Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pamiętajcie o ogrodach 20:37, 23 sie 2021

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 20:36, 23 sie 2021

Do góry
Skaldowie - Czarodzieje

Agnieszka Osiecka

Czarodzieje, czarodzieje,
po kieszeniach szklane kulki.
od Paryża aż do Wólki.
Chętnie w pałac kryształowy
cztery kąty zamieniamy,
nie na grosze, lecz na gwiazdy
z dziewczynami w karty gramy...

po kieszeniach szklane kule
i pytania, i nadzieje,
i uśmiechy jakże czułe...
My dajemy w urodziny
złoty księżyc zamiast roślin,
rozmarzają się dziewczyny,
obrażają się dorośli...

Że wytrzymać z nami trudno,
mówią czasem ludzie obcy,
ale bez nas trochę nudno.
Czarodzieje, czyli – chłopcy...

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:59, 23 sie 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:59, 23 sie 2021

Do góry

Ogród długi 19:09, 23 sie 2021

Do góry
Śliwy Nigry.

Dokupiłam jeszcze dwa Miskanty Morning Light i planuję tam dosadzić. Zebrinus coś wolno rośnie, dopiero w przyszłym sezonie zasłoni garaż za płotem
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:04, 23 sie 2021

Do góry
ajka napisał(a)
Stella d'Oro kwitną nieprzerwanie. Są fantastyczne.

Moje ulubione miejsce u Ciebie
Zieleń, drewno i antracyt 18:13, 23 sie 2021

Do góry
Basiu, chyba od 8 lat planowaliśmy z mężatym taki urlop i zawsze coś wypadało. Tym razem się udało, chociaż w okrojonej wersji. Przejechaliśmy łącznie trochę ponad 200km na rowerach w 5 dni. Na mój ostatni zastój sportowy to całkiem fajny wynik, mimo, że moj towarzysz podróży się śmieje, że emerycki Pogoda nam sprzyjała, wokół deszcze i ciężkie chmury, a na nas nie spadła kropla, a nawet jeszcze mocniej się opaliłam Planowałam przy tym zrzucić covidowe nadmiary, ale gofry i pyszne obiady mnie pokonały

April podbija las... 17:52, 23 sie 2021

Do góry
April napisał(a)
Mam nadzieję że języczników nie uśmierciłam takim mocnym dzieleniem i szybko nabiorą masy, bo je uwielbiam

To to miejsce po prawej od rabaty z misą, zaraz za ścieżką

I wariacje na temat Pastel Green
Kupowałam ją u Szmita

Mam ją też w innym miejscu i wiem że bardzo ładnie się rozrasta, jest nieduża, kompaktowa i urocza.

Ty ciągle coś dosadzasz
Już myślałam,że wszystko masz zrobione.
Fajnie,że masz takie cieniste miejsca
Piesio ładniutki.
Ale mi bardziej tw twoje koty się podobają
Do raju daleko - u Ewy 17:34, 23 sie 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Szaleje hibiskus

Jeżówki

Przepięknie ukwiecony hibiskus
Ale i jeżówki widzę bardzo ciekawe, piękne.
Zwłaszcza te drugie.
Nie widziałam takich jeszcze.
Ogród długi 17:09, 23 sie 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Opaska bardzo wąziutka, ale wg mnie to fajny pomysł na „upychanie” zieleni gdzie się da Jeśli jest tam sucho i na dodatek słonecznie to radę dałyby np. Sempervivum oraz niziutkie, dywanowe Sedum ( Sedum hybridum 'Immergrünchen', Sedum cauticola 'Bertram Anderson', Sedum acre 'Yellow Queen' i wiele innych). Fajnie wyglądałaby taka zielona opaska wokół domu

Ewo, pasek jest jeszcze węższy niż myślałam, bo trzydziestocentymetrowy. Teraz jednak skłaniam się bardziej ku temu, żeby tam nic nie sadzić. Efekt upchanej zieleni mnie odstraszył. Bo faktycznie, mogę uzyskać efekt wciśnięcia tam roślin, a wolałabym patrzeć na swobodny ich wzrost. Zamiast wciskać na siłę może warto zaplanować lepiej rabatę, z którą ten pasek się łączy.

Dołek przy ścianie do siwego paska jest wypchany dobrociami
Na rabatce rosną dwa jałowce, co z nimi począć? I wiąz JH.
Ogrodowe wariacje 15:59, 23 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Mój eMuś mnie zaskoczył pozytywnie snuje plany na drzewa, naoglądał się grabów w Waszych ogrodach , a że mam niezagospodarowane jeszcze miejsca to zaczęły się plany, nie muszę Wam mówić jak to cieszy

Wczoraj przejeżdżaliśmy koło ogrodu, raczej chyba rezydencji to wymiękłam, trochę przegięcie ze wszystkim ciętym w kwadraty, ale graby jak to napisała Martka "szczotki do wc" urzekły mnie, no szok jakie one piękne.

Wrzucam wstydliwą, a może po prostu gołą część ogrodu, to jest tył działki i nie jest w całości widoczny zbyt często, ale będziemy wyciągać taras z miejscem na ognisko i wtedy byłoby pusto, patrzelibyśmy na mury domu Po prawej pieknie ale reszta?

Oj Kobieto! Chciałabym, żeby moja wystydliwa część ogrodu tak wyglądała!!

Pięknie, elegancko, trawa soczysta. Porządeczek i te hortensje!!
Do raju daleko - u Ewy 14:55, 23 sie 2021

Do góry
W weekend mieliśmy cudowna pogodę. Dużo słońca i ciepełko. Dziś też jest nieźle. Trochę może mocniej wieje. Szkoda, że letnia pogoda nie utrzymuje się do końca września.

Za drzwiami do ogrodu... 14:41, 23 sie 2021

Do góry
Na warzywniaku mam nowy chwast, pojawił się w ogórkach. Na razie sztuk dwie, całkiem ładny, ale dziękuję jak się rozprzestrzeni, rozety są spore. większe od dwóch dłoni. Może ktoś zna nazwę?
Za drzwiami do ogrodu... 14:36, 23 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Łączka się zachwycam Twoją, cudna wyszła, energia od niej bije
Te staśmione lilie to raczej wirus nie wydaje mi się by pomogły opryski przeciwgrzybowe.

Łączkę teraz zdominowały kosmosy, są też prawoślazy?, słoneczniki, dalie. Szaleje też skrzyp, który pewnie opanuje w przyszłym roku tą łączkę i znów będzie klapa
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 14:36, 23 sie 2021

Do góry
nyna76 napisał(a)
Pięknie się przyjęły sadźce od Violi ....

Coś się tu rodzi w bólach

Tymianek postanowił się pokazać

Jak będziesz chciała, mogę Ci sporo sadzonek tymianku płożącego dać, gdyby ten wysiany z jakiegoś powodu niechciał współpracować.
Za drzwiami do ogrodu... 14:21, 23 sie 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, przepiękne widoki u Ciebie. I jeżówki jakie dorodne, nie mam ich u siebie.
Ciekawa jestem czy ta płasko łodygowa lilia już zakwitła. Jak oglądam jej zdjęcie to moja była taka sama. Oczekiwania moje były wobec niej duże a potem jak zakwitła to były to takie zwykłe kwiaty jak u każdej lilii. I było ich 3 szt.

U mnie będzie chyba tak samo, środkowe pączki są jakieś dziwne, nie wykształcają się właściwie i chyba zanikają, mimo pilnowania wilgotnośći i dodatkowego zanawożenia lilii. Ma tylko cztery pewniejsze pąki na bocznych łodygach. Tak więc szału nie będzie

Zieleń, drewno i antracyt 14:13, 23 sie 2021

Do góry
Alicjo, Gosiu zawsze podczas podróży nawet w betonowych miejscach wypatruję oznak zieleni.

Właśnie wracam z 5dniowej rowerowej "wyprawy" wzdłuż wybrzeża. Tutaj akurat skupiałam się głównie na okolicznościach przyrody. Tempo mieliśmy trochę emeryckie i spokojnie mogłam podziwiać widoki.

Ciekawe jakie widoki zastanę w ogrodzie.
Za drzwiami do ogrodu... 14:06, 23 sie 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Aniu, trochę nadrabiam u Ciebie pisanie, bo podglądam regularnie
Piękne miałaś lilie, liliowce cudne masz jeżówki.
Łączka też się pięknie prezentuje.
U mnie moc gołych ślimaków, objadają wszystko, u kwitnących jeżowek lubią zjadać płatki Żarłoki

Również wszędzie jestem o tyłu z pisaniem, ostatnio nie wyrabiam się ze wszystkim. Ogród też nie dopieszczony z tego powodu braku czasu na przyjemności albo przez psikusy pogodowe(jak mam czas to pada lub wcześniej upał niemiłosierny), czasem z lenistwa( znów siedzę na Ogrodowisku zamiast w rabatach)Ale jakoś sobie radzi, mimo ,że go gnębią krety, ćma b., ślimaki, opuchlaki i inne żarłoki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies