz. Jedna wychodzi, bo chodzi, druga ma zakaz wyjścia. Ale przy mnie też wychodziła. Co z tego wynikło? Obie przeziębione, ale ta druga chora z zapaleniem płuc. I nie wiadomo czy do wiosny się wyleczy.

Kiedyś babcia opuści ziemski padół, to i tak będzie wszystko na Was. Olewaj przychodzących. Rób swoje. Ściskam Cię serdecznie. Mnie za chwilę też będzie czekać podobna sytuacja, ale do łóżka nie daję się zadekować. Chodzę i ćwiczę.

Hanus co do wyborów niestety to już nie ten etap. Od trzech lat gdybym Jej czegoś nie kazała zrobić nie zrobi. Dobrowolnie nie weźmie się ani za czytanie, ani kolorowanie, krzyżówki czy rebusy nie wchodzą w grę zupełnie bo nie jestem w stanie wytłumaczyć Jej zasad, nie rozumie o co chodzi. Z kolorowaniem to jest tak , że jaki by to obrazek nie był zostanie pokolorowany jednym lub dwoma kolorami maksymalnie, ale chociaż ręką rusza i bardziej o tą ruchomość chodzi i zajęcie czasu. Tłumaczenia, że muszę coś zrobić, gotowanie czy pranie też nie trafia bo drze się na cały dom. Niestety demencja już nie pozwala Jej na rozumienie wielu spraw. Jest taką leżącą dwulatką wymagającą stałej kontroli i zainteresowania. Pewnie nie będę kiedyś lepsza bo wszystkie osoby w naszej rodzinie są charakterne Stanowimy bardziej model włoskiej rodziny. Raczej jest u nas głośno z gestykulacją
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:11, 19 sty 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Pati świetny pomysł zapodałaś, a może wiatkę od śmietnika tak zrobisz?
Też zakupiłam supertunie przez Twoją przypominajkę

Ooo fajny pomysł. Twój kształt wiatki bardzo fajny i prosty w wykonaniu. Pozdrawiamy z Puszyslawem z warzywnika.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:36, 19 sty 2025

Do góry
Z ciekawych pomysłów na supertunie mam zapisany taki. Może go kiedyś wykorzystam i zawieszę stelaż ma mauzerze w warzywniku.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:25, 19 sty 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Zgrałyśmy się w czasie, ja dziś zamówiłam Bubblegumm i Silverberry na balkon. Zastanawiam się czy na rabaty też zamawiać. Które odmiany miałaś temu?

W zeszłym roku Bubblegum i Snowdrift zarówno w gruncie jak i w tych sporych donicach z Action. Zdjęcia z czerwca:

Z października:
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:10, 19 sty 2025

Do góry
Sylwio, jestem z Wami. może nie ciałem ale sercem i duszą.
A te1raz z innej beczki.
Może z Babcią to trzeba jak z dwulatką, nie na wcisk, tylko na odwrót:
Pokazujesz jej 2 książki, jedną cienką ,druga grubą. Ale ta gruba jest lepsza, ma obrazki, zagadki, i takie kropeczki do łączenia. I mówisz =przyniosłam Tobie lekturę, zajrzyj do tej cienkiej, może zawiesisz oko, Ta druga to dla takich mądrych, i Tobie się pewnie nie nada. Tu są krzyżówki, zagadki, ale jej Tobie nie wskazuje, daje tylko do pooglądania. Zajmij się trochę, bo ja muszę obiad Tobie zrobić, albo coś innego, pranie ,sprzątanie. Za pół godziny babcia będzie z nosem w grubej książce. I jeszcze wspomnij, że przecież miała tę cienką się zając.

Tak z każdą sprawą jedną z nakazu, drugą wg własnej woli. Bo ona tę wolę chce pokazać. Nie chce być kłoda leżącą bezwładnie. Ty też byś nie chciała.
Byłam teraz w sytuacji gdzie byłam w domu dwóch kobiet, Jedna w normalnym trybie opiekuje się swoją siostrą. Różne są sytuacje, tu akurat była sprawa palenia papierosów. Obie palące, Ale palenia w domu nie ma , trzeba wyjść na zewnątrz. Jedna wychodzi, bo chodzi, druga ma zakaz wyjścia. Ale przy mnie też wychodziła. Co z tego wynikło? Obie przeziębione, ale ta druga chora z zapaleniem płuc. I nie wiadomo czy do wiosny się wyleczy.

Kiedyś babcia opuści ziemski padół, to i tak będzie wszystko na Was. Olewaj przychodzących. Rób swoje. Ściskam Cię serdecznie. Mnie za chwilę też będzie czekać podobna sytuacja, ale do łóżka nie daję się zadekować. Chodzę i ćwiczę.
Glina i zielsko 08:09, 19 sty 2025

Do góry
Przymrozek na dworze, rosołek juz wstawiony, teraz kawka i serniczek, jakis program ogrodniczy a potem pójdziemy do ogrodu

Miłej niedzieli Wszystkim
❤️❤️❤️
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies