Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:36, 28 maj 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
POLinko podlewac gnojowka pod rosliny czy cala rabate ? W sedie nasaczac Glebe rowniez?

Kasiu, gnojówką z pokrzywy podlewam rośliny a gnojówką z pokrzywy i wrotyczu leję również po glebie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:34, 28 maj 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
Twoje gracki w tym roku chyba na 3 metry urosną jak je tak dokarmiasz gnojówkami

Ha, ha!! Oby nie bo zaburzą mi koncepcję
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:25, 28 maj 2016

Do góry
Toszko,Walerku, z wielką uwagą czytam Wasze wypowiedzi i cieszę się, że mogę sie uczyć od najlepszych!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:23, 28 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
A żeby zrobić tę gnojówkę to ile ma być świeżej pokrzywy i ile wody?

Iza, w przepisie jest 1 kg pokrzywy na 10 l wody.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:22, 28 maj 2016

Do góry
Ewelinko, dziękuję Trawy z dnia na dzień coraz większe. Gracki jakby rosły w oczach

Sebek ale będzie moc

Kamilko pamiętam, że w ubiegłoroczne upały miałam nawet po 7 dniach już gotową Wszystko zależy od temperatury.

Madżen i takie zapachy potrzebne w ogrodzie
Ogród Magdalenka 10:05, 28 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)

U mnie takie przyrosty na kostkach buksowych, aż się pokładają z tej wielkości
Świetna ta biała donica!

U mnie też , trzeba czekać aż się wzmocnią te przyrosty bo ciachać będzie trudno takie wywinięte

Donica jest fajna dzięki
Na Łowieckiej 23:27, 27 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Piękne zdolna dziewczyno! W prostocie siła

Mnie też coś ostatnio nosi i kombinuję co tu nowego stworzyć do domu

Buziaki i trzymam kciuki!

Dzięki! Dostać taki komplement od jednej z naczelnych "betoniar" to jest coś
Jak coś wymyślisz to się chwal nam tu od razu!
Wzajemnie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:16, 27 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Piękny warzywniczek Joanko

Zaciekawiło mnie dlaczego już nie dajesz kory na rabaty?

Dziękuję za pochwałę warzywniaczka Polinko
Korę sypałam na rabaty jak miałam świeżo założony ogród i prawie same iglaki. Teraz mam sporo bylin i róż, ciągle coś przesadzam więc musiałabym ciągle ją dosypywać. Nie wszystkie rośliny lubią korę więc ostatecznie zdecydowałam z niej zrezygnować.
Korę mam tylko w jednej części ogrodu gdzie rosną szmaragdy.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:39, 27 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Jak chcesz zobaczysz porównanie grackow z dwóch ostatnich lat to cofnij się u mnie do 1214 str. Zrobiłam też opis dt.uprawy
Spokojnego weekendu z ....

Widziałam, niesamowite są !
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:40, 27 maj 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Polinka

Muszę zareagować na tego "mistrza" oraz na wpisy dot. traw, a raczej ich wypadania.
Mistrzem to jesteś sama w sobie i długo by rozwodzić się dlaczego, ale spróbuję ując to w kilku słowach. Stosujesz wyciągi i gnojówki roślinne, a przecież to one odkażają w cyklu kilkuletnim glebę powodując selektywny wzrost mikroorganizmów glebowych, w tym nadpasożytów grzybów chorobotwórczych. Możesz się o tym przekonać biorąc w dłoń garść takiej gleby - jest pulchna niczym ciasto drożdżowe i żyzna. Natomiast co do traw. Zimy, których nie ma powodują wzmożony rozwój niektórych grzybów z rodzaju Pythim ssp. powodujących zgorzel zgnilakową. Natura zwalcza je innymi grzybkami, np. Klebsiella czy bardziej Trichoderma, a Twoje mikstury to - oprócz naturalnych substancji grzybobójczych są jednocześnie pożywkami dla rozwoju nadpasożytów. W ten sposób zwalczasz patogeny jednocześnie wzmacniając rośliny.
I nie mów, że to moja 'wina', a przyznaj otwarcie, że to tylko Twoja robota.

Pozdrawiam

z opóźnieniem piszę, ale wczesniej mi umknęło

tu bym trochę podyskutowała z Mazanem odnośnie wyłącznego związku patogenów z zamieraniem traw i carexów.
Dam przykład z własnego "podwórka", a raczej jednej rabaty - wszystkie carexy i miskanty, które zimowały na zacienionych i osłoniętych od wiatrów miejscach na rabacie przeżyły bez szwanku, nawet carex Everillo. Natomiast te kępki, które chociaż trochę były wysunięte i narażone na słonce i wiatr padły.
W pierwszej kolejności padły te, które w marcu ruszyły z wegetacją. Potem przyszedł kwiecień, mrozy i trawy które weszły w fazę wegetacji nie dały rady. Wykopałam, korzenie były zdrowe, a serce rozety przemarznięte
Typografia ogrodu 12:33, 27 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Wojtki mają bardziej intensywna zieleń i szybciej przerastają. Robusta ma taki przytlumiony ten odcień zieleni i wolniej rośnie.
ta robusta to gleboka ciemna zielen
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:52, 27 maj 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
czekacie z tą gnojówką dwa tyg? moja ma tydzień ale w trakcie mieszani a już nie puszcza bąbelków - tylko jakby zgęstaniała

Pewnie miałaś w słonecznym miejscu postawiona? Przy tych temperaturach jak obecnie wszystko możliwe,że już gotowa
Jak wszystkie farfocle opadły na dno,skończyła budować i jest bardzo ciemna to znak, że jest gotowa tylko pamiętaj o rozgoryczenie 1:10!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:49, 27 maj 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Ech, piękne te Twoje trawy Gratuluję wytrwałości i pracowitości. Rośliny się odwdzięczają.

Kasiu dziękuję.trawy codziennie coraz wyzsze
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:48, 27 maj 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Moja gnojówa gotowa - już wiem pod co ją całą wyleję

Mam 10 litrowe wiaderko - roztwór 1;10 będzie chyba ok?

Roztwór jak najbardziej ok.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:48, 27 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Toszka w jednym poście podawała, że może to być mączka bazaltowa, dolomit lub waleriana, duszukałam jeszcze info, że na 10 l wiadro trzeba dodać dwie garście jednego z wymienionych produktów. Mączka bazaltowa poza neutralizowaniem zapachów wzbogaca też glebe, więc ja jej będę dodawać, kupiłam ostatnio 25 kg worek na A.

Dolomit dodawałam ostatnio do cisów. Czytałam że pomaga roślin w pobieraniu cennych składników z gleby.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:45, 27 maj 2016

Do góry
Jak chcesz zobaczysz porównanie grackow z dwóch ostatnich lat to cofnij się u mnie do 1214 str. Zrobiłam też opis dt.uprawy
Spokojnego weekendu z ....
Typografia ogrodu 10:41, 27 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
o co chodzi z tymi Robustami i Wojtkami - jak dla mnie to one takie same? Wojtki widziałam w lokalnych szkółkach, Robusty nie, a w czym ta druga lepsiejsza jest?

Wojtki mają bardziej intensywna zieleń i szybciej przerastają. Robusta ma taki przytlumiony ten odcień zieleni i wolniej rośnie.
Moja codzienność - ogród Oli 07:52, 27 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

U mnie miały być Yokushima Dwarf, ale się sprzedały przez pomyłkę to Finka doradziła Kleine Fontanne na ich miejsce. Tylko, że bidne są, a najsłabszy to ma dosłownie dwa ździbła.
Ale jak zaraz zacznę akcję podlewanie i gnojówka, tak jak Polinka radzi, to zbiorą się w sobie i jeszcze mnie zaskoczą - taką przynajmniej mam nadzieję

Te od Reni też miały być Grazziela KF nie planowałam ale piękne są i bardzo je lubię.
U mnie podlewanie gnojówką też na tapecie stoi już gotowa. Niby ma nie padać przez parę dni to będę lać
Zakątek z fioletową ławeczką 22:17, 26 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Zapowiada się pracowita sobota

Też tak myślę...tylko, że babcia mojego męża w sobotę ma urodzinki-85 lat Ale mam nadzieję, że coś podziałamy, chyba, że pogoda nie dopisze w co nie wierzę
Ogrodowy song 21:41, 26 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Czy głosowanie jeszcze aktualne? Jeśli tak to ja też za prostym bukszpanem w L i do tego biało zielone carexy

Polinko, niski ten bukszpan ? taki mini
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies